ciasto - 164325 przepisów (strona:3233/10955)

Pan Mamutko i.... świnki. 225

pikuś... jesteście ciekawi jak brzmiało ? ;-) W związku z tym, że świnki rozbawiły nas wyjątkowo postanowiłyśmy je ... upiec. Zachęcam i Was! Bułeczki świnki z pieczarkami i mięsem. Składniki na ciasto; 2 szkl mąki pszennej 2 łyżki zimnego masła ok 100 ml mleka 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżeczka cukru Składniki na farsz; mięso z 1 gotowanego(...)łyżce masła , cebulę siekamy w drobną kostkę, dodajemy do pieczarek, chwilę dusimy i doprawiamy do smaku. Na samym końcu łączymy z obranym i pokrojonym drobno mięsem. Odstawiamy. Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie dzielimy na 7 części z tym że jedna część ma być mniejsza od pozostałych. Z sześciu formujemy placki, napełniamy farszem i zlepiamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Pizza z kurczakiem barbecue / Barbecue chicken pizza 297

kurczakiem w sosie barbecue to jedno z tych dań, które robię kiedy na prawdę nie mam ochoty ani czasu na gotowanie, a rodzina głodna. Zawsze mam w zamrażarce ciasto na pizzę swojego wyrobu (z tego lub t ego przepisu), w ostateczności kupuję gotowy spód ze sklepu. Resztki kurczaka lub innego mięsa też zazwyczaj mam pod ręką(...)mozzarella to już produkty niezbędne w mojej kuchni:). Teraz wystarczy tylko wyłożyć wszystko na ciasto, upiec, posypać kolendrą i obiad po chwili gotowy, zapraszam! Scroll down for recipe in English Pizza z kurczakiem barbecue (1 pizza o średnicy 35 cm) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek ciasto na pizzę (własnej roboty z tego lub t ego przepisu lub gotowy spód

karmelowy
Skandynawskie ciasto imbirowe na melasie czyli poWeekendowe Lakocie odc.149 221

korzennie i zimowo.  Bajecznie wilgotne, słodkie i nasycone smakami. Melasa i imbir...  Receptura czekała cierpliwie na swoją kolej i w końcu udało mi się je upiec.  Ciasto odrobinę zmodyfikowałam dodając np. mniej cukru.  Następnym razem dodam pewnie też mniej sody. Zużyłam melasę karobową, która niebawem traciła ważność oraz wykorzystałam świeżutki imbir przywieziony przez kolegę prosto(...)Tajlandii :) Przepis pochodzi z bloga Kornik w kuchni.   Piękny liściowy talerz to wytwór Lilu2art :) Skandynawskie ciasto imbirowe na melasie 125 g masła 150 g ciemnego cukru muscovado (u mnie demerara) 150 ml melasy (u mnie z karobu) 250 ml maślanki 2 jajka 180 g mąki jasnej orkiszowej (lub zwykłej pszennej) 70 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pełnoziarnistej pszennej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto marchewkowe z jabłkiem i cynamonem 218

Ciasto marchewkowe wpisało się już na stałe na listy słodkich wypieków. Ja proponuję wersję z jabłkami, które nie tylko dodają smaku ale również wilgoci. Cynamon natomiast doskonale komponuje się z jabłkiem. Składniki: (na formę o wymiarach 25cmx25cm) 4 jajka M 2 szklanki mąki mąki szymanowskiej tortowej ¾ szklanki Oleju Polskiego Rzepakowego ½ szklanki mleka 3,2% 1 szklanką brązowego cukru nr muscovado(...)olej i mleko. Pod koniec dodajemy łyżkę octu (nie będzie wyczuwalny w smaku) oraz starta marchewkę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy obieramy i z grubsza siekamy. Do ciasta dodajemy jabłka i orzechy i mieszamy do połączenia składników. Do wyłożonej papierem formy wylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 50 minut

Pyry na Gaz
ekspresowe pączki angielskie 198

cynamonem wykonanie: Jajka dokładnie mieszamy z cukrem. Dodajemy do serka i mieszały do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę proszkiem do pieczenia. Natłuszczonymi dłońmi odrywamy po kawałeczku ciasta, formujemy kuleczki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Po usmażeniu wykładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Przed podaniem obsypujemy drobnym cukrem z cynamonem lub cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Pączki pieczone z jagodami i syropem klonowym 225

drób poszetowany przygotowywany dla mamusi na chlebek jak i dodatek do zup, ale o tym innym razem. Dziś tłusty czwartek, więc czas na pączki. Przygotowałam jedno odchudzone nieco ciasto, dwa różne nadzienia i dwa różne sposoby obróbki - smażenie i pieczenie w piekarniku. Pączki pieczone z jagodami i syropem klonowym ok 1/2 kg mąki pszennej 1 łyżka cukru brązowego 1 szklanka(...)brązowego , 2 łyżek mąki  i oraz  rozkruszonych drożdży przygotuj  zaczyn. Mąkę  przesiej do miski. Dodaj zaczyn , żółtka, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli, resztę mleka  -wyrabiaj ciasto. Na końcu dodaj  stopione, schłodzone masło. Wyrabiaj ciasto tak długo aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Nakryj miskę i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Do dżemu dodaj starte sucharki w takiej

Gotuj Sam!
Róże karnawałowe 237

Ciasto jest takie samo jak ciasto na faworki :) Składniki: 6 szklanek mąki 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru trochę śmietany 7 jaj (4 żółtka i 3 całe jaja) 1 kieliszek spirytusu 1 łyżka proszku do pieczenia tłuszcz do smażenia cukier puder marmolada Przygotowanie: Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników aby miało ścisłość ciasta na makaron. Bardzo długo wyrabiamy albo bijemy(...)wałkiem :) Następnie odcinamy po kawałku ciasta i rozwałkowywujemy je na cienkie płaty. Wycinamy z nich kółka o trzech różnych wielkościach, nacinamy dookoła, sklejamy je w środku pozostałym białkiem. Smażymy na głębokim tłuszczu na złocisty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem i w środek dodajemy odrobinę marmolady.  SMACZNEGO

Słodkie ciacho
Pączki luksusowe 287

pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym. Dodać skórkę z pomarańczy, aromat rumowy, wymieszać. 3. Do dużej miski przełożyć zaczyn, dodać krem z żółtek, masło, spirytus, wsypać mąkę i dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać przez co najmniej 10 minut (6 minut wyrabiałam mikserem i jeszcze około 8-10 ręcznie). Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 75minut (lub dłużej), aż podwoi swoją(...)objętość. 4. Wymieszać razem konfiturę z płatków róży i konfiturę malinową. 5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i podsypując mąką wałkujemy na grubość około 1 cm. Z ciasta wycinamy okręgi o średnicy około 9cm, na środek każdego kładziemy po łyżeczce konfitury i zlepiamy dokładnie brzegi (robiąc kuleczkę). Przygotowane pączki kładziemy na lekko podsypaną mąką stolnicę, nakrywamy ściereczką i odstawimy

Mała Cukierenka
Faworki/chrust z serkiem mascarpone 185

posypania tłuszcz do smażenia (olej lub smalec) 1. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, żółtka, cukier, sól i alkohol. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto zrobi się gęste, wtedy musimy zagniatanie skończyć na stolnicy. 2. Stolnicę oprószamy mąką, ciasto musimy rozwałkować na kształt prostokąta, wtedy węższe boki składamy do środka i ciasto ponownie rozwałkowujemy. Czynność(...)powtarzamy kilka razy, chodzi o to żeby zrobiło się jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Dzięki tej metodzie nie musimy ciasta wybijać wałkiem.  3. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. 4. Po wyjęciu dzielimy na kilka części, każdą cieniutko musimy rozwałkować i kroimy w paski i formujemy faworki. 5. W głębszym naczyniu rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy faworki

kruche babeczki
PIERGI Z MIĘSEM W SOSIE ŚMIETANOWO-GRZYBOWYM 198

także prosto z wody lub podsmażone, posypane skwarkami  i podane z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany.  Przygotowanie dania można rozłożyć w czasie i np. farsz zrobić dzień wcześniej. Ciasto z którego przygotowujemy pierogi jest niezawodne - delikatne i równocześnie bardzo elastyczne. Daje się łatwo rozwałkowywać i formować.   Super ekonomiczne danie i kolejny dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu(...)SKŁADNIKI / 50 pierogów CIASTO 250 g mąki pszennej 200 ml wrzątku 25 g masła szczypta soli FARSZ 400 g mięsa z rosołu 250 g świeżego szpinaku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżka oleju np. kokosowego 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz SOS garść suszonych grzybów  (ok 25 g)/ borowików lub/i podgrzybków 1 łyżka masła 1 mała

cool and minty
PĄCZKI ODCHUDZONE - CZYLI PO PROSTU BUŁECZKI DROŻDŻOWE 226

niedziela nie patrząc na nic. No ale nie mnie oceniać, każdy ma swoje sumienie, każdy wyznaje co innego. Nie mniej jednak pączki jeść należy :-)) Ja dzisiaj przygotowałam z jednego ciasta dwie wersje, czyli część pączków upiekłam w piekarniku część usmażyłam w głębokim oleju, czyli tłuściutkie ale zrobione z miłością, ,także na pewno nie tuczą - tak czy siak obie wersje wyśmienite(...)miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszać pozostałą mąkę, cukier, mleko, szczyptę soli, jajko dokładnie wymieszać dodając powoli rozczyn ( który powinien już podwoić objętość).Wyrabiać do uzyskania pulchnego, sprężystego ciasta. Połączyć je z wystudzonym roztopionym masłem. Wyrabiać, aż tłuszcz zostanie wchłonięty, a ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć ściereczką, odstawić pod kaloryfer kiedy nie ma się pieca kaflowego :-(  Kiedy

pieprzny smaczek
Faworki jaglane 368

względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych nie utlenia się, do tego ma wysoką temperaturę dymienia. Dobrze sprawdzi się też masło klarowane bądź, w wersji nie wegetariańskiej, smalec. Do ciasta można dodać łyżkę wódki - dzięki temu nie będzie tak piło tłuszczu. Składniki: 250 g ugotowanej kaszy jaglanej 150 g wody 1 jajko 2 żółtka 200 g mąki ziemniaczanej(...)mąki ryżowej 100 g mąki gryczanej 3 łyżki oleju (użyłam kokosowy) łyżka wódki olej dosmażenia Przygotowanie: Kaszę, wodę i jajka zmiksuj na gładką masę Dodaj przesiane mąki i wyrób ciasto, odstaw na kilka minut, by odpoczęło Dodaj wódkę i olej i jeszcze raz zagnieć - cisato powinno być miękkie, puszyste i nieklejące  Wałkuj na stolnicy podsypanej mąką na grubość

pyszne zdrowości
Tradycyjne faworki 205

kieliszek spirytusu szczypta soli smalec do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, siekamy ją z masłem, dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy dość długo, powinno odchodzić od ręki. Ciastem uderzamy przez kilka minut o stolnicę lub uderzamy wałkiem, będzie bardziej elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce(...)godzinę. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto cienko wałkujemy, radełkiem lub nożem wycinamy paski 2cm.x10cm., każdy pasek nacinamy w środku i przewijamy jeden koniec przez dziurkę. Gotowe faworki układamy na stolnicy, w garnku roztapiamy smalec, na gorący tłuszcz wrzucamy gotowe faworki i smażmy na złoty kolor z obydwu stron, układamy na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym, ostudzone posypujemy cukrem pudrem

Bajeczna Kuchnia
Muszelki karnawałowe 213

Przepis na muszelki znalazłam w książce "Ciasta domowe". Musiałam jednak zwiększyć ilość mąki prawie o połowę gdyż ciasto było bardzo luźne i nie dało się z niego formować muszelek. Ciasto ma przypominać to na pierogi. Poniżej podaję przepis już zmieniony przeze mnie. Muszelki przypominają w smaku tradycyjne faworki. Myślę, że warto je wypróbować. Najlepszym dowodem jest to, że tak szybko(...)szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania Jajka utrzeć z cukrem. Cały czas miksując dodawać masło, śmietankę i sól. Mąkę dodawać stopniowo, mieszać a następnie zagnieść ciasto jak na pierogi. Ciasto cieniutko rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Olej rozgrzać, smażyć muszelki na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Muszelki oprószyć cukrem pudrem

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania