ciasto - 164325 przepisów (strona:3245/10955)

Przekąski z ciasta francuskiego z cebulą 551

domowym przyjęciu nie może zabraknąć ciepłych przekąsek . Wszyscy moi znajomi lubią różne wariacje z ciastem francuskim więc ciekawa jestem co powiedzą na te ciasteczka z konfiturą z czerwonej cebuli. Niby wytrawne a jednak trochę słodkie. Chrupiące ciasto i nieco zaskakujący środek. Nasz tegoroczny Sylwester w domu będzie bardzo smaczny! Takie ciasteczka z ciasta francuskiego zrobicie dość szybko przed sylwestrową imprezą(...)Konfiturę usmażcie już dziś a jutro wystarczy pokroić surowe ciasto na kwadraciki, nałożyć cebulkę i do pieca. Ciasto francuskie to wdzięczny materiał do przygotowywania szybkich, pysznych przekąsek . Jest do kupienia w wielu sklepach i spokojnie możecie użyć takiego gotowca. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
ziemniaczane krokiety z szynką i serem-pyszne,chrupiące,idealne na imprezę 654

jajko trochę wody sól pieprz mąka pszenna 2-3 łyżki bułka tarta do miski dajemy zmielone ziemniaki,doprawiamy pieprzem,solą,opcjonalnie vegetą lub ziołami. Dodajemy jajko,mąkę i zagniatamy ciasto. Powinno być lekko klejąc,ale nie przywierać do ręki. Szynkę i de kroimy na kawałki. Urywamy kawałek ciasta rozpłaszczamy dajemy na niego ser oraz szynkę i sklejamy tworząc wałek(...)robimy z całym ciastem.  Następnie jajko,wodę ,sól,pieprz oaz mąkę mieszamy ze sobą (tak jak robimy panierkę do kotletów schabowych) Krokiety moczymy w panierce oraz obtaczamy w bułce tartej.   Smażymy na złoty kolor na GORĄCYM oleju. To bardzo ważne aby dać krokiety na gorący olej.  Podajemy same lub z dowolnym sosem albo z ketchupem :-) Polecam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sylwestrowe bułeczki ala pizza 202

Bułeczki ala pizza można przygotować odpowiednio wcześniej i podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Przepis na bułeczki ala pizza: Składniki Składniki: Ser mozzarella Salami Oliwa z oliwek Oregano Ciasto na bułeczki: Drożdże – 20 g Mąka typ 450 – 300 g 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Szybki sos pomidorowy: Koncentrat pomidorowy – 100 g Bazylia(...)pieprz Przygotowanie Rozpuszczamy drożdże i cukier w szklance ciepłej wody i odstawiamy na 5-10 minut. W misce mieszamy mąkę z solą i stopniowo dodajemy rozpuszczone drożdże, rozrabiając ciasto widelcem. Dodajemy oliwę z oliwek i łączymy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy ciasto na blat i ugniatamy, aż stanie się elastyczne i gładkie. Ponownie wkładamy ciasto do miski, przykrywamy folią

ale Pysznie
Tatar śledziowy z pomarańczą podany w kruchych tartaletkach 234

przepis na doskonałą przekąskę, którą można postawić na sylwestrowym stole, czyli tatar śledziowy. Tatar podałam w kruchych tartaletkach. Przekąska jest bardzo szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!!  SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 100g margaryny, 2 żółtka, 1,5 łyżki śmietany 18%, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, Tatar śledziowy: 5 śledzi matiasów solonych, 15 sztuk pieczarek marynowanych(...)ogórki konserwowe, 3 strąki papryki czerwonej marynowanej, 1 pomarańcza, 1/2 cebuli, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, sól oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Wycinam krążki. Kawałkami ciasta wylepiam foremki na babeczki. Babeczki piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Tatar śledziowy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Paszteciki z pieczarkami 174

Kruche paszteciki z pieczarkami to idealny dodatek do czerwonego barszczu wigilijnego lub barszczu podawanego w czasie sylwestra lub innej imprezy. Składniki: (około 15 sztuk) Ciasto: 315 g mąki 170 g zimnego masła 1 jajko 80 g śmietany 18% 3/4 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli Farsz; 2 cebule 700 g pieczarek 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 jajko opcjonalnie(...)łyżka natki pietruszki Dodatkowo: 1 jajko Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na około 30 minut. Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i drobno pokroić. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać do momentu, aż cała woda odparuje. Pieczarki drobno posiekać lub chwilę zmiksować w malakserze. Ważne, aby były małe

talerz przyjemności
Pierogi z kaszą jaglaną i serem 215

Pierogi z kaszą jaglaną, serem i bakaliami przygotowałam po raz pierwszy, wyszły bardzo smaczne. Możemy je przygotować na kolację lub na podwieczorek. Składniki: Ciasto: 0,5 kilogram mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko Szczypta soli o,Sole 3 łyżki oleju Farsz: 100 gram kaszy jaglanej Cenos 0,5 kilograma sera białego 50 gram rodzynek królowej Helio 50 gram(...)ostudzenia, ser rozgniatamy widelcem. Do ostudzonej kaszy dodajemy ser biały oraz bakalie, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku cukrem. Z masy formujemy małe kuleczki.Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na mniejsze części. Stolnicę posypujemy mąką, układamy kawałek ciasta i dość cienko wałkujemy, metalową obręczą wycinamy krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy kulkę farszu, zlepiamy brzegi ciasta robiąc falbankę, układamy

Bajeczna Kuchnia
Ciasto pijak 365

Dziś proponuję pyszne ciasto „nakrapiane” rumem. Ilość alkoholu zależy tylko i wyłącznie od Was. Osobiście doskonale pamiętam, że gdy lata temu robiła go moja Mama, rumu nie żałowała;) Samo ciasto jest bardzo podzielne i bardzo dobre. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach czy uroczystościach. Polecam. Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru drobnego 6 łyżek mąki tortowej(...)proszkiem do pieczenia mąkę – mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy w formie 21×32 wyłożonej papierem do pieczenia około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Białka na ciasto makowo-kokosowe ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując cukier. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą: mąkę, mak i kokos, delikatnie mieszamy. Pieczemy do zezłocenia w temp. 180 stopni (około

Smaki Na Talerzu
Tarta z suszonymi pomidorami 163

ciasto: 180 g mąki, 1 jajko, 75 g masła, 5 łyżek zimnej wody, szczypta soli, szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, farsz: 100 g suszonych pomidorów z oleju, 40 g kaparów 70 g oliwek (u mnie z papryką), 1/2 cebuli, 125 g mozzarelli, Wszystkie składniki ciasta włożyć do blendera i krótko zmiksować. Wyjąć, zlepić formując spłaszczoną kostkę(...)były pomidory) podsmażyć cebulę. Dodać do niej pokrojone pomidory, oliwki, oraz kapary. Zamieszać, przesmażyć. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Foremkę do tarty (średnica 20 cm) wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na 2 równe części, rozwałkować i wyłożyć nim foremki. Ciasto ponakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć połowę sera rozrywając go na nieduże kawałki. Na mozzarelli ułożyć farsz. Przykryć resztą sera

królestwo garów
Murzynek z kokosem 174

Murzynek to popularne ciasto czekoladowe z polewą. Lubię połączenie czekolady z kokosem, dlatego też, wierzch posypuję wiórkami kokosowymi. To idealne ciasto na zimowe wieczory, zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Upiekłam w mojej ulubionej formie na keks, bo świetnie i wygodnie się kroi na kawałki. Zamiast polewy czekoladowej możesz podać to ciasto z bitą śmietaną! Murzynek z kokosem Składniki(...)soli na sztywno. Do dużej miski przelewamy ostudzoną polewę, dodajemy żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Gotową masę mieszamy delikatnie z ubitymi białkami. Ciasto przelewamy do keksówki. Pieczemy przez średnio 50 minut, w 180 st. C, do suchego patyczka. Gotowe ciasto odkładamy do ostudzenia, wyjmujemy z formy i smarujemy odstawioną wcześniej polewą czekoladową. Posypujemy

Moja smaczna kuchnia
Rolada orzechowa z kremem czekoladowym - bezglutenowa 273

Rolada orzechowa z kremem czekoladowym to super świąteczna propozycja, a dla szukających ciast bez glutenu po prostu idealna. Ciasto w całości upieczone z mielonych, prażonych orzechów laskowych, już podczas pieczenia pachnie obłędnie. Krem to już czysta poezja smaku! Najsmacznieszy krem czekoladowy na świecie, zarazem najprostszy i najłatwiejszy. Serek mascarpone, śmietana kremówka i dobre kakao. Kombinowałam z różnymi super czekoladami(...)naprawdę polecam! Ta przepyszna rolada kończy propozycję świątecznych słodkości. WSZYSTKIM CZYTELNIKOM MOJEGO BLOGA ŻYCZĘ BARDZO SMACZNYCH, SPOKOJNYCH, RADOSNYCH I OTULONYCH MIŁOŚCIĄ RODZINY I BLISKICH - ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA! Składniki na ciasto: 4 jajka L 100 g cukru/ksylitolu 120 g prażonych, mielonych orzechów laskowych+ do posypania biszkoptu Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki ciemnego kakao

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ravioli z kapustą i grzybami 224

Ravioli przygotowałam na wigilię do barszczu czerwonego, dzięki specjalnej formie bardzo szybko możne je przyrządzić. Można je podać odsmażane lub z barszczem zamiast uszek. Składniki: Ciasto: 1 kilogram mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki oleju Szczypta soli Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty  Garść suszonych grzybów 1 cebula Sól, pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: Mąką(...)kapusta i grzybami. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, do wody dodajemy jako oraz olej, mieszamy i wlewamy do mąki. Zagniatamy gładkie ciasto, dzielmy na mniejsze kawałki. Podsypując mąką ciasto cienko wałkujemy na duży kwadrat, formę do ravioli posypujemy mąką, układamy rozwałkowane ciasto. Małą łyżeczką nakładamy porcje farszu w zagłębienia, przykrywamy rozwałkowanym ciastem

Bajeczna Kuchnia
Donaty w wersji świątecznej! 210

nadal przepyszne, a to dzięki temu, że oblane czekoladą nie tracą wilgoci. Serdecznie zachęcam Was do tego wypieku, myślę, że dzieciaki byłyby szczęśliwe móc zdobić takie wypieki.   SKŁADNIKI: CIASTO : - 500 g mąki pszennej typ 480 - 1 paczka drożdży instant - 3 czubate łyżki masła - 1 łyżka puree z pieczonej dyni (opcjonalnie dla ładnego koloru ) - 180 ml mleka(...)ewentualnie barwniki (naturalne np. spirulina) DEKORACJA: - 1 opakowanie DEKORADA Delecta kolorowe mini piegi - 1 opakowanie DEKORADA Delecta maczek smak mango do smażenia: - butelka oleju rzepakowego   Ciasto: Drożdże rozmieszaj z drożdżami aby powstała na górze w kubku pianka. Żółtka rozmieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiej przez sito, dodaj roztrzepane jaja, mleko z drożdżami i puree

SMYKWKUCHNI
Cynamonowe pierniczki z dżemem 261

Uwielbiam przedświąteczne przygotowania. Są bardzo pracochłonne, ale sprawiają mnóstwo radości i satysfakcji. Dom cudownie pachnący piernikami, wspólne pieczenie i dekorowanie ciast i ciasteczek a w tle świąteczne piosenki. To wyjątkowy czas, który zdarza się tylko raz w roku. Już nie mogłam się doczekać kiedy znowu się zacznie :) Nic nie równa się domowym wypiekom i wspaniale jest potem usiąść przy pięknie(...)odstawić aby masa lekko przestygła (nie całkiem). Mąkę, kakao i sodę przesiać. Dodać przyprawę do piernika oraz cynamon i wymieszać. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Będzie się kleić, ale w miarę możliwości nie dodawać więcej mąki. Zbyt dużo mąki sprawi, że pierniczki będą twarde. Przed wałkowaniem schłodzić ciasto przez min 30 minut w lodówce

Ze smakiem i z pasją
Uszka z grzybami na wigilię. 397

ziś podam Wam przepis na domowe uszka do czerwonego barszczu na wigilijny stół. Oto on :   Składniki : Ciasto 25 dkg mąki 1 jajko 2 łyżki oleju a najlepiej oliwy woda letnia z dodatkiem mleka słodkiego sól   Farsz 4 dkg suszonych leśnych grzybów ( np. borowiki ) 1 mała cebula 2-3 łyżki oleju lub oliwy bułka tarta ( drobna ) sól pieprz mielony(...)przesiej przez sito, zrób na środku wgłębienie ( dołek ) dodaj do niego jajko ( jajko możesz rozbić widelcem, wtedy łatwiej połączy się z mąką ), olej, sól i niedużą ilość wody. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając wodę z mlekiem tak, aby ciasto miało gęstość ciasta jak na pierogi. Następnie rozwałkuj ciasto na duży, dość cienki prostokąt i pokrój na kwadraty o wymiarach boków około

Przepisy i porady kulinarne
Domowe Rogaliki Maślane 162

Bardzo lubię robić rogaliki i przygotowuję je raz na jakiś czas zazwyczaj z zamysłem zabrania ich do pracy. Dzisiejszy przepis jest domowy i prosty. Bez kupowania gotowego ciasta o niezbyt korzystnym składzie. Wynik? Pysznie! Praktycznie nigdy nie korzystam z gotowych rozwiązań i staram się przygotowywać w domu wszystko sama. Dotyczy to zarówno tortilli jak i ciasta francuskiego. Dzięki temu(...)zagotuje delikatnie dodajemy porcjami do roztrzepanego jajka. Do mieszanki dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy dokładnie. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą, a następnie dodajemy do niej rozczyn drożdżowy. Ugniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt klejące to dodajemy więcej mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny pod ściereczką. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy równomiernie

rabarbarowo

Proponowane wyszukiwania