Pierogi pieczone z serem na słodko 246smaczne. Taki rodzaj ciasteczek do podjadania. Jeśli macie ochotę na inne pierogi to zapraszam do zakładki Pierogi i Kluski. Znajdziecie tam przepisy na tradycyjne pierogi, pieczone i inne. Ciasto 500 g mąki pszennej 2 jajka 200 ml mleka 30 g świeżych drożdży 100 g masła 6 łyżek cukru Ser 400 g twarogu 1 żółtko cukier do smaku Wszystkie(...)składniki ugnieść widelcem. Ciasto: Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i trzema łyżkami mleka rozetrzeć na gładko i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier. Jajka, rozpuszczone masło i mleko dokładnie wymieszać. Wlać do mąki i dodać wyrośnięte drożdże i wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części
O kuchni z uczuciem
Ciasto cytrynowe 184Zdarza się, że nie mamy czasu na przygotowanie wykwintnego ciasta. Szukamy przepisu na proste, smaczne ciasto. Ja proponuję ciasto cytrynowe. Składniki: 2 szklanki mąki 250 g masła 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru sok z 1,5 cytryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo do masy(...)dodajemy po jednym jajku. Następnie wlewamy sok z cytryny. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wąską blaszkę smarujemy masłem, posypujemy mąką i do niej przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Pyszności Słodkości
Ciasto pijak z galaretką 6224moja zmieniona wersja "pijaka". Polewę czekoladową zamieniłam na cytrynową galaretkę i dzięki temu ciasto było bardziej orzeźwiające i mniej słodkie. Nam bardzo zasmakowała taka wersja. Może i komuś z was też posmakuje? Czekam na opinie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowo-makowy(...)ostudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając. Na końcu wlać około 50 ml spirytusu i wymieszać. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Warstwy ciasta: biszkopt z wierzchu nasączony spirytusem lub wódką, cienko posmarowa ć marmoladą, 3/4 kremu budyniowego, blat kokosowo -makowy, 1/4 kremu budyniowego, biszkopty nasączone w spirytusie lub wódce, tężejąca galaretka. Gotowe ciasto
Ala piecze i gotuje
Szarlotka z kukurydzianym wierzchem (i nutą limonki) 190Wiem, że dla wielbicieli szarlotek - jej ulepszanie jest zbędne, ale taka wersja jest przeeepyszna! Słodki wierzch z płatków kukurydzianych - z dodatkiem śmietany sprawił, że ciasto zyskało wyjątkowego charakteru. Całość jest niezwykle smaczna, puszysta i cudownie pachnąca. Żałuję jedynie, że upiekłam taką małą blaszkę, bo wystarczyła zaledwie na niecałe 2 dni... Radzę Wam - podwójcie proporcje składników! Pooolecam! (Tortownica o średnicy(...)Ciasto: 50g margaryny 130g cukru 2 jajka 50g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Dodatkowo: 2 jabłka (średnie) sok z 1/3 limonki (można użyć cytryny) skórka z 1/3-1/2 limonki Wierzch: 35g margaryny 50g cukru 3 łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%) 60g płatków kukurydzianych (u mnie Pełne Ziarno - Lubella ) Jabłka obrać i pokroić
Di gotuje
straszne ciasteczka na Halloween 191mnie mogłoby nie istnieć. Ale córeczce tak marzyły się ciasteczka duszki, że postanowiłam jej zrobić miłą niespodziankę i upiekłam dla niej takie straszne ciastka. Mina bezcenna! Składniki: na ciasto kruche: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli do dekoracji: biała masa cukrowa czekoladowe jajeczka (kilka) lukier 3 kostki czekolady całe migdały(...)łyżka czerwonego dżemu czarny pisak cukierniczy Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść. Owinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować. Z części ciasta wykroić kółka wielkości literatki lub trochę większe. Foremką w kształcie mumii (lub nożem) wykroić kilka ciastek. Pozostałe ciasto uformować w wałeczki grubości palca. Na jednym końcu położyć trochę dżemu i wcisnąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto "Wiewiórka" 232Przepis na to ciasto dostałam już bardzo dawno temu od koleżanki. Przez lata robiłam to ciasto pod nazwą "Amerykańskie". Dopiero niedawno jak porównałam skład obydwu przepisów zorientowałam się, że jest to tak znane i popularne ciasto. Pyszne, wilgotne, napełnione bakaliami. Idealne ciasto na jesienne wieczory. Składniki (26x20): 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2/3 szklanki oleju szklanka
Pobite gary Barbary
Bułeczki pizza (ślimaczki) 405datki są dowolne - dodatkowo można dodać pieczarki, oliwki itp. jak kto lubi. Bułeczki można mrozić ... na tzw. czarną godzinę, gdy w brzuchu burczy i w lodówce pustki:-) Składniki: surowe ciasto drożdżowe na pizze (można skorzystać z tego przepisu na pizze - klik ) 200 g wędliny w plasterkach 150 g sera zółtego w plastrach 150 g sera żółtego tartego 1 cebula ketchup(...)dowolny sos pomidorowy Wykonanie: Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, po czym całość smarujemy sosem pomidorowym. Następnie układamy warstwami plasterki sera żółtego, plasterki wędliny i pokrojoną w piórka cebulę (składniki układamy na całości ciasta zostawiając 5 cm wolnego ciasta wzdłuż dłuższego boku - tak jak na roladę) Następnie całość posypujemy startym na grubych oczkach serem. Ciasto ze wszystkimi składnikami zwijamy, jak roladę
IMPRESJA SMAKU
Pizza 193Pizzę robię co jakiś czas i zawsze z innego przepisu...tym razem skorzystałam z tego przepisu..i polecam..ciasto bardzo puszyste i mięciutkie..ja zrobiłam jedną dużą pizzę i była super -gruby spód...można oczywiście zrobić mniejsze i będą cieńsze..wszystko zależy od waszych gustów.Za radą autorki przepisu pokroiłam też ciasto przed nałożeniem dodatków ,ale po upieczeniu(...)oliwę oraz stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.Uformować kulę i przełożyć do miski, nakryć . Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h lub do czasu aż ciasto wyraźnie podwoi objętość.Następnie ciasto odgazować , wyrobić ,rozwałkować na blaszce.Ciasto odstawić jeszcze na 15-20 minut, by się napuszyło. Przed pieczeniem ciasto można pokroić na kawałki.Ułożyć dowolne dodatki
Moje domowe kucharzenie
Pierogi z dzika 212pieprzem. Dodać orzechy, wymieszać. Grzyby zmiksować. Mąkę wymieszać z grzybami. Wsypać do malaksera, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Przełożyć do miski, następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, na środku każdego układać porcję(...)farszu, ciasto zlepiać formując pierogi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć. Podawać z sosem. zastawa
królestwo garów
śmietankowy puszek z konfiturą 213Kolejne lekkie ciasto, chyba najlżejsze ze wszystkich na blogu. Dosłownie puszyste jak obłoczek. Banalne do zrobienia, nie wymaga wielu składników a jego smak możemy dopasować do swojego gustu wybierając swój ulubiony smak konfitury. Ja użyłam konfitury truskawkowej Stovit, która nie jest zbyt słodka i nie zawiera dużo cukru. Dzięki temu ciasto nie było zapychające. *foremka 25*34 cm Składniki(...)około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty. Kremówkę ubić na sztywno z fixami. Następnie połączyć ją z mascarpone. Połową kremu przełożyć ciasto. Do drugiej połowy kremu dodać dwie łyżki konfitury i zmiksować. Wyłożyć na ciasto. Schłodzić. Przed podaniem na każdy kawałek ciasta nałożyć jeszcze łyżeczkę konfitury
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) 395Rewelacyjn e ciasto z makiem i jabłkami na puszystym biszkopcie . Słodycz maku złamana warstwą jabłkową nadaje całości niepowtarzalnego i wyjątkowego smaku - c iasto idealne na święta. Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: 3/4 szklanki(...)łyżeczki cynamonu cukier Polewa Czekoladowa: 75 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 75 ml śmietanki kremówki łyżeczka wódki ok. 100 g wió rków kokosowych Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) - Sposób przygotowania: Biszkopt: Blaszkę wy kładamy pergaminem ( ok. 20 x 30 cm) . Mąki przes iewamy. Oddziel amy białka od żółtek. Na wysokich
Słodka Strona
paszteciki drożdżowe z kapustą i kabanosem 229prostu obowiązkowe. Jadamy je na ciepło, zaraz po upieczeniu albo na zimno z sosem czosnkowym. Są też nieodłącznym dodatkiem do czystego pikantnego barszczyku. Najczęściej robię je z ciasta drożdżowego, jakoś tak wolę pracować z drożdżowym niż z kruchym. Takie paszteciki zabieramy też na piknik czy do pracy. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 2 jajka 30 g drożdży(...)oleju sól, pieprz dodatkowo: 1 jajko łyżka maku łyżka sezamu Mąkę przesiać do miski. Drożdże i cukier rozmieszać w mleku, wlać do mąki. Dodać sól, wodę, jajka i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodając wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz: na oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki i kapustę. Smażyć kilka minut, doprawić solą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb orkiszowo - pszenny 180instant 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju /oliwy Przygotowanie: Mąkę , drożdże , sól i cukier wsypać do miski stopniowo dolewać wodę oraz oliwę wyrabiać ręcznie ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od brzegów miski. Ciasto będzie dość kleiste lecz dosypywanie mąki nie jest wskazane. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę. Po tym czasie(...)znów zagnieść ciasto i dalej odstawić na kolejną godzinę. Blaszkę do pieczenia w moim przypadku okrągła tortownica 26cm Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding
W garach u Gosi