Kruche ciasto orkiszowe ze śliwkami i kruszonką… 375To już oficjalne – dołączyłam do grona rozbieganych mam, babć i tatusiów, którzy każdego ranka od poniedziałku do piątku maszerują … Czytaj dalej →
brunetkawkuchni
Tarta ze śliwkami i marcepanem 233śliwek, bez pestek i podzielonych na połówki 1 łyżka cukru pudru do oprószenia Posiekaj suche składniki i masło nożem. Kiedy już uzyskasz kruszonkę dodaj żółtko i delikatnie zagnieć ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż nim formę do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg
codojedzenia
Koszyczek wielkanocny 162cukru i dwóch łyżek mąki. Odczekać 15 minut, aż wyrośnie, w tym czasie przygotować w dużej misce mąkę wymieszaną z solą, dodać jajko, masło i rozczyn, po czym zagnieść. Ciasto zostawić na godzinę do wyrośnięcia, po czym pokroić na nieduże kawałki (ciasta wystarczy na dwa małe lub jeden duży koszyczek). Z kawałków formować wałeczki i układać na bokach odwróconej
Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Tarte tatin i troszkę na temat karmelu 173Tarte tatin 150g mąki 100g masła 25g brązowego cukru 2 żółtka 100g brązowego cukru na karmel 40g masła 4-5 średnich jabłek pokrojonych w ćwiartki Zagnieść wszystkie składniki na ciasto i wstawić na ~1h do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Na patelni rozpuścić masło i dodać cukier, kiedy się skarmelizuje dodać jabłka i obsmażyć ze wszystkich stron w karmelu(...)Kiedy uznamy, że jabłka są już idealne, należy przełożyć je do foremki na tartę lub jeśli ktoś posiada żeliwną patelnię z żeliwną rączką, można je na niej zostawić. Zimne ciasto rozwałkować na placuszek o powierzchni większej od foremki/patelni, przełożyć go na wierzch jabłek i delikatnie podwinąć na bokach, żeby powstała rynienka, a jabłka z karmelem nie wypłynęły. Piec
Przepysznik - BLW i nie tylko
Murzynek 234Dziś pochwalę się wypiekiem swojej teściowej. Oglądając te wszystkie, piękne przepisy świąteczne na ciasta korzenne, pierniki i orzechowce, napaliłam się bardzo na to, by też coś w świątecznym klimacie upichcić. Tymczasem przyjechałam do teściowej, a tu już czekał na mnie przepyszny, wilgotny murzynek w starym stylu. Poprosiłam zatem o przepis, cyknęłam kilka fotek i jest. Przepis jest stary jak świat(...)gotować przez 10 minut. Z tego odlać 3/4 szklanki i zostawić na polewę. Do przestudzonej masy dodać żółtka, mąkę, ewentualnie 1 opakowanie rodzynek, na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Piec 40 minut w temperaturze 180 C. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylko
Pulla - fińska chałka 182problem, masa zdecydowanie była za sucha), dodać masło i ponownie wyrobić, aż wszystkie składniki się połączą. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ~1h, powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i z każdej uformować dość długi wałeczek, zapleść jak warkocz i połączyć ze sobą obydwa jego końce. W ten sposób powstanie fikuśnie pozaplatana kula. Można(...)foremki na babkę. Można też użyć okrągłej formy z kominkiem, powstanie nam wtedy piękny wieniec. Ania w swoim przepisie wspomina także wersję z masłem, cynamonem i cukrem pomiędzy wałeczkami ciasta, jak w cynamonowych papataczach, mam zamiar wypróbować ją przy najbliższej okazji. Piec rozgrzać do 200 C, posmarować pullę pozostałymi jajkami i posypać płatkami migdałowymi. Kiedy piecyk się nagrzeje, piec pullę
Przepysznik - BLW i nie tylko
46 i 45 tygodni - Sernik na zimno i Zebra 214drugi odstawić do zastygnięcia galaretki. Przed podaniem udekorować sernik śmietaną ubitą na sztywno z dwiema łyżkami cukru pudru. Smacznego! Moją drugą propozycją, na ósmy tydzień roku, jest ciasto, które towarzyszy mi od trzech lat na każdym wyjeździe wakacyjnym. Jak już kiedyś pisałam, moją mojego małża tradycją wakacyjną, są wyjazdy na Flamberg , w związku z tym, że jest to wypad(...)jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Tortownicę bądź dużą keksówkę posmarować masłem i posypać bułką tartą, na środek wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta. Piekarnik rozgrzać do temp 180 C i piec przez 1 godzinę. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasteczka anyżowe. 182pszennej 1 szkl. kleiku ryżowego 0,5 łyżeczki sody 1 łyzeczka proszku do pieczenia Masło utrzec z cukrem na gładka mase, dodac jajka i wszystkie pozostałe składniki ,miksować. Ciasto przełozyc na folie,zawinac i włozyc do lodówki na około 1 godz. Blache wyłozyc papierem do pieczenia, ciasto wyjac z lodówki, urywac kawałki i formowac kulki wielkości orzechów włoskich. Układac
Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto truskawkowe z truskawkową konfiturą. 154Sezon na truskawki w pełni więc dziś zapraszam na ciasto właśnie z nimi które wyśmienicie smakuje dodatkowo z truskawkową konfiturą. Dzięki mące pełnoziarnistej może jest tez troszkę zdrowsze? ;-) Składniki ; 4 białka pół szklanki mleka pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody pół łyżeczki cynamonu 20 dag truskawek Białka ubijamy(...)mieszamy. Wlewamy do foremki najlepiej małej (ja uzyłam ćwibakówki 30/10cm ) i na wierzchu ułożyłam truskawki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. i pieczemy około 40 min. Smacznego! Ciasto podaje z konfiturą truskawkową. Skłądniki; 30 dag truskawek ok pół szklanki cukru 2 łyżeczki żelfixu Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na patelnie i dosypujemy cukier
Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto kukurydziane z jeżynami 192roku nie umniejsza temu że to już nie ten sam smak co świeże prosto z krzaka. Trzeba więc teraz wykorzystać je do ostatniej owocki na krzaku. Kolejne ciasto z jeżynami wjechało na stół, zapraszam. Ciasto kukurydziane z jeżynami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Czekoladowe kulki z ryżu preparowanego z orzechami włoskimi 581Kulki z preparowanego (dmuchanego) ryżu z dodatkiem roztopionej czekolady i uprażonych orzechów włoskich. Wyjątkowo prosta, słodka przekąska, którą bardzo szybko przygotujemy. Składniki: 80 g ryżu preparowanego
Oryginalny smak
Zebra 246Zebra jest takim ciastem, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Był taki czas, że Zebrę piekło się często I gdzie by nie iść w gości, wszędzie była na stole. Wydaje się być teraz trochę zapomniana. Zrobiłam ją ostatnio do pracy żeby osłodzić troszkę atmosferę w biurze :-) Składniki: 5 jajek 1.5szkl cukru 2.5szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kakao Wykonanie: Białka ubić na sztywno. Ubijając dalej dodawać cukier I po jednym żółtku. Powoli miksując dodawać mąkę I proszek do pieczenia. Dalej dodawać olej I wodę na przemian. Ciasto należy podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki I pastę waniliową. Do drugiej - kakao. Do przygotowanej tortownicy wlewamy na zmianę masę jasną I ciemną (jedną na środek
Smaki Przyprawy i Kolory
Blondies 178Blondies to przepis zaadaptowany przeze mnie z książki Gordona Ramsay'a. Podczas pieczenia tego ciasta dom cudownie wypełnia się zapachem karmelu, krówek...mmmniammm... Najlepsze jest gdy wystygnie całkowicie. Także nie spieszcie się z jego jedzeniem (tak jak ja zwykle nie mogę czekać i zjadam ciasto jeszcze gorące ;-)). Potrzebne będą: 230 g masła 300 g ciemnego cukru
Smaki Przyprawy i Kolory
Ciasto czekoladowe z kwaśnymi gruszkami 219przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaje resztę składników. Miksuje na gładka masę. 2. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wzdłuż na spodzie formy układam przygotowane gruszki i zalewam ciastem. Piekarnik rozgrzewam do 175 C, czas pieczenia 50-60 minut, pod koniec pieczenia zrobić test suchego patyczka, jeśli ciasto jeszcze jest wilgotne zostawić na kolejne 10 minut
Apetyczna babeczka
Ciasto orzechowe z gruszkami i żurawiną 202kolejny mój autorski pomysł na ciasto. Jest ono bardzo smaczne i zaskakujące w smaku. Po wyjęciu z piekarnika musiałam szybko sprawdzić czy się udało i niestety... nie poprzestałam na jednym kawałku. Wyszło bardzo dobre. Serdecznie polecamy ten przepis. Składniki: - 2 pełne szklanki mąki tortowej - 200g miękkiej margaryny - 3/4 szklanki cukru pudru - 3 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Wsypujemy orzechy i na wolnych obrotach wszystko dokładnie mieszamy. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy gruszki, żurawinę i łyżką łączymy wszystkie składniki. Nakładamy ciasto na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą blaszkę keksówkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 55 minut w 180 stopniach
Pan i Pani Smith w kuchni