ciasto - 164325 przepisów (strona:5636/10955)

Ciasto ze śliwkami prosty przepis 170

Uwielbiam to tradycyjne kruche ciasto z dodatkiem kwaśnych śliwek! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 jaj, 1 kostka masła, ½ szklanki śmietany, 2 cukry waniliowe, 15 dag cukru, 1 kg śliwek, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem , dodać masło i nadal ucierać na pulchną masę. Następnie(...)wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia , dodać śmietanę  i dokładnie połączyć składniki. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy, dobrze wyrównać powierzchnię i obłożyć wydrążonymi śliwkami. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 35 minut. Po ostudzeniu placka posypać cukrem waniliowym

Tradycyjna Kuchnia
Najlepsze batoniki proteinowe 246

kakao Fresano woda Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki pomału ciągle mieszając dolewamy letniej wody, aż uzyskamy konsystencje gęstego kremu odkładamy masę na około 5 minut rozsmarowujemy ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia mocno dociskając je do spodu pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20-30 minut (mowię orientacyjnie bo dysponuje mini piekarniczkiem i pieczenie wygląda(...)inaczej niż w normalnym piekarniku) po ostudzeniu kroimy ciasto na batoniki SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pyszne ciasto z serem i jabłkami 289

Ciasto idealne na jesień, chociaż oczywiście nie tylko. Duża blacha zniknęła w jeden dzień, a nie mieliśmy żadnych gości do pomocy. Smakowała całej trójce potworów, a to też nieczęsto się zdarza. ciasto : 1,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl cukru 120 g masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta

Polska Zupa
Ciasto bananowe z orzechami 199

Uwielbiam to ciasto. Jest proste i szybkie w wykonaniu ale jakie pyszne ! Składniki: 20 dag margaryny, 1 ½ szklanki cukru, 3 jajka, 2 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka drobnych płatków owsianych, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 1 szklanka potłuczonych orzechów włoskich, 7 dojrzałych bananów, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie: Margarynę(...)orzechy i kawę oraz wrzucić pogniecione widelcem banany. Wymieszać dokładnie składniki i przelać do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Dla pewności sprowadzić patyczkiem suchość ciasta

Tradycyjna Kuchnia
Ciastka klawisze 198

wersji z lukrem czy marmoladą. Polecam! Składniki: ½ kg mąki ½ kg masła 5 żółtek 2 łyżki zimnej wody Składniki na lukier: ½ kg cukru pudru 5 białek jaja Wykonanie ciasta: Masło schłodzić w lodówce, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z resztą składników i włożyć do lodówki na noc. Schłodzone ciasto rozwałkować, pokroić w klawisze. Następnie posmarować lukrem i piec

Tradycyjna Kuchnia
Babka majonezowa 213

Kiedy pierwszy raz usłyszałam, że koleżanka chce przygotować swoim dzieciom babkę majonezową, nie kryłam zdziwienia. Jakoś nie pasowało mi połączenie majonezu i ciasta. Wydawało mi się, że nie może postać z tego coś dobrego. Jednak ciekawość wygrała. Musiałam sama sprawdzić ten przepis. W odwiedziny miał przyjść nasz kolega. Była to dobra mobilizacja aby przygotować tę dość oryginalną babkę. Moje obawy(...)były nieuzasadnione. Wszystkie składniki pięknie się połączyły i powstało bardzo smaczne ciasto. Przygotowanie babki jest niezwykle proste. Składniki: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 cukier wanilinowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - budyń śmietankowy - 4 łyżki majonezu Sposób przygotowania: Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wszystkie składniki bardzo dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach.  Masę przekładamy do formy. Pieczemy przez

Pan i Pani Smith w kuchni
Batoniki z Czekoladkami 196

sów i całość mieszamy (można dłonią). Okrągłą formę (lub kwadratową) o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. Wykładamy ciasto, wygładzamy. Na wierzch ciasta układamy pozostałe M&M’sy, Smarties, czekoladki Rolo dociskając dość mocno. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy na kawałki

Made By Mom And Son
Brownie bez wyrzutów sumienia (wegańskie, bezglutenowe) 191

krok dalej (a nawet dwa) i postanowiłam "stworzyć" ciacho bez glutenu, jajek i innych produktów odzwierzęcych. I tak powstało brownie bez wyrzutów sumienia. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, bo ciasto wyszło naprawdę pyszne. Nie jest tak zbite, jak klasyczne brownie, ale jest wilgotne w środku, mocno czekoladowe i wyjątkowo łatwe do zrobienia. Polecam! Składniki (na małą tortownicę(...)ułożyć plastry banana, przykryć resztą masy, wyrównać i wstawić do piekarnika na 35 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać. Po 5 minutach wyciągnąć formę z ciastem i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.  Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi

Domowa Cookierenka Agi
Żytnia tarta mleczno-owocowa 240

umilenie dnia postanowiłam, że wrzucę dziś tartę, pyszną i niecodzienną, bo z wypełnieniem mleczno-owocowym! Wykonana w formie o średnicy 25cm., wychodzi z niej ok. 12 porcji. Składniki na ciasto: - 240g mąki żytniej - 150g zimnego masła - 2 łyżki ksylitolu - 2 żółtka - sok z połowy cytryny Mąkę przesiewamy, dodajemy zimnego masła pokrojonego na kawałki i resztę składników, szybko zagniatamy, tworzymy kulę(...)odkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie formę do tarty wylepiamy ciastem równomiernie po bokach jak i na dnie. Nakłuwamy widelcem. (Jeżeli macie możliwość przykryjcie spód papierem do pieczenia i wysypcie groch, fasolę, bądź obciążniki, jeśli nie - trudno, i tak wyjdzie pyszne!) Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy wypełnienie. Składniki na wypełnienie: - 500g mleka

Be Fit Be Strong
Torcik brzoskwiniowy na 1 urodziny bloga :) 219

tego sobie sama na te blogowe urodziny życzę ;) A ten torcik? Jak dla mnie pyszności :))) chodziło za mną "coś dobrego", przejrzałam zeszyt Mamy i wpadł mi w oko na "Ciasto ananasowe"... Ale nie dostałam (jak w przepisie) ananasowej galaretki, więc zrobiłam wersję brzoskwiniową ;) "odchudzoną" w dodatku, bo pokombinowałam z masą, żeby nie dawać zalecanej całej kostki margaryny! Nie dałam więc(...)całość się skleiła. Na wierzch wylewamy pozostałą masę i układamy kawałki brzoskwiń - tak jak nam się wymarzy :) Uwaga - ponieważ nie dorobiłam się silikonowej tortownicy ;) a nie lubię jak mi ciasto przechodzi metalem (niby powłoka nieprzywierająca i takie tam...), zabezpieczyłam boki pozostałym z wyłożenia dna pod biszkopt papierem do pieczenia. Zawijając po prostu do środka to, co zostawiłam specjalnie wokół tortownicy

Kolorowy Przepisownik
Na pożegnanie lata: sernik na zimno z galaretką 241

wiosny... Choć, jako niepoprawna optymistka, postanowiłam prognozom nie wierzyć. Może jeszcze trafi się miły, ciepły dzień, idealny na spacer...? Niemniej, właśnie dziś chciałabym Wam pokazać ostatnie, wybitnie letnie ciasto. Sernik na zimno, oczywiście. Kiedy pojechaliśmy do Polski, Mamunia uraczyła nas sernikiem na zimno. Wiecie, takim tradycyjnym: na biszkoptach, waniliowym, z borówkami i galaretką. Pycha! Lekki i delikatny, podbił podniebienie(...)borówki, bo akurat tanio kupiłam, ale można użyć malin, wiśni, porzeczek, a w lipcu z powodzeniem truskawek. To taka klasyka, która nigdy się nudzi, a smakuje każdemu.  Idealne ciasto na pożegnanie lata... Sernik z borówkami na spodzie z płatków kukurydzianych Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) spód: 125 g płatków kukurydzianych 60 g masła 50 g miodu masa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pyszne ciasta domowe. Szarlotka śmietankowa. Jabłecznik śmietankowy 225

umiem rozpoznać. Jabłka były twarde, dość słodko kwaskowe a miąższ miały zwarty i taki, który nie rozpada się szybko podczas obróbki cieplnej i takie właśnie jabłuszka będą do tego ciasta najlepsze. Jeśli wolicie tradycyjne ciasta spróbujcie koniecznie najlepszej szarlotki domowej ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Proste ciasto z jabłkami 354

jabłka, śliwki, gruszki. To właśnie jesienią najbardziej smakują nam szarlotki, obowiązkowo z szarej renety! Dzisiaj mam dla Was propozycję wypieku na weekend, nie jest to typowa szarlotka, a proste ciasto z jabłkami, wystarczy wymieszać składniki, wlać do foremki i po 30 minutach cieszyć się ciepłym, pachnącym ciastem. Gorąco polecam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Sernik Snickers 667

TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce łączymy mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, następnie dodajemy żółtka i drobno posiekane masło. Szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Tak przygotowanym ciastem wyklejamy spód okrągłej formy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika (około 10 minut

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania