ciasto - 164325 przepisów (strona:5616/10955)

Kremowy sernik chałwowy z polewą chałwową 285

waniliowego 4 jajka 1 olejek waniliowy 250 g chałwy np. waniliowej  Wszystkie składniki za wyjątkiem chałwy blendujemy lub miksujemy, ale tylko do połączenia składników, by niepotrzebnie nie napowietrzać ciasta. Chałwę kroimy na drobne kawałki i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy łyżką. Masę serową przekładamy do tortownicy na schłodzony spód ciasteczkowy. Pieczemy bez termoobiegu w kąpieli wodnej (możecie(...)polewę: 150 g chałwy 150 ml śmietanki kremówki Chałwę blendujemy ze śmietanką. Następnie podgrzewamy do otrzymania klarownej i gęstej polewy, którą przed podaniem na sernik należy schłodzić. Dekorujemy ciasto polewą chałwową i gotowe! Smacznego! :) aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Jak zrobić ciasto kruche – krok po kroku 231

ukryć, że odkąd prowadzimy bloga to ciasto kruche ciągle nam towarzyszy. A to jakieś babeczki, a to znów tarty

Kuchenne Wariacje
Sernik z dżemem, migdałami i kruszonką 224

Rozpływający się w ustach sernik z kruszonką, kwaskowatym dżemem i migdałami. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 175 g zimnego masła 150 g drobnego cukru 300 g mąki pszennej szczypta soli Składniki na masę serową: 750 g dobrej jakości twarogu z wiaderka 200 g drobnego cukru 4 duże jajka 1 op. budyniu waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)dżemu wiśniowego 1/2 szklanki płatków migdałów cukier puder do posypania masło do wysmarowania formy mąka do podsypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i rozcieramy między palcami na kruszonkę. Formę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Do formy przekładamy połowę kruszonki, wygniatamy nią spód oraz boki na wysokość

My Culinary Art
Mufinki kokosowo-kakaowe 218

weekend to i musi być  ciasto na niedzielę ..u mnie w sumie to jest i ciągu tygodnia..nie tylko na niedzielę..tym razem wspólnie piekłyśmy  mufinki ...ja piekłam je wczoraj późnym wieczorem..wszyscy już spali.....upiekłam 12 sztuk...a dziś już jak wstałam było tylko 8 ..mhm...chyba jakieś głodne krasnoludki mam w domu..Przepis na mufinki znalazłam(...)kakao]wymieszać w jednej misce , a mokre w drugiej. Następnie wymieszać razem i podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, a do drugiej wiórki.Papilotki wypełniać na przemian ciastem do 3/4 wysokości, piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni

Moje domowe kucharzenie
Malinowe babeczki 195

przesiać i dodawać stopniowo do masy. Na końcu cienką strużką dodawać mleko i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Do foremek do muffinek włożyć papilotki nałożyć do nich po łyżeczce ciasta. Do każdej muffinki włożyć kilka malin i przykryć resztą ciasta do około ¾ wysokości foremki. Piec około 15-18 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem posypać cukrem

Pyry na Gaz
Sernik z galaretką jeżynową 187

herbatników to raczej wynik braku czasu, który świetnie się tutaj sprawdził. Całość jest spójna i smakuje świetnie. Warto upiec taki sernik o każdej porze roku. Jest to idealne ciasto na weekend. Składniki (na formę 20x22 cm wyłożoną papierem do pieczenia): Ciasteczkowy spód: 100 gram herbatników 30 gram ciastek digestive 100 gram rozpuszczonego masła Masa serowa: 850 gram zmielonego twarogu(...)miksuję. Przygotowaną masę wylewam na ciasteczkowy spód i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na 50-55 minut. Po upieczeniu studzę sernik w lekko uchylonym piekarniku. Na gotowe ciasto wylewam tężejącą galaretkę i wkładam blaszkę do lodówki, do całkowitego stężenia masy. Dekoruję jeżynami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Sernik z pierniczkami 241

już pisałam, serniki to nasze ulubione ciasta. Piekę je z rozmaitymi dodatkami i z różnych przepisów.  Tym razem polecam Wam gotowany sernik, na biszkopcie,  z zatopionymi w serze piernikami.  Pyszności, moja rodzinka go uwielbia, polecam  od święta i bez okazji :) Sernik z pierniczkami  na biszkopt: 8 jajek budyń czekoladowy 5 łyżek mąki tortowej łyżeczka proszku(...)mieszać często aby się nie przypaliło, od zagotowania z dwie minuty.  Masę serową studzimy, następnie przelewamy na pierwszą część biszkopta, do masy "wciskamy" pierniki ( najlepsze różne kształty, wtedy ciasto ładnie wygląda w przekroju) , dociskamy tak aby wypłynął spomiędzy nich ser i by były nim przykryte.  Dociskamy drugą częścią biszkopta, Na wierzch robimy polewę, lub tak jak w moim

Takie tam pichcenie
Beztłuszczowe bułeczki z białego sera 226

dokładnie mieszam twaróg, wbijam do niego 2 jajka. Łączę ze sobą, dodając cukier trzcinowy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Stopniowo dosypuję mąkę, starannie mieszając. Pod koniec wyrabiam ciasto dłońmi, sprawdzając przy okazji jego konsystencję. Nie może być zbyt gęsta - ma być taka, aby dało się uformować lekkie bułeczki :-) Tworzę małe bułeczki, wykładam na blaszkę, posypuję niewielką ilością cukru(...)trzcinowego, piekę ok. 30 minut w temp. 180'C (grzałki "góra- dół"). Skórka jest pyszna i chrupiąca, a ciasto w środku słodkie i delikatne w smaku. SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Ciasto Kubanka 1818

Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto, jak tylko je zobaczyłam. Masa z nutellą, bita śmietana i delikatny, kwaśny akcent w postaci warstwy dżemu truskawkowego. Pyszne po prostu. Idealne na uroczyste okazje, święta, imieniny, urodziny czy też Walentynki. Przepis znaleziony w internecie i nieco dostosowany do naszych potrzeb :). Polecam!!! Biszkopt czekoladowy  (przepis  TUTAJ ) Krem czekoladowy: 2 żółtka 2 szklanki mleka(...)pozostawić do przestudzenia. Zimną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę (nie może być gorąca tylko lekko chłodna). Wyłożyć na ciemne herbatniki. Całe ciasto posypać posypką lub startą czekoladą i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Walentynkowe serniczki 315

Moja propozycja na Dzień Zakochanych. Totalna wariacja z ciastem na faworki i sernikiem na zimno.   Składniki ciasto 1 szkl mąki 1 jajko 1 łyżka śmietany 1 łyżka spirytusu 2 łyżki miękkiego masła szczypta soli sernik 2 serki homogenizowane 1 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Babka piaskowa bezglutenowa 189

końcu dodajemy łyżkę octu (nie będzie wyczuwalny w smaku). Miksujemy tylko do połączenia składników tak aby masa nie opadła i była dobrze napowietrzona. Masło roztopić i dodać do ciasta. Zmiksować do połączenia. Ciasto przelać do formy z kominem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Oprószyć cukrem pudrem

Pyry na Gaz
Sernik z karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi 197

Spód idealnie się kroi i nie rozpada, jest zwarty i wbrew pozorom - nie rozmiękły. O kruszonce nie będę pisała, ale zawsze robię jej podwójną porcję - aby nie podjadać z ciasta. (Tortownica o średnicy 22-24 cm) Płatki karmelizowane: 170g płatków kukurydzianych 100g masła 40g cukru 40g mleka w proszku/śmietanki do kawy 1/2 łyżeczki soli Masa serowa: 500g twarogu (użyłam(...)wymieszać. Całość przelać na spód z płatków. Piec z parą wodną - 50 minut w 160 stopniach.   (Na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą.   Dzięki temu ciasto będzie równe, nie opadnie i nie popęka. Pieczone w tradycyjny sposób też wyjdzie.) Sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać (lekko wgniatając) resztą

Di gotuje
Ciasto kakaowe z rabarbarem, bez glutenu i bez laktozy 131

Ciasto z rabarbarem Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki jaglanej pół szklanki mąki kokosowej 1 łyżka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka sody BIO pół puszki mleka kokosowego BIO 1/4 szklanki oleju słonecznikowego pół szklanki mleka ryżowego 3 łyżki kakao 1 jajko 4 szklanki pokrojonego rabarbaru agawa/stevia/ miód do posłodzenia Wszystkie mąki zmieszałam, dodałam do nich proszek(...)miodem. Nagrzałam piekarnik do temp 180 ºC i w międzyczasie obrałam i pokroiłam rabarbar na kawałki ok. 2 cm.. Rabarbar wymieszałam z agawą i miodem. Wylałam masę na ciasto do tortownicy. Włożyłam do piekarnika na 15 min. Następnie wyjęłam masę z piekarnika i nałożyłam na nią odpowiednio przygotowany rabarbar. Całość włożyłam ponownie do piekarnika na ok 40 min. Tortownica

nietadieta
Trójkolorowe serduszko 203

zastygnięcia. Warstwa ciemna: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, żółtka oraz olej. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy i łączymy z masą. Ciasto wlewamy do tej samej formy, co wcześniej przygotowywaliśmy malinową galaretkę i pieczemy 15 minut w 180 C. Warstwa biała: Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku. Mascarpone mieszamy z połową szklanki cukru(...)powoli z resztą kremówki a następnie kremówkę łączymy z serkiem mascarpone. Na wystudzony biszkopt przekładamy połowę masy białej, na nią przekładamy malinową galaretkę a na wierzch pozostałą białą masę. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki

Zainspirowana w kuchni
Owsiane ciasteczka z czekoladą (bez cukru) 210

czym zblenduj z olejem. po czym zblenduj z olejem. Zbelnduj również płatki owsiane. Płatki nie muszą być zmielone na mąkę. Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski i zagnieć ciasto. Jeżeli będzie taka konieczność możesz dodać trochę ciepłej wody (maksymalnie wg mnie 50 ml). Na samym końcu dodaj posiekaną żurawinę i czekoladę. Powstałe ciasto jest gęste, ale się nie klei

greenscarf

Proponowane wyszukiwania