ciasto - 164325 przepisów (strona:3227/10955)

Pieczone pierogi z kruchego ciasta z grzybami 183

ciepło z barszczykiem, ale można je również serwować na zimno. Można je przygotować wcześniej i zamrozić, a potem podgrzać w piekarniku. Polecam!       Pierogi z kruchego ciasta z grzybami   Składniki na około 20 sztuk:   Na kruche ciasto: 200g mąki 2  żółtka 120g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)farsz: 300g pieczarek garść suszonych grzybów 1 cebula przyprawy: sól, pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)   Wykonanie:   Ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy w gładkie ciasto. Owijamy je folią i schładzamy godzinę w lodówce. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość 3mm i wycinamy kółka.   Farsz: suszone grzybki zalewamy pół szklanki wrzątku i odstawiamy

Smak mojej kuchni
Gniazdka z ciasta francuskiego z kurczakiem 259

Ostatnie dni karnawału przed nami, dlatego dzisiaj polecam ekspresową przekąskę. Pyszne gniazdka z ciasta francuskiego napełnione ciekawym farszem. Kurczak smażony na boczku z pieczarkami z dodatkiem śmietany, która scala farsz. Taką przekąskę przygotujecie bardzo szybko, najlepsze będzie oczywiście domowe ciasto francuskie, które znacznie lepiej rozwarstwia się niż to ze sklepu. Przepis znalazłam na opakowaniu przecieru pomidorowego. Polecam(...)Gniazdka z ciasta francuskiego z kurczakiem   Składniki na 8 gniazdek:   2 płaty ciasta francuskiego 1 pierś z kurczaka 10 pieczarek 50g boczku wędzonego 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki startego parmezanu przyprawy: sól, pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 jajko do posmarowania gniazdek   Wykonanie:   Z ciasta francuskiego wycinamy okrągłą foremką koła o średnicy

Smak mojej kuchni
Hot Cross Buns 234

Cross Buns   Składniki na 10 sztuk:   Na zaczyn: 37g mąki pszennej chlebowej 190g ciepłego mleka pół łyżki cukru 18g świeżych drożdży (lub 9g drożdży suchych)   Na ciasto właściwe: zaczyn jw. 340g mąki pszennej chlebowej 4 łyżki miękkiego masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru pół łyżeczki soli pół łyżeczki przyprawy do piernika pół szklanki rodzynek łyżka posiekanej kandyzowanej(...)wody   Na glazurę: 1/4 szklanki wody 4 łyżki cukru Wykonanie: Zaczyn: wszystkie składniki mieszamy ze sobą (zaczyn będzie rzadki) i odstawiamy na 30 - 40 minut pod przykryciem. Ciasto właściwe: mąkę mieszamy rękami z miękkim masłem do momentu, aż powstaną grudki. Dodajemy jajko, cukier, sól, przyprawę korzenną i mieszamy. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy ręcznie ciasto około 10 minut

Smak mojej kuchni
Bułki orkiszowe ze słonecznikiem 180

bardzo korzystne właściwości dla naszych organizmów. Spożywając produkty z orkiszem możemy poprawić pracę układu krążenia, pokarmowego, odpornościowego. Ja stosuję mąkę orkiszową nie tylko do przygotowania pieczywa ale także do ciast, naleśników czy ciasta pierogowego. Mąka orkiszowa nie należy do tanich, ale warto ją wprowadzić do swojej diety.  U mnie dzisiaj bułki pszenno - orkiszowe. Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej, dodałam jogurtu(...)posmarowania bułek ziarna słonecznika do posypania   Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Obie mąki mieszamy, dodajemy sól, miód, masło, jogurt, przyprawę i mieszamy. Wlewamy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny). Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części, formujemy okrągłe

Smak mojej kuchni
Paluchy piwne 183

Dzisiaj polecam przepyszne paluchy na piwie. Zamiast paluchów można uformować rogale lub precle. Z ciastem pracuje się bardzo przyjemnie, łatwo się je formuje. Paluchy po upieczeniu są puszyste, miękkie i mają lekko chrupiącą skórkę. Zamiast piwa można użyć wody, smak paluchów będzie już jednak inny. Paluchy można wykorzystać na kanapki, serwować do dań na gorąco, np. do gulaszy lub podjadać(...)żółtko 1 łyżka piwa sól gruboziarnista do obsypania   Wykonanie: Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy cukier, jajko, wlewamy piwo (w temperaturze pokojowej) i olej, dodajemy sól i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Każdą część rozwałkowujemy na owal o długości około 25 cm (patrz tutaj ). Ciasto

Smak mojej kuchni
Tarta z pieczarkami, szynką i porem 193

Dzisiaj polecam przepis na pyszną tartę z pieczarkami, szynką i porem. Farsz idealnie komponuje się z kruchym ciastem, tartę można podawać na ciepło lub na zimno. Ważne, by warzywa po podsmażeniu nie miały nadmiaru wody, należy je dusić do momentu, aż cała woda odparuje. Polecam! Tarta z pieczarkami, szynką i porem Składniki na formę 26cm: Na kruche ciasto: 200g mąki(...)ząbek czosnku 1 por przyprawy: sól, pieprz świeża natka pietruszki Na masę jajeczną: 100ml śmietanki kremówki 100g jogurtu naturalnego 3 jajka sól, pieprz 100g startego żółtego sera Wykonanie: Kruche ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto schładzamy około 60 minut, następnie rozwałkowujemy tak, by pokryło dno i boki formy do tarty. Przekładamy do natłuszczonej formy, nakłuwamy widelcem

Smak mojej kuchni
Bułki kokardki orkiszowo - przenne 187

bułek Wykonanie: Mąkę pszenną łączymy z mąką orkiszową. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, wlewamy do mąki, dodajemy sól, miód i mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (1-1,5 godziny). Następnie ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości około(...)grubości 1cm. Ciasto kroimy na paski o szerokości 4-5 cm. Każdy kawałek ciasta skręcamy w połowie tak , by powstała kokardka. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy ziarnami. Kokardki pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Babeczki a la wuzetka 197

Miało być ciasto wuzetka, ale z braku czasu zrobiłam babeczki a la wuzetka. Przygotowuje się je znacznie szybciej, a są tak samo smaczne. Puszyste ciasto kakaowe ze słodkim kremem śmietankowym z dodatkiem wanilii - nie sposób im się oprzeć. Doskonałe na deser, do kawy i na domowe uroczystości. Polecam! Babeczki a la wuzetka Składniki na 14 sztuk: Na ciasto: 115g miękkiego(...)krem: 250g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 3 łyżki cukru pudru łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i kakao.  Masło ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem. Wbijamy po 1 jajku i miksujemy do połączenia składników. Następnie na przemian dodajemy

Smak mojej kuchni
Wielkanocne porady 216

się w gronie rodziny i przeżywamy religijne święta.  Przygotowania do świąt każdy z nas zaczyna kilka tygodni wcześniej od wiosennego mycia okien czy porządków. A przy samych świętach CIASTA! Warto, żeby wyszły pyszne, bo będzie je jeść każde z nas, plus nasi goście.  W tym poście postaram się Wam zdradzić kilka ważnych tajemnic, aby wyszły one pyszne(...)Mazurki powinny być kolorowe i kruche, babki muszą być puszyste. SERNIKI (ciasto królujące w te święta), aksamitne i wilgotne. Ważne, aby wszystkie składniki były świeże i wysokiej jakości. Parametry i czas pieczenia też są ważne, co przedstawi poniższa tabelka. Kolejnym ważnym aspektem jest wybór brytfanny.  SILIKONOWE są w przeróżnych kształtach, można wybierać w tysiącach różnych kształtach. Nie wymagają smarowania

Gotuję Testuję
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 204

Dzisiaj chciałam Wam pokazać przepis na pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Składniki ciasto - 2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka oleju - szczypta soli - 1/2 szklanki ciepłej wody farsz - 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej - 200 g sera białego - 2 małe cebule - 1 łyżka masła - sól i pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, olej oraz sól. Zagniatamy ciasto(...)powoli dolewając ciepłą wodę. Zagniatamy aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie lepić się do dłoni. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Do miski wrzucamy ser biały, przestudzoną cebulkę oraz ugotowaną i przestudzoną kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy

Zainspirowana w kuchni
babeczki piaskowe 202

orkiszową mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Przesiewamy i mieszamy z mokrymi składnikami, mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Na końcu dodajemy np. otartą skórkę z cytryny. Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Pieczemy w 170 st. C, do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i opcjonalnie oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z wędzonym twarogiem, porami i suszonymi pomidorami w parzonym cieście i panierce 260

twaróg, z porami i suszonymi pomidorami jako farsz do pierogów? Jak to będzie smakować - teraz mogę Wam odpowiedzieć - są przepyszne! Do tego smażone w panierce - mega zaskoczenie. Spróbujcie. Składniki: * ciasto : - 2 szklanki mąki (przesianej) - 2 szklanki mleka - 2 łyżki masła - sól *farsz: - 1 średni por - 8-10 suszone pomidory (można dodać również posiekane oliwki) - 250g wędzonego sera białego - 1 łyżka(...)masła - sól, pieprz * dodatkowo: - jajko - bułka tarta Ciasto. Mleko zagotować z masłem i solą. Do gotującego się mleka dodać mąkę i energicznie mieszając wyrobić ciasto. Sparzyć dokładnie. Ciasto wyłożyć na dobrze oprószoną mąką blat i zostawić do wystudzenia. Farsz: Pora oczyścić i pokroić w półksiężyce (białą część). Pomidory suszone drobno pokroić. Pora i pomidory podsmażyć na maśle, doprawiając pieprzem. Przestudzić

CookYourself
Pierogi z kapustą 227

ilością tłuszczu. Następnie podsmażoną cebulkę dodać do odciśniętej kapusty (jeśli kapusta jest zbyt długa to trzeba ją pokroić nożem) i dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gotowe. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki duża szczypta soli około 200 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy oliwę i zaczynamy powoli wszystko mieszać po trochu(...)wlewając wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, łatwo odchodzące od ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 15 minut aby odpoczęło. Po tym czasie odrywamy porcję ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek, z którego bedziemy wykrawać kółka. Następnie na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi aby powstał nam pierożek (jeśli pierogi słabo nam się sklejają

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Mini pizza na specjalne zamówienie 209

śpią i wrzucam wam robocze fotki....  wersja dziecięca mini mini co by chłopcy tapet ketchupem mi nie wysmarowali   Przepis niebawem;) Przepis na uniwersalne ciasto na pizze 375g ciepłej wody 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki soli 595g mąki( ja używam mąki chlebowej) 12g suchych drożdży lub 24g świeżych Dla posiadaczy wypiekaczy do chleba(...)Wrzucam wszystko do maszyny : najpierw woda, sól, oliwa, mąka i suche drożdże na wierzch. Nastawiam program do wyrabiania i wyrastania ciasta(1.30 minut) Można równie dobrze ciasto wyrobić ręką, lub mikserem z hakiem do mieszania ciast drożdżowych. Jeśli używacie drożdży świeżych najpierw zrobić zaczyn. Jak ciasto podwoi objętość

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pączki najlepsze. 236

zdarzyło aby mnie zawiodły. Zawsze się udają.  Są puszyste, mięciutkie i pyszne, nawet na drugi dzień.  Z lukrem cytrynowym komponują się wyjątkowo.  Nie są skomplikowane. Ciasto jest plastyczne i bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Przepis odkryłam 10 lat temu na blogu Moje wypieki. Bardzo delikatnie przepis zmodyfikowałam.  Składniki na około 20 pączków. 500 g mąki(...)tylką.  Moja znajoma nadziewa pączki strzykawką. Jeśli używacie świeżych drożdży musicie wcześniej zrobić zaczyn drożdżowy.  Używam drożdży instant, które tylko mieszam z mąką. Z podanych składników zagnieść ciasto. Będzie lekko klejące. Tłuszcz  dodałam na samym końcu.  Najwygodniej  w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówką w kształcie haka. Odstawić do podwojenia objętości około

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk

Proponowane wyszukiwania