Szarlotka z bitą śmietaną 440Letnia wersja szarlotki. Delikatne biszkoptowe ciasto z tartą czekoladą, nasączone ponczem warstwa jabłkowa z galaretką i puszysta śmietanowa pianka. Jest jak orzeźwiający torcik. Zawsze dobrze smakuje, szczególnie schłodzona w lodówce. Polecam na ciepły wiosenno-letni dzień . Składniki: Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50 g startej czekolady u mnie miks(...)dodając stopniowo cukier i dalej miksując aż piana będzie lśniąca i gęsta, dodajemy żółtka, mieszamy, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz czekoladą, rózgą miksera mieszamy ręcznie do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem blaszkę o wym 25/30 cm. Pieczemy 30 minut w temp 160*c.Po upieczeniu studzimy, nasączamy ponczem: wodę mieszamy z likierem. Masa jabłkowa: Obrane jabłka kroimy
Wanilia i Kardamon
Ciastko kakaowo-kawowe 180więc postanowiłam je wykorzystać. Zamiast ekstraktu kawowego dałam espresso, nie miałam kawy rozpuszczalnej więc ten składnik pominęłam, a na polewę nie miałam już czasu (następnym razem wypróbuję także polewę). Ciasto wyszło miękkie, puszyste z delikatnym posmakiem kawy. Polecam wszystkim ten przepis! 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanki mąki tortowej(...)puszystą masę. Następnie dodać kakao, ostudzone espresso i ostudzone masło. Delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką. Mąkę z proszkiem przesiać, wsypać do masy kakaowej i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki (u mnie keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić i posypać cukrem pudrem, albo polać polewą czekoladową . Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
BABECZKI HERBACIANE 181się, że upieczone babeczki były zbyt suche? Z pomocą przychodzę z dzisiejszym przepisem na muffinki z dodatkiem naparu herbaty, dzięki któremu zyskają one dużo puszystości i wilgotności. Do przygotowania ciasta warto wybrać dobrą herbatę, by nadać gotowym muffinom fajnego smaczku. Składniki: 250 g mąki 2 jajka 1 szklanka cukru łyżeczka herbaty ENGLISH BREAKFAST- ŚWIAT HERBATY.COM 3/4 szklanki oleju(...)wrzątku, wystudzić i odcedzić. Jajka połączyć z herbatą i olejem, dobrze wymiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier, miksować. Do foremek na muffinki wykładać ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piec ok 15 minut w 170 st. Gotowe posypać cukrem pudrem. Muffinki podałam na pięknej czerwonej paterze ze sklepu SEMPRE . Oprócz dekoracji cukierniczych znajdziecie tam też wiele
Z Majeczką w kuchni
Duet jablko i rabarbar-ciasto 207Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Żółtka zmiksować ze szczypta soli,dodać 2 łyżki wody ,oraz cukier . Dorzucić masło pokrojone w kostkę ciągle miksując. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto.-Ja to robię w mikserze.( jeśli bedzię za suche dolać ponownie 1-2 łyżki wody) Owoce 250-300 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki 3 duże jabłka 1/2 szkl. cukru(...)Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód posypać bułkę tartą, nałożyć wystudzony rabarbar z jabłkami, przykryć masą piankową .. Piec w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do zarumienienia ciasta. Smacznego
w mojej kuchni
Jabłka w cieście makowym 175Ciasto z serii moich ulubionych- wymieszaj i upiec. Składniki: 8 jajek 3 szklanki mąki 1 szklanka mielonego maku 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 łyżeczki sody oczyszczonej 8 jabłek tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i połączyć z żółtkami. Następnie wsypać mąkę, mak, sodę oczyszczoną, wlać olej i starannie wymieszać(...)składniki. Na koniec wrzucić pokrojone w kostkę jabłka, wymieszać ponownie. Ciasto przelać do przygotowanej formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 45 minut
Tradycyjna Kuchnia
Czekoladowe makaroniki 326masy migdałowej w trzech turach, dokładnie mieszając. Nie należy jednak mieszać masy zbyt długo, gdyż stanie się rzadka. Makaroniki piekłam na specjalnej macie silikonowej do pieczenia makaroników. Gotowe ciasto makaronikowe należy przełożyć do rękawa cukierniczego i trzymając rękaw prostopadle do blachy wyciskać ciasto. Po wyciśnięciu należy odstawić makaroniki do wyschnięcia na 20 do 60 minut (u mnie 30). Następnie pieczemy
Mango Papaja
Ciasteczkowa pizza z owocami 244energetyzującą przekąskę na drugie śniadanie - pizzę ciasteczkową ! Minimum wysiłku w przygotowaniu, a maksimum smaku i zastrzyk energii przed wytężonym rowerowaniem :) Tę słodka pizzę "piekłam" w ramach weekendowej akcji Ciasto na niedzielę , w której tym razem tematem przewodnim było Ciasto bez pieczenia i domowa czekolada . Jako bazę użyłam tu ciasteczek maszynkowych śmietanowych od BRZEŚĆ . Były takie dobre, że przyznam bez bicia
Grunt to przepis!
Salceson z jabłkami i rabarbarem. 292Typowe jesienne ciasto z pomocą jednego składnika zmieniłam na wiosenne. Zmiana ta, to strzał w dziesiątkę. Szybkie, efektowne i bardzo smaczne. Składniki: 6 jajek 3/4 lub cała szklanka cukru 1 i 1/2 szkl oleju (rzepakowego Polski) 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 3 szklanki mąki (ekologiczna Szymanowska) 3 łyżki kakao łyżeczka cynamonu nasiona z laski wanilii/aromat waniliowy(...)przesianą mąkę z sodą, cynamonem i kakao i na najniższych obrotach miksera mieszamy całość do momentu połączenia się składników. Na koniec wlewamy powoli olej cały czas miksując. Kiedy ciasto jest gotowe wrzucamy do środka wcześniej przygotowane jabłka, rabarbar i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp
Malinowe Pocałunki
lodowy torcik malinowo-kokosowy 193mleka kokosowego- gęstego +na wierzch syrop daktylowy i maliny WYKONANIE: Nerkowce razem z płatkami migdałowymi zalewamy na kilka godzin ciepłą wodą, następnie dokładnie blendujemy z pozostałymi składnikami na spód ciasta. Całość przekładamy do formy i odkładamy do zamrażarki. Aby przygotować masę, wystarczy zblendować wszystkie składniki, po czym przełożyć na schłodzony już lekko spód. Ciasto umieszczamy w zamrażarce
healthy dreams
Sezonowo: rabarbar 217Ciasto z rabarbarem Tarta rabarbarowa Ciasto odwracane z truskawkami i rabarbarem Muffinki rabarbarowe Tarta truskawkowo-rabarbarowa
Passions hobbies life
Ciasto owsiane z masą czekoladową 171Ciasto czekoladowo owsiane. Dosyć sycące, ale przecież nie trzeba od razu zjadać całego :) ciasto : 250 g maki 350 g płatków owsianych 250 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 100 ml mleka 2 jajka 1 łyżka ekstraktu waniliowego masa : 400 g słodzonego mleka skondensowanego 70 g masła
Polska Zupa
Ciasto z manną i owocami 239prostu lekkie smaczne ciasto z kaszą manną :) Składniki na blachę 23 x 23 cm lub w nawiasie ( większą blaszkę 24 x 28 cm ) Biszkopt: 4 jajka lub na większą ( 5 jajek ) 1/2 szkl cukru (3/4 szkl cukru) 1 szkl mąki tortowej ( 1 szkl maki tort.) 1 łyżka budyniu w proszku ( 1 łyżka bud w proszk.) 1/2 łyżeczki proszku do piecz(...)wykładamy na biszkopt. 5. Na ta masę wykładamy naszą drugą "czystą" masę i wkładamy do lodówki. 6. Kiedy galaretka zaczyna tężeć. Filetujemy pomarańczę i wykładamy pół księżyce na ciasto. Zalewamy tężejącą galaretką. Żeby galaretka nam nie spływała, możemy zrobić płotek z połówek biszkoptów. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Gotowanie...to proste !
Najlepsze pomysły na majówkę 278wystarczy kliknąć na zdjęcie lub w odnośnik. Zaczynamy od klasyki, czyli prostych babeczek waniliowych – niezawodna pozycja jeśli na pieczenie nie macie za dużo czasu (lub to Wasze pierwsze ciasto tak w ogóle ;) ), mój ulubiony przepis z kategorii nie-do-popsucia. Jako dodatki najlepiej wybrać ulubioną czekoladę lub bakalie, wersja ze świeżymi owocami bywa nieco bardziej kapryśna. W wersji piknikowej(...)Można zrobić je dużo wcześniej i wygodnie przechowywać w lodówce aż do podania. Do dekoracji możemy wybrać dowolne owoce – borówki, maliny czy truskawki :) Jeśli jak ja, jesteście fanami ciasta drożdżowego poniżej kilka propozycji :) Babeczki truskawkowe to całkiem świeży przepis, w wersji czekoladowej pyszne będą rogaliki , a dla miłośników cynamonu – bułeczki . Dobrym pomysłem zawsze są ciasteczka
Ciastkozercy
Muffinki bezglutenowe z jagodami 226klarowanego Kruszonkę wyrobić ręcznie. Do miski przesiać mąki, proszek, sodę, cukier. W drugiej misce wymieszać jajka, mleko, wanilię. Delikatnie wymieszać w kilku ruchach. Nakładać do papilotek po łyżce ciasta, dodawać po trochu jagód i dokładać odrobinę ciasta (do 3/4 wysokości papilotek). Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w 180 stopni
Humanistka w kuchni
Serniko makowiec. Wegański jagielniczek 199Polewa Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 minut. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystkie składniki zblendowałam na gładko. Czekoladę przełożyła na ciasto i gotowe:) Ciasto najlepiej smakuje po wstawieniu uprzednio do lodówki ale nie zawsze się to udaje
nietadieta