ciasto - 164325 przepisów (strona:3359/10955)

Drożdżowe babeczki z wiśniami 222

wiśni Podgrzać mleko z masłem, aż się roztopi, tak by było ciepłe. Przesiać mąkę, dodać rozkruszone drożdże, wlać ciepłe mleko, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto, które będzie odchodziło od rąk.  Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia Wsypać wydrylowane wiśnie (nie mam drylownicy, więc musiałam ręcznie wydłubywać pestki :) )  i wgnieść ją w ciasto. Przykryć(...)odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Formować z ciasta kuleczki i wkładać je do formy. Znów odstawić ciasto do wyrośnięcia na 20 minut. Piec babeczki w temperaturze 160-170oC przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumienią. Posypać cukrem pudrem. Pysznie

MarciochaKucharzy
Szpinak z jajkiem w cieście francuskim 227

Ciasto francuskie zawsze powinno być w lodówce. SKŁADNIKI:  ciasto francuskie 1 op. szpinaku świeżego ser z pleśnią 2 jajka sól pieprz 2 ząbki czosnku  łyżeczka masła Umyty i osuszony szpinak dusimy na masełku, dodajemy czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy sos, dodajemy ser pleśniowy. Ciasto francuskie dzielimy w proporcji 1/3 i 2/3. Tę większą cześć nakrawamy(...)poprzek na paski ok 1-1,5 cm.  Na węższą część nakładamy farsz szpinakowo- serowy. Robimy w dołki i wbijamy jajka. Delikatnie przykrywamy pozostałą częścią ciasta, dociskamy na brzegach. Pieczemy 20 minut w nagrzanym na 200 stopni piekarniku, do zarumienienia się ciasta. Smacznego

MarciochaKucharzy
Chałka z kminkiem 212

Ostatnio zrobiliśmy ją z ciasta które zostało po wykonaniu koszyka wielkanocnego. Dziś udana powtórka  :P Chałka z kminkiem SKŁADNIKI:   25 gramów świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody  1/2 szklanki ciepłego mleka 1 jajko  1/4 szklanki oliwy  1/4 szklanki cukru   łyżeczka soli  około 3-4 szklanki mąi 1 jajko (do posmarowania chałki) kminek(...)łyżki tego płynu i wymieszaj go z pokruszonymi drożdżami i łyżeczką cukru. Odstawić na moment, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski wsypać wszystkie składnikami, wlać drożdże i wyrobić ciasto. Kiedy przestanie lepić się do rąk, wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.  Ciasto podziel na dwie części, każdą

MarciochaKucharzy
Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką 185

Uwielbiam to wiosenne ciacho:)   Czekam na nie z niecierpliwością cały rok.   Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką   SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej  1/2 szkl. cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia  5 żółtek  200 g masła  2-3 łyżki śmietan Beza: 3-4 białka  100 g cukru(...)łyżki cukru   Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem lub rozetrzeć zimnymi palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.  1/2 część przygotowanego ciasta, wylepić dno foremki o wymiarach  i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury

MarciochaKucharzy
Pierogi z dynią, serem i zielonym groszkiem 238

Pierogi z dynią, serem i zielonym groszkiem SKŁADNIKI: farsz: 1 dynia Hokkaido 200g sera białego chudego 3/4 puszki zielonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz czarny, chilli ciasto: 500-600g mąki tortowej łyżka oleju ciepła przegotowana woda Tym razem farsz przygotowałam dzień wcześniej, by od razu po pracy szybko dokończyć całość. Dynię pokroić na większe kawałki, usunąć(...)rozgnieść. Dodać zeszkloną na złoto cebulkę, zielony groszek oraz rozgnieciony biały ser. Doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Przykrytą miską z farszem odstawić do lodówki. Nigdy nie kombinuje z ciastem, mam sprawdzony skład i sposób  Sprawdzony przepis na ciasto pierogowe Przygotowane ciasto rozwałkować i wykroić  kółka za pomocą szklanki do piwa :) Nałożyć odpowiednią kulkę farszu , s kładać ciasto

MarciochaKucharzy
Burek meso czyli bałkański przysmak z mięsem 259

napisane filo, od razu kupiłam 2 opakowania :) Nie przyglądałam się wtedy opakowaniu. No i obiecałam mężowi burka z mięsem :D W domu okazało się, że jest to po prostu ciasto francuskie, mimo wszystko spróbowałam coś wykombinować Prawie jak Burek meso czyli bałkański przysmak z mięsem   SKŁADNIKI:   1 opakowanie ciasta francuskiego (powinno być filo) 500g mięsa mielonego 1 duża(...)masełku, dodać sprasowane ząbki czosnku i pokuszoną papryczkę chili. Następnie dodać mięso mielone i smażyć przez 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i posiekanym świeżym koperkiem. Na rozłożone ciasto francuskie nałożyć jedną warstwę farszu mięsnego i zawinąć ciasto. Ciasto posmarować roztopionym masłem. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 25-30 minut do pięknego zarumienienia się. Burka można zjeść

MarciochaKucharzy
Kurczak w cieście 397

innych przybytkach rozkoszy ;) Oby cały tydzień przebiegał w podobnej atmosferze i tempie. Na zewnątrz piękne słońce i prognozy pogody zwiastujące coraz cieplejsze dni. Chrupię więc słonecznego kurczaka w cieście (znalezionego w książce z przepisami kuchni żydowskiej) i biorę się za dalszą pracę. Was zaś zostawiam z przepisem. Składniki (5-6 osób) 10 udek z kurczaka (ok. 1 kg) 2 łyżeczki(...)soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia w głębokim tłuszczu (ilość w zależności od garnka) ciasto 230g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wody ziemniaczki 800-900g ziemniaków obranych i pokrojonych 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka soli woreczek foliowy

W kuchni wieczorem
Pełnoziarniste pancakes 177

oliwek Dodatki - dowolne U mnie: truskawki, mandarynki, 2 łyżeczki wiórków kokosowych, syrop klonowy do polania Przepis: Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę, kakao, jajko i mleko. Całość miksujemy delikatnie aż ciasto będzie gładkie. Gęstość ciasta sprawdzamy za pomocą łyżki (jeżeli ciasto po niej spływa i pozostawia warstwę na wierzchu, ciasto ma odpowiednią gęstość). Na patelnię do naleśników (lub na zwykłą) nalewamy oliwy(...)oliwek i rozgrzewamy. Nalewamy niewielką ilość ciasta (jak na małe placuszki) i smażymy do przyrumienienia (2-3 minuty na stronę). Gotowe pancakes podajemy z ulubionymi dodatkami

Emcia Pichci
chleb pszenno – orkiszowy na zakwasie 199

zakwasu (ja użyłam żytniego) 1 łyżka soli himalajskiej 1 łyżka cukru brązowego 350 ml letniej wody wykonanie: W dużej misce mieszamy mąki, sól, cukier, zakwas dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 3 godz. Następnie przekładamy do dwóch natłuszczonych foremek i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na ok. 2 godz

Domowy Smak Jedzenia
Makowa Panienka czyli makowiec z cytrynowym kremem 590

osłodzić weekend zapraszam na dość nietypowy makowiec z cytrynowym kremem, popularnie nazywany Makową Panienką. Makowa panienka to połączenie makowo-kokosowo-migdałowych- dość chrupkich -blatów z kremem cytrynowym. Jeśli lubicie ciasto piegusek- to na pewno -to makowe ciasto z kremem też się Wam spodoba. Przepis znalazłam u Łucji . Zapraszam, oto makowiec inaczej, czyli Makowa Panienka. Makowa Panienka czyli makowiec z cytrynowym(...)pozostałe 4 żółtka zużyjemy do kremu) Formę wyłożyć papierem do pieczenia. (Dobrze jest mieć dwie blachy o takich samych wymiarach….) Jeśli mamy jedną formę, to trzeba wszystkie składniki ciasta podzielić na dwie- równe części- i przygotować dwie osobne masy, które należy kolejno piec. W miseczce wymieszać kokos, migdały posiekane i mielone i mak. Białka ubić na sztywno, stale ubijając

UgotujmyTo.pl
pszenna tortilla 271

szkl. mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 2/3 szkl. wody 1/2 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiać, dodać sól. Wodę podgrzać tak, żeby była ciepła, a jednocześnie, żeby można było wymieszać ciasto ręką. Dodać ją do mąki. Wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać, uformować kulę. Odstawić ciasto na 10 min. Ściereczkę bawełnianą zmoczyć wodą i dobrze wycisnąć. Położyć ją na talerzu(...)można było nią przykryć tortillę. Na wilgotnej ścierce ma leżeć tortilla i wilgotną ścierką ma być przykryta. Na stolnicę wysypać odrobinę mąki, by łatwiej można było rozwałkować ciasto. Ciasto podzielić na 6 części, z każdej uformować kulkę. Każdą rozwałkować na średnicę ok. 25-28 cm. Smażyć na rozgrzanej patelni 30 sek. z każdej strony. Ciasto ma być białe z beżowymi

zabawa smakiem
Pizza z kiełbasą wędzoną na grillu 226

Pizze więc przygotowałam do której    kiełbasy wędzonej dodałam. Była bardzo gorąca, smaczna i chrupiąca. Upieczona w piekarniku też będzie Wam smakować, wiec warto ją przygotować.  Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej, 100 ml ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku, szczypta cukru, 1/2 łyżeczki soli(...)smaku, sól do smaku, pozostałe składniki: 100 g kiełbasy wędzonej Nove, 1 łyżka kapary, 100 -150 g startego żółtego sera, 6 szt. pomidorków koktajlowych, kiełki rzodkiewki, świeża pietruszka. Przygotowanie: Ciasto: Do miski wkładamy drożdże, sól, cukier, 50 g mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy  ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce

Moniki Smakołyki
Mazurek brzoskwiniowo-morelowy 240

jeszcze ze świąt, a to z tego względu, że mój komp trafił do naprawy. Dlatego dziś proponuję Wam mazurka z brzoskwiniami, którego możecie wykonać nie tylko od święta. Kruche ciasto i mus z brzoskwiń oraz moreli to niezwykle apetyczne połączenie. I jeszcze można go sobie udekorować tak jak zapragniemy. Ograniczyć Was może jedynie wyobraźnia :) Polecam!!! Ciasto kruche na spód(...)zawijam w folię i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny. Wyjmuję, rozwałkowuję i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki na obrzeże miksuję - musi być bardziej lejące ciasto-  przekładam do rękawa cukierniczego i wyciska, dookoła brzeg mazurka.  Piekarnik nagrzewam do 180°C-200°C i piekę ciasto do lekkiego zrumienienia. Odstawiam by przestygło. Syrop z brzoskwiń

Ciasteczkowy Potwór
Krokiety z pieczarkami. 225

Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Farsz: 700 g pieczarek 2 cebule 2 łyżki bułki tartej sól pieprz Dodatkowo: olej do smażenia 1 jajko bułka tarta do panierowania sól Wykonanie: Ciasto Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut(...)ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Farsz Pieczarki zetrzeć na tarce Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki. Smażyć do wyparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. Do farszu dodać bułkę tartą. Na naleśnik nakładać farsz i zawijać krokiety. Na talerz wybić jajko

O kuchni z uczuciem
Łopatka w kruchym cieście 232

Obiad nie musi być nudny, łopatka wieprzowa z dużą ilością ziół,  zapiekana w kruchym cieście smakuje wyśmienicie, a przepis jest na tyle prosty, że każdy początkujący kucharz sobie z nim poradzi. Mięso tak przygotowane jest fantastyczne na ciepło i na zimno, można je również układać na półmisku i podawać na rodzinnych spotkaniach. Moja pieczeń jest uzupełniona jajami(...)łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz czarny świeżo mielony 2-3 łyżeczki sosu ciemnego sojowego lub maggi Ciasto kruche: 3 szklanki / 35 dag mąki pszennej 2 żółtka 15 dag margaryny 2,5  łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Składniki na ciasto zagniatamy

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania