ciasto - 163312 przepisów (strona:3360/10888)

Paluchy z ziarnami 230

śniadanie, ale przydadzą się również do przygotowania domowych hot-dogów i zapiekanek. Nie wiele pracy, a efekt... Spróbujcie sami:) Paluchy z ziarnami (na podstawie "Chleb" Jeffrey'a Hamelman'a) ciasto: 540g mąki pszennej 300g wody 30g oliwy z oliwek 10g cukru 10g soli 10g drożdży ponadto: 1 jajo sezam i/lub mak Wszystkie składniki ciasta połączyć razem. Wyrabiać ręcznie lub mikserem(...)zaopatrzonym w haki do wyrabiania ciasta przez około 8-10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto umieści w wysmarowanej olejem misce, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Formować podłużne bułeczki i układać na blasze oprószonej mąką. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik nagrzać

Zapiski Młodej Żony
Chałka pleciuga 137

dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz jaja i ubijamy. Po 3-4 minutach dodajemy drożdże. Po ich dokładnym rozpuszczeniu dodajemy przesianą mąkę wraz z solą. Zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta o sprężystej strukturze. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po około 40 minutach odgazowujemy ciasto uderzając w nie z góry zdecydowanym ruchem i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 40 minut(...)czasie dzielimy ciasto na 6 części z których formujemy krótkie wałeczki. Pozwalamy im odpocząć przez około 20 minut. Następnie wałeczki rolujemy, aż osiągną długość około 60 cm. Jeżeli ciasto nie pozwala się łatwo formować rolujemy wałeczki do długości około 30-40 cm, przykrywamy ściereczką pozwalając im odpocząć przez około kwadrans i ponownie rolujemy do poądanej długości. Następnie wałeczki sklejamy

Zapiski Młodej Żony
Słodka Chałwa 1083

Dawno tu nic nie publikowałam, zajmuje się głównie swoim osobistym blogiem BlondynkaPrzedTrzydziestką...ale gdy tylko goście się pojawiają to i przepis również ;) Dzis zapraszam na ciasto bbaaaardzo słodkie Składniki: Biszkopt: 6 jajek,  szkl. drobnego cukru do wypieków,  cukier waniliowy,  płaska łyżeczka proszku do pieczenia,  łyżka mąki pszennej,  3 budynie waniliowe bez cukru (40g każdy(...)budynie waniliowe lub karmelowe bez cukru (40g każdy),  3 szkl. mleka,  250g margaryny lub masła,  300g chałwy waniliowej,  Kakao lub czekolada do posypania wierzchu ciasta 1 słoiczek około 400 ml. dżemu z czarnej porzeczki  Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz

NaKońcuJęzyka
Herbatniki, kajmak, herbatniki, krem budyniowy, herbatniki, bita śmietana, czekolada! 1522

marudzę. Taki zrzędliwy nastrój mi się włączył i sama do końca nie wiem, dlaczego. Jeśli i Wam humory nie dopisują, możecie je sobie nieco poprawić na przykład kawałkiem smakowitego ciasta. Nawet się nie obejrzycie, kiedy będzie już gotowe, bo jest naprawdę szybkie i na dodatek bez pieczenia. Jedyny mankament jest taki, że musi odstać noc w lodówce, jednak naprawdę warto(...)poczekać. Ciasto jest po prostu fantastyczne! To co? Po kawałeczku ciasta dla każdego? Popularne ciasto 3bit bez pieczenia przepis na formę o wymiarach ok. 35x25 cm Do warstwy krówkowej będziemy potrzebować: 550-600 g kajmaku (może być gotowy lub ugotowane w puszce mleko skondensowane) 100 g prawdziwego masła w temperaturze pokojowej Do warstwy budyniowej: 500 ml mleka 3 łyżki mąki

Ratunku obiad
Pan Pizza - pizza jak z Pizzy Hut 1058

Ciasto na tę pizzę jest rewelacyjne - puszyste, mięciutkie (tłuściutkie niestety) i smakuje IDENTYCZNIE jak to z Pizzy Hut. Przepis znalazłam na stronie CD kitchen . Przygotowałam ją na blaszce o wymiarach 25x45 cm, ale można ją zastąpić tortownicami (3x22cm). Jedną część pizzy zrobiłam z salami, a drugą z gorgonzolą i ananasem. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód pizzy: 1 1/3 szklanki(...)tarce o dużych oczkach dodatki wg uznania ( u mnie ananas z puszki, salami i gorgonzola) CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS WYRASTANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zaczynamy od ciasta. W dużej misce umieszczamy mleko w proszku, sól, cukier i drożdże. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki oleju, a następnie stopniowo

My Culinary Art
PĄCZKI 215

Mięciutkie puszyste rozpływające się w ustach pączki , karnawał w pełni, podczas jego trwania nie może ich zabraknąć. Przepis na te pączki pochodzi z książki "Domowe Ciasta i Ciasteczka" SKŁADNIKI 50 dag mąki 8-10 dag cukru, 2 łyżki oleju, 4-5 żółtek, 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, 1/2 słoika powideł lub dżemu, 1 łyżka spirytusu lub octu, szczypta soli(...)połowy letniego mleka sporządzić rozczyn i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Do rozczynu dodać przesianą mąkę, mleko, żółtka, sól i ocet lub spirytus. Wyrabiać ciasto do momentu ukazania się w nim pęcherzyków. Pod koniec dodać olej i wyrabiać ciasto dalej tak długo, aż będzie odstawać od ręki. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte

RAROSSA
Tarta z jabłkami z ciasta francuskiego 344

Uwielbiam gotowe ciasto francuskie. Można z niego przygotować mnóstwo rzeczy - tarty słodkie i słone, ciasteczka, strudle, wiatraczki, zapiec pod nim kurczaka lub zupę cebulową, nadziać warzywami lub serem. Dzisiaj przedstawiam przepis na tartę z twarogiem, jabłkami i cynamonem. Jest delikatna i słodziutka. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Przepisy Majki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na jedną tartę: 1/2 opakowania ciasta(...)łyżeczka esencji waniliowej CZAS PRZYGOTOWANIA: 35-40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na masę twarogową umieszczamy w misce i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. 2. Z ciasta francuskiego wycinamy koło (u mnie o średnicy 25 cm) i wyklejamy nim dno formy na tartę i boki na wysokość około 1 cm. 3. Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki

My Culinary Art
Szwedzkie bułeczki z przemyconym włoskim smakiem. 183

się w kuchni czerpie z różnych stron inspiracje. Moimi głównymi źródłami, poza poznanymi w świecie smakami, są książki i programy kulinarne. Ostatnio widziałem jak Rachel Khoo robiła szwedzkie bułeczki. Ciasto i sposób przygotowania zachęciły mnie do stworzenia czegoś własnego. Do szwedzkiej podstawy przemycę zatem troszkę moich włoskich smaków. Czego użyłem? Do ciasta: -400 gram mąki pszennej TYP450 -30 gram drożdży(...)kilkoma łyżkami ciepłego mleka, maks 39 stopni. Podsypujemy cukrem, mieszamy do jednolitej konsystencji i odstawiamy na kwadrans. Zaczyn łączymy z mąką, pozostałym, bardziej podgrzanym mlekiem, solą. Wyrabiamy na elastyczne ciasto, podsypując mąką do momentu, aż przestanie się kleić. Odstawiamy na godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu. Ciasto, po godzinie wyrabiamy i podsypując mąką rozwałkowujemy na prostokąt o grubości

BaRepas
Sałatka jarzynowa w koszyczkach 211

kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Łączymy składniki. Dodajemy majonez oraz dużą łyżkę musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy(...)około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez 20 minut. Koszyczki z kruchego ciasta napełniamy sałatka i dekorujemy natka pietruszki

Pyry na Gaz
Bezglutenowe ciasto marchewkowe z kremem czekoladowo-kokosowym 242

zdecydowanie najlepsze bezglutenowe ciasto jakie robiłam i jadłam! Marchewkowe ciasto przełożone naturalnym serkiem a wszystko polane obłędnie smakującym kremem czekoladowo-kokosowym. Poza użyciem gorzkiej czekolady nie dodawałam do ciasta ani grama cukru. Nawet na diecie możecie sobie pozwolić na kawałek tego pysznego deseru :) szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu(...)kokosowe chwilę miksujemy aby nie było grudek. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z masłem. Roztopioną powoli dodajemy do mleczka i miksujemy 5 minut na największych obrotach. Kremem polewamy ciasto i całość wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp

Mienta blog
Sernik z brzoskiwniami 206

Jednak wróciłam do nałogu czyli do fajek.. no cóż nikt nie jest idealny . Dzisiaj przepis na sernik z brzoskwiniami.. Jeszcze cieplutki a już znika.. ;-) Składniki na ciasto: 1 kostka masła lub margaryny 3 łyżki  cukru pudru 2 łyżki czubate kakao 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki Składniki na masę serową(...)budyniu waniliowego 125 g masła lub margaryny w temperaturze  pokojowej 3 jajka 1 szklanka cukru Łyżeczka zapachu waniliowego Ponadto: 1 puszka brzoskwiń 1 gorzka czekolada Sposób wykonania ciasta:  Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blasze, u mnie 25 x 40 i podpiec w temperaturze 180 stopni ok. 10 minut. Wyjąć, ostudzić. Drugą

Na słodko lub wytrawnie
Jabłka pieczone w cieście wg Christophera 168

przywitanie naszej złotej jesieni. Jako, że Christopher jest mistrzem kuchni, poprosiłam go, żeby to  on przedstawił jakiś swój  przepis. Wybór padł na  nadziewane jabłka w cieście. Efekt.. wspaniały, czegoś tak wspaniałego jeszcze nie jadłam. Dzięki Christopher za ten wspaniały przepis, na pewno wrócę do niego nie raz :) A teraz zdjęcia Christchopera:  i moje a teraz(...)5szkl. śmietany 18% 2 dag drożdży 1 łyżeczka cukru konfitura wiśniowa migdały płatki cukier cynamonowy jabłka,najlepiej antonówki,reneta,kruche. ( u mnie 6 sztuk bo na tyle starczyło ciasta ) Sposób wykonania: Jabłka wydrążyć i nadziać konfiturą. Tłuszcz posiekać z mąką,dodać drożdże ze śmietaną i cukrem. Ciasto zagnieść i rozwałkować.Pokroić na kwadraty 2x większe od jabłek. Na każdy kwadrat

Na słodko lub wytrawnie
Kruche babeczki z budyniem 183

babeczki więc prezentuję tylko te waniliowe..  Chociaż nie wyglądają za okazale to i tak szybko zniknęły... To może nie było aż tak źle ;-) Podaję przepis :  Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 g masła lub margaryny. Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić(...)lodówki. Roztopić odrobinę masła i maczając w nim pędzelek natłuścić foremki.  Można rozwałkować ciasto i wykroić foremkami ciasto, ja natomiast wylepiam ciastem foremki bez żadnego rozwałkowywania. Gotowe foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni C ok. 12 minut. Przygotować budyń: 2 budynie mleko cukier Każdy budyń ugotować oddzielnie, dodając pół szklanki mniej mleka ( jeżeli przepis

Na słodko lub wytrawnie
Krajanka serowo - dyniowa 179

więc z  TEJ strony przepis. Wprawdzie jest pracochłonny, ale efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania.   Wspaniałe w smaku.. jedno z najlepszych jakie robiłam :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka jasnego brązowego cukru 230 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki szczypta soli 1 i 1/2 szklanki orzechów pekan (lub włoskich) 1 i 1/2 szklanki(...)płatków owsianych Sposób wykonania: Orzechy drobno posiekać. Z podanych składników zagnieść ciasto do momentu aż zaczną się tworzyć wilgotne grudki. Z przygotowanych wilgotnych okruszków odłożyć 2  szklanki przygotowanego „ciasta”. Pozostałą ilość okruszków wyłożyć na posmarowanej tłuszczem dużej blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze  180 stopni C. Odłożone dwie szklanki okruszków podpiec na rumiano oddzielnie

Na słodko lub wytrawnie
Mazurek pomarańczowy 181

razem mazurek pomarańczowy. Nie powiem wam jak smakuje bo jestem uczulona na cytrusy, ale ładnie wygląda i pachnie ;-) Przepis wzięłam z jednego z numerów miesięcznika Burda. Składniki na ciasto: 350 g mąki krupczatki 200 g masła lub margaryny 2 jajka 100 g cukru pudru ½ łyżeczki esencji arakowej Masa: 3 pomarańcze (około 45 dag) 1 cytryna ( około(...)dżemu można przybrać  przybrać także gotową masę marcepanową Masa marcepanowa: 25 dag migdałów 250 g cukru sok z 1 cytryny ½ łyżki octu ½ szklanki wody Sposób wykonania: Przygotować ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto a następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm i ułożyć

Na słodko lub wytrawnie