Babka piaskowa 147kogo: dla lubiących tradycyjne wypieki dla fanów zwykłych ciast dla lubiących babki Składniki: 250g mąki pszennej 250g cukru pudru 250g miękkiego masła 10g proszku do pieczenia 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego, przepis na domowy cukier waniliowy tutaj sok z cytryny 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej (opcjonalnie) Wykonanie: Przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia. Utrzeć(...)zamiast kandyzowanej skórki dodałam trochę skórki startej z cytryny (trzeba ją wcześniej sparzyć). Wsypać mąkę i wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą składników. Ciasto przełożyć do blaszki "keksówki"/"korytka" wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/mąką. Piec około godzinę w temperaturze 180 ºC . Przepis pochodzi
Mania Wypiekania
Ciasteczka z York- dekorowała 6 i 9 latka ;-) 174sojowego lub innego roślinnego (w wersji wege- wiadomo) Przygotowanie: Masło z cukrem zblendować/utrzeć na gładką masę, dodać do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i mleka. Wyrobić ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wycinać w dowolne kształty. Piec w temp. 16 C około 30 minut
greenscarf
Claufotis 240Claufotis to francuski deser , polega on na tym , że owoce polane są ciastem i upieczone. Wygląda po upieczeniu jak typowy zakalec ale tak ma być :) Smak można porównać do naleśników ,więc jeśli lubicie naleśniki i zakalce to deser jest dla Was :D. Można go przygotować z różnymi owocami , pomimo tego że w oryginale był z wiśniami. Ja upiekłam(...)rondelku. Miksujemy jajka. Do ubitych jaj dodajemy resztę składników tzn. cukier , rozpuszczone masło, mąkę i mleko. Foremkę lekko natłuszczamy , umyte truskawki i wysuszone ,wysypujemy na foremkę i zalewamy przygotowanym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok. 30 - 35 minut. Najlepiej użyć truskawek twardych, małych ,co sprawi ze nie puszcza dużo soków. Smacznego
Słodkości i nie tylko
Sernik na zimno z truskawkami 209Sernik na zimno z truskawkami to dla mnie kwintesencja lata. Moje ulubione owoce w nadmiarze, niezbyt dużo pracy i ciasto bez nagrzewania mieszkania. Tym razem zdecydowałam się na spód z pokruszonych herbatników i był naprawdę mocno kruchy. Ale całe ciasto było spójne. Zdjęcia to już tylko wspomnienia – całe zniknęło w pracy Przepis wypatrzyłam u Pauliny z Czekoladą utkane
Pasja Smaku
Brownies 296jest tu ktoś, kto nie lubi czekolady? Pewnie nie;-) Ja uwielbiam czekoladę a najbardziej gorzką. I dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z dodatkiem mojej ulubione gorzkiej czekolady. Brownies z tego przepisu jest bardzo czekoladowe, w środku wilgotne a na wierzchu ma słodką chrupiącą skórkę. Według mnie jest to najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. A przy tym robi się
Passion of Cooking
Jagodzianki 204wierzyłam, że się udadzą, dreptałam wokół piekarnika nie mając odwagi otworzyć drzwiczek przed upływem 15-tu minut, żeby się "nie sprzeciwiły", jak mawiała Babcia o drożdżowych bułeczkach i cieście. Ale moje były niezwykle pokorne. Chociaż były w pechowej liczbie 13-tu sztuk, jestem przeszczęśliwa - smak odtworzony sprzed... no dobrze, powiem: 28 lat temu ostatni raz jadłam takie dobre drożdżowe bułeczki(...)Przepisu nie wrzucam, odesłałam Was wyżej. Zmieniłam jedno - zamiast zwykłej mąki dodałam specjalną do ciast drożdżowych, niestety nie wiem, czy jest taka w Polsce (podobna do krupczatki, jednak drobiejsza i bardziej miałka). Dla osób, które mieszkają lub mają możliwość kupić w Niemczech pokazuję, to ta mąka: Poza tym do nadzienia dodałam nieco więcej serka i użyłam lekko kwaśnego, tłustego mielonego
Kuchnia Prezydentowej
Muffinki czekoladowe z kremem miętowym 230znalazłam właśnie te, czekoladowo-miętowe. W oryginalnym przepisie krem miętowy zrobiony był ze śmietanki, ja zastąpiłam ją serkiem mascarpone i dodałam od siebie sok z limonki. Czekoladowe ciasto muffinek stanowi świetne tło dla łagodnie miętowego, aksamitnego kremu. Mimo, że krem nie jest tak miętowy, jak nadzienie czekoladek czy miętowe cukierki, jednak gorąco polecam ten przepis wszystkim fanom czekoladek After(...)muffinkową smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Składniki suche mieszamy w jednej misce, w drugiej miksujemy składniki mokre. Do mokrych składników wsypujemy suche i miksujemy krótko, żeby się połączyły. Wykładamy ciasto do papilotków, pieczemy 30 minut. 3. Wyciągamy blaszkę z upieczonymi muffinkami i zostawiamy je w gorącej blasze jeszcze 5 minut, następnie wyciągamy na kratkę. Kiedy całkowicie wystygną, odcinamy górną
Kuchnia Prezydentowej
Magdalenki 200żółtka, po jednym, dokładnie miksując. Następnie partiami mąkę z proszkiem. na koniec ziarenka wanilii lub ekstrakt. Zmiksujcie krótko. 3. Wlejcie masło i wymieszajcie bardzo dokładnie drewnianą łyżką. Napełnijcie foremki ciastem do 2/3 wysokości (jeżeli użyjecie formy muffinkowej, wyłóżcie ją papilotkami). Ciasto włóżcie do nagrzanego piekarnika, pieczcie 8-10 minut bez termoobiegu. 4. Wyjmijcie gotowe magdalenki, powinny być puchate, wyrośnięte
Kuchnia Prezydentowej
Babka pomarańczowa 243pomarańczy 1. Utrzeć margarynę/masło z cukrem, dodać po jednym jajku oraz sok. 2. Przesiane mąki połączyć za pomocą trzepaczki z proszkiem i skórką pomarańczową. Dodać do ciasta i ucierać ok 4 min. 3. Formę do babek wysmarować i wylać ciasto. Piec ok 45-55min. w temperaturze 175°C, do "suchego patyczka". 4. Wyjąć z piekarnika
Kuchnia Prezydentowej
Gofry z bitą śmietaną i owocami 314gofrów zainspirowała mnie sąsiadka;-), więc zaprosiłam sąsiadów i powstały pyszne, puszyste i chrupiące gofry. ;-) Przepis znalazłam na blogu „Moje Wypieki” . Jestem nim zachwycona. Pierwszy raz widziałam tak puszyste ciasto na gofry. Mogłabym je jeść codziennie. W moim wykonaniu gofry były z bitą śmietaną i owocami ( truskawki, borówki i kiwi). Wyśmienicie smakują również z cukrem pudrem. To już zależy(...)szklanki Oleju Kujawskiego, 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz białek przekładamy do miski i dokładnie miksujemy. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i przekładamy do ciasta. Delikatnie mieszamy, najlepiej za pomocą łyżki. Pieczemy w dobrze nagrzanej gofrownicy na brązowozłoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Passion of Cooking
Sernik z rabarbarem 181budyń waniliowy - 50 g masła - 300 g rabarbaru Do wypieku sernika użyłam tortownicę o średnicy 17 cm. Najpierw robimy spód sernika. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Spód tortownicy wykładamy papierem a następnie ciastem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 10 minut. W trakcie pieczenia spodu robimy masę serową. Ser miksujemy i dodajemy po kolei
Kuchenne Wariacje
Pełnoziarniste ciasto z wiśniami 172doskonałe soczyste ciasto z pełnoziarnistej mąki i płatków owsianych świetnie się wpisuje w moje noworoczne postanowienie ( więcej błonnika w diecie). Jest wilgotne i mało słodkie. Aromatyczne i kwaskowate. Gdyby nie „gruboziarnista” posypka na wierzchu trudno byłoby się domyśleć z jakich składników zostało zrobione. Osobiście nie przepadam za płatkami owsianymi w ciastach, ale tutaj w ogóle się ich nie czuje. Trzeba
Wiem co jem
Placek drożdżowy ze śliwkami i orzechami włoskimi 154Zakłady Tłuszczowe w Kruszwicy właśnie wypuściły na rynek nowy produkt - Margarynę Maestra w ekskluzywnym czarnym opakowaniu. Dostępna jest w trzech wersjach : do ciast drożdżowych, do ciast kruchych i do kremów. Czytaj więcej
Wiem co jem
Świąteczny makowiec 180Upiec naprawdę dobry makowiec wcale nie jest łatwo. Jakże wiele razy zdarzyło mi się, że popękał, albo ciasto odeszło od masy i makowiec rozpadał się przy krojeniu lub też masa makowa pozostawiała wiele do życzenia. I chociaż nigdy nie korzystam z gotowej masy tylko przygotowuję ją sama to zdarzało mi się pomimo płukania, że mak był zanieczyszczony mikro drobinkami piasku(...)albo pomieszany z o wiele tańszym, ale za to lekko gorzkim rzepikiem. Tym razem wszystko wyszło idealnie. Nie tylko wyglądało świetnie, ale też i tak smakowało. Przygotowanie tego ciasta zajęło mi co prawda pół dnia, ale było warto”. Czytaj więcej
Wiem co jem
Tort śmietanowy z brzoskwiniami i czekoladowymi różyczkami, czyli kolejna 18-stka 188białek. Żółtka utarłam na biało cukrem pudrem, wymieszałam z obiema mąkami i kakao. Białka ubiłam na sztywną pianę, przełożyłam je do miski z masą żółtkową i delikatnie wymieszałam łopatką. Ciasto wyłożyłam do przygotowanej tortownicy, wyrównałam powierzchnię i wstawiłam ją do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdziłam przy pomocy patyczka czy jest gotowe. Kiedy lekko przestygło, wyjęłam(...)dookoła śmietaną i obsypałam płatkami mlecznej czekolady. Górny blat nasączyłam ponczem i posmarowałam resztą bitej śmietany. Na wierzchu rozłożyłam różyczki i listki z plastycznej czekolady oraz rozsypałam perełki cukrowe. Ciasto odstawiłam do lodówki, aby masa śmietanowa stężała. Od męża otrzymałam wraz z życzeniami piękny bukiet papuzich tulipanów. Nie mogę się doczekać, aż rozchylą płatki i pokażą się w całej krasie
Kuchenne zapiski Edyty