Lawendowe Sconsy z brzoskwinią i karmelizowanymi jabłkami 246lawendy 180 g śmietany 18% 1 dojrzała brzoskwinia (opcjonalnie) odrobina mleka do posmarowania (lub roztrzepane białko lub żółtko lub całe jajo – w zależności co akurat macie) Przygotowanie ciasta bananowego: Piekarnik nagrzać do 200°C (grzałka góra-dół). W misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i lawendę). Wlać śmietanę i dodać pokrojoną w kawałki połówkę(...)brzoskwini. Wymieszać rękoma, a następnie zagnieść lekko ciasto, do połączenia składników. Przełożyć na delikatnie podsypaną mąką blachę do pieczenia, wyłożoną papierem. Uformować spłaszczony okrąg o wysokości ok. 2 cm. Szklanką powycinać mniejsze okrągłe kształty. Poukładać cząstki pozostałej połówki brzoskwini. Posmarować mlekiem. Włożyć do nagrzanego pieca i piec około 15 minut na złoty kolor. Ciepłe sconsy studzić na kratce. Podawać
Moja Delicja
Puder pomarańczowy. 240obieraczką do warzyw) tak, żeby na skórce było jak najmniej białego albedo. Tak przygotowane skórki suszymy w suszarce do grzybów, na grzejniku lub tak jak ja w piekarniku (upiekłam ciasto, wyłączyłam grzanie, wyjęłam ciasto, włożyłam skórki, po całkowitym wystudzeniu sprawdziłam czy są gotowe- mają się łamać, a nie tylko wyginać. Jeśli nie są jeszcze gotowe to znów włączam grzanie
Rozpustne gotowanie
Maślane ciasteczka z dżemem 404kostka masła niesolonego - 250g, 16g cukru waniliowego. Ponadto: cukier puder, dżem w dowolnym smaku. Przygotowanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wykrajać ciastka - jedne w całości, a drugie same obręcze. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200stopni C i piec ok.8-10min
W kuchni u Moniki
Tort z pianką cytrynową i kremem toffi 227zależności jaki rozmiar chcemy uzyskać). Układamy kółka w taki sposób, aby jeden zachodził delikatnie na drugi. Rolujemy do środka, wałeczek kroimy na pół i delikatnie rozkładamy płatki. Złożenie ciasta: Wiśnie odsączymy z alkoholu. W tortownicy układamy pierwszy blat biszkopta. Nasączamy go alkoholem z odsączenia wiśni. Wylewamy masę cytrynową. Wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia. Następnie układamy kolejny biszkopt, delikatnie dociskamy
VioletoweKucharzenie
Pinacolada - ciasto kokosowo-ananasowe 226Pyszne kokosowo-ananasowe ciasto, bardziej przypominające właściwie tort. Biszkopt przełożony genialnym kremem na bazie likieru kokosowego i ananasową galaretką (która u mnie, jak widać, wsiąkła w biszkopt - pospieszyłam się i za wcześnie ją wylałam na ciasto...). Bogate w smaku, słodkie, atrakcyjne - bardzo polecam! SKŁADNIKI: (na tortownicę ok 28 cm) Biszkopt: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki
Kto ugości moich gości?
ZIELONE MUFFINKI KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ CHILLI 224dodałam do składników mokrych 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego , którego używam już w tej chwili dosłownie do wszystkiego, prócz sałatek. Nie mając świeżego szpinaku użyłam jarmużu. Co prawda kolor ciasta nie wyszedł tak pięknie soczyście zielony, jak przy szpinaku, ale jednak zielony. Przed pieczeniem posypałam ciacha kawałkami czekolady z chilli i solą morską (ta czekolada nie bardzo mi smakuje sama(...)ciast sprawdza się rewelacyjnie) oraz obficie kokosem. Upiekły się nieco ciemniejsze ale bardzo pyszne, zielone ciastka "bounty" z nutą chilli. Właśnie zajadam popijając kawką i polecam Wam, też sobie zróbcie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Proste ciasto czekoladowe z malinami 137dziewczyny do szkoły zmarzłam, pierwszy raz w tym roku. W powietrzu czuć jesień. Nie lubię tego, ale jakoś trzeb doczekac do wiosny. A na pożegnanie lata i powitanie jesieni ciasto czekoladowe z malinami. Można je szybko przygotować, a do jego przygotowania wystarczy jedna miska, można więc powiedzieć, że to ciasto dla leniwych
Polska Zupa
Piernik Kasi 424jedno z moich ulubionych ciast piernikowych i często do niego wracam. Polecam serdecznie! Składniki: 3 szklanki mąki 2 niepełne szklanki cukru 2 szklanki mleka 37,5 dag masła lub margaryny 3 jajka 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 dag rodzynek 5 dag posiekanych orzechów włoskich przyprawa do pierników Sposób wykonania: 1. Mąkę przesiać(...)przez 50-60 minut - do suchego patyczka. 5. Gotowy wystudzony piernik można polać polewą czekoladową, czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Ulubione ciasta Kasi
Kuchnia domowa Ani
Monastyrska izba 153tego ciasta zabierałam się jak pies do jeża, bo kilka lat odkąd zobaczyłam je w pewnej kulinarnej gazetce. W końcu nadszedł ten czas. I co? I nie żałuję. Ten deser pochodzi z kuchni rosyjskiej i jest tam bardzo popularny, znany jako Monastyrska izba (монастырская изба) lub Drwa pod śniegiem (дрова под снегом). W Polsce pojawia się także jako Klasztorna chata(...)Ciasto wygląda na trudne, ale tak naprawdę takie nie jest. Wymaga tylko dobrego zaplanowania sobie etapów. Poza tym jest pyszne i zaskakujące, bo nikt się nie spodziewa co znajdzie w środku po przekrojeniu. Polecam naprawdę go warto zrobić. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kulki kokosowe bez pieczenia 264masła roślinnego 0,5 szklanki cukru trochę rumu mleka 2 opakowania herbatników wiórki kokosowe Przygotowanie: W głębokiej misce należy masło utrzeć z cukrem i mlekiem ( dodajemy tyle mleka, żeby ciasto nie było za suche) na gładką masę. Herbatniki drobno pokruszyć (najlepiej zawinąć je w wytrzymałą torebkę foliową i przejechać po nich kilka razy wałkiem do ciasta) i dodać
Smaczne Potrawy
,,Kawałek nieba- śnieżne chmurki’’ 515przygotowaną wcześniej blaszkę (22x28cm), wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy masę. Pieczemy w temperaturze 180°C około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i po wystygnięciu wyjmujemy delikatnie ciasto z blaszki . Gdy ciasto całkowicie wystygnie używając wykrawarki do ciastek wycinamy 6 kółek o średnicy spodu foremki. Kremowa pianka: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany
Podróż w kulinaria
Placek amerykański 200ciasto z gatunku szybkie, łatwe i smaczne. Dla mnie ratunek gdy mają się zjawić goście, a ja nie mam czasu, albo produktów, by przygotować coś ekstra. Bez udziwnień z produktów, które zawsze są w domu, najdłużej schodzi się z pieczeniem, ale można je podać jeszcze ciepłe. Takie aromatyczne idealnie pasuje do kawy lub herbaty Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru
Cynamonowe szczęście
Owsianka biszkoptowa 167oddzielić żółtka od białek i ubić białka na sztywno. Żółtka razem z mąką i masłem orzechowym wrzucić do namoczonych płatków z mlekiem i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć ciasto owsiane z pianą, wsypać bakalie i starte na tarce jabłko. Gotowe ciasto przelać do formy żaroodpornej i udekorować z wierzchu przekrojonymi i wypestkowanymi śliwkami oraz nerkowcami. Piec 35 minut. Owsianka
Przepysznik - BLW i nie tylko
Sernik z czekoladą i żurawiną 187Masę wyłożyć na herbatnikowy spód. Wygładzić. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra - dół) i piec przez godzinę (ja przegapiłam czas i troszeczkę boki za ciemne :( ). Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku. Przygotować polewę : na niewielkim ogniu rozpuścić masło w kąpieli wodnej (lub ogrzać śmietankę), dodać pokruszoną czekoladę, dokładnie wymieszać - do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady(...)połączenia składników. Wystudzone ciasto udekorować polewą i żurawiną
Nie tylko w kuchni
Mega szybkie ucierane ciasto z owocami 189Ostatnio na moim stole króluje to ciasto, które stanowi doskonała bazę do wypieków ze wszystkimi chyba owocami. Ja robiłam już z wiśniami, śliwkami i jeżynami a zamierzam jeszcze wypróbować z jagodami i porzeczkami. Na upalne dni do mrożonej kawki pasuje jak ulał. Błyskawiczne w przygotowaniu, lekkie i pulchniutkie. Smak(...)cukrem i cukrem wanilinowym, dolać olej a następnie ciągle miksując dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, Wyłożyć owoce. Piec przy włączonym termoobiegu ok 35min w temp. 160 st.C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Maślane ciasteczko