JAGODZIANKI 189odrobiną cukru,rozczyn wlałam do mąki. Dodałam cukier, sól jajka i letnie mleko. Dokładnie wymieszałam. Pod koniec wlałam roztopioną margarynę( była letnia, ale nie gorąca ). Ponownie dokładnie wymieszałam. Ciasto zostawiłam w misce przykryte ściereczką, żeby wyrosło. Jagody umyłam, osuszyłam. Z wyrośniętego ciasta formowałam kulki, spłaszczyłam, na środek nakładałam jagody, dokładnie skleiłam. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Bułeczki układałam częścią sklejoną
Darcia w kuchni
torcik śmietankowo brzoskwiniowy 193temperaturze 180 % przez 25-30minut. ( do suchego patyczka ) masa: Śmietanę dobrze schłodzić. Ubijać z cukrem pudrem i śmietan-fix aż do pożądanej konsystencji. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę. Upieczone ciasto przekroić na 3 części. pierwszy placek nasączyć sokiem z brzoskwiń, wyłożyć 1/4 ubitej śmietany i połowę pokrojonych brzoskwiń, wyrównać, przykryć drugim plackiem. czynność powtórzyć. Przykryć ostatnim plackiem. Boki ciasta
Darcia w kuchni
rurki z kremem 180przepisów Madzi :) Składniki: ciasto: 0,5 kg mąki 1 kostka masła 1 śmietana 18 % 250 ml cukier waniliowy nadzienie: 1 kostka masła na budyń: 0,5 l mleka 1,5 łyżki mąki 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy Sposób wykonania: Ciasto: Składniki szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć
Darcia w kuchni
PIERNICZKI 215Miód, cukier, margarynę rozpuścić w garnku, jak przestygnie dodać korzenie, cynamon, kakao, kardamon, na końcu dodać roztrzepane jajka. Wymieszać mąkę z rozpuszczoną sodą i z połączoną resztą, wyrobić ciasto. Odstawić na trzy tygodnie w chłodne miejsce przykryte ściereczką. Ciasto rozwałkować na około 1/2 cm. Foremkami wykroić ciasteczka. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok 15 min. Dekorować wg uznania
Darcia w kuchni
CIASTO BANANOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI 353Fajne. Szybkie. Wilgotne. Bananowe. Orzechowe. Ciasto na co dzień. Na wolną chwilę. Na podwieczorek. łatwe i szybkie. Czego chcieć więcej… Co potrzebne: 2 szklanki pszennej maki pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki proszku do… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcu
Kruche ciasteczka 206Polecam je również dla początkujących. Składniki: 550 g mąki 150 g cukru pudru 300 g margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około ½ cm, wyciąć foremkami ciasteczka i ułożyć je blaszce wyłożonej
Mama Gotuje
Sernik cytrynowo-waniliowy z Oletkami 209pergaminowym. Przygotować masę serową. Ser utrzeć z cukrem i połączyć z resztą składników. Gładką masę przełożyć na ciastka. Na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą. (Dzięki temu ciasto będzie równe, nie opadnie i nie popęka.) Sernik piec (w rozgrzanym piekarniku) około 90 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu (w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach) wstawić do lodówki (najlepiej(...)całą noc). Po tym czasie wierzch ciasta posmarować lemon curd i posypać rozdrobnionymi ciasteczkami. Ozdobić wg uznania
Di gotuje
Domowy marcepan 239Dziś zapraszam na domową masę marcepanową: niezastąpiona baza wielu wyrobów cukierniczych, stosowana jako nadzienie, dodatek do ciast ale także jako dekoracja, bo świetnie formuje się z niej różne figurki. Określenie "niezastąpiona" użyłam na wyrost, bo jak się okazuje coraz rzadziej można dostać w sklepach prawdziwy marcepan (przyjrzyjcie się liście składników, przerażająco długa, prawda?), a w gotowych wyrobach cukierniczych stosuje się(...)ciepły syrop. Gdy masa się zbije, przełożyć ją na folię spożywczą, uformować wałek i szczelnie owinąć folią. Przechowywać w lodówce. Tak przygotowana masa nadaje się jako dodatek do ciast lub jako nadzienie. Jeśli jednak chcemy uzyskać marcepan bardziej plastyczny, aby nadawał się do lepienia figurek, do masy trzeba dodać 100 g cukru pudru. Źródło/ Inspiracja: M. Weber " Słodko-słodkie
Domowa Cookierenka Agi
Czekoladowy tort z ciasteczkami 185Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowego ciasta, stąd upiekłam tort. Osobiście nie jestem czekoladoholikiem, ale jako że nie piekłam dla siebie, to kierowałam się dwoma wskazówkami: czekoladowo i słodko. W związku z tym, że smak tortu został mi narzucony, pokombinowałam jedynie z jego wykonaniem i dekoracją, do której użyłam ciasteczek Rido z Biedronki. Składniki: biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru(...)cukier, a następnie po 1 żółtku. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i mąką ziemniaczaną. Wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy silikonowej i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Krem: opakowanie serka mascarpone 250g 2 tabliczki mlecznej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Fabryka pomysłów
Czekoladowe ciasto gryczane 191Żółtka oddzielić od białek. Do kaszy dodajemy mąkę, proszek, kakao oraz masło i żółtka. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na to ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 ° przez 45 minut. Po wystudzeniu polać czekoladą lub wysmarować dżemem, ozdobić orzechami. Tortownica
magiczna kuchnia Kasi
Rolada z kremem karpatkowym 232kolejno po jednym żółtku. Do masy dosypujemy partiami przesiane mąki, mieszamy szpatułką bardzo delikatnie. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową (wymiar 35x38 cm). Wygładzamy po całości. Ciasto pieczemy w 170*C przez 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu odwracamy na suchą ściereczkę i zwijamy do środka. Zostawiamy do wystygnięcia. Do garnka wlewamy
VioletoweKucharzenie
Przepyszne muffinki z daktylami i bananem 177masy wlać przestudzoną masę z daktyli i dokładnie wymieszać. Masa jest dosyć rzadka. Banana pokroić na plasterki i skropić sokiem z połowy cytryny. Rozłożyć banany w foremkach, wlać ciasto do 3/4 wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 35-40 minut. Wyjąć i przestudzić, delikatnie wyjąć z foremek. Podawać z gałką lodów waniliowych lub bez. Muffinki(...)rewelacyjne. Można to ciasto upiec na blaszce o wymiarach 20 x 20 cm. Wszystko robimy w ten sam sposób, tylko blaszka musi być wyłożona papierem do pieczenia wysmarowanym lekko masłem. Następnie polać syropem i obsypać brązowym cukrem. Thermomix – daktyle bez pestek zmiksować 4 sek obroty 5, wyjąć – masło, cukier, jajka, esencja waniliowa, mąka, czas 2 minuty, obroty
Kuchnia Pokoleń
Odwrócone ciasto z ananasem 186Jeśli zostanie wam otwarta puszka ananasa i nie wiecie co z nią zrobić to polecam upiec szybkie ciasto ananasowe wg Nigelli, tzw odwrócone, gdyż to co na początku w formie znajduje się na dole po upieczeniu będzie na górze. Ciasto jest pyszne, szybkie i zawsze wychodzi, a do tego naprawdę bardzo proste. Polecam. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
tort makowy z kremem czekoladowym, bezglutenowy 198ciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 80 g mielonych migdałów w skórce, skórka cytrynowa, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki rumu, sól, krem: 200g miękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, 250 g czekolady deserowej, 4 żółtka, 3 łyżki brandy, Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i trzykrotnie(...)puder i dalej ucierać. Dalej ucierając, stopniowo dodawać czekoladę, a następnie żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć). Następnie powoli dolewać brandy. Biszkopt przekroić w poprzek na pół. Posmarować jeden blat ciasta 1/3 kremu, przykryć drugim. Posmarować całość kremem. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce. zastawa
królestwo garów
Babka z dyni. 219szklanki mąki 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cynamonem i cukrem, zalewamy gorącą margaryną i mieszamy, aż otrzymamy kruszonkę. CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 165-175 stopni C. Osobno mieszamy suche i mokre składniki, następnie suche przesiewamy do mokrych i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą
Rozpustne gotowanie