Indyk w cieście francuskim z pieczarkami 144porcji: • 6 plastrów fileta z indyka • 250 g pieczarek • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • zioła prowansalskie • 2 łyżki masła • 1 kula mozzarelli • 2 opakowania ciasta francuskiego • 1 żółtko • 1 łyżka mleka Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. • Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Poddusić(...)płynu na sitku. • Filety z indyka posypać solą, pieprzem i obsmażyć na oliwie z obu stron. • Mozzarellę pokroić na 6 plastrów. • Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 3 części. • Na cieście kłaść wystudzony filet, pieczarki i ser. • Zawinąć pakieciki, z resztek ciasta zrobić dekorację ale niekoniecznie. • Gotowe posmarować żółtkiem
To co kocham
Tarta z bigosem i kaszą gryczaną 172odsłona starego bigosu! Jeśli zostało Wam trochę bigosu i nie macie już na niego ochoty, to proponuję ugotować kaszę gryczaną i zrobić tartę z ciasta francuskiego. Składniki: • resztki bigosu ok. 1 kg • 1 płat ciasta francuskiego • 2 torebki kaszy gryczanej • 1 jajko Wykonanie: • Formę na tartę wyłożyć ciastem francuskim – dno i boki(...)Kaszę gryczaną gotować przez 15 minut w osolonej wodzie. • Bigos wymieszać z kaszą gryczaną. • Wyłożyć do formy, udekorować paskami ciasta francuskiego. • Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. • Piec w 200 st.C przez 30 minut. • Po 15 minutach przykryć folią aluminiową. • Dobrze smakuje z keczupem
To co kocham
Faworki zwane chrustem 181masę i wymieszać z piwem. • Mąkę przesiać, zrobić dołek, wlać żółtka i przesiekać nożem. • Następnie dodać miękkie masło, śmietanę, spirytus, sól i zagnieść dość twarde ciasto. • Jeśli będzie zbyt twarde to dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany. • Wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Ja zostawiłam na noc. • Ciasto przed wałkowaniem należy(...)napowietrzyć. Zamiast tłuc wałkiem sto razy, poszłam za radą Smacznej Pyzy i przepuściłam ciasto przez maszynkę do mielenia mięsa – średnie sitko. Dość innowacyjny pomysł ale jakże skuteczny! • Podzieliłam ciasto na 4 części i każdą wałkowałam osobno. Pozostałe w tym czasie czekały w lodówce. • Należy rozwałkować ciasto bardzo cienko, podsypując mąką
To co kocham
Masa cukrowa do ozdabiania ciast 171bardzo się nudzą. Kiedy wczoraj wróciłam z pracy oniemiałam, bo takie cudeńka leżały sobie w mojej kuchni. Musiały więc pojawić się na blogu jako niewątpliwa ozdoba. Ciasto na muffinki może być dowolne, Monika zrobiła czekoladowe jak na czekoladożercę przystało. Składniki: • 1,5 łyżeczki glukozy • 1,5 łyżeczki żelatyny • 25 ml gorącej wody(...)gorącą wodą, poczekać aż trochę przestygnie. • Na stolnicę wysypać część cukru pudru i wymieszać z rozpuszczoną mieszaniną. Cukier puder dodawać stopniowo. • Na koniec zagnieść gładkie ciasto cukrowe. • Podzielić na kilka części, dodać barwniki i kakao oraz ponownie zagnieść. • Ciasto szybko wysycha, więc należy trzymać je przykryte mokrą ściereczką. • Z ciasta lepić figurki
To co kocham
Drożdżowe jagodzianki z kruszonką 135specjalistką w drożdżowych przysmakach, teraz pałeczkę przejęła mama i siostra. Praktycznie zawsze w domu było coś drożdżowego. Ja powoli oswajam się z tego rodzaju wypiekami. Ciasto na jagodzianki i kruszonkę wyrabiał David, Ula i Monika sklejały bułeczki, a ja miałam nieskrywaną przyjemność degustować te pyszności. Są tak smaczne, że trudno skończyć(...)jednej… co ja mówię: na kilku! Składniki: Ciasto drożdżowe • 500 g mąki pszennej • 300 ml mleka – 1 i 1/4 szklanki • 1/2 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 2 jajka • 125 g masła • 50 g drożdży • szczypta soli Jagody • 2 szklanki jagód • 5 łyżek cukru lub więcej, jeśli wolicie słodsze • 2 łyżki bułki tartej Kruszonka • 100 g mąki
To co kocham
Sernik z makiem 179Moje weekendowe ciasto to wytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Paza tym ciasto jest bardzo efektowne i mamy dwa w jednym, zamiast pieczenia sernika i makowca osobno. Polecam włączyć do światecznego menu. Składniki: Masa serowa • 1 kg sera mielonego np Piątnica(...)minut. • Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 st.C, na spód piekarnika wstawić blaszkę z wrzącą wodą i piec jeszcze 1,5 godziny. • Ciasto stopniowo wyjmować z piekarnika, najpierw wyłączyć piekarnik i trzymać ok. 15 minut, po czym otworzyć piekarnik i dopiero po 15 minutach wyjąć zupełnie z piekarnika
To co kocham
Ślimak z białej pieczonej kiełbasy 204przyrządzam ją na różne sposoby. Najprostsza i najszybsza, a równocześnie bardzo dekoracyjna i smaczna jest moja dzisiejsza propozycja białej kiełbasy pieczonej z ciastem francuskim w kształcie ślimaka. Smakuje na ciepło i na zimno! Można ją przygotować w Wielką Sobotę wieczorem i upiec rano przed śniadaniem wielkanocnym. Składniki: • surowa, cienka(...)biała kiełbasa – pęto w kształcie ślimaka • 1/3 płata ciasta francuskiego Wykonanie: • Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pociąć radełkiem na ok. 6 sztuk 1 cm paseczków. • Rozwinąć kiełbasę ze ślimaka i zawijać na niej paski ciasta francuskiego aż do samego końca. • Kiełbasę ponownie zwinąć w ślimaka, przygnieść ręką, aby ciasto nie odstawało
To co kocham
Racuszki maślankowe z jabłkami 171Jabłko pokrojone w plastry i smażone w cieście – takie właśnie racuchy pamiętam z dzieciństwa. Łatwiej i szybciej jest oczywiście zetrzeć jabłka na tarce, ale takie racuszki smakują inaczej i nie ma efektu jak przy plastrach. Często racuchy robi się na bazie kwaśnego mleka, ja zrobiłam z maślanką(...)łyżki cukru • cukier waniliowy • 5 jabłek • cukier puder do posypania • olej do smażenia Wykonanie: • Maślankę zmiksować z jajkami i cukrem, dodać mąkę z sodą. Ciasto jest dość gęste. • Jabłka obrać, wydrylować i pokroić w plastry. Każdy plaster maczać z obu stron w cieście i smażyć na złoty kolor
To co kocham
Torcik szarlotkowy na fasolowym spodzie 187nareszcie zrobiłam ciasto, które mogłam jeść bez ograniczeń, bo kalorie już dawno przestałam liczyć. Trochę miałam obaw co do spodu fasolowego, bo bez glutenu i bez jajek, ale ku mojemu zaskoczeniu okazał się badzo smaczny i aromatyczny. Jabłka mają ładny cytrynowy kolor i kwaskowy posmak. Galaretka na wierzchu to przysłowiowa kropka(...)Podsumowując, wreszcie z przyjemnością delektowałam się kawą z kawałkiem torcika szarlotkowego. Przyznam się Wam również, że niedawno udało mi się upiec ciasto serowo-kakaowe, bez jajek i z mąką bezglutenową. Co w nim było wyjątkowego? Oprócz sera ricotty największy zakalec, jaki w życiu widziałam i jadłam, bo owszem jadłam
To co kocham
Drożdżowe bułeczki z serem 166Pyszne, mięciutkie drożdżowe bułeczki z serem. Ciasto drożdżowe idealne dla początkujących i dla obawiających się takiego typu wypieków. Ja tym przepisem przełamałam się i zaczęłam tworzyć drożdżowe wypieki. Składniki: Ciasto drożdżowe • 1 kg mąki pszennej • 1/2 litra mleka • 200 g drożdży • 3/4 szklanki cukru • 1 cukier wanilinowy • 125 g masła • 1 jajko • 1 żółtko • szczypta soli Masa(...)sera białego mielonego • 1 jajko • 1/2 szklanki cukru pudru • powidła śliwkowe Wykonanie: Masa serowa • Ser wymieszać z cukrem pudrem i jajkiem na gładką masę. Ciasto drożdżowe • Podgrzać mleko i wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Uwaga! Bardzo urośnie! • Cukier, cukier wanilinowy, jajko i żółtko zmiksować
To co kocham
Migdałowe parowańce z makiem 245mój ulubiony przysmak z dzieciństwa. Przygotowałam je w wersji świątecznej z masą makową z dodatkiem żurawiny i pieczonych kasztanów. Całość dopełnia bita śmietana z makiem. Smakują wybornie. Składniki ciasto 2 szkl mąki 3 żółtka 20 g drożdży 2 łyżki cukru 1 szkl mleka szczypta soli 1 łyżka zmielonych migdałów lub ekstrakt 2 łyżki rozpuszczonego masła masa makowa 250 g maku(...)cukrem, rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy tyle mąki, aby zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce. 2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy żółtka, sól, migdały i mąkę. Wyrabiamy lekkie ciasto. Pod koniec wlewamy masło. Gładkie i elastyczne ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Na wrzące mleko wsypujemy mak. Gotujemy około 30 minut aż „zbieleje”. Przelewamy przez sito i dobrze
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pizza z camembertem, orzechami i miodem. 247użycia) około 110 ml ciepłej wody Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże instant, sól, cukier oliwę z oliwek i dolewamy tyle wody żeby powstało gładkie, elastyczne ciasto- około 5-10 minut (jeśli używamy świeżych drożdży najpierw robimy z nich rozczyn- drożdże wkładamy do miseczki, dodajemy cukier, 1/3 ciepłej wody i łyżeczkę mąki, dokładnie ucieramy i pozostawiamy(...)około 5-10 minut żeby rozczyn podwoił objętość, następnie dodajemy go do reszty składników i postępujemy jak powyżej). Teraz ciasto smarujemy oliwą, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut, żeby ciasto wyrosło i co najmniej podwoiło objętość. DODATKI: 1 ser camembert z ziołami (choć polecam dać 1,5 opakowania) 2 garście orzechów włoskich (posiekanych w duże kawałki
Rozpustne gotowanie
25 przekąsek i 4 sosy na zimno, na andrzejki 389przepis. 4. Ptysie na słono, z pastą z wędzonego łososia - Kliknij po przepis 5. Paluchy serowe z sezamem - Kliknij po przepis. 6. Pieczarki w cieście naleśnikowym, w zalewie octowej - Kliknij po przepis. 7. Pulpeciki w zalewie octowej - Kliknij po przepis. 8. Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego - Kliknij po przepis(...)Jajka faszerowane - Kliknij po przepis. 10. Pieczarki w cieście naleśnikowym - Kliknij po przepis. 11. Rolada szpinakowo marchwiowa - Kliknij po przepis. 12. Pizza inaczej - Kliknij po przepis. 13. Rogaliki z ciasta francuskiego, na słono - Kliknij po przepis. 14. Kapuśniaczki z ciasta francuskiego - Kliknij po przepis. 15. Roladki z tortilli
W kuchni u Moniki