ciasto - 164325 przepisów (strona:5614/10955)

Kwiaty do dekoracji tortów i ciast 223

cukru pudru barwniki spożywcze: żółty, czerwony, niebieski SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać cały czas gotując. Odstawić do ostudzenia. Dosypać cukier puder i zagnieść ciasto. Masę zabarwić barwnikami mieszając kolory. Rozwałkować ciasto, na każdą różę wyciąć kieliszkiem 5 kół. Ułożyć koła w rzędzie, tak żeby każde kolejne koło lekko pokrywało poprzednie. Zwinąć w rulon wszystkie

Przepisy Kulinarne
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 185

gruby cukier do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA      Do lekko podgrzanego mleka dodać pokruszone drożdże i cukier. Zostawić do wyrośnięcia. Wlać wyrośnięte drożdże do pozostałych składników i wyrabiać ciasto do czasu aż stanie się błyszczące. Uformować kulę i włożyć ją na 30 minut do lodówki. Podzielić ciasto na 5 równych części. Rozwałkować każdą część na grubość

Przepisy Kulinarne
Babka z Bombardino 262

Babka to szybkie i proste ciasto. Dodatkowo pyszne i lekkie. Mama poczuła się troszkę lepiej to mogłyśmy ją upiec. Upiekłyśmy dwie babki z podwójnej porcji ciasta. Zawsze mama dodawała do niej adwokat, tym razem wujek przywiózł jej z Włoch Bombardino więc zrobiła ją z nim. Jedną posypałam cukrem pudrem, a drugą mama polała lukrem z bombardino. Składniki: 4 jajka

Lili w kuchni
Sernik rosa. 165

Witajcie w marcu! Trochę czasu mnie nie było, ale już jestem - zdrowa i gotowa do pracy ;-) Dziś zapraszam Was na sernik z rosą. Ciasto bardzo popularne i przepisów na nie jest mnóstwo. To moja wersja - ciężko podać źródło gdyż posiłkowałam się kilkoma przepisami. Święta za pasem więc może akurat się komuś przyda ;-) Składniki na spód; 30 dag mąki pszennej(...)budyń waniliowy 1/2 szkl. oleju 3/4 szkl. cukru 4 żółtka 2 jajka Beza; 6 białek ok. szklanka cukru (słodkość sami ustalamy wedle swoich gustów) Przygotowanie; Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wylepiamy dno formy o wymiarach 25/35 cm. Foremkę wkładamy do lodówki i chłodzimy około 30 min.  a następnie podpiekamy około 15 min. w temp. 180C. Wyjmujemy i studzimy. Masę

Radość kipiąca uśmiechem.
Żurawinowy nerkownik na daktylowym spodzie 216

Sernik z nerkowców, nernik, nerkownik - w sieci można znaleźć wiele nazw dla tego deseru. Cóż to takiego? To pyszne wegańskie ciasto przygotowane na bazie orzechów nerkowca i ulubionych dodatków. Ciasto nie zawiera ani grama białego cukru i jest pełne zdrowia. A przy tym jest bardzo proste w przygotowaniu. Świetnie smakuje również lekko zmrożone. SKŁADNIKI (tortownica 16 cm) 250g nerkowców

DefinicjaSmaku
Herbaciane babeczki z musem truskawkowym i kremem mascarpone 251

łyżeczki proszku do pieczenia. Miękkie masło utrzeć na gładką masę. Dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodać do ciasta. Krótko zmiksować. Na koniec dodać 1/2 szklanki przestudzonej zielonej herbaty. Krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do silikonowych foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości. Jeśli używacie metalowych foremek należy wyłożyć

Z miłości do słodkości
MAKOWO - BEZOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I PIERWSZY ROK BLOGA 208

cukrem.Konfiturę wiśniową rozmieszać.Połowę tj 2 łyżki wymieszać z 1/4 wiśni i ostrożnie dodać do masy bezowej.Temperaturę zmniejszyć do 160 st C i masę bezową wyłożyć na ciasto makowe - piec przez 10-15 min. Ostudzone ciasto przeciąć na dwie części.Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy.Żelatynę rozpuścić w wodzie.Pozostałą konfiturę wymieszać z resztą wiśni.Kremówkę ubić

Niespełnione zdolności kulinarne
Kurczak w cieście francuskim 273

Proste i smaczne danie :) Składniki 1 płat ciasta francuskiego 1 pojedynczy filet z kurczaka 200 g świeżego szpinaku 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz 1 … Czytaj dalej Kurczak w cieście francuskim

czarrna od kuchni
Rolada ekspresowa 176

Delikatnie wymieszać 3. Masę wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170st. C ok. 40 minut. 4. Na blacie kuchennym ułożyć czystą ściereczkę. Ciasto wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry nogami. Delikatnie zdjąć z jabłek papier do pieczenia. Ciasto ściśle zwinąć wzdłuż dłuższego boku, tak by jabłka znalazły się wewnątrz. Roladę zawinąć

Cukiernia Pychotki
Cytryniaczki – ciasteczka z cytryną 255

drugą stronę – na świeży ręcznik. Masło z całym jajkiem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier, mąkę, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy. Dodajemy migdały i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto formujemy w dwa walce o średnicy ok. 6 cm. Każdy owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury

Poezja smaku
Muffinki bananowe z orzeźwiającym kremem limonkowym 189

śmietanę a także roztrzepane jajko. Mieszamy łyżką lub widelcem (nie potrzeba mikser) Do mikstury dosypujemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie gęste,ale lejące.  Napełniamy ciastem papilotki włożone do foremki do muffinów tak do 3/4 ich wysokości.  Pieczemy 17 -20 minut w 180 stopniach.  W tym czasie

Bon appetit mon amie
Czekoladowe ciasto z kremem adwokatowym 215

Pyszne ciasto z kremem budyniowym z dodatkiem likieru adwokat Dalkowski , idealne na deser do kawy. Również polecam na przyjęcia rodzinne. Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Krem: 0,5 litra mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Cukier waniliowy 2 łyżki cukru(...)łyżce zimnego budyniu, na końcu wlewamy po woli likier. Na biszkopt wykładamy 3/4 masy, przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu. Polewę podgrzewamy w wodzie lub w kuchence mikrofalowej, wylewamy na wierzch ciasta, wstawiamy do lodówki. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierzch robiąc małe rozetki

Bajeczna Kuchnia
Babka kajmakowa 195

kajmakową na jednolitą masę. Nie przerywając miksowania dodaję żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń.  2. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier. Ubijam. Ubitą pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam.  3. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 11cmx25cm. Piekę około 55 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Przestudzoną babkę wyjmuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Baletki makowe z konfiturą różaną 183

sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję stopniowo cukier oraz żółtka. Na końcu wsypuję mąkę. Delikatnie mieszam. 2. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą nakładam łyżką niewielkie porcje ciasta formując okrągłe ciasteczka. Ciastka posypuję makiem. Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Przestudzone ciasteczka smaruję konfiturą z płatków róży i sklejam.  Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam konfiturę(...)testowania od sklepu Polska Róż a. Konfitura jest przygotowywana z najwyższej jakości, mięsistych płatków róży. Ma wspaniały smak i aromat. W kuchni konfiturę wykorzystuje się, jako dodatek do ciast, ciastek i deserów. Ma także właściwości zdrowotne, pomaga w leczeniu infekcji bakteryjnych i chorób dróg oddechowych. Konfitura ma wspaniałą konsystencję i jest idealnie słodka. Podbiła moje kubki smakowe i jeszcze niejednokrotnie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babka piaskowa z makiem i czekoladą 207

Babka piaskowa z makiem i czekoladą to pyszne ciasto dla kogoś kto lubi połączenie maku z czekoladą. Babka piaskowa jak sama nazwa wskazuje to babka na proszku z dodatkiem ziemniaczanej mąki. Lubię piec babki ze względu na róznorodność foremek do wypiekania. Te z kominkiem można kupić w przeróżnych wzorach. Sama mam ich już kilka. Babka babce nie równa! Babka piaskowa(...)pieczenia, a następnie wymieszaj z masą. Wymieszaj mak z grubo pokrojoną czekoladą i dodaj do masy. Zamieszaj lekko. Foremkę z kominkiem wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Napełnij formę ciastem i piecz w nagrzanym na 160ºC piekarniku na termoobiegu (175º bez termoobiegu) i piecz przez około 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij babkę z piekarniku i ostudź. Posyp cukrem pudrem

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania