Mundialowe mini pizze salami na ostro. Domowa super przekąska - do piwka, meczu czy filmu 200kuchni można ;) Po prostu czasem trzeba miłosiernie dać ich brzuchom odpoczynek od chemicznych przekąsek. Oto propozycja nr 1 w tym temacie - domowe mini - pizze. Składniki (10-12 sztuk): ciasto: 400-500 gram mąki 1 opakowanie drożdży w proszku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli szczypta ziół prowansalskich letnia woda (ilość do wyrobienia ciasta) dodatki: sos pomidorowy(...)cebula 2-3 średnie pieczarki kilka-kilkanaście plasterków ostrego salami sos czosnkowy papryka mielona ostra Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mąką i przyprawami. Dodajemy olej i wodę przy wyrabianiu ciasta. Kiedy się już nie klei do rąk i ma jednolitą konsystencję - odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut - pod przykryciem . W tym czasie szykujemy sosy - pomidorową bazę do pizzy
Kuchnia po mojemu
Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i złotym siemieniem lnianym 244Wymieszać i odstawić na kilak minut do podrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać płatki owsiane, siemię lniane i sól - wszystko razem wymieszać. Wlać rozczyn, resztę wody i oliwę. Zagnieść ciasto do połączenia składników. Powinno wyjść dość luźne ciasto. Przykryć czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją(...)objętość. Wyrośnięte ciasto zagniatać przez 2-3 minuty - można zrobić to dłonią, bezpośrednio w misce. Zagniecione przełożyć na stolnice podsypaną mąką. Uformować wałek obtoczony mąką, pokroić go na 9 kawałków. Z tych kawałków w dłoniach uformować okrągłe bułeczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto jest dość ciężkie, więc bułki ostatecznie nie wyrastają
Codzienna kuchnia niecodzienna
naleśniki czekoladowe 259rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem, mlekiem i kakao do chwili połączenia się składników. Odstawiamy z ognia, dodajemy cukier i jajka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na ok. 60 min. Po tym czasie dolewamy wodę i mieszamy. Naleśniki smażymy z obu stron na lekko natłuszczonej patelni. Podajemy np. z powidłem śliwkowym, bitą śmietaną i roztopioną czekoladą
Domowy Smak Jedzenia
Rurki drożdżowe 187Zrobiłam foremki do pieczenia rurek i trza było to jakoś wypróbować..na początek zrobiłam rurki z ciasta drożdżowego...Upieczone rurki wykorzystałam w dwóch wariantach..na słodko i na wytrawnie..ale o tym w następnych postach..Możliwości wykorzystania takich rurek jest wiele.. 500 g mąki 250 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki(...)oleju 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych) żółtko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do chleba].Potem ciasto rozwałkować na prostokąt , pociąć na paski o szerokości 0,5 cm.Paski nawijać na przygotowane rurki
Moje domowe kucharzenie
Dziad 185Dziad to drożdżowe ciasto w ogromną ilością bakalii. Po przekrojeniu go bakalie się wysypują ze środka ciasta. Na tegoroczną Wielkanoc proponuję upiec Dziada zamiast popularnej Baby. Składniki: 700 g mąki 70 g drożdży 200 g masła 150 g cukru 3 jajka 2 żółtka 1 i ⅓ szklanki mleka Nadzienie: 200 g suszonych śliwek 150 g rodzynek 150 g orzechów(...)sito. Mleko zagrzać z resztą cukru. Mleko ma być ciepłe ale nie może być gorące. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto jest dość rzadkie. Bakalie posiekać. Do wysmarowanej tłuszczem formy wkładać warstwami ciasto na przemian z bakaliami. Pierwsza i ostatnia warstwa powinna być z ciasta. Odstawić, aby wyrosło. Piec około
Mama Gotuje
Pierogi z truskawkami 205mniejsze kawałki (połówki lub ćwiartki), posypać cukrem i cynamonem, wymieszać. Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać sól i wymieszać. Wodę wymieszać z oliwą (czym cieplejsza woda tym elastyczniejsze ciasto będzie po wyrobieniu), dodać do mąki i wymieszać. Do mąki dodać jajko, połączyć składniki a następnie wyrobić na stolnicy gładkie i elastyczne ciasto,w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto jest(...)dobre gdy nie klei się do blatu, a gdy palcem zrobimy delikatne wgłębienie to ciasto wraca do swojej pierwotnej formy. Ciasto podzielić na mniejsze porcje i bardzo cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać krążki. Na każdy krążek włożyć kawałek truskawki, jego brzeg zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. Pierogi wrzucać na dużą ilość osolonej wody, gotować około 4 minuty
Mama Gotuje
Choinki i Domki z Piernika 194bałwanek powstał z masy cukrowej a całość była sklejona lukrem. Z poniższego przepisu zrobiłam 2 domki, 18 choinek i dużą miskę pierników. Na jeden domek w zupełności powinno wystarczyć ciasto zrobione z ½ kg mąki i ½ łyżeczki sody. Składniki na piernik: 2 kg mąki 3 opakowania przypraw do piernika 1 łyżeczka sody 10 żółtek 500 g miodu 1 opakowanie(...)masła 1 opakowanie margaryny 1 kg cukru 50 g kakao składniki na lukier: 10 łyżek cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-3 łyżek wrzącej wody Wykonanie ciasta: Miód, masło, margarynę, cukier i kakao podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Masę lekko ostudzić. Mąkę, przyprawy do piernika i sodę wymieszać. Dodać żółtka i masę z miodu, wyrobić ciasto. Wykonanie lukru
Mama Gotuje
Oponki 238łyżka spirytusu ½ opakowania cukru waniliowego smalec lub olej do smażenia Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać przeciśnięty przez praskę twarożek, cukier, śmietanę i resztę składników a następnie zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę mąki. Moje ciasto wyszło bardzo klejące ale nie dodawałam za dużo dodatkowej mąki. Ciasto podzielić na porcję, każdą rozwałkować na grubość około ½ - 1 cm podsypując(...)ciasto mąką. W cieście wyciąć kółka np. za pomocą szklanki a w nich mniejsze kółka. Można do tego wykorzystać kieliszek. Smalec lub olej rozgrzać. Do gorącego tłuszczu wrzucać po kilka ciastek. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyłożyć do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym
Mama Gotuje
Bajaderki 185Ponieważ, po zrobienia tortu zostało mi mnóstwo biszkoptu, postanowiłam przygotować moje ulubione ciastka czyli bajaderki. W zasadzie bajaderki robi się z resztek różnych ciast i biszkoptów, ale moje według mnie również udały się rewelacyjnie. Składniki: 1 kg biszkoptu lub resztek ciast ½ szklanki mleka 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki margaryny ok. 200 g bakalii ok. 1 słoik(...)pokruszyłam ręcznie a resztę za pomocą blendera. Do garnka o grubym dnie włożyć mleko, margarynę, kakao i cukier a następnie podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Do ciasta dodać wcześniej przygotowane mleko, bakalie, dżemy i spirytus a następnie wszystko wymieszać. Ciasto powinno być na tyle lepkie żeby można było lepić kulki. Jeśli ciasto nie klei się dobrze można
Mama Gotuje
Krajanka dyniowa z orzechami włoskimi 223Słodkie z dużą ilością orzechów włoskich ciasteczka. Fajną sprawą jest to, że piecze się jeden kawałek ciasta, który po polaniu polewą i udekorowaniu orzechami kroi się na mniejsze ciastka. Składniki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki suszonego imbiru ¾ szklanki cukru 100 g masła 1 jajko 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 szklanka(...)świeży imbir. W innej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i imbir w proszku. Do Masy z dynią dodać mąkę i ¾ szklanki orzechów, wymieszać. Ciasto przełożyć do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 o C przez 40 - 45 minut. Ciasto ostudzić. Przygotować polewę: śmietanę zagotować, dodać podzieloną na kostki czekoladę, którą trzeba
Mama Gotuje
Tort z masą maślaną 272delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki. Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone. Ciasto przełożyć do tortownicy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 o C przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Od razu po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika(...)upuścić na podłogę z wysokości 50 cm i wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie biszkoptu sprawia, że nadmiar pary wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie. Ciasto studzić w piekarniku. Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i smażyć przez chwilę. Dolać mleko i energicznie mieszać dalej
Mama Gotuje
Tarta z mięsem 192ostro. Zaletą tego dania jest to, że można je przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika wtedy, kiedy nam pasuje. Poza tym to świetne danie na obiad albo kolację. Składniki: - ciasto: 300 g mąki 150 g masła ½ łyżeczki soli 3 łyżki zimnej wody - farsz: 3 cebule 2 ząbki czosnku ½ mielonego mięsa 2 papryki 1 puszka pomidorów 1 jajko 5 łyżek śmietany(...)sól pieprz oregano tymianek papryka słodka papryka ostra starty ser do posypania tarty Wykonanie: - Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło i wodę a następnie szybko zagnieść do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na conajmniej 30 minut. - Przygotować farsz: Cebulę pokroić w kostkę, paprykę umyć oczyścić z gniazd
Mama Gotuje
Chrust według przepisu mojej mamy - propozycja na tłusty czwartek 170były jeszcze oponki) Powiem szczerze, że lepszego chrustu niż mojej Mamy nigdy nie jadłam :P Od dzieciństwa co roku pomagałam w robieniu tego świątecznego dania:D Oto przepis SKŁADNIKI ciasto: 2 szklanki mąki tortowej: 5 żółtek rozmiaru L (ja użyłam 6 rozmiaru M) 100 -150 g śmietany 18% cukier waniliowy- 1 opakowanie szczypta soli spirytus - mały kieliszek 30ml(...)talerze ręcznik papierowy widelec nóż Ważne by przed rozpoczęciem wykonywania chrustu, przygotować sobie stanowiska. Przygotować dwie duże powierzchnie blatu (jeden do wałkowania i krojenia, drugi do składowania już zwiniętego ciasta). Mąkę wsypać do dużej miski, żółtka oddzielić białek. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Energicznie wyrobić ciasto, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Odciąć małą część i rozpocząć wałkowanie
MarciochaKucharzy
Zupa cebulowa pod ciastem francuskim 172danie chodziło za nami od dawna... Zupa cebulowa pod ciastem francuskim SKŁADNIKI: 700 g cebuli 2 łyżki masła 250 ml białego wytrawnego wina bulion- 1 litr rosołu z 2 nóżek kurczaka sól i świeżo zmielony czarny pieprz tarty żółty ser dodatkowo: gotowe ciasto francuskie Cebulę obrać, posiekać w pióra ok. 1,5-2 mm (my od wczoraj możemy się(...)małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i tymiankiem. Gotową zupę przelać do małych miseczek żaroodpornych. Zupę studzimy. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka większe od średnicy miseczek. Dodajemy starty na tarce ser, a całość przykrywamy szczelnie ciastem francuskim. Tak przygotowane miseczki wkładamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni i zapiekamy
MarciochaKucharzy
Tarta z ciasta francuskiego z kurkami 219Pierwsze kurki w tym roku, jakoś mi się wydaje, że za wcześnie ale nie mogłam oprzeć się pokusie i je kupiłam. Tarta z ciasta francuskiego z kurkami SKŁADNIKI: 1 op. gotowego ciasta francuskiego 250g kurek 200g sera białego 1 cebula 2 łyżki śmietany 1 jajko natka pietruszki sól, pieprz Pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie, następnie dodać oczyszczone kurki i dusić(...)przez 10 min a następnie dodać posiekaną pietruszkę. Odstawić do ostygnięcia, dodać 2 łyżki śmietany, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszony biały ser i jajko. Dobrze wymieszać. Ciasto francuskie dociąć do foremki pozostałe paski pozostawić do dekoracji. Na ciasto nałożyć farsz, wyrównać. Ozdobić wierzch tarty pozostałym ciastem. Piec przez 30 min w temperaturze 220 stopni. Zjadać delikatnie ostygniętą
MarciochaKucharzy