Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kochani, witam was serdecznie po krótkiej przerwie świątecznej Dziś podaję wam przepis na przepyszne ciasto o nazwie kostka Rocher, które zrobiłam na Święta. Smakuje identycznie jak znane pralinki Ferrero Rocher, sprzedawane w sklepach. Ciasto zrobiło furorę w moim domu i wszyscy uznali je za najlepsze ciasto wszech czasów(...)Smakuje rewelacyjnie, rozpływa się w ustach i jest uzależniające! Orzechowy biszkopt przełożony jest dwoma masami: czekoladowo – orzechową i śmietankową. Połączenie tych smaków sprawia, że ciasto smakuje nieziemsko! Polecam na wszelkiego rodzaju imprezy czy święta Post Kostka Rocher pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepodawać je z czerwonym barszczem na ciepło. Szczególnie smakują kiedy wróci się z dworu po północy, wtedy ciepły barszczyk i ciepły pasztecik smakują świetnie! :-) Składniki: Składniki i przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz TUTAJ . Jedyną modyfikacją ciasta jest dodanie 1 łyżeczki zamiast 3 łyżek cukru. Składniki na farsz: 1/2 kg kapusty kiszonej 1/2 kg pieczarek 1,5 łyżki masła(...)pieprz, sól, vegeta opcjonalnie grzyby leśne, lub proszek grzybowy Wykonanie: Przygotowujemy ciasto z TEGO przepisu. Na patelni rozgrzewamy masło. Pieczarki kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Czekamy aż odparuje z nich woda. Następnie szatkujemy kapustę kiszoną i dodajemy do pieczarek i smażymy około 20 - 25 minut. Na sam koniec doprawiamy solą, pieprzem, vegetą. Ja doprawiam
Anielska Kuchnia AniSkładniki: CIASTO ŻYTNIE: mąka żytnia z Kopytowa 3 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, masło 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, woda 1,5 szklanki FARSZ RUSKI: ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg, twaróg 25 dag, cebula podsmażona 5 sztuk, olej rzepakowy 2 łyżki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sól wędzona Royal Brand 1 łyżeczka(...)podsmażona 8 sztuk, cukier 1 łyżeczka, sól - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 10 łyżek mąka żytnia typ 2000 + mąka pszenna typ 500 - wszystkie składniki na ciasto zalać wrzącą wodą w robocie i hakiem wyrabiać z 5 minut ciasto wyjąc na stolnicę obsypaną mąką i jeszcze ręcznie wyrobić na gładka kulę, schować do woreczka na 30 minut
W Mojej Kuchni Lubięprzepis znalazłam w internecie. Byłam bardzo ciekawa, czy ciasto przygotowane pięć tygodni wcześniej będzie smaczne. I naprawdę jest dobre. Warto podjąć się tego zadania, tym bardziej, że nie jest trudne i skomplikowane. Piernik staropolski (dojrzewający) z dodatkiem aromatycznych przypraw przełożyłam marmoladą. Składniki: 750 dag mąki pszennej 1/4 szklanki mleka 350 g miodu naturalnego 200 g masła(...)dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Powoli wsypujemy cukier i odstawiamy do przestygnięcia. Podgrzewamy mleko. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, jajka oraz mleko wymieszane z sodą, przyprawą do piernika, solą. Ciasto dokładnie wyrabiamy (jest ono bardzo gęste, dlatego też najlepiej wyrobić dłonią). Wstawiamy do lodówki na 5 tygodni. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na dwie godziny przed wałkowaniem. Kiedy ciasto
Salonik smakówforemki zastąpić, ale ta opcja jest zdecydowanie najtańsza ;) Można je dostać przez internet, jak też i w sklepach z artykułami kuchennymi. Koniec wstępu, zabieramy się do roboty :) Składniki (ciasto): - 30 dkg mąki - 20 dkg margaryny Palma w złotym opakowaniu - 10 dkg cukru pudru - 10 dkg orzechów włoskich - 1 jajko - 1 łyżka oleju - 2 łyżki kakao - szczypta cynamonu Na tym etapie(...)mamy zbyt wiele roboty - po prostu musimy dokładnie wymieszać wszystkie składniki :) Orzechy mogą być zmielone, drobno posiekane albo pół na pół - zależy od tego, jakie ciastka lubimy. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, najlepiej jednak, by spędziło tam ono calutką noc. Dopiero następnego dnia zaczyna się zabawa :) Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, w międzyczasie nasze foremki
Kulinarne zapędy KokosaPołączenie moich dwóch ulubionych ciast świątecznych w jedno to spełnienie marzeń wewnętrznego łasucha i wewnętrznego lenia - zamiast sernika i piernika można przygotować na Wigilię jeden sernikopiernik! Spód: 220 g pierniczków (bez nadzienia) pół kostki masła Sernik: 1 kg twarogu 5 jajek szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza 2 łyżki przyprawy do piernika + masa cukrowa do dekoracji(...)grudek. Jajka rozbełtujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy dokładnie, wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Ciasto pieczemy 50-60 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach. Masę cukrową ugniatamy przez chwilę, by zrobiła się bardziej miękka i plastyczna. Podsypując cukrem pudrem rozwałkowujemy na blacie spory
sama złodyczpierniczki. Miękkie, lukrowane, z cytrynową i pomarańczową nutką. Doskonałe i proste do zrobienia. Inspiracja Moje wypieki . Pierniczki lebkuchen Proporcje na 30 ciasteczek Czas przygotowania: 240 minut Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 550 85 g zmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku(...)wody Wykonanie: W garnuszku z grubym dnem rozpuszczamy masło i miód. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, masa powinna być letnia. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, dodajemy masę miodową i wyrabiamy. Ciasto będzie klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki. Ciasto przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy ciasto zgęstnieje formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce
Kulinarne przygody Gatityświetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną. Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci. Składniki: ciasto: 50 g świeżych drożdży, szczypta cukru, 1 jajka, 200 ml wody, 500 g maki pszennej, 1 ½ łyżeczki soli, żółtko do posmarowania, szczypta kurkumy, farsz: 500 g kiszonej kapusty (bez marchwi(...)drobna kostkę pieczarki i całość smażymy. Z pieczarek powinna odparować woda. Dodajemy kapustę, całość przesmażamy często mieszając. Doprawiamy 1 łyżką kminku, solą i pieprzem świeżo mielonym. Odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywany i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę, kurkumę, sól, jajko dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto
Moniki Smakołykimikserem na najniższych obrotach do momentu wymieszania wszystkich składników. Później dodajemy ziarna słonecznika i 4 liście czosnku niedźwiedziego drobno pokrojonego i miksujemy na najszybszych obrotach przez 5 minut. Zostawiamy ciasto w tej misce pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i formujemy podłużny wałek i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki o wymiarach 25x11x7. Przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy na 60 minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasta na wierzch układamy ziarna słonecznika i dyni. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piecyka w 200 - 220 stopniach C na środkowy poziom i pieczemy 50 minut.Do piekarnika wstawiamy także pojemnik z wodą w celu nawilżenia chleba. Chlebek wyszedł idealny :) taaaa daaaammmm... :-P Chlebek pszenno - żytni akcja zielnik
Bon Appetit Małgorzatybogato.....ale pizza się zjarała ;/ nie dopilnowałam jej ponieważ w ogrodzie grabiłam liście :) ale to nic, dodatki do pizzy były niebiańskie i wynagradzały mi zbyt chrupki spód :) Składniki na ciasto: 400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) pół łyżeczki soli szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek(...)dodatki do ciasta oczywiście wedle indywidualnego podniebienia: 150 g sera koziego 3 świeże figi ok 200 g świeżego szpinaku (ewentualnie mrożony w liściach) 200 g kurek 2 ząbki czosnku 1 mały kartonik pasty pomidorowej suszone oregano świeża bazylia sól, pieprz granulowany czosnek oliwa łyżka masła sos: do pasty pomidorowej dodajemy łyżkę oliwy oraz suszone oregano. szpinak smażymy na oliwie
Bon Appetit Małgorzatyprzecedzonym wywarem buraczanym .Doprawić octem, cukrem, sola i pieprzem. Następnie nie gotować tylko podgrzać i podawać z uszkami. Składniki na uszka: Ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka woda Nadzienie: około 20 suszonych grzybów 1 duża cebula łyżka masła sól, pieprz Farsz na uszka: Grzyby namoczyć w zimnej wodzie około 30 minut(...)następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Wymieszać ze zmielonymi grzybami. Doprawić sola i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia. Ciasto na uszka: Z mąki i jajek i letniej wody zagnieść ciasto. Wodę dolewamy po troszku i sprawdzamy na bieżąco jak nam się wyrabia ciasto. Jak jest zbyt suche dolewamy jeszcze
Bon Appetit MałgorzatyPropozycja sylwestrowo - karnawałowa. Paszteciki robi się szybko bo są z ciasta francuskiego. Idealnie smakują z barszczykiem :) Składniki: 1 gotowe ciasto francuskie kilka plasterków szynki prosciutto / parmeńskiej 1 ser pleśniowy parę plasterków suszonych pomidorów ciasto kroimy w kwadraty o wymiarach: 6 cm x 6 cm. Na każdy kwadracik kładziemy plasterek sera, pomidorów(...)szynki. Cztery końce rogów ciasta zwijamy do siebie. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Idealnie smakują z barszczykiem. paszteciki z ciasta francuskiego
Bon Appetit Małgorzatyprzypiekły ;) tym razem zagadałam się przez telefon. O 5 minut za długo była w piekarniku. Ale w sumie i tak była dobra, a to za sprawą szparagów :) Składniki na ciasto: 400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) pół łyżeczki soli szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek(...)Dodatki do ciasta: wiązanka szparagów (u mnie białe) 6 plasterków sera mozzarella 300 g szpinaku (u mnie mrożony w liściach) kilka pomidorków suszonych ze słoika z oliwą 100 g sera gorgonzola pół słoiczka przecieru pomidorowego suszone oregano świeża bazylia do dekoracji pół czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia sól, pieprz Szpinak smażymy na oliwie
Bon Appetit Małgorzatyzmniejszyłam czas pieczenia, więc bez obaw, możecie mi zaufać :) Mięso kaczki mam z poprzedniego dnia z obiadu. Więc to znowu obiad z cyklu: recykling jest fajny! :-P Składniki na ciasto 180 ml mleka 300 g mąki 20 g drożdży świeżych 5 g cukru 2 żółtka 40 gram masła Składniki na farsz(...)ugotowanego albo upieczonego mięsa z kaczki 2 cebule 2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz opcjonalnie 1 żółtko Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania 1 łyżeczka suszonego tymianku Ciasto. Zaczyn: robimy z drożdży, niewielkiej iloś ci ciepłego mleka i łyżeczki cukru. Odstawiamy pod przykryciem ze ściereczki na 15 minut do wyrośnięcia. Mlekiem zalewamy mąkę i mieszamy
Bon Appetit Małgorzaty