ciasto - 164325 przepisów (strona:5639/10955)

Chlebek bananowy orkiszowy z borówkami 215

robicie z mocno przejrzałymi bananami, których nikt już nie chce zjeść w domu? Mam nadzieję ze ich nie wyrzucanie, bo takie banany świetnie nadają się do upieczenia pysznego ciasta, czyli chlebka bananowego. To jedno z naszych ulubionych ciast, bo jest mega szybkie, mega proste i zawsze się udaje. Dzisiaj polecam wersje orkiszową z borówkami. Inne znajdziecie na blogu. Źródło . Czytaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wegańskie ciastka digestive 197

Bardzo często można spotkać przepisy na ciasta, gdzie bazą są słynne ciastka „digestive”, jako weganka nie mogę nie mogę iść na łatwiznę i po porostu ich kupić, więc opracowałam przepis na te ciastka w wersji wege. Wyszły idealnie kruche, z powodzeniem można je trzymać w puszcze do 2 tygodni, ja musiałam puszkę zakamuflować w spiżarni, bo będą(...)masła roślinnego 70 g brązowego cukru 70 ml mleka roślinnego pół łyżeczki soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Płatki owsiane zmielić i wszystkie składniki wyrobić najlepiej ręcznie. powstałe ciasto uformować w kulę Rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać ciastka. Ciacha piec w temp. 180 C około 15 minut. (najlepiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) po upieczeniu

greenscarf
Clafoutis na mące migdałowej z czereśniami – szybki deser bez glutenu 205

Kuchnia francuska to nie tylko wymyślne w składnikach i sposobach przygotowania dania. To również proste, szybkie i mało wymagające przepisy. Clafoutis to niby ciasto, niby budyń, niby naleśnik, niby zapiekanka. Ciężko jednoznacznie skategoryzować ten deser. Formę ceramiczną lub patelnię do zapiekania smarujemy lekko masłem. Czereśnie myjemy, kroimy na połowy i usuwamy z nich pestki. Owoców musi być tyle, by dało(...)maślanką i ekstraktem waniliowym. Dodajemy startą skórkę z cytrusów i świeży, starty imbir. Solimy, wsypujemy cukier. Całość miksujemy. Na koniec wsypujemy obie przesiane mąki i mieszamy do połączenia. Ciasto będzie rzadkie, zalewamy nim owoce w formie. Pieczemy w nagrzanym do 190⁰C piekarniku, na środkowym poziomie, aż brzegi lekko się zarumienią a środek zetnie, około 45- 50 minut. Włóżcie

Karo in the Kitchen
Ciasto żurawinowe z mascarpone 183

sól. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki i miksujemy. Dodajemy żurawinę i posiekaną tabliczkę czekolady (10 dag). Całość mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotowujemy krem. Serek miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Masę wykładamy na wystudzone ciasto. Wierzch posypujemy żurawiną

Pobite gary Barbary
Żytni placek z rabarbarem i twarogiem 204

pudru * 2 szklanki rabarbaru pokrojonego w kostkę Sposób przygotowania: Jajka, maślankę, olej miksujemy za pomocą  miksera. Dodajemy cukier a następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę (26x20) wyłożoną papierem do pieczenia. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i śmietaną.Wykładamy łyżką na ciasto. Posypujemy rabarbarem. Pieczemy w180 stopniach C. ok.45 minut

Pobite gary Barbary
Sernik z frużeliną jagodową 241

Sernik z frużeliną odmieni ciasto i nada mu elegancji. Sernik podać możecie z dowolną frużeliną owocową. Ja wybrałam jagody. Doskonale sprawdzą się także maliny czy wiśnie. Owocowa nuta sprawia, że ciasto nie jest "nudne". Spróbujcie koniecznie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

kolorowotorcikowo
Marcepanowe ciasto ze śliwkami 177

Śliwki też mam zdobyczne. Trudno o coś nowego w kwestii ciast ze śliwkami, poszperałam trochę w książkach i upiekłam ciasto, które skromnie mówiąc zachwyca. Składniki: 250 g mąki pszennej 3 kopiaste duże łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml oleju roślinnego 3 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia 2 banany 150 g cukru 200 g masy marcepanowej (standardowo występuje właśnie w takich opakowaniach

greenscarf
Malinowe ciasto z waniliowym obłoczkiem na cynamonowym spodzie 222

domu, takim jak, mój piekarnik odmawia współpracy. No niefajnie i to bardzo! Chciałoby się zjeść coś dobrego, a tu klapa, nic nie da rady upiec. Wtedy z pomocą przychodzą ciasta bez pieczenia, na zimno. Jako, że zaopatrzyłam się w trochę malin (ot, raptem 5 kilo), to ten deser koniecznie musiał być właśnie z malinami. Pyszny, nie za słodki, z lekko(...)cynamonowy spód. Resztę zostawić w misce. Tortownicę schować do lodówki. MALINOWA MASA: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Część malin odłożyć na wierzch ciasta. Resztę zblendować, dodać cukier i 1/2 galaretki. Wylać na jasną, waniliową masę.  Na pół-stężoną masę malinową łyżką nakładać obłoczki z waniliowej masy, ułożyć resztę malin i zalać pozostałą

Cakes By Kejt
Muffiny owsiane z nadzieniem truskawkowym 209

proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - słoiczek konfitury truskawkowej Przygotowanie: W jednej misce mieszamy sypkie produkty, a w drugiej płynne (poza konfiturą). Mieszamy. Wykładamy do papilotek - jedna łyżka ciasta, jedna łyżeczka konfitury i ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Voila! :) Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Babka zebra 226

Pewnie już pisałam, że w mojej rodzinie nie przepada się za "suchymi" (bez kremów) ciastami. O babkę, chociaż superwilgotną, musiałam stoczyć poważny bój. No może nie tak poważny, w końcu to ja jestem domowym cukiernikiem ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia (po łyżce). Masę rozdzielamy na dwie części. Do jednej dajemy 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki - gęstość ciasta musi się mniej więcej wyrównać. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wlewamy do niej naprzemiennie 2 łyżki jasnej masy i 2 ciemnej. Pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym

Życie zamknięte w smaku
Cytrynka – puszyste ciasto 235

Dzisiaj przedstawiam przepis na bardzo smaczne ciasto – cytrynkę. Przepis dostałam od mojej siostry. Idealne połączenie aromatu i smaku cytryny ze słodyczą cukru. Ma jedną wadę – znika za szybko. Składniki: Biszkopt: 5 – 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru Skórka otarta z 2 cytryn(...)Cały czas mieszamy. Ugotowany kisiel wylewamy na biszkopt. Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym i śmietan – fixem i wykładamy na wystudzony kisiel. Przykrywamy drugim biszkoptem. Przygotowanym lukrem ( ugotowanym ) smarujemy wierzch ciasta. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Chleb czosnkowy z płatkami owsianymi 139

gram świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego czosnku 3-4 łyżki płatków owsianych Olej do formy Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Formę smarujemy olejemy. Wkładamy ciasto do formy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 190 o C przez około 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb

Smaki Ewy
Jabłecznik cytrynowy na biszkopcie 272

pieczenia 1 łyżka octu Masa Prażone jabłka – słoik 900 gram 1 kisiel cytrynowy ( duży ) 1 szklanka wody ½ szklanki cukru Cukier puder do posypania Wykonanie: Z podanych składników na ciasto pieczemy biszkopt. Dokładny sposób wykonania biszkoptu w przepisie na cytrynkę ( prezentowane na blogu ). Po wystudzeniu kroimy na dwa placki. Do garnka wkładamy prażone jabłka, dodajemy cukier. Całość podgrzewamy mieszając. W szklance(...)Masę gotujemy i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki i aby się nie przypaliło. Lekko wystudzoną masę nakładamy na jeden placek biszkoptu i przykrywamy drugim. Po całkowitym wystudzeniu ciasto jest gotowe. Przed samym podaniem posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Wiśniowa fanaberia 191

Pyszne ciasto na piegowatym biszkopcie, z moją ulubioną masą mascarpone i wiśniami. Bardzo podobne do Czerwonego Kapturka , tyle że troszkę inaczej ułożone i z dodatkową wiśniową warstwą - taka moja Fanaberia ;) SKŁADNIKI: (na formę 25x35cm) Biszkopt z makiem:   4 jajka   2/3 szkl cukru   2/3 szkl mąki   2/3 łyżeczki proszku do pieczenia   1/2 szkl suchego maku Warstwa

Kto ugości moich gości?
Jogurtowe ciasto z śliwkami 253

Sezon na śliwki dopiero się rozpoczyna, a ja postanowiłam upiec szybkie i smaczne ciasto z śliwkami. Jest bardzo wilgotne i dość ciężkie, dzięki soczystemu sokowi z owoców. :) Składniki: 1 szklanka przesianej mąki pszennej graham T1850 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru trzcinowego 2 jajka 200g jogurtu naturalnego aromat waniliowy 6 śliwek  Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem(...)waniliowy i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie miksujemy - tylko do połączenia składników. Masę przelewamy do natłuszczonego naczynia. Na wierzch układamy umyty, osuszone i pokrojone na połówki śliwki do góry wierzchem. Ciasto pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego!  Skorzystałeś(aś) z mojego przepisu? Jeśli TAK , prześlij mi zdjęcie na adres e-mail (aagnikowaa@gmail.com) lub w prywatnej wiadomości

Truskawkowa Fiesta

Proponowane wyszukiwania