ciasto - 164325 przepisów (strona:5623/10955)

Fabryka czekolady w Rzymie 260

kartę z napojami – słodycze wybieramy samemu przy ladach, bo oferta zmienia się w zależności od pory roku. A jest w czym wybierać :) My zdecydowaliśmy się na dwa rodzaje ciasta: czekoladowo-gruszkowe z kawałkami orzechów i jabłkowo cynamonowe oraz na zestaw pralinek: pistacjową, sernik z polewą truskawkową i piernik w czekoladzie. Mimo mocnego postanowienia, że zamawiam gorącą czekoladę po zjedzeniu(...)wszystkich tych słodyczy nie dałam już rady. Całe szczęście czekolady można spróbować także przy okazji ciasta – każde podawane jest z polewą do wyboru (ciemna czekolada, mleczna i biała). W drugiej części sklepu można było kupić słodkie prezenty lub zapasy na podwieczorek. Kto nie chciałby dostać takiego prezentu na Święta? ;) Stare formy do robienia czekoladowych pralinek są teraz elementem wystroju

Ciastkozercy
Torcik orzechowo-kawowy 272

wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 40-45 minut, a najlepiej do czasu, gdy patyczek wbity w środek ciasta po wyciągnięciu będzie suchy. Studzimy przez 10 minut w uchylonym piekarniku. Gdy ciasto całkowicie wystygnie obcinamy czubek i kroimy jak tort na dwie części. Mascarpone miksujemy wraz z cukrem pudrem, syropem klonowym

Poezja smaku
,,Choinka z pierników’’ 184

Proste w wykonaniu i apetycznie wyglądające choinki z pierniczków stanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Składniki na lukier(...)syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

Podróż w kulinaria
Prawdopodobnie najlepszy na świecie wegański chlebek dyniowy ;-) 279

godzinę), ale za to zupełnie nie planowałam dziś piec, no ale nie było wyjścia. Pełny spontan, zupełnie nie wiem jak ja to robię ale im bardzie improwizuję, tym lepsze ciasta mi wychodzą, a to naprawdę jest najlepsze dyniowe jakie jadłam, do tego nie pozbawione świątecznego akcentu, bo i cynamony dorzuciła, pomarańczę, orzechy. Dosłownie cud, miód (syrop klonowy) i orzeszki. Składniki(...)ogarniesz temat dużą łyżką) Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 160 C na środkowej półce piekarnika. Przestudź chociaż trochę ciasto, polecam podawać polane syropem klonowym- poezja! Smacznego

greenscarf
Kruche z bitą smietaną i owocami 230

się za owocami z bitą śmietaną i pomyślałam ,że coś ala Benoffee ale na pieczonym spodzie i z galaretką i owocami będzie w sam raz :) i jest pysznie :) Składniki : Ciasto : - 50 g cukru - 80 g masła - 150 g mąki pszennej - 1 jajko - 2 duże łyżki śmietany 18 % - kilka kropel olejku waniliowego Ciasto zagnieść szybko i włożyć w woreczku

Wypieki Rene
Piernik przekładany konfiturą wiśniową 345

Zostało mi trochę ciasta z pierniczków (przepis tutaj ) i pomyślałam, że szkoda go wyrzucać. Kto powiedział, że piernik ma być tylko na Boże Narodzenie? Mój chrześniak jada piernik przez cały rok. Na urodziny zawsze jest tort w postaci piernika. Dziś zaproponuję ciasto piernikowe, przekładane konfiturą wiśniową. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Keks swiateczny marchewkowy 216

Czas by w naszych domach zapachniało świętami. A zapach świąt to zapach pieczonych ciast, bakalii, skórki pomarańczowej, przypraw korzennych, grzanego wina. Dlatego zapraszam na pierwsze świąteczne ciasto z mnóstwem bakalii od Bakalland . Marchewkowy keks to będzie początek pysznych świąt. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Babeczki z czekoladą. 195

składniki i skórkę pomarańczy (zamiast skórki pomarańczy można dodać aromat pomarańczowy lub każdy inny - to co lubimy najbardziej). Później przelewamy je do suchych składników i miksujemy na gładką masę. Ciasto wlewamy do foremek mniej więcej do połowy, wkładamy po kostce czekolady i tak aby tylko przykryć czekoladę dodajemy resztę ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut

Moje-pitraszenie
Sernik z ricotty z brzoskwiniami i rodzynkami 164

powstawania sera pozostaje spora ilość serwatki. Trzeba dodać inne składniki i po odcieku ricotta gotowa - oto cała jej  historia. Jak widzicie doskonale nadaje się do sernika - polecam! Składniki: Ciasto 100 gram masła 1 jajko 100 gram cukru 250 gram mąki Masa: 600 gram ricotty 6 jajek 150 gram cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki mąki Garść rodzynków Brzoskwinie(...)puszki lub słoika, ja użyłam własnych ) Wykonanie: Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aby namokły. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wyklejamy nim okrągłą blaszkę, łącznie z brzegami. Nakłuwamy widelcem dno i zapiekamy w temp. 180 O C przez około 10 minut. Po schłodzeniu na dno wykładamy pokrojone brzoskwinie. Białka oddzielamy od żółtek (6). Żółtka ucieramy z cukrem i z cukrem

Smaki Ewy
Sernik czekoladowy z nutą cynamonu 211

Zachęcam, aby w te Święta poeksperymentować z wypiekami. Być może okaże się, że rodzinie smakuje nie tylko tradycyjny makowiec czy kruche ciasteczka. Sernik, wbrew pozorom to jedno z najprostszych ciast do wykonania. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, pamiętając jedynie o tym, aby nie napowietrzyć zbytnio ciasta. Jak przez nieuwagę tak właśnie zrobiłam i dlatego brzeg nieco urósł :) Spód: 150 z pierników

Chocolate Muffin Blog
Piernik z suszonymi śliwkami 413

Mięciutki, lekko wilgotny i aromatyczny piernik z suszonymi śliwkami. Posypałam go tylko cukrem pudrem, ale jeśli chcecie polejcie go roztopioną czekoladą lub udekorujcie według uznania. Nie

Oryginalny smak
Seromak – makowiec z serem 2097

Każdy członek rodziny ma swoje ulubione ciasto świąteczne. Jeden lubi piernik, inny sernik, następny makowiec, a i często znajdzie się ktoś, kto ze wszystkich słodyczy najbardziej lubi śledzie. Ciężko dogodzić wszystkim, ale seromak (seromakowiec) to ciasto, które na pewno przypadnie do gustu zarówno fanom sernika, jak i makowca. Mój makowiec z serem jest bez spodu – prosty, a jakże smaczny

Poezja smaku
Bułeczki na jogurcie i miodzie 165

wlewamy w zagłębienie w mące, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy 10 minut robotem na wolnych obrotach lub 15 minut ręcznie, ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję i nie kleić się do rąk, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ,przykrywamy ściereczką. Wyrośnięte ciasto dajemy na stolnicę i wyrabiamy ok minuty

Wypieki Rene
Ciemne bułki wieloziarniste 200

10minut do wyrośnięcia Wrzucić resztę składników i wyrobić robotem 10 minut, ręcznie trochę dłużej ,Ostawić pod przykryciem na 2 godziny do wyrośnięcia Po tym czasie wyrabiamy na stolnicy ciasto ręcznie przez chwilę i formujemy bułki ,ja przed formowaniem zawsze oliwię dłonie wtedy ciasto lepiej mi się formuje. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ,nacinamy i odstawiamy pod przykryciem

Wypieki Rene
Kwiatek drożdżowy z masłem orzechowym 198

wsypać do miski ,z drożdży ,cukru i części mleka zrobić rozczyn i wlać do mąki, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Dodać resztę składników ,wyrabiać przez 10 minut aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleiło do rąk . Posypać delikatnie mąką ,przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 równe

Wypieki Rene

Proponowane wyszukiwania