Muffinki truskawkowe z kruszonką 157mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej składniki mokre maślankę, jajka i masło. Do składników suchych wlewamy mokre i pieczemy tylko do połączenia składników. Dodajemy truskawki. Wykładamy ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Składniki na kruszonkę rozcieramy razem. Posypujemy ciasto. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach. Przepis pochodzi z tego bloga
Moja Galeria Smaku
Ciasteczka maślane z powidłami śliwkowymi 169ciasteczek: 150 g mąki 100 g miękkiego masła szczypta soli opakowanie cukru waniliowego 60 g cukru powidła śliwkowe lub inne ulubione powidła, dżem Z podanych składników oprócz powideł zagniatamy ciasto. Wstawiamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy ciasteczka. W co drugim robimy dziurkę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni (termoobieg) przez 12-14 minut
Moja Galeria Smaku
Pierniczki "last minute" 187miód umieścić w rondelku. Pogrzać, aż składniki się połączą i rozpuszczą. Ostudzić. Wbić jajko, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodać do masy, wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Piec w 170 stopniach około 13-15 minut (trzeba wyczuć swój piekarnik). Ostudzić. Lukier: 1 białko jajka 1,5 szklanki cukru pudru Białko z cukrem(...)spożywczym. Do dekorowania najlepszy jest rożek zrobiony z papieru do pieczenia. Zwijamy tutkę, odcinamy końcówkę im mniejszy otwór tym cieńszy wyjdzie nam pasek lukru. Można ozdabiać dodatkowo posypkami do ciast lub pisakami cukrowymi. To zależy już tylko od Waszej wyobraźni. Powodzenia :) Źródło
Moja Galeria Smaku
Chałka 162suszonych 50 g masła, rozpuszczonego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 250 ml mleka Wszystkie składniki na chałkę umieścić w misie miksera lub zwykłej misce. Wyrobić elastyczne ciasto. Moje wyrobił robot w około 6 minut. Miskę przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie przez chwilę wyrobić ciasto. Podzielić na 6 części
Moja Galeria Smaku
Ciasteczka kokosowe z czekoladą 181czekoladą) 1. W misie miksera masło utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać jajko, zmiksować. 2. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do ciasta. Połączyć. Następnie zagnieść ciasto. Dodać wiórki kokosowe oraz dropsy czekoladowe. 3.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 4. Używając łyżki bądź dłoni formować okrągłe ciasteczka. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem
Moja Galeria Smaku
Kruche ciastka z marcepanem 175marcepanu 50 g cukru kilka kropli olejku migdałowego 1 żółtko szczypta soli Marcepan pokruszyć i ze wszystkimi składnikami umieścić w misce. Przy pomocy malaksera lub rąk zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 20 minut. Ciasto wyjąć, rozwałkować (można podsypać mąką). Wyciąć szklanką kółka. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut
Moja Galeria Smaku
Bułeczki czosnkowo-ziołowe 186cukrem oraz 2 łyżkami mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie wymieszać z pozostałymi składnikami. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około 1 h). Przygotować nadzienie. Nadzienie: 50 g miękkiego masła 100 g ziołowego serka topionego 2 łyżki posiekanego koperku 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wszystkie(...)składniki dokładnie wymieszać. Najłatwiej będzie to zrobić w moździerzu. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Całość posmarować nadzieniem. Zwinąć w rulon zaczynając od szerszego boku. Pokroić po 2-3 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 190 stopniach. Źródło przepisu
Moja Galeria Smaku
Babka czekoladowa 183proszkiem do pieczenia, kakao i szczypta soli. Dodać do masy. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Czekoladę posiekać na kawałki. Białka wraz z czekoladą delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem. Formę keksówkę wysmarować masłem, oprószyć mąką (lub użyć papieru do pieczenia). Przełożyć ciasto, wyrównać górę. Piec w 170 stopniach przez 1 godzinę
Moja Galeria Smaku
Ciasto maślankowe z czerwonymi porzeczkami 198ręką tyle owocowych wspaniałości nie mogłam się powstrzymać i sporą część wczasów pod gruszą (a właściwie pod wiśnią) spędziłam w kuchni. Na pierwszy rzut poszły porzeczki. Upiekłam pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem maślanki (jak w muffinkach) i kwaśnych czerwonych porzeczek. Idealne na podwieczorek! Składniki: 500g mąki 400 g czerwonych porzeczek 350 ml maślanki 400 g cukru(...)jednej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy maślankę, roztopione masło. Wszystko mieszamy razem, dodajemy porzeczki i dokładnie mieszamy. Napełniamy ciastem tortownicę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką, lub wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy równomiernie cukrem trzcinowym. Pieczemy w 170 stopniach bez termoobiegu przez
Kulinarne Inspiracje
Ciasto marchewkowe 228cukrem, dodać olej i zmiksować na gładki krem. Do miski przesiać mąkę z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Dodać jajka, marchew,orzechy i czekoladę. Wymieszać bez miksowania. Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC na 50-60 minut ( pieczemy do suchego patyczka ). Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie na 15 minut a następnie
Atlas Smaków
Jagodzianki z czekoladą 152Lukier: szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Mąkę połączyć z drożdżami, szczyptę posolić. Wlać mleko, dodać jajko i wymieszać dokładnie. Dolać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować nadzienie - wymieszać wszystkie składniki. Ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części ( u mnie wyszło
Atlas Smaków
Muffinki ze śliwką i kruszonką 182Inspiracja : Artkulinarnia Ciasto: 150 g mąki pszennej lub krupczatki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g cukru 100 ml maślanki 1 jajko 60 ml oleju 1,5 łyżeczki cukru z wanilią 1 płaska łyżeczka cynamonu 250 g śliwek z kompotu wg przepisu Kruszonka: 100 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 60 g masła Piekarnik nagrzać(...)lodówce. Składniki suche połączyć w jednej misce, w drugiej połączyć wszystkie składniki mokre. Wymieszane składniki mokre przelewamy do suchych, dodajemy śliwki i delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto nakładamy do papilotek i obficie posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez ok 25 min (do suchego patyczka
Atlas Smaków
Ciasto Zebra… 289Od kilku dni nosiłam się z zamiarem upieczenia czegoś „ekstra” na weekend; miało być kremowo, owocowo, czekoladowo.. po prostu rozpustnie. … Czytaj dalej
brunetkawkuchni
Sernik szwarcwaldzki 1852zimno z czekoladowym spodem, z lekką, kremową masą serową i galaretką z wiśniami. Jest pyszny, nie za słodki z lekką kwasowością wiśni. Takie ciasto możecie zrobić z świeżych lub mrożonych wiśni. Polecam każdemu Post Sernik szwarcwaldzki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje
Tort z bitą śmietaną i owocami 245pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Staramy się, by nie było grudek mąki, ale jednocześnie aby ubite jajka nie opadły za bardzo. Na końcu dodajemy olej i mieszamy. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy. Ja dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, by ciasto się nie przykleiło i łatwo było je wyjąć. Piec w piekarniku nagrzanym
The Sweet Damsel