ciasto - 164325 przepisów (strona:5617/10955)

Muffinki łaciatki BEZ JAJEK! 223

mleka Dodatkowo: łyżeczka kakao Składniki suche wsypujemy do miski i mieszamy, do drugiej miski wlewamy składniki mokre i mieszamy, następnie mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką. Dzielimy ciasto na dwie równe części i do jednej dodajemy łyżeczkę kakao (możemy więcej jeśli lubimy bardziej czekoladowe). Ciasto wykładamy na przemian po łyżce do papilotek.  Pieczemy

Pelusiowa Kuchnia
Pączki Amerykańskie z marcepanem 255

puszystą masę dodawać po jednym jajku. 3. Wyrośnięty zaczyn i utarte masło z jajkami i masą marcepanową  dać do miski z mąką,dolać resztę mleka.Wyrobić ciasto drożdżowe  zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 4. Po wyrośnięciu ciasta podzielić na małe porcje,z każdej zrobić kulkę  dać na stolnicę,chwilę do wyrośnięcia. Przed smażeniem pączków zrobić drewnianą

W królestwie smaków Beaty
Błyskawiczne pączki z likierem Amaretto i ricottą 199

można alkohol pominąć. Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 30 sek, naczynie zamknięte, interwał – reszta jak niżej. Rozgrzać olej i do gorącego oleju wrzucać ciasto na pączki. Użyjcie dużej łyżki, ale ciasta nabrać około pół łyżki i lekko zsunąć palcem do oleju. Smażyć chwilkę, aż nabiorą lekko złotego koloru. Czasami same się przewracają jak są już

Kuchnia Pokoleń
Faworki / Chruściki 187

łyżeczka octu lub spirytusu (zapobiega wchłanianiu tłuszczu, nie będzie go czuć) 3/4 szklanki gęstej śmietany (18%) szczypta soli Dodatkowo: cukier puder do oprószenia tłuszcz do smażenia Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy (w razie potrzeby dosypać mąki), wałkujemy dość cienko. Ciasto tniemy na paski szerokości 2-3 cm, paski tniemy na mniejsze (najlepiej pod kątem, wyjdą nam ładne, kształtne

Pelusiowa Kuchnia
Oponki / Donaty 173

szklanki cukru 1 serek homogenizowany waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 600 g mąki (w razie potrzeby dosypać) Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do oprószenia Składniki na ciasto ugniatamy, następnie wałkujemy na taką grubość jaką lubimy (na zdjęciu są z 2mm grubości ciasta) Wykrawamy szklanką kółka i kieliszkiem w środku małe kółeczko. Smażymy na głębokim oleju. Odsączamy

Pelusiowa Kuchnia
Pączki z różą 195

dodajemy przesianą mąkę, rozczyn, wanilię oraz, otartą skórkę z cytryny. Wlewamy pozostała ilość mleka  szczyptę soli i spirytus. Wyrabiamy, aż na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza i  ciasto będzie odstawało od ręki. Dodajemy olej i chwilę wyrabiamy. Formujemy kulę i odkładamy ją na ok 15 min. Kiedy cisto  zacznie rosnąć, wyrabiamy. Formujemy w ręku małe krążki, nakładamy(...)pół łyżeczki konfitury, zlepiamy, robimy kulkę i odkładamy na stolnicę oprószoną mąką.  Pozostawiamy do wyrośnięcia. Można również rozwałkować ciasto i robić tak jak  TU Pączki smażymy w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku. Kiedy ostygną posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad

W kuchennym oknie Ewy
Bardzo łatwe ciasteczka jabłkowe 213

Składniki: ciasto francuskie (300 g) jabłko (1 szt.) cynamon Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: dla 2 łasuchów Przygotowanie: Jabłko pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Posypujemy cynamonem. Mieszamy. Ciasto rozkładamy na płaskiej powierzchni. Kroimy na prostokąty. Na każdym układamy 1 kawałek jabłka. Zlepiamy rogi. Ciasteczka układamy rogami na dół na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez

Weganka gotuje
Oponka jak chmurka, czyli oszukane obwarzanki 209

oponki "na raz" smażyłam w ubiegłym roku. Zniknęły z talerza w ciągu dosłownie 15 minut. UWAGA! Najlepiej do wycinania oponek użyć szklanki, kieliszka i pomocnych dłoni Dziecka :) Składniki: płat ciasta francuskiego olej rzepakowy (ok litr) cukier puder cukier waniliowy  odrobina cynamonu Przygotowanie: Ciasto francuskie rozkładamy i wycinamy w nim obwarzanki (małe kółka możemy wykorzystać do "mini pączuszków". Olej wlewamy

ChilliJemy
TORCIK WANILIOWO OWOCOWY 206

wyjątkową okazję musi być wyjątkowe ciasto. Urodziny męża to dzień wyjątkowy, więc powstał taki torcik ,,zakropiony" przepysznym likierem waniliowym Dalkowski. Całość ozdobiona dużą ilością owoców. Palce lizać ! Składniki: biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa waniliowa: 3 kubki duże, po 330 ml każdy, śmietany 30% cukier puder 2 łyżki żelatyny 4 kieliszki(...)żółtka od białek,ubijamy piane na sztywno.dodajemy po 1 żółtku,nadal ubijamy,dodajemy stopniowo cukier,miksujemy.Dodajemy po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia,nie miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut w temp.170*C. Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy na 2 części. Nasączamy spodni placek przegotowaną woda z cytryna i cukrem. *Masa: Śmietany

Z Majeczką w kuchni
PĄCZKI BABCI MARYSI 339

podrosną. W rondelku rozpuszczamy margarynę i studzimy. Żółtka ucieramy na puch z cukrem. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy mąkę, utarte żółtka praz wódkę. Mieszamy łyżką, dolewamy przestudzoną margarynę, wyrabiamy dobrze ciasto. Odstawiamy na min 30 minut w ciepłe miejsce.Kiedy podrośnie odrywamy po kawałku ciasta, spłaszczamy, nakładamy powidła, zlepiamy, formujemy pączek, odstawiamy na stolnicę ,żeby podrosły, pieczemy na głębokim oleju

Z Majeczką w kuchni
Tradycyjna babka marmurkowa waniliowo - czekoladowa ( babka piaskowa) 874

przemian z mlekiem, miksując delikatnie tylko do wymieszania się składników. Można mąkę wymieszać szpatułką, bo wtedy raczej nie wyjdzie zakalec. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać łyżką. Formę o wymiarach 29 x 11 cm wysmarować masłem, a następnie oprószyć mąką pszenną. Wykładać do formy(...)zmianę - raz jasną, a raz ciemną masę. Po wyłożeniu, widelcem zrobić w cieście zygzaki. Piec w temperaturze 160ºC przez około 75 minut lub do tzw. suchego patyczka, najlepiej na przedostatnim szczebelku pieca. Babka wychodzi naprawę pyszna i odpowiednio wilgotna. Doskonale smakuje z gorącym kubkiem kakao

Calzonella.com
Pączuszki last minute (na maślance i proszku do pieczenia) 1224

cukrem waniliowym. Dokładnie wymieszać W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wlać do mąki mokre składniki i wymieszać krótko do połączenia się wszystkiego w gładkie ciasto. Rozgrzać olej w garnku (ja użyłam takiego o średnicy ok 20 cm i nalałam do niego pół litra oleju). Nabierać po łyżeczce ciasta i formować kuleczki. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz

Kulinarne Inspiracje
Churros czyli hiszpański przysmak 282

Dzisiaj mamy dla Was propozycję z hiszpańskich klimatów, która idealnie wpasuje się w nasz Tłusty Czwartek :) To hiszpański przysmak z ciasta parzonego

Kuchenne Wariacje
Szybkie ciasto olejowe z owocami... 192

Szybkie ciasto olejowe z owocami... Jak przychodzi ochota na słodkie to możemy raz dwa zrobić ciacho. Ciacho ze składników, które zawsze mamy w domu. Jest wilgotne i przepyszne. Polecam. Składniki : 1 i 3/4 szklanki mąki 4 jajka szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru owoce Miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy po trochu olej. Następnie dodajemy(...)wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (proponuję tortownicę), na wierzch układamy dowolne owoce np. jabłka, brzoskwinie, truskawki. Pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzeniu możemy oprószyć cukrem pudrem

Pelusiowa Kuchnia
Gniazdka poznańskie, pączki hiszpańskie, cudne 246

zmiksować. Thermomix tu super się przyda lub malakser. Masa musi być gładka i jednolita. Arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadratu i rozłożyć na blacie. Do rękawa kuchennego nałożyć ciasta i wyciskać ciasto formując krążki na każdym kwadratowym papierku. Jeśli mogę wam doradzić to użyjcie końcówkę mniejszą wykończoną ząbkami. Ja zrobiłam najpierw z grubszą końcówką, myślałam że lepiej i wyszły

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania