Tort z frużeliną wiśniową 243żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić(...)Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Przesiać obydwie mąki i połączyć z naparem kawowym, następnie przelać do pierwszej masy i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Piec około 40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić
Kulinarna (nie)codzienność
Bananowe placuszki z borówkami 321trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy umyte i osuszone borówki. Placuszki pieczemy na niewielkiej ilości oleju (ja użyłam kokosowego). Na jeden placuszek nakładamy około 2 łyżek ciasta. Delikatnie rozprowadzamy ciasto, żeby wyrównać brzegi. Mimo, że mogą wydawać się małe, urosną jeszcze przy pieczeniu, poza tym są bardzo miękkie i puszyste, dlatego łatwiej je przewrócić, kiedy są mniejsze
Ciastkozercy
HOT DOGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 234SKŁADNIKI NA 4 OSOBY 8 parówek drobiowych 8 plastrów sera żółtego Kruche Ciasto ok 375 g Przyprawa do ziemniaków lub inna z chilli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto kruche dzielę na 8 części. Kładę na jedną plaster sera żółtego potem kładę parówkę i zawijam w rulon. Zaklejam końcówki. Kładę na papier do pieczenia. Posypuję przyprawą z chilli
Gotowanie Patki
Truskawkowiec 389Kakaowy biszkopt, masa truskawkowa, truskawki i galaretka także truskawkowa :) Bardzo truskawkowe ciasto :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa: 200 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania
Na Ciasteczkowych Papierach
Owocowe "Tiramisu" 318Pyszne owocowe ciasto inspirowane Włoskim deserem „Tiramisu” teraz w wydaniu letnim :D uwielbiam Tiramisu dlatego przygotowałam specjalnie dla Was nieco inną jego odsłonę ;) Jako, że mamy okazję do świętowania 3 Jubileuszu Akademii Kulinarnej Whirlpool , chciałam życzyć dalszych sukcesów w szkoleniu i uczuciu Polaków czerpania radości z gotowania oraz publikowania wielu inspirujących przepisów, dzięki którym nasza „kuchnia” przestanie być nudna(...)żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut
Kulinarna (nie)codzienność
Super babka czekoladowa 207Masło z cukrem utrzeć na puszysty krem. Dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlać czekoladę i wymieszać. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki babkowej. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, sprawdzamy patyczkiem - jak suchy, babka jest dobra - polać babki polewą. Polewa
Kuchnia smaków
Sernik na zimno z truskawkami 383Zawsze czekam na sezon i świeże polskie truskawki, które można kupić na okolicznych bazarkach. Cieszą nas jedzone garściami z miseczki, w koktajlach, naleśnikach, dżemach zimą, ale także w pysznych ciastach. Ciastem na dziś jest sernik, który w połączeniu z truskawkami staje się pysznym deserem na zimno. Spróbujcie :) Składniki: 750g sera zmielonego (może być taki z wiaderka) 3 galaretki cytrynowe
ChilliJemy
Tort z Gudetamą 247Gudetama, czyli leniwe i pozbawione energii jajko to postać z krótkometrażowego anime, które zyskuje coraz większą popularność na świecie. Tą uroczą postacią postanowiłam ozdobić tort dla
Oryginalny smak
Brownie z truskawkami 361mąki truskawki Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Studzimy. Do miski dajemy jajka i cukier trzcinowy (ja dałam 150 g, ale jak ktoś chce bardziej słodkie ciasto, to musi dać 200 g cukru). Miksujemy do momentu, aż powstanie nam puszysta jasna masa. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę z masłem, potem mąkę wymieszaną z łyżką kakao. Mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej(...)papierem do pieczenia. Na wierzch układamy połówki truskawek. Troszkę wciskamy je w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 35-40 minut
kruche babeczki
Torcik malinowa pokusa. 340Ekspresowy torcik na biszkopcie czekoladowym z bitą śmietaną i malinami .U mnie maliny trudno kupić ,więc mieliśmy pyszne ciasto z tymi niecodziennymi owocami .Polecam bardzo . Składniki: tortownica 20 cm 4 jajka 4 łyżki mąki 2łyżki kakao 4łyżki cukru o,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki wody Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielamy(...)kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Dodajemy śmietanę kremówkę i mleko i mieszamy na jednolitą masę .Jeszcze ciepłą smarujemy wierzch biszkoptu i od razu układamy na niej maliny . Ciasto przechowujemy w lodówce
Ladylaura.
Ciasto jogurtowe bez pieczenia 206Ciasto na niedzielę musi być..tym razem jest to jogurtowiec na zimno, bez pieczenia....idealny na upalne dni..ja swój jogurtowiec zrobiłam wczoraj wieczorem...przez noc pięknie zastygł i był gotowy do jedzenia.Przepis na ciasto jogurtowe bez pieczenia pochodzi stąd. .Ja zrobiłam ciut inaczej i w foremce Liliana ..no i nie miałam żadnych świeżych owoców, więc dodałam rodzynki
Moje domowe kucharzenie
Biszkopt ucierany z truskawkami 190Sezon truskawkowy już otwarty, pierwsze ciasto z truskawkami gotowe. Przepis niezawodny, szybki, a to chyba ceni sobie każda pani domu. Zapraszam do wypróbowania. SKŁADNIKI Na dużą blaszkę 6 jajek 8 łyżek jogurtu naturalnego 3/4 kostki margaryny 3 łyżki oleju 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru kryształ 1 cukier waniliowy Owoce: ok 1 kg. truskawek(...)się dobrze utrze. Następnie dodajemy jajka i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy olej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Do środka wciskamy truskawki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. ok. 60 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy
Kokosowo- krówkowa kostka bez pieczenia 206likierze toffi. Pozostały krem mieszamy z wiórkami kokosowymi i wykładamy na herbatniki. Przykrywamy jeszcze jedną warstwą ciastek. 2. Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi drobniutko orzeszkami i płatkami białej czekolady. Chłodzimy w lodówce przed podaniem. Ciasto równie dobrze możemy włożyć na ok 30 minut do zamrażarki, uzyskamy dzięki temu pyszny deser lodowy
Kuchnia w czekoladzie
Racuchy owsiane z truskawkami 182drożdży 1 kg truskawek olej do smażenia Wykonanie: Drożdże rozetrzeć w ½ szklance ciepłej wody z łyżką cukru i 1 szklanką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce i gdy ciasto podrośnie dodać resztę mąki, cukru, jajko i sól do smaku. Wrzucić pokrojone truskawki, wymieszać i ponownie odstawić do podrośnięcia. Nabierać łyżką ciasto z truskawkami i smażyć z obu stron na złoto. Podawać
Tradycyjna Kuchnia
Torcik truskawkowy bez pieczenia. 378Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was szybki w przygotowaniu, niesamowicie smaczny, ładnie się prezentujący torcik truskawkowy bez pieczenia. Jest to ciasto na bazie herbatników kakaowych, przełożonych puszystym kremem z serkiem mascarpone, białą czekoladą i bitą śmietaną, a wszystko to przełamane orzeźwiającą galaretką i soczystymi truskawkami. Niebo w buzi ;) Polecam! Składniki na torcik truskawkowy bez pieczenia: na formę 24x28(...)nią 1/3 kremu. Krem przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na nią wykładamy 1/3 kremu. Na nim rozkładamy trzecią warstwę herbatników, a ją przykrywamy ostatnią warstwą kremu. Na wierzchu ciasta układamy pokrojone truskawki, a te zalewamy tężejącą galaretką. Całość chłodzimy w lodówce przez około 10-12 godzin (galaretka musi stężeć, a herbatniki zmięknąć). Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną (niekoniecznie), truskawkami
Rozpustne gotowanie