ciasto - 164325 przepisów (strona:3237/10955)

Obiad Za 10 zł Czyli Tarta Z Warzywami 592

Pyszna tarta warzywna, którą możemy zaserwować na obiad lub ciepłą kolacje. Składniki na tartę o średnicy 25 cm Na ciasto: 150 gr mąki pszennej 100 gr masła 1 łyżka śmietany 12-18 % lub jogurtu naturalnego 1 żółtko 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej ( nie konieczne ) szczypta papryki słodkiej, szczypta soli Na nadzienie : 3/4 paczki mrożonych warzyw ( u mnie w paczce m.in. były(...)żółty starty bądź pokrojony w drobna kosteczkę ( na oko było go 3-4 łyżki ) 1/2 kulki mozzarelli sól, pieprz, czubrica czerwona, papryka słodka 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przez około 20-30 minut. 2. Warzywa gotujemy al dente przez około 10 minut w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.  3. Jajka roztrzepujemy

Gotowanie...to proste !
Tarta z łososiem i szpinakiem 223

Spód do tarty zrobiłam z mąki pełnoziarnistej i krupczatki więc wyszedł niesamowicie kruchy,wręcz rozpływający się w ustach. Nadzieniem jest łosoś i szpinak,połączenie które bardzo lubię.  ciasto: 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki krupczatki 200 g masła 1 jajko szczypta soli nadzienie: 400 g świeżego filetu z łososia pieprz cytrynowy sól 1 łyżeczka soku z cytryny(...)beszamel: 50 g masła 50 g mąki  500 ml mleka sól świeżo mielony pieprz Mąki wymieszać razem,dodać sól i posiekać z zimnym masłem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Łososia skropić sokiem i cytryny,przyprawić solą i pieprzem cytrynowym,owinąć folią aluminiową i upiec w piekarniku. Temp. pieczenia

Kolorowa kuchnia Elki
Makowiec selerowo-marchewkowy 175

wiem. Seler w cieście brzmi conajmniej dziwnie. Przepis pochodzi z warsztatów Akademii Sztuki Cukierniczej . Tym przepisem dziewczyny skusiły mnie. Dla tego przepisu przyszłam na warsztaty. Oczywiście poznałam też wiele innych, jednak nie stanowiły one dla mnie żadnej egzotyki. Seler naciowy w cieście? O losie! Jak to smakuje? Nooo, smakuje wyśmienicie! Nie czuć go tak wyraźnie, pozostaje(...)tyle, by zauważyć i na tyle, by nie zniechęcić. Jednym słowem: wyborne! Makowiec selerowo-marchewkowy Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu Porcje 8 Składniki 1/2 szklanka seler naciowy tarty 1/2 szklanka marchewka tarta 2 szt jajko 1 szklanka mąka kukurydziana lub dowolna, inna 1 łyżeczka proszek do pieczenia 4 łyżeczka mak 2/5 szklanka erytrol lub inne słodziwo 1/4 szklanka olej kokosowy

Kucharzyca
Tort kokosowy z kremem budyniowym 208

Trochę z tym pracy i oczywiście będziecie potrzebowali pomoc silnej osoby przy otwarciu kokosa. Napiszę Wam dwa sposoby przygotowania tego ciasta. Z orzechem kokosa i z mleczkiem kokosowym z puszki. Pyszne ciasto, a biszkopt puszek Na drugi dzień jest lepsze, wszystkie składniki super się łączą. Przygotowanie biszkoptu – patrz tu Biszkopt mojej mamuśki, zawsze wychodzi . Upiec i ostudzić. Blaszka okrągła(...)Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Wykonanie – biszkopt przeciąć na pół lub na trzy warstwy. Na każdą warstwę rozłożyć ciepły krem budyniowy i obsypać potartym kokosem. Na górę ciasta położyć ostatnią warstwę kremu budyniowego i rozłożyć wiórkami z paczki. Wstawić ciasto do lodówki, żeby krem lekko stwardniał. Drugie wykonanie – użyć mleczka kokosowego z puszki i wiórki kokosowe. Wykonanie

Kuchnia Pokoleń
Amerykańskie pączki. 232

wlewamy mleko, dodajemy cukier, wbijamy jajko i miksujemy do połączenia składników (około 8 minut). Po tym czasie wlewamy roztopione, letnie masło i znów wyrabiamy kolejne 8 minut. Tak przygotowane ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia (około 60-90 minut). Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy (ciasto(...)jest luźne, dzięki temu ładnie wyrośnie). Z ciasta formujemy gładką kulę, a następnie wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Szklaną wycinamy okrągłe placuszki, a w środku każdego wycinamy dziurkę (za pomocą małego kieliszka lub niewielkiej zakrętki od butelki). Ścinki zagniatamy w kulę i znów wałkujemy na placek grubości 1 cm, wycinamy pączki i tak do wyczerpania ciasta (zostawiamy małą

Rozpustne gotowanie
RÓŻE KARNAWAŁOWE 142

Pyszne,chrupiące i efektowne róże karnawałowe - doskonałe na karnawał oraz tłusty czwartek.Na górze ozdobione czerwoną marmoladą,konfiturą i oprószone cukrem pudrem Ciasto do ich wykonania robi się w taki sam sposób jak na faworki. Uwielbiam je.    Tym razem polecam ciasto z piwem,to moje drugie ulubione,zaraz po tych : http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/01/chrustfaworki.html Składniki:   3 szklanki mąki pszennej(...)żółtek 1/2 szklanki piwa  Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć i wyrobić na gładkie,elastyczne ciasto. Wybijać wałkiem ok 10 min wtedy uzyskamy piękne duże bąble oraz bardzo kruche faworki bądź róże. Ciasto zazwyczaj dzielę na mniejsze kawałki. Jedną część rozwałkować na cienki placek ( resztę ciasta owinąć ściereczką by nie wyschło) jak na makaron. Na jedną różę potrzebne

Niespełnione zdolności kulinarne
Tradycyjne pączki z pudrem 499

ciepłego miejsca na 15 minut. Resztę mąki przesiać przez sitko , dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki (oprócz masła). Wyrabiać, najłatwiej w maszynie do chleba ( cudowny patent na wszelkie ciasta ) przez kilka minut, pod koniec dodając rozpuszczone , letnie masło . Ciasto powinno być gładkie i miękkie , nawet jeśli odrobinę przylega i się klei nie dosypujecie mąki , bo pączki ,nie będą już(...)puszyste . Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5 godziny ). Objętość ciasta musi się podwoić . Po tym czasie, ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1- 1,5 cm i foremką lub szklanką, wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę, oprószoną mąką do ponownego wyrośnięcia

Ogrodnik w podróży
Pyszne ciasto drożdżowe. 271

dłuższego czasu mam zachcianki na ciasto drożdżowe i tak jest do dziś. Przyczyn jest kilka jestem na białej diecie zalecenie Pani stomatolog i mam słabość do ciasta. Tym razem do ciasta zamiast mleka dodałam napój sojowy Alpro. Ciasto wyszło bardzo lekkie puszyste maślane w smaku Składniki 12 dkg masła 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szkl cukru 5 dag drożdży

Kulinarne pyszności Molki
Ciastka francuskie z malinami 203

pory używałam ciasto francuskie ze sklepu. Przeglądając blog „moje wypieki”klik znalazłam przepis na ciasto francuskie z którym postanowiłam się zmierzyć w weekend. Dorota bardzo dokładnie opisuje jak zrobić ciasto francuskie dodatkowo każdy krok opatrzony jest zdjęciem. Z ciasta francuskiego zrobiłam pyszne ciasteczka francuskie z malinami do kawy i herbaty, które wyszły pyszne delikatne

Kulinarne pyszności Molki
Miodownik orzechowy 221

Miodownik uwielbia moja rodzina i znajomi często gości na naszym stole. W ramach podziękowania przygotowałam dla znajomego ciasto zwane miodownik orzechów Połączenie wielu składników czyni ciasto wyjątkowym, które zadowoli każde podniebienie. Ciasto może poleżeć kilka dni w lodówce, dla niespodziewanych gości zawsze czeka. Ciasto podałam z bardzo dobrym winem słodkim Monte Santi Original

Kulinarne pyszności Molki
Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta 264

Składniki: Ciasto: ( na ok 35 szt. ) 1,5 szklanki mąki łyżka oleju szczypta soli ok 2/3 szklanki gorącej wody Farsz: torebka kaszy gryczanej pół opakowania sera feta 2 łyżki bulionu grzybowego łyżeczka estragonu pieprz czarny Wykonanie: 1. Mąke przesiać na stolnicę, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą. 2. Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. 3. Zawinąć(...)odłożyć na 30 min. 4. W tym czasie przygotować farsz. Do kaszy gryczanej dodać rozgnieciony ser feta, bulion grzybowy i przyprawy. Dokładnie wymieszać do połączenia skladników. 5. Odroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. 6. Ciasto cienko rozwałkować. 7. Wykrajać kółka np. brzegiem szklanki i nakładać na ich środek łyżeczkę farszu. Ciasto złożyć

Atlas Smaków
Ciasto czekoladowe z gruszkami 200

Ołłłłłł maaaaaj gaaaaszzz!!! Taka była reakcja na to ciasto czekoladowe. Okrzyk przyniesiony prosto z kina z filmu SING. Oł maj gasz, jaka to fajna bajka jest :) Bo ja ostatnimi czasy to tylko bajki w kinie oglądam i psioczę do koleżanki (też matki), że nie pamiętam kiedy coś strasznego, poważnego i dobrego w kinie obejrzałam. A ona mi mówi(...)małego w wielkim kinowym fotelu, tych komentarzy 'szłodkich", chowania się w szalik, kiedy się boją i ocierania pierwszych łez, kiedy się wzruszają (choć Frankowi się jeszcze nie zdarzyło). Zostawiam ciasto, które jest: szybkie, niezawodne i bardzo dobre. Można je piec w papilotkach do muffinek (wtedy jakieś 20-25 minut), w tortownicy, w keksówce, w normalnej blaszce. Zapewniam, że wyjdzie

bistro mama
Podpłomyki z warzywami, kurczakiem i Fetą 178

Składniki (na 1 porcję) na ciasto: - pół szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 65 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - 1/4 łyżeczki soli, - letnia przegotowana woda, na farsz: - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g), - filet z piersi kurczaka (ok. 100 g), - 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g), - cebula (ok. 70 g), - ząbek czosnku, - pół papryki (ok. 75 g), - 5 pieczarek(...)szpinaku, - 1/3 kostki sera Feta (ok. 90 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia, czosnek. Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z łyżeczką oleju, solą, letnią wodą i wyrabiamy ciasto. 2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w łyżeczce oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na łyżeczce oleju. 4. Do cebuli dodajemy pokrojoną

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pierogi ze szpinakiem 180

Jeśli lubicie pierogi tak bardzo jak ja (ku rozpoczy mojej figury:)) jest to przepis dla Was. Fajne, szybkie w przygotowaniu ciasto, doskonale klejące się i miękkie po ugotowaniu. Do środka pyszny (zdrowy!) farsz ze szpinakiem i suszonymi pomidorami bez dodatku soli. Jest to bardzo fajne danie na zimową porę kiedy nie mamy dostępu do świeżego szpinaku, a chcemy się(...)pełni nacieszyć :) Ilość porcji: około 40 pierogów Czas przygotowania: 45 minut Składniki: Na ciasto: 400g mąki pszennej 200ml wody 70ml mleka 30g masła Sól Na farsz: Opakowanie szpinaku mrożonego (zazwyczaj 450g) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ słoika suszonych pomidorów ½ opakowania fety Przyprawy: świeżo mielony pieprz Przygotowujemy ciasto na pierogi: podgrzewamy mleko wraz z wodą i dodajemy masło. Czekamy, aż się

Kolizje Smaków
Naleśniki z serkiem ziołowym 188

słodko z serem jak zazwyczaj. Dziś proponuję naleśniki z serem ziołowym , odsmażone na masełku ziołowym, mam nadzieję że tak samo zasmakuja jak mi i mojej rodzinnie . Składniki ( ciasto naleśnikowe ) 2 szklanki mąki  1, 5 mleka 1 jajko  sól  Do miski wsypuję mąkę , mleko , jajka , oraz sól , wszystko ieszam mikserem do połączenia się składników , ciasto ma być lejące(...)gęste i nie za rzadkie , następnie odstawiam nasze gotowe ciasto na 30 minut , a między czasie zajmiemy się farszem . Jak nasze ciasto naleśnikowe troszkę poleżało smażę nasze naleśniki do wykorzystania całego ciasta naleśnikowego . Składniki na farsz  1 paczka serka z ziołami  1 ząbek czosnku  1 cebula  sól pieprz czarny  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  szczypta

Mój Smak

Proponowane wyszukiwania