Galaretkowiec dla alergika 335Dzisiaj nasze ulubione ciasto, które już mogliście poznać jako Ptasie Mleczko , ale w wersji dla alergików, czyli na bazie mleczka kokosowego zamiast śmietanki. Delikatne, lekkie, idealne na upalną pogodę, na pewno posmakuje każdemu. Dodatek mleczka kokosowego sprawia, że smak kokosa jest lekko wyczuwalny, ale nie dominujący. Polecam każdemu, kto chce odchudzić swoją wersję galaretkowca i wszystkim, którzy z różnych powodów(...)pokrojone w kostkę wymieszać ze sobą - najlepiej w dużej misce. Zalać mleczkiem kokosowym z żelatyną. Całość przełożyć do foremki, np. tortownicy, którą wcześniej należy uszczelnić folią spożywczą lub aluminiową. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Lody czekoladowe (bez maszyny) 297Lody czekoladowe są moje ulubione! Najlepiej smakują przygotowane z dobrej jakości gorzkiej czekolady, z mleczną są nie mniej dobre, ale tylko gorzka czekolada pomaga odkryć prawdziwy
Kuchnia Łukasza
Torcik kokosowy z letnimi owocami -bez pieczenia. 316Złośliwy piekarnik odmówił posłuszeństwa i niespodziewanie się zepsuł. A ,że weekend nie mógł sie obyć bez czegoś słodkiego , dlatego też powstało to ciasto . Bez pieczenia , bez dodatkowego podnoszenia temperatury w kuchni , co w czasie ciepłych letnich dni też ma znaczenie. Solidna porcja delikatnej , puszystej masy kokosowej na czekoladowym spodzie i mnóstwo kwaskowatych , pachnących latem owoców. Szybko się robi
Malinowa Kawiarenka
Ciasto bananowe 183Największą zaletą tego ciasta jest to, że praktycznie samo się robi. Wszystkie składniki, po kolei miksujemy. Przepis przywieziony z urlopu, warto spróbować portugalskich smaków. Składniki 600 g bananów (bez skórki) 400 g cukru 4 jajka 250 g masła 300 g mąki 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonych drożdży 1/2 łyżeczki sody Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)widelcem. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy (w kolejności, cały czas mieszając-niskie obroty) ostudzone, roztopione masło, mąkę, sól, drożdże, sodę, a na końcu rozgniecione banany. Ciasto przelewamy do foremki (30x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 55 min w temperaturze 170°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchen
Lody mleczne (bez maszyny) 379Trudno wyobrazić lato bez lodów. Są zawsze obok nas w ciągu całego lata, przecież możemy je kupić w dowolnym miejscu, w dowolny czas. Lecz te kupowane
Kuchnia Łukasza
Beza z jagodami 218bezy podczas jej formowania. U mnie wyszło zdecydowanie za płytkie. A że bezy póki co nie powtórzę, to zdjęcia zostaną tak samo nieidealne jak góra bezy Amatorom naprawdę słodkich ciast i bez zdecydowanie polecam. Amatorom innych smaków szczerze polecam to ciasto
gutfut
Czekoladowe mufinki z cukinią 200Wyzwania kulinarnego ciąg dalszy..tym razem wykorzystałam cukinię..w sumie cukinię już kiedyś dodawałam do ciasta, ale taką ze słoika..tym razem wykorzystałam surową...mufinki szybko się robi, a jeszcze szybciej się zjada..u mnie nawet nie było mowy o dekoracji , zjedzone były w ekspresowym tempie..posmakowały wszystkim..cukinia całkiem niewyczuwalna , polecam.Skorzystałam z tego przepisu(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru wody.W osobnych miskach wymieszać suche i mokre składniki. Do suchych wlać mokre , dodać cukinię i czekoladę i energicznie wymieszać łyżką.Ciasto przełożyć do papilotek/silikonowych foremek i piec muffiny przez około 30 minut
Moje domowe kucharzenie
BUŁECZKI Z JAGODAMI 182mleka robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem, żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy wystudzoną margarynę, dokończamy wyrabianie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto dzielimy na dwa kawałki, rozwałkowujemy. Większą szklanką wykrawamy koła, odstawiamy
Z Majeczką w kuchni
Ciastka Turban Sułtana 277często udaje mi się zakupić ciasto Phyllo a jak już je znajdę to zaraz musi być wykorzystane. Tym razem tureckie ciasteczka pod nazwą Turban Sułtana. Ciastka są chrupiące, wcale nie za słodkie z orzechowym wnętrzem, polecam. Ciastka piekłam razem z dziewczynami w ramach Ciasto na niedzielę. Ciastka Turban Sułtana. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Wegańska czekoladowa lawa (molten lava cakes) czyli orgazm kulinarny. 262blenderze na puszystą masę (grudki cukru nie powinny być wyczuwalne). Przelej masę czekoladową do miski i dodaj do niej mąkę przesiewając ją. Wymieszaj. Dodaj masę bananową i wymieszaj. Ciasto po dodaniu masy bananowej gęstnieje (konsystencją przypomina ciasto naleśnikowe). Kokilki wysmaruj olejem kokosowym i oprósz kakao (ewentualnie mąką). Wypełnij foremki masą do 2/3 ich wysokości. Piecz przez 14-16 minut
greenscarf
Makowiec Japoński II 182Drodzy, lekko zmodyfikowałam mojego "Japońca". Ten wypiek gości wszędzie i zawsze ,wtedy kiedy trzeba podać coś z dużą ilością bakalii i maku.Z przepisu otrzymamy naprawdę dużą blachę pysznego ciasta (ja piekę go w prostokątnej blaszce – 38x30cm). Składniki: 50 dkg niebieskiego maku 1,5 szklanki mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy 5-6 jabłek 9 łyżek kaszy manny(...)już nie miksujemy ,a mieszamy delikatnie łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy delikatnie masę makową. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, jakieś 45-55 minut. Upieczone ciasto możemy ozdobić na wierzchu polewą czekoladową ( rozpuść w kąpieli wodnej gorzką czekoladę) i posyp wiórkami cytrynowymi z czekolady. Moje są ze sklepu Cukieteria Są niebywale pyszne i piękne
Z Kuchni Do Kuchni
Smerfuś z jagodami 439Pyszne i delikatne jak puszek ciasto bez pieczenia. Nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych, nawet moja siedmioletnia córka przy niewielkiej mojej pomocy nie miała z nim problemów :) Hmmmm.... chyba rośnie mi konkurencja ;))) 12 herbatników 1 l śmietanki 30% łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2 galaretki niebieskie szklanka jagód Galaretki rozpuścić osobno w gorącej wodzie. Jedną w szklance wody, drugą(...)żelatyny w 2/3 szkl wody. Ostudzić. Zimną śmietankę ubić na puch, pod koniec dodając cukier puder. Nadal ubijając wlewać galaretkę rozpuszczoną z żelatyną w 2/3 szkl wody. Formę na ciasto (20x20cm) wyłożyć warstwą herbatników, wylać masę śmietankową. Wstawić do lodówki do stężenia. Na wierzch wysypać jagody, zalać drugą galaretką. Odstawić do lodówki na kilka godzin
Smakołyki Asi
SERNIKOBROWNIE Z CZEREŚNIAMI – idealne! 179cały rok na drzewie w moim ogrodzie, a kiedy tylko się pojawią zaraz wskakuję na drabinę. Przygotowuję z nich nie tylko fantastyczne przetwory, kompoty, placuszki, desery, ale również ciasta! Jednym z tych ulubionych jest Sernikobrownie z czereśniami ( bo jak wiecie jestem ogromną wielbicielką wszelkiego rodzaju serników! ) I już siedząc na plaży w Grecji myślałam tylko o tym, by odpalić piekarnik
Ostra na Słodko
Błyskawiczne piątki - Lekki sernik z budyniem 196Sernik robi się bardzo szybko. Do tego piecze tylko godzinę, a ciasta do kawy mamy na cały weekend. Przepis podpatrzyłam u Ani , ale troszkę go zmodyfikowałam. Jest mokry i ciężki, ale smakuje wybornie. Do tego polewa z budyniu waniliowego i dużo truskawek. Słodkiego weekendu Kochani! Składniki : * 4 00g twarogu chudego * pół szklanki miodu lipowego * 400g jogurtu naturalnego typu greckiego(...)Delikatnie wymieszać masę z białkami. Przelać do tortownicy. Piec 50 minut w 150 stopniach. Wystudzić. Mleko zagotować , dodać rozmieszane budynie i zagotować. Przestudzony budyń wylać na sernik. Wyst udzić. Ciasto udekorować truskawkami
Magiczne Życie Marty
Ciasto biszkoptowe z owocami 322Witajcie. Dziś mam dla Was przepis, który przypadnie nie tylko Wam do gustu, ale również Waszym pociechom. To bajecznie proste ciasto biszkoptowe, które można upiec z dowolnymi owocami. U mnie akurat coś na czasie, czyli maliny i borówki :) Składniki: 3 jajka 150 g cukru pudru cukier waniliowy 225 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła(...)cukrem pudrem, aż masa podwoi swoją objętość. Dodać roztopione masło, wymieszać. Dodać pozostałe składniki: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. 3. Ciasto wyłożyć na blaszkę (24x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce. 4. Piec w 175 st. C przez 35-45 minut (do suchego patyczka). Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem
Kuchnia domowa Ani