Faworki drożdżowe 275oraz tyle mąki aby miało konsystencję śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoił swoją objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, spirytus oraz jajka. Wyrabiamy ciasto ok 5-7 minut, dodajemy przestudzony tłuszcz. W dalszym ciągu wyrabiamy jeszcze ok 5 minut. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki i garnka. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe(...)miejsce do podwojenia objętości. Gdy wyrośnie, wykładamy ciasto* na stolnicę i wałkujemy na grubość 6-7 mm. Ciasto radełkiem bądź nożem dzielimy na pasy . Na środku każdego wykonujemy nacięcie, przez które przeplatamy jeden koniec paska. Uformowane faworki smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem. *gotowe ciasto w misce
Motylkowa Kuchnia
Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym 213Jakimś cudem udało się zapanować nad szaleństwem. Użyłam mieszanki mąki orkiszowej i ryżowej. Można użyć dowolnej mąki, pamiętając jednak, że im więcej glutenu, tym bardziej elastyczne i miękkie będzie ciasto. Im więcej mąki bezglutenowej – mniej wyrośnie i będzie bardziej kruche. Jednak bez względu na rodzaj mąki – będzie pyszne! Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości(...)Porcje 4 koperty Składniki Ciasto 150 g mąka orkiszowa 100 g mąka ryżowa 30 g masło klarowane lub olej kokosowy 8 g drożdże instant 75 ml mleko 1 szt jajko 100 g erytrol lub inne słodziwo, NIE ksylitol, bo ciasto nie urośnie Nadzienie 150 g twaróg chudy 1 łyżeczka erytrol 1 szt jajko 1/2 łyżeczka esencja waniliowa Do posmarowania wierzchu
Kucharzyca
Ciasteczka kakaowe z kawałkami czekolady 305składniki powinny być z lodówki - mąkę przesiać, dodać do niej cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, składniki wymieszać - dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz jajko, zagnieść ciasto - czekoladę pokroić w dużą kostkę, wrzucić do ciasta, zagnieść ponownie, aby kawałki czekolady rozłożyły się w cieście w miarę równomiernie - ciasto zafoliować i schłodzić - schłodzone ciasto podzielić na około
Smakołyki Bereniki
Piernik z przyprawą baharat 208Moim ulubionym ciastem jest piernik z przyprawą z ras el hanout (zobacz przepis ). To przyprawa korzenna, której zwykle używa się do dań wytrawnych, ale która może być niecodzienną przyprawą do ciasta. W poszukiwaniu podobnych smaków zrobiłam podobne ciasto, ale z mieszanką przypraw Baharat. Tej przyprawy również spokojnie można użyć do ciasta, bo jej skład pokrywa się z tradycyjną przyprawą(...)piernika (goździki, cynamon, kardamon, pieprz i gałka muszkatołowa). Jest w niej też kumin, szafran, kolendra, ziele angielskie, których raczej byśmy do ciasta nie dodali, ale efekt jest bardzo ciekawy. Piernik jest aromatyczny i bardziej rozgrzewający, niż tradycyjna wersja. Baharat kupuje się w sklepie arabskim, albo na Allegro. Są 2 wersje z szafranem lub bez. Moim zdaniem szafranowy baharat jest lepszy
Ugotowane pozamiatane
Eklerki z Kremem Budyniowym i Bitą Śmietaną 277eklerków. Obydwa, przepyszne kremy idealnie ze sobą komponują tworząc bardzo apetyczny i efektowny deser. Eklerki z Kremem Budyniowym i Bitą Śmietaną - Składniki (ok. 6-8 eklerków): Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki Krem: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 2 żółtka(...)waniliowy 100 g masła 250 ml śmietanki 30% fix do ubijania śmietany (opcjonalnie) cukier puder do posypania Eklerki z Kremem Budyniowym i Bitą Śmietaną - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol
Słodka Strona
Pierogi pieczone z farszem z kurczaka, pomidorów i żółtego sera 202zrobić. Znalazłam przepis na stronie Ooomnomnomnom i wzięłam się do roboty. Wyszło pysznie. Polecam! Ilość porcji: około 20 pierogów Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut pieczenia + 1h na wyrośnięcie ciasta Składniki: Na ciasto: ½ kg mąki pszennej 250ml mleka ¼ opakowania świeżych drożdży (ok. 25g) 2 łyżki masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Na farsz: 2 piersi z kurczaka(...)żółtego sera 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1 ostra papryczka 2 ząbki czosnku Ponadto: 1 jajko Suszony koperek lub/i czarnuszka Sos koperkowy/czosnkowy lub inny ulubiony do podania Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia zaczynu: delikatnie podgrzewamy mleko, dodajemy do niego cukier, łyżkę mąki, sól oraz drożdże. Mieszamy i odstawimy na chwilkę (około 10 minut) w ciepłe miejsce. Kiedy zaczyn wyrośnie
Kolizje Smaków
Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) 3625Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) i w dodatku w kilka minut! :) Polecam wszystkim zabieganym, zapracowanym lub po prostu leniwym ;) jako szybszą alternatywę dla tradycyjnych faworków, na które przepis znajdziecie tutaj: Chrupiące faworki – chruściki. Z podanych poniżej składników wyszło mi 20 faworków. Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) – Składniki: 1 opakowanie ciasta […] The post Faworki z ciasta
Kulinarne Przeboje
ciasto "kubuś" z delicjami i pianką 258Kiedy byliśmy dziećmi nasza Mama często piekła ciasto na soku Kubuś, wykończone bitą śmietaną i startą czekoladą. Pamiętam, że bardzo nam smakowało. Nie jadłam go dobre parę lat aż ostatnio sobie o nim przypomniałam i postanowiłam zrobić. Oczywiście jak to ja, zrobiłam swoją, bogatszą wersję. Dodałam grubą warstwę pianki i delicje brzoskwiniowe. Wyszło z tego dość wysokie ciacho, miękkie, lekkie(...)około 30 minut. Dobrze wystudzić i przekroić na dwa blaty. Foremkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie położyć dolną część ciasta. W szklance soku rozrobić budynie i cukier. Resztę soku zagotować, wlać rozrobione budynie i ugotować. Kiedy zgęstnieje dodać masło i na wolnym ogniu mieszać aż budyń całkowicie je wchłonie. Gorącą masę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizza z pieczarkami i kurczakiem na Dzień Pizzy 234upiekłam była na cieniutkim spodzie i z małą ilością sera (dokładnie mozzarelli). Pieczarki, duszone udko kurczaka i mozzarella na odrobinie przetartej pasty pomidorowo-paprykowej. Przejrzałam kilka nowych przepisów na ciasto do pizzy, ale były trochę dziwne, więc wróciłam do mojego starego zastępując część mąki kukurydzianą zamiast semoliny. Pizza z pieczarkami i kurczakiem około 40 dag maki pszennej białej(...)pszenną do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę wody, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą. Dodaj pozostałe składniki ciasta (sól, mąkę kukurydzianą)i wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je na kilka godzin w lodówce. Oczyść pieczarki, obierz cebulę. Pokrój pieczarki i cebulę. Przesmaż je na patelni na maśle sklarowanym. Posól
Gotuj Sam!
Pizza moja ulubiona 201Dziś problemu z obiadem nie było w końcu nie można było przejść obojętnie obok Międzynarodowego Dnia Pizzy. To mój ulubiony przepis na ciasto robi się je szybko i nawet się przy nim zbytnio nie narobimy. Elastyczne i fajnie się wałkuje- wolę ten sposób tzw. Polski;) Zapraszam... Skala smaku 10/10 dodatki możemy sobie sami wybrać ja akurat przedstawiam moje ulubione:) Składniki(...)lekko przesmażyć na suchej patelni aż się wytopi niechciany tłuszcz ser- najlepiej mozzarella, ale żółty gouda też oki ogórki w occie- 2-3 ogórki pokroić w kostkę Wszystkie składniki ciasta razem wymieszać (drożdże po prostu wkruszać do mąki ). Zagnieść. Przełożyć na blat rozwałkować. Ja wałkuje na ok 3mm można cieniej lub grubiej kto co woli. Ciasto starcza
Kubki smaku
Ciasto jaglane z owocami leśnymi 226gdyby tak zrobić ciasto bez mąki i jajek ? Ostatnio przyszedł mi właśnie taki pomysł, co poskutkowało pojawieniem się ciasta jaglanego z owocami i wiórkami kokosowymi :) Składniki: - 1,5 szklanki kaszy jaglanej - 2 łyżki cukru - 1,5 szklanki mleka roślinnego - 1,5 szklanki wody - 1,5 łyżki roztopionego oleju kokosowego - 1/4 szklanki wiórków kokosowych - 1 jabłko - maliny mrożone - jagody mrożone - wiśnie(...)olej kokosowy. Wszystkie składniki mieszam. Jabłko obieram ze skórki i kroję w kostkę. Zawartość miski przelewam do tortownicy (u mnie porcelanowa forma na tartę- 29 cm). Następnie ciasto posypuję po górze jabłkami, wiśniami oraz płatkami migdałowymi. Ciasto piekę w temp. 180 st. C przez 50 minut. Ciasto najlepiej smakuje jeszcze gorące :) Na drugi dzień można je odgrzać na patelni
Receptura smaku
Śnieg, spacery i smsy o niestosownej porze. Oraz tarta z czerwonymi pomarańczami 240przepis bardzo prosty, a jednocześnie niezwykły. Zadziwiające, jak tak banalne składniki, jak masło, jajka i cukier, dzięki odrobinie wyobraźni, mogą zmienić się w coś tak pysznego. Kruche ciasto na bazie palonego masła jest niesamowite. Lekko orzechowe, niesamowicie chrupiące i po prostu doskonałe. Z tego przepisu skorzystam jeszcze nie raz. Nadzienie to zwykły, banalny curd, najczęściej podawany w wersji cytrynowej(...)garnka. Rozpuścić, a następnie podgrzewać, aż zrobi się jasno brązowe i zacznie pachnieć orzechowo. Dodać cukier, wymieszać, aż niemal całkowicie się rozpuści. Dodać sól i mąkę, dokładnie połączyć. Ciastem wylepić formę, formując brzegi. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. W tym czasie przygotować krem: Mąkę, cukier, sól, jajka, żółtka, sok i skórkę z pomarańczy umieścić w garnku. Podgrzewać, często
Pożeraczka, czyli raz adobrze
walentynkowe muffinki-pingwinki z oreo i inne cupcakes 264słodko i Wasza ukochana osoba na pewno ucieszy się z takiej słodkiej niespodzianki :-) Pokażę też kilka pomysłów na dekorację muffinek SKŁADNIKI (z podanych proporcji wychodzi 18 babeczek) Ciasto można obie podzielić i np do jednej części dodać kakao-wtedy mamy 2 rodzaje babeczek :-) SKŁADNIKI MOKRE *szklanka 250ml 1 jajko 0,5 szkl wody 0,5 szkl oleju(...)miski dajemy składniki suche,do drugiej mokre. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych jednocześnie mieszając trzepaczką (nie używamy miksera) Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji Formę wykładamy papilotkami,napełniamy je ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy koło 20 minut. Można do części ciasta dodać kakao i zrobić kilka kakaowych babeczek Studzimy na kratce
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Wspomnienie zimowej focacci i o tym, co w szkole słychać 189się, że na egzaminie muszę przygotować słynne duńskie kransekage , i jestem tym lekko przerażona, ale... W trzy tygodnie się nauczę, prawda...? Przynajmniej taką mam nadzieję... Póki co pomalutku pieczemy ciasta czekoladowe, cytrynowe i marchewkowe, dzisiaj przygotowaliśmy karmel, a jutro będę lepiła różyczki z marcepanu i malowała czekoladą. Świetna zabawa! Szkoda tylko, że tak daleko od domu... Dzisiaj(...)Przesiać mąkę do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać połową wody. odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie dodać resztę wody, zagnieść ciasto. Dodać oliwę, sól, drobno posiekany rozmaryn, tymianek i skórkę z pomarańczy. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie obrać cebule, pokroić w piórka. Na patelni
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Churros 188serwis aukcyjny,w poszukiwaniu dekoratora lub rękawa cukierniczego, z odpowiednią końcówką. Nie jest idealnie, ale już trochę churrosy przypominają. Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku . Same churrosy zrobione są z ciasta parzonego, smażonego w gorącym tłuszczu. W smaku, nieco przypominają nasz oponki (gniazdka). Możecie dorobić sos czekoladowy, lub poprzestać jak ja, na samym cukrze pudrze. Zapraszam na słodką podróż do słonecznej(...)mąki 4 jajka olej do smażenia Sposób przygotowania Mleko zagotowujemy z masłem, solą i cukrami. Dodajemy mąkę, zmniejszamy ogień i mieszamy łyżką, aż mąka idealnie się połączy w elastyczne ciasto, odchodzące od boków garnka. Studzimy. Miksujemy ciasto, dodając po jednym jajku. Rozgrzewamy olej w garnku. Wyciskamy ciasto w długie paski ok 10-12 cm. Koniec paska odcinamy nożem. Smażymy
Mieszam w Garnku