ciasto - 164325 przepisów (strona:3368/10955)

Ciasto na pizze z jajkiem, Pizza po hawajsku z szynką i ananasem 221

Składniki: ciasto ( pizza na około: 30 cm, na 8 trójkątów pizzy) 500 g mąki 50 g drożdży 125 ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko farsz: ananas z puszki pokrojony w kostkę (opcjonalnie świeży) szynka pokrojona w plastry 150 g startego sera żółtego parmezan do posypania po delikatnym ostudzeniu opcjonalnie zioła i przyprawy(...)dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy dokładnie aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdżami, oliwę z oliwek i jajko. Wyrabiamy ciasto, podsypując mąką by się nie kleiło. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 30-45 min pod przykryciem. Przykrywamy miseczkę folią spożywczą, bądź ściereczką.Przygotować blachę do pieczenia

KreatywnePiny
Ciasto na pizze z piwem, Pizza z owocami i syropem miodowo-truskawkowym 203

Składniki: ( na 2 pizze 15 cm; lub 1 pizze około 30 cm) ciasto: 1,5 szklanki mąki 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek pół szklanki piwa 1 łyżeczka soli farsz: 6 jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka stołowa cukru 2 bardzo duże truskawki deserowe 1 banan sos: 100 g serka mascarpone 2 szczypty cynamonu(...)szczypty cukru waniliowego syrop do polania: 2 łyżki miodu z aronii 4 łyżki marmolady truskawkowej do dekoracji: cukier puder listek mięty/bazylii  Przygotowanie: Ciasto: Przygotowujemy rozczyn z piwa drożdży i cukru. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Zostawiamy na około 10 minut. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozczyn, wyrabiamy ciasto, posypując odrobiną mąki jeśli jest taka potrzeba. Zostawiamy

KreatywnePiny
Pączki, pieczone oponki 167

Składniki: (na około 15-20 sztuk małych oponek) ciasto: 370 g mąki pszennej 100 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 50 g cukru 3 jajka 170 g masła 1/2 łyżeczki soli 1-2 jajka do posmarowania dekoracja: niebieski lukier (można zastąpić lukrem innego koloru) płatki migdałowe płatki suszonej truskawki rozdrobnione pistacje do wykrawania: małe i duże kółeczko- foremki do ciastek(...)cukier a następnie dodać rozczyn z drożdżami. Dodawać stopniowo jajka, mieszać drewnianą łyżką a następnie wyrabiać przez około 15 minut. Dodać masło i wyrabiać jeszcze kilka minut by ciasto było gładkie i elastyczne, ma odklejać się od rąk. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 1 -1,5 godziny pod przykryciem do wyrośnięcia. Następnie uderzamy ciasto pięścią i jeszcze przez

KreatywnePiny
Churros z gorącą czekoladą 164

Składniki: Ciasto: 450-500 g mąki 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli 450 ml gorącej wody 2 łyżki oliwa olej do smażenia Do posypania: cukier puder i cynamon  Masa: gorąca czekolada: pół łyżeczki miodu pół tabliczki czekolady 50 ml śmietany 36 % Przygotowanie: Mąkę, sodę i sól mieszamy, usypujemy wulkan z dziurką w środku. Wodę z oliwą doprowadzamy do wrzenia(...)wlewamy w środek wulkanu, zaczynając energicznie mieszać drewnianą łyżką (zaparzamy ciasto). Masa musi być gładka bez grudek, gęsta, trochę ciągnąca się. Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki. Churros to długi pączek-ptyś z rowkami na których osadza się cukier. Rozgrzewamy tłuszcz. Wyciskamy około 8 cm paski, przycinając ciasto nożyczkami bądź odrywając ciasto palcem. Smażymy na złoty kolor

KreatywnePiny
Mini Focaccia z pomidorami i jalapeño 185

zadaniu stworzenia czegoś pysznego do jedzenia na 2 śniadanie. Przedstawiam więc idealne na 2 śniadanie, przekąskę czy przystawkę: malutkie, mięciutkie i białe focaccie z farszem warzywnym na ostro. Włożyłam ciasto do foremek sufletowych, by bułeczki ładnie wyrosły do góry. Składniki: (na 2 małe sztuki) ciasto: 100 g mąki pszennej szczypta soli 10 g drożdży 60-70 ml wody letniej(...)oliwy z oliwek odrobina startej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Przygotować foremki- opcjonalnie wysmarować je oliwą z oliwek i podsypać mąką bądź bułką tartą. Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Wyrabiać ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 30 min do godziny. Podzielić na 2 placuszki i włożyć je do foremek. Palcem zrobić duże wgłębienia w cieście. Poczekać około

KreatywnePiny
Francuskie paszteciki 218

Kolejna propozycja (wcześniej pokazałam Wam przepis na  smażone kulki mięsne ) na wykorzystanie mięsnych (ugotowanych lub upieczonych) pozostałości po obiedzie, czyli paszteciki z dodatkiem smażonych pieczarek w cieście francuskim. Szybka, prosta i smaczna przekąska, która wyjątkowo dobrze komponuje się z sosem (polecam  bbq ), może być również potraktowana jako dodatek- tradycyjnie- do barszczu czerwonego lub jako danie obiadowe(...)duuużą porcją surówki :) Polecam! * ugotowane/upieczone mięso z kurczaka- 250 g * pieczarki- 250 g * cebula- 1 duża * jajka- 2 szt. * ciasto francuskie- 1 duży arkusz * chili, bazylia, czosnek, pieprz, sól- do smaku * olej- do smażenia * sezam, przyprawa prowansalska- do posypania Piekarnik nastawić na 200 stopni. Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w plastry pieczarki i podsmażyć do zarumienienia się pieczarek

Kraina Miodem Płynąca
Wontony z wieprzowiną 228

bardzo mi się spodobało. Z jedzenia nie wypłukuje się ani smak, ani odżywcze składniki. Parowar przyda się szczególnie do ryb i warzyw. Nie jest to więc zakup jednorazowy. Składniki ciasto 350g mąki pszennej 100ml gorącej wody 3 łyżki oleju 50ml chłodnej wody 7g soli nadzienie 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 mała marchewka 2 ząbki czosnku(...)łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/3 szklanki bulionu drobiowego sos 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 5 łyżek wody 1/2 suszonej papryczki chilli Sposób przygotowania ciasto Łączymy mąkę i sól. Do wrzącej wody wlewamy olej. Dolewamy do mąki i wyrabiamy. Następnie dodajemy chłodną wodę i wyrabiamy dalej 5-8 minut. Polecam robot z mieszadłem hakiem. Ciasto

W kuchni wieczorem
Prosta szarlotka 240

łapie nas jesienna chandra , ratunkiem może okazać się smakowite ciasto , które świetnie poprawi nam nastrój i doda energii . A przy tym nieco złagodzi głód . składniki na 4 porcje 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki gęstej kwaśniej śmietany 20 dag margaryny 3 żółtka 15 dag cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 2 małe słoiczki słodkiego przecieru z jabłek 3 łyżki(...)kaszy manny przepis Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i  cukrem pudrem, siekamy nożem z margaryną , żółtkiem i śmietan. Zagniatamy ciasto i oziębiamy na chwilę w lodówce. Ciasto dzielimy na dwie części .Pierwszą część rozwałkowujemy i układamy na blasze, posypujemy równomiernie kaszą manną a następnie nakładamy przecier z jabłek . Resztę ciasta rozwałkowujemy i układamy na jabłkach , wierzch ciasta

Smakowite Dania
Sernik 176

nawet na zwieńczenie przyjęcia . Z talerza  znika w oka mgnieniu i ciągle chce się go więcej i więcej ... składniki na 4 porcje        ciasto  20 dag mąki pszennej 7 dag cukru 10 dag masła 1 jajko torebka cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  masa serowa 50 dag twarogu 2 żółtka pół szklanki(...)oleju 10 dag cukru torebka budyniu waniliowego 1,5 szklanki mleka szczypta soli wierzch 2 białka 8 dag cukru przepis Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy je na godzinę do lodówki . Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą .Wkładamy ciasto do blachy i robimy kliku centymetrowy rant. Przygotowujemy masę serową . Żółtka i cukier  starannie ucieramy mikserem

Smakowite Dania
Faworki 183

Bardzo smaczne faworki bez  jajek, to moja propozycja na ostatnie dni karnawału . Są proste w przygotowaniu i w miarę szybko się je robi, nie licząc czasu kiedy ciasto musi poleżeć  2 godziny  w lodówce. Polecam do wypróbowania, smakowały przepysznie. składniki na  talerz faworków szklanka mąki łyżka masła łyżka octu kwaśna śmietana olej to smażenia cukier puder(...)przepis Masło z mąką siekamy nożem , wlewamy ocet i tyle śmietany aby ciasto miało ścisłość ciasta na makaron. Wkładamy ciasto do garnka i mocno ubijamy tłuczkiem do ziemniaków aby wytworzyły się pęcherzyki powietrza , a następnie wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cieniutkie płaty i wycinamy z nich faworki. Smażymy w dużej ilości tłuszczu na rumiano

Smakowite Dania
Złociste kabanosy w cieście francuskim 230

Szybka przystawka z kabanosem w cieście francuskim, która zaostrzy apetyt niejednego smakosza, na pochłonięcie większej ilości smakołyków. Danie bardzo łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu. składniki na 4 porcje opakowanie ciasta francuskiego 4 kabanosy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 biało bazylia oregano przepis Ciasto francuskie rozkładamy, kroimy w prostokąty. Zioła mieszamy z koncentratem pomidorowym, a następnie smarujemy prostokąty z ciasta francuskiego(...)kawałkach ciasta kładziemy kabanosy i zwijamy w rulon. Wierzch smarujemy pozostałym koncentratem z ziołami i białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 220 st. C około 10-15 minut

Smakowite Dania
Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem + film 152

Pyszne i najłatwiejsze pod słońcem ciasto z rabarbarem, zniknie błyskawiczne z każdego stołu. Z kubkiem kawy w ręku uprzyjemni każdy nawet pochmurny dzień. Zapraszam do wypróbowania. składniki na okrągłą formę ciasta 125 g masła 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag rabarbaru cukier puder do posypania przepis Umyty i osuszony rabarbar(...)miski wsypujemy przesianą mąkę , dodajemy miękkie masło i jajka całość ucieramy.Cały czas ucierając dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy wykładamy ciasto dokładnie rozprowadzamy, na wierzchu układamy kawałki rabarbaru. Ciasto pieczemy około 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania
Ciasto śmietankowe z winogronami i galaretką + film 182

Bardzo proste w przygotowaniu i pyszne ciasto śmietankowe z winogronami i galaretką jest fajną propozycją na deser lub podwieczorek .Ciasto nie wymaga pieczenia można je również zrobić je na spodzie z herbatników. Świetnym dodatkiem są tutaj winogrona, które również można zamienić na inne swoje ulubione owoce. składniki na okrągłą tortownicę 23 cm 800 g śmietany 12% 500 g winogron różowych(...)ubijamy . Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Schłodzoną żelatynę delikatnie mieszamy ze śmietaną . Do masy śmietanowej wrzucamy pokrojone winogrona i wszystko razem łączymy, część winogron zostawiamy do dekoracji ciasta. Na wyłożoną folią aluminiową tortownicy, układamy biszkopty . Na biszkopty kładziemy masę śmietanową z winogronami i dokładnie rozprowadzamy. Wierzch ciasta dekorujemy pozostałymi owocami . Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Na ciasto

Smakowite Dania
Ciasto czekoladowe brownie + film 229

Czekoladowe browne to wyśmienite ciasto z dodatkiem orzechów włoskich i sporej ilości czekolady. Jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie. Miłośnicy czekolady będą nim zachwyceni. składniki na tortownicę 23 cm 100g orzechów włoskich 3 tabliczki gorzkiej czekolady 125 g masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 2 szklanki(...)cukier kryształ, cukier waniliowy oraz szczyptę soli, dodajemy również jajka, wsypujemy posiekane orzechy, mąkę i proszek do pieczenia, całość bardzo dokładnie mieszamy żeby wszystkie składniki się połączyły. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i dokładnie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy około 25- 30 minut. W kąpieli wodnej dokładnie rozpuszczamy pozostałą czekoladę . Lekko

Smakowite Dania
Babka wielkanocna + film 206

całość ucieramy. Cały czas ucierając dodajemy cukier oraz  sok z cytryny. Do masy jajeczno- maślanej wsypujemy mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i całość miksujemy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubite na sztywno białka przekładamy do miski z ciastem i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Gdy wszystkie składniki się połączą ciasto przekładamy do formy na babkę(...)posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie wyrównujemy wierzch łopatką do ciasta. Babkę pieczemy około 40 - 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Gdy ciasto przestygnie posypujemy je obficie cukrem pudrem

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania