Odrywany chlebek ziołowo-serowy 188Witajcie w nowym roku! Szczęścia dla Wszystkich! Ojj! czemu ja na ten przepis trafiłam dopiero teraz? Chlebek ten jest przepyszny! Ciasto jest idealne do wyrabiania. Nie klei się do rąk i pięknie się wałkuje. Podczas pieczenia pięknie pachnie czosnkiem i ziołami :) U nas, sprawdził się idealnie, jako przystawka na sylwestrową imprezę. Jeśli próbowaliście ten chlebek ( przepis(...)również Wam zasmakuje. 'odrywany chlebek ziołowo-serowy' Składniki: * ciasto: - 3 szklanki mąki - 15g świeżych drożdży (lub 1 op-7g suchych) - 100g masła - 250ml mleka - 2 jajka - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka (płaska) soli * dodatkowo: - 100g roztopionego masła - czosnek granulowany - suszone oregano i suszona bazylia - ser żółty, mozzarella - wg uznania Mleko podgrzać. Drożdże rozpuścić w 100ml ciepłego mleka, dodać 1 łyżkę
CookYourself
Oszukaniec, czekoladowe ciasto z masą budyniową 311Przepyszne ciasto, które może udawać tort urodzinowy. Ale nie z tego powodu nosi taką nazwę. Oszukaniec - ponieważ zawiera w sobie tylko 1 jajko. Pewnie pomyślicie, że jak to, że tylko jedno jajko? Tak. A smakuje jak jakieś wyśmienite ciacho z kremem. Polecam z czystym sumieniem. Najlepiej smakuje po nocnym leżakowaniu w lodówce. Przepis ten dostałam od swojej Przyjaciółki(...)bardzo dziękuję. 'oszukaniec' * ciasto: - 100g masła/margaryny - 1 szklanka mleka - 3/4 szklanki cukru - 2 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko - 2 łyżki kakao - 1-2 łyżki dżemu/konfitury (opcjonalnie) * krem: - 0,5 l mleka - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżki mąki pszennej - 1/3 szklanki cukru pudru - 200g masła - laska wanilii - rodzynki - 2 łyżki kakao * polewa
CookYourself
Jagodzianki, bułka z jagodami 188Moje pierwsze w życiu, własnoręcznie robione jagodzianki. Pyszne, miękkie i wypełnione po brzegi jagodami. Coś pysznego. Idealne na trwający sezon jagodowy. Ciasto na bułeczki jest delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Chyba na jakiś czas zostanę przy tym przepisie. 'jagodzianki, bułki z jagodami' Składniki: (na ok 10 sporej wielkości jagodzianek): - 550g mąki pszennej - 250 ml mleka(...)cukru i mąki przygotować zaczyn wg tego przepisu . Do misy przesiać mąkę, dodać 4 łyżki cukru, wlać ciepłe mleko z masłem, wbić jajka i dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie konieczności dodać więcej mąki. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Jagody dokładnie umyć i delikatnie wysuszyć. Dodać cukier (ja dodałam 2 łyżki
CookYourself
Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym z piwem 220zdobycia. Z pomocą przyszła moja Teściowa, która w swoim warzywniaku ma min. cukinie. Dostałam zarówno "żeńską" odmianę cukinii oraz "męską". Postanowiłam, na pierwszy raz, zrobić je tradycyjnie, w cieście naleśnikowym. Ale żeby nie było to zwykłe ciasto, postanowiłam dodać piwo zamiast wody. Wyszło pysznie. Idealna przekąska do piwa oraz jako dodatek do obiadu. Polecam. Kwiaty cukinii są delikatne w smaku(...)rozpływają się w ustach. Polecam każdemu, kto się waha. 'kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym z piwem' Składniki: - kwiaty cukinii - 2 jajka - 1 szklanka mąki - ulubione piwo (użyłam ciemnego) - sól, pieprz - olej Kwiaty cukinii umyć i usunąć z nich słupek. Dokładnie odsączyć na ręczniku papierowym. Do miski wbić jajka, wsypać mąkę i mieszając dodawać piwo, tak aby otrzymać gęste ciasto naleśnikowe
CookYourself
Ciasteczka z jabłkiem 215przesiać do miski i dodać pokrojone i zimne masło. Posiekać nożem. Dodać drożdże instant*, cukier puder, jogurt i jajka (z żółtkami). Dokładnie wyrobić do uzyskania elastycznego, lekko klejącego się ciasta (w razie konieczności podsypać mąką). Ciasto owinąć w folię spożywczą i spłaszczyć. Umieścić w zamrażalce na 30 minut (lub w lodówce na całą noc). Ciasto musi się schłodzić(...)można było je rozwałkować. W międzyczasie obrać jabłka i pokroić je na ósemki i każdą ósemkę jeszcze na pół. Po wyjęciu z lodówki odrywać kawałki ciasta, pozostałe umieścić w lodówce, i rozwałkować na grubość ok 3-4 mm (w razie konieczności podsypywać delikatnie mąką). Kieliszkiem od wina wycinać krążki. Na środek każdego krążka umieścić jabłko, oprószyć cynamonem. Zlepiać środki ( patrz
CookYourself
Marmurkowe babeczki wielkanocne z mąki jaglanej. Idealne do koszyczka. 274rodzaje mąk połącz ze sobą, dodaj do nich resztę cukru i szczyptę soli. Wlej drożdżowy zaczyn, dodaj olej kokosowy i otartą skórkę pomarańczową. Wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyrób ciasto . Powinno dobrze się zagniatać i przypominać tradycyjne ciasto drożdżowe. Ciacho podziel w proporcji 1:2 i do tej mniejszej części dodaj łyżkę kakao. Zagnieć ponownie, aby składniki się połączyły. Obie(...)porcje ciasta odstaw na 2h w ciepłe miejsce do miski przykrytej ściereczką. Wyrośnięte ciasto powkładaj do foremek na babeczki, odrywając po kawałku raz ciemnego, raz jasnego ciasta. (Jeśli używasz foremek silikonowych, to nie musisz ich smarować uprzednio olejem. W przypadku metalowych warto to jednak zrobić). Piecz 20 minut w 180 ° C . Odstaw do wystudzenia i powyjmuj z foremek. Babeczki możesz
Food Square
Ukochana, prosta chałka w postaci bułeczek 187Kiedy byłam mała jadłam chałkę z masłem, a że nie było to jakimś częstym rytuałem traktowałam to trochę jak święto. Słodkie ciasto, posypane kruszonką, które cudnie się rwało. Chałka z masłem, truskawki z cukrem, leniwe z bułką tartą. Stęskniłam się za dawnymi prostymi smakami. Przepis, który dziś prezentuję nadaje się świetnie, żeby zastąpić codzienne bułeczki. Chałka to jeden z flagowych(...)pierwotnie piekli takie bochenki, a Żydzi w średniowieczu włączyli je do swojej tradycji. Pierwotnie challah, oznaczało w kulturze żydowskiej fragment, kawałek pieczywa, który odrywany było od wszelkich ciast i spalany. Później mianem challah, czyli chałki zaczęto nazywać nie tylko odrywany kawałek, ale rodzaj pieczywa. Jeszcze później, chałka razem ze społecznością żydowską trafiła do Polski. Dziś traktujemy ją jak część naszej
W kuchni wieczorem
Tarta z kaszy jaglanej i serem białym 211niedzielny obiad. Robiłam ja pierwszy raz i jestem mile zaskoczona smakiem. Idealnie wszystkie składniki do siebie pasują. Delikatny ser biały z mozzarella i pomidory z kaszą. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 150g masła 2 łyżki mleka szczypta soli 1 jajko Farsz: 1 kulka mozzarelli 0,5kg sera twarogowego imbir 1 duża cebula czerwona 2 pomidory 1 szklanka kaszy jaglanej(...)gładką masę. Wstawić do lodówki na ok 20 min. Kasze płuczemy by nie miała posmaku goryczy i gotujemy w 2 szkl. wody przez 20 min. W tym czasie jak ciasto jest w lodówce przygotowujemy farsz. Cebule kroimy bardzo drobno tak sami jak 5 cm kawałek imbiru. Wsypujemy na patelnie i wstawiamy na gaz. Smażymy aż do zeszklenia się cebuli. Pomidory
Panda i jej świat
Torcik marchewkowy z kremem jogurtowym 235Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszny tort marchewkowy z kremem jogurtowym. Uwielbiam ciasta marchewkowe , są smaczne i szybko się je przygotowuje :) Zapraszam(...)mieszając mąkę ze sodą . Na końcu dodać startą skórkę z pomarańczy i jeszcze raz wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą. Przełożyć ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni około 40/ 45 minut do suchego patyczka . Krem jogurtowy ubić z jogurtem i mlekiem . Krem czekoladowy ubić z mlekiem. Ciasto przeciąć na 3 części
Sama słodycz i szczypta chili
Chleb ziołowy ze szczypiorkiem, czosnkiem i suszonymi pomidorami 181ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią ;) Do dużej miski przesiać mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, roztopione masło oraz rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Omącząna miske z ciastem(...)przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodać czosnek, zioła, szczypiorek i pomidory suszone. Całość krótko zagnieść. Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się
Grunt to przepis!
Koszyczki wielkanocne 211szklanki cukru, 2 żółtka, 75 g masła, po 1 łyżeczce nutelli do koszyczka, bakalie, kolorowe jajeczka, odrobina gorzkiej czekolady, białko do pozmarowania. Przygotowanie: W misce zagniatamy składniki na kruche ciasto: miękkie masło, mąkę, żółtka i cukier. Zagniatamy tak długo, aż składniki połączą nam się w jedną kulkę. Następnie ciasto wkładamy w woreczek foliowy i schładzamy ok. godziny w lodówce. Stolnicę(...)lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto, z którego szklanką wycinamy kółka. Foremki na babeczki smarujemy masłem i wyklejamy kółeczkami z ciasta. Skrawki ciasta zagniatamy i formujemy z nich wałeczki, które formujemy w łuk- będą to rączki do koszyczków. Smarujemy je białkiem. Rączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je z foremkami w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut
Aga w kuchni
Puszysty sernik na śmietanie 405zimnego masła 4 żółtka Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Rozetrzeć do uzyskania kruszonki. Dodać żółtka i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Składniki na masę śmietanową: 1,2 l śmietany 18 % 180 g cukru ziarenka z 1 laski wanilii lub pół(...)mąkę i ziarenka wanilii ubić mikserem, do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę śmietanową. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 2/3 schłodzonego ciasta, następnie masę śmietanową i na wierzch owoce. Na wierzch na grubych oczkach tarki zetrzeć pozostałe kruche ciasto. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 60 minut, aż sernik
UgotujmyTo.pl
Pizza- pyszna! 324Czas na pyszną pizzę! Proponowany przepis jest prosty a pizza jest naprawdę smaczna. Ciasto jest cienkie i chrupiące. Przepis otrzymałam od mojej dobrej koleżanki i odkąd go dostałam to tylko tą pizzę serwuję dla swoich domowników i gości. Pizza Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki, 20 dag drożdży, 1 żółtko, 3/4 szklanki letniej wody, 1 łyżka cukru(...)wykorzystałam: kiełbasa, papryka czerwona, cebula, pół puszki kukurydzy, kostka żółtego sera, ketchup. Wykonanie: Drożdże mieszkamy z cukrem i rozpuszczamy w wodzie. Do roztworu dodajemy żółtko, sól i mąkę. Zagniatamy ciasto drożdżowe i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie dodajemy łyżkę oleju i ponownie zagniatamy i odstawiamy na 20 minut. Kiedy ciasto nam wyrośnie wałkujemy, układamy na blasze
paapilotkaa
Ciasto makowo – jabłkowe 375margaryny lub masła 9 łyżek grysiku ½ proszku do pieczenia bakalie Żółtka, cukier mączkę, margarynę utrzeć do białości. Ucierając dodać grysik wymieszany z proszkiem do pieczenia. Następnie do ciasta dodać mak, starte jabłka, bakalie lekko oprószone mąką i dokładnie wymieszać łyżką. Białka ubić i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Piec w 180 stopniach C ok 1 godziny. Po wystudzeniu ciasto oblać(...)polewą czekoladową i dowolnie udekorować. Kategoria: Ciasta
kuchcikownia
Chałka drożdżowa z powidłami 425podgrzej w rondelku, dorzuć do mleka masło pokrojone w małe kawałki. Mąkę, sól, cukier i drożdże wsyp do miski. Dodaj jajko, wlej mleko z masłem i zagnieć elestyczne, błyszczące ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj w prostokąt(...)Obie części posmaruj powidłami, ale brzegi zostaw czyste. Powstałe w ten sposób paski ciasta zwiń w rulony wzdłuż dłuższego boku. Końce wszystkich rulonów zlep rozłóż rolony tak , by powstał krzyż. Prawy rulon przełóż na lewą stronę ponad dolną częścią krzyża, a lewy na prawą stronę. Górny przełóż na dół, żeby przykrywał splot, dolny zaś przełóż na górę (nico ukośnie). Ponownie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!