Karnawałowe piwoszki 342kruche, delikatne i ... uzależniające! Składniki: 4 szklanki mąki 1 kostka masła 1 kostka margaryny 1 szklanka piwa Dodatkowo: marmolada 1 żółtko cukier kryształ gruboziarnisty Sposób przygotowania: Składniki na ciasto posiekać, a następnie wyrobić. Owinąć w woreczek i schować na całą noc do lodówki. Schłodzone ciasto wyciągamy, dzielimy na kilka mniejszych części i wałkujemy na grubość ok 3mm. Wycinamy kwadraty
Kuchnia w czekoladzie
Makowe naleśniki z serem i granatem 216czyli związki przeciwutleniające, które hamują powstawanie wolnych rodników oraz usuwają już wytworzone, co zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób nowotworowych. Składniki na ok 8 szt Czas przygotowania: 40 min Ciasto 120 g mąki pszennej 2 jajka 300 ml mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli 3 łyżki maku (niemielonego) otarta skórka z 1/2 cytryny(...)oleju kokosowego lub masła Nadzienie 250 g twarogu sernikowego 1 laska wanilii 125 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 owoc granatu Przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta zmiksować na jednolitą masę, odstawić na ok 30 min do lodówki 2. Nadzienie - śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, rdzeń wanilii rozcinamy wzdłuż wyłuskujemy nasionka i mieszamy z serem, dodajemy ubitą
Słodki Kompromis
Zawijańce z szynki 1057Składniki: Kilka cienkich plastrów szynki 1 popakowanie serka Almette (naturalny) 1 łyżka chrzanu 3 kawałki papryki konserwowej pęczek szczypiorku 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki
kgwjanczewo
Placki „sodziaki” smażone 364posypania lub dowolny dżem Wykonanie: – Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki na stolnicy, zrobić dołek, wlać jajko, śmietanę i ocet. – Zagnieść ciasto i cienko rozwałkować. – Wycinać z ciasta kółka lub inne wzory. – Smażyć z obu stron na złoty kolor. – Posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem
To co kocham
Pstrąg zawijany w boczek 240Mięso i ryba? Tak- pomieszanie smaków, które świetnie ze sobą się zgrywa. Prawda, że ciekawa propozycja? Może sami spróbujecie :) Składniki : 2 świeże pstrągi (wypatroszone ) 8
Niezły Młynek
Rogaliki drożdżowe z nutellą 222łyżkę cukru, 1/2 szkl. ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić, aż rozczyn wyrośnie. Masło rozpuścić i wystudzić. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, rozczyn i resztę mleka. Wyrabiać ciasto, po czym dodać masło i wódkę i dalej zagniatać.Odstawić do wyrośnięcia.Następnie ciasto rozwałkować na kształt koła,pokroić na 8 albo 16 części. Na każdym trójkącie nałożyć nadzienie
Moje domowe kucharzenie
Babeczki z jajem 260jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć wszystko za pomocą łyżki. Dodać bekon, dymkę i ser. Wymieszać. 4 kokilki natłuścić olejem lub margaryną. Nałożyć po łyżce ciasta, zrobić wgłębienie. Ostrożnie wbić po 1 jajku. Nałożyć ciasto prawie po brzegi. Lekko natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Podawać 5-10 minut
Smakołyki Asi
Sernik owocowy u Aleex 213jakich owoców używamy) Duże truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki. W garnku rozprażyć na ogniu, dodając cukier. Na koniec wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać, zagotować i przestudzić. PRZEŁOŻENIE CIASTA: biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa (jako polewy używam rozpuszczoną gorzką czekoladę). PS. Autorką zdjęć i wpisu (z małymi
W mojej kuchni
Gofry dyniowe 197przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz masło. Wymieszać, aż masa będzie gładka. Odstawić na 15 minut. Białka ze szczyptą soli, ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do ciasta. Do rozgrzanej gofrownicy, nakładać ciasto. Piec w zależności od mocy sprzętu, u mnie ok 7 minut. Upieczone gofry studzić na kratce, podawać z ulubionymi dodatkami. Rewelacyjnie smakują z bitą śmietaną
kulinarnyswiatdomi
Bezglutenowy chleb z płatkami gryczanymi 300łyżki oleju około 250 ml letniej wody WYKONANIE: W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać olej, a następnie stopniowo wodę mieszając łyżką do uzyskania jednolitej dość gęstej masy. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem foremki (szer. 8 cm, dł. 18 cm, wys, 7 cm). Powierzchnię wyrównać zwilżoną dłonią i posypać siemieniem lnianym. Foremkę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia(...)minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni, na jego dnie postawić foremkę z gorącą wodą. Do rozgrzanego piekarnika wstawić foremkę z wyrośniętym ciastem, piec około 35-40 minut. Po upieczeniu pozostawić kilka minut w foremce, dostudzić na kratce
Kuchenne zapiski Edyty
Zupa meksykańska z mięsem mielonym 218Kolorowa, sycąca, pikantna i bardzo smaczna! Taka właśnie jest zupa meksykańska z mięsem mielonym. Z listy składników wygląda, że jest trudna do zrobieni, ale tak
Kuchnia Łukasza
PĄCZUSIE SEROWE 338sera dodajemy jajka, cukier kryształ i cukier waniliowy. Przesiać mąkę wymieszaną z sodą i solą. Z kolei dodać ocet i wszystko razem wymieszać. Olej rozgrzać i nakładać łyżeczką ciasto, wcześniej moczymy ją w rozgrzanym tłuszczu, wtedy ciasto nie klei się do łyżeczki. Usmażone pączki wykładamy na papierowy ręcznik. Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetą
Pełnoziarniste naleśniki pomarańczowe 216wytrawnym nadzieniem. Tym razem podałam je z kremową ricottą oraz korzennym dżemem pomarańczowym, połączenie idealne na zimowe śniadanie. Zanim zamieszczę przepis muszę się Wam przyznać, że te idealne proporcje ciasta opatentował mój Mąż, bo to on w naszym domu jest mistrzem w robieniu naleśników. :) Składniki (na ok 12 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka(...)siemię lniane, sezam, słonecznik) Dodatkowo: dżem pomarańczowy Stovit serek ricotta 1 pomarańcza płatki migdałowe Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą i smażymy placki (ja ponieważ dodaję olej do ciasta, smażę na suchej patelni). Usmażone naleśniki smarujemy serkiem ricotta oraz dżemem pomarańczowym, a następnie dekorujemy plasterkami pomarańczy i płatkami migdałowymi
Cynamonowe szczęście
FRANCUSKIE CYGARA ZE SZPINAKIEM I FETĄ 492Smaczna i szybka przekąska, która szybko znika ze stołu. Podajemy z ulubionym sosem. SKŁADNIKI 1 płat ciasta francuskiego, 250 g mrożonego szpinaku, 200 g sera feta, kilka suszonych pomidorów, jajko, czarnuszka, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz WYKONANIE Masło rozpuszczamy, dodajemy szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy aż woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Fetę kroimy(...)kostkę, mieszamy ze szpinakiem. Pomidory kroimy w paski. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o bokach 8 cm. Na środku układamy farsz,pomidora, rozpłaszczamy, zwijamy w rulonik i tak z pozostałymi składnikami. Układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach
słodki bratek
Jogurtowe bułeczki śniadaniowe 868mąką, w przygotowane wgłębienie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. Olej delikatnie podgrzewamy. Łączymy z jogurtem. Dodajemy do miski z mąką i wyrośniętym rozczynem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, do podrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnicę, chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 10-12 kawałków, którym nadajemy
Smaki Na Talerzu