ciasto - 164325 przepisów (strona:3261/10955)

Wegańskie ciasto bardzo czekoladowe (bez pieczenia) 232

Dzisiaj proponujemy coś na osłodę - ciasto bardzo czekoladowe i to bez pieczenia! Wykonanie jest bardzo proste i szybkie, co pozwala szybko zanurzyć się we wspaniałym smaku! :D Ciasto bardzo czekoladowe (bez pieczenia) Przepis na małą tortownicę o średnicy 20 cm Potrzebujemy: 1 opakowanie wegańskich herbatników (100 g)* 10 namoczonych daktyli 1 banan 1 porcja domowego kremu jaglanego czekoladowo-migdałowego(...)zrobimy to rękami, masa musi być zwarta) i rozgniatamy równomiernie na spód blachy/naczynia. Na przygotowany spód wykładamy domowy krem czekoladowo-migdałowy. W rondelku roztapiamy czekoladę i wylewamy na wierzch ciasta, który dodatkowo dekorujemy plasterkami banana. Wierzch można ozdobić także pokruszonymi herbatnikami lub posypać kakao. Wstawiamy ciacho do lodówki na chwilę, aby się schłodziło, a następnie zajadamy się ze smakiem:) Smacznego

Bananowe Pole
Bułeczki maślane z krówką 336

waniliowy masa krówkową migdały do dekoracji Wykonanie: Masło stopić i przestudzić. Do miski wsypać mąkę z drożdżami, zrobić wgłębienie i wlać letnie mleko. Następnie dodać żółtka, cukry i wyrobić ciasto dolewając połowę masła. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz dokładnie wyrobić ciasto. Urywać kawałki ciasta, formować na dłoni bułeczki nadziewając

Tradycyjna Kuchnia
Bezglutenowe ravioli z ricottą 197

się znaleźć w wersji bezglutenowej. Postanowiliśmy przygotować w naszej polskiej kuchni z dodatkiem sosu ze świeżych pomidorów. Efekt przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Pierożki wprost rozpływają się w ustach. Ciasto jest zwarte, ale delikatne. No i to kremowe, śmietankowe wnętrze w połączeniu ze słodkim smakiem sosu pomidorowego...przepyszne, cudowne danie! Jeśli nie próbowaliście pierożków w takim wydaniu to koniecznie spróbujcie. Gwarantuje(...)dodatki: 2 szklanki dobrego sosu pomidorowego - najlepiej ze świeżych pomidorów parmezan bazylia Ser ricotta wymieszaj dokładnie z roztrzepanym jajkiem. Mix do pierogów wymieszaj z jajkami, oliwą, solą i wyrabiaj ciasto by było jednolite i elastyczne. Uformuj kulę i odstaw na 15 minut. Po wskazanym czasie ciasto cienko rozwałkuj i wykrój 2 prostokąty. Na cieście nakładaj po łyżce serka w równych

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe cantucci z migdałami 161

Mąka bezglutenowa do podsypania  Jajo i żółtko utrzyj z cukrem na pulchną masę. Dodaj ekstrakt migdałowy oraz mieszankę z proszkiem. Składniki dobrze wymieszaj i dodaj migdały. Wyrób gładkie ciasto. Stół podsyp mąką i z ciasta uformuj wałeczek o długości ok. 20 cm. Ciasto przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni(...)minut. Upieczone ciasto dokładnie wystudź. Wystudzone ciasto pokrój ostrożnie ukośnie nożem z piłką na kawałki szerokości ok. 1-1,5 cm i ponownie umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180- stopni na około 12-15 minut. Wystudzone ciastka przechowuj w szczelnym pojemniku. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowa babka drożdżowa 223

Smaczna, puszysta. Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI:  zaczyn:  50 g świeżych drożdży  1 łyżka mieszanki Mix per dolci  400 ml ciepłego mleka  2 łyżki cukru  ciasto:  2 jajka  600 g mixu do ciast Nutri Free  250 g drobnego cukru Zaczyn: w wysokim naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i mąki(...)Odstaw do wyrośnięcia na ok. pół godziny. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę i wyrośnięty zaczyn i wymieszaj (polecam użycie miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego). Całość dokładnie wymieszaj aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Ciasto przelej do formy (powinno stanowić ok. 1/2 objętości) i odstaw

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowa focaccia z porzeczkami 187

gałązka rozmarynu 300 g porzeczek  Mieszankę wsyp do miski. Drożdże rozpuść w wodzie i dodaj do mąki. Energicznie wymieszaj. Dodaj oliwę i sól i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyrób i rozwałkuj  na grubość ok. 1 cm. Z ciasta(...)wykrawaj miseczką kółka i odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Po wskazanym czasie ciasto posmaruj oliwą. Każdą focaccię posyp porzeczkami i posiekanym rozmarynem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut na złoty kolor. Spód focacci musi być złoty. Studź na kratce. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe focaccie z kurkami 171

cebula olej kokosowy  sól, pieprz Mieszankę wsyp do miski. Drożdże rozpuść w wodzie i dodaj do mąki. Energicznie wymieszaj. Dodaj oliwę i sól i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. W tym czasie oczyść kurki. Cebulę posiekaj na kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij(...)cebulkę. Dodaj kurki i podduś prze kilka minut.Dodaj listki rozmarynu, dopraw solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto na focaccie lekko wyrób i rozwałkuj  na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wykrawaj miseczką kółka i odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Po wskazanym czasie na cieście połóż

Kuchnia bezglutenowa
Pełnoziarnista słodka bułka 193

perypetie miałem, żeby w efekcie na mój stół trafiła pełnoziarnista słodka bułka … W związku z tym, że kupiłem niedawno mini piekarnik z Biedronki, postanowiłem go przetestować robiąc jakieś ciasto drożdżowe. Już wcześniej robiłem w nim mniejsze „wypieki” i do tego ładnie się spisywał, ale pora zmienić kaliber… Na pierwszy ogień poszła chałka. Chciałem zrobić tradycyjną, puchatą(...)bułę z mąki pszennej, która by połechtała moje glutenowe receptory. Niestety okazało się, że jak to na ciasto drożdżowe przystało, chałka za bardzo urosła już w piekarniku i dotykała górną częścią grzałki… wsio się spaliło i nie było co pokazać. Poirytowany poleciałem do marketu po mąkę pełnoziarnistą z zamysłem takim, że nie dość, że będzie zdrowiej, to w dodatku

Blendman
Tarta z kurczakiem i gruszką 205

kurczakiem, gruszką, lazurem i orzechami włoskimi. W końcu wczoraj udało mi się zrealizować ten koncept. Wyszło genialnie. Takie proste połączenie, a tak wiele doznań smakowych.  1 arkusz ciasta francuskiego 1 filet z kurczaka 2 gruszki 100 g sera lazur blue garść orzechów 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy(...)łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200°C na 10-12 minut. W tym czasie kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1 łyżeczce oleju kokosowego. Dodajemy paprykę, kurkumę, pieprz ziołowy i tymianek. Z gruszki wykrawamy nasiona i kroimy

Emskie Smaki
Ciasteczka Koperty Na Cydrze A'la Francuskie 155

Super kruchutkie ciasteczka które swoja strukturą w środku przypominają ciasto francuskie, ale spokojnienie wymagają długiego składania ciasta, robi się je w jakieś 15 minut, no plus pieczenie...a potem to już tylko przyjemność z jedzenia :) Jak na razie mój numer jeden wśród ciasteczek :) Składniki na około 4 blaszki: 4 szkl mąki tortowej 1 szkl cydru 2 łyżki cukru z wanilią(...)masła około 500 gr marmolady cukier puder do posypania ciasteczek 1. Mąkę z masłem, cukrem oraz szczypta soli umieścić w misie lub na stolnicy i powoli dolewając cydr, zagnieść ciasto. 2. Ciasto dzielimy na 4 kawałki. Bierzemy jeden i wałkujemy na niezbyt cienki prostokąt. Resztę owijamy folią i chowamy na ten czas do lodówki. 3. Z ciasta wykrawamy kwadraty

Gotowanie...to proste !
PARÓWKI ZAPIEKANE Z SEREM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 182

Kocham ciasto francuskie. A parówki z serem w cieście francuskim to jedno z moich ulubionych przekąsek. W sam raz na imprezy domowe, urodzinowe, sylwestra albo po prostu jako podwieczorek czy kolacja :)   Składniki: * 5 parówek * 1/4 z całego płata ciasta francuskiego * 100 g startego na tarce o grubych oczkach żółtego sera * siemię lniane do posypania Wykonanie: Parówki naciąć wzdłuż, nadziać(...)serem. Ciasto francuskie rozciąć na paski szerokości około 1 cm. Zawijać wkoło parówek. Posypać siemię lniane. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około 20-25 minut (aż ciasto francuskie się zarumieni

Zrób to smacznie
Jabłkowo brzoskwiniowe placuszki FIT 227

dokładnie łączę ze sobą te składniki ,jabłka oraz brzoskwinię obieram ze skóry i kroję na kawałki  , następnie blenderem mielę na mus , jak mamy owoce zmiksowane , dodaję do naszego ciasta i łączę składniki ze sobą , po wymieszaniu dodaję nasze wcześniej ubite białka i łyżka bardzo delikatnie mieszam , jak ciasto mamy za rzadkie , możemy dodać troszkę mąki otrębowej ,nasze ciasto powinno(...)być troszkę gęstsze niż na naleśniki . Jak mamy już przygotowane nasze ciasto na placuszki , rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju kokosowego i zaczynany zamarzyć nasze placuszki , do wykończenia całego ciasta , jak mamy placuszki już usmażone , możemy podać , z jogurtem greckim , czy z owocami , to już według upodobań

Mój Smak
Faworki 241

Żółtko - 2 sztuki Śmietana 18% - 3 łyżki Masło – 50g Szczypta soli Wódka – 2 kieliszki Olej do smażenia Wykonanie: Masło roztopić i przestudzone wymieszać z mąką, cukrem i jajkami. Do ciasta dodać szczyptę soli i całość wyrobić. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość około 1mm. Przy pomocy radełka wycinać z ciasta prostokąty, a w każdym z nich zrobić nacięcie w środku(...)przewinąć przez nie pasek ciasta. Ciasto smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone faworki odsączyć na ręczniku papierowym i po przestudzeniu opruszyć cukrem pudrem

Kuchnia Bon Appetit
Chlebki do żurku 140

papier do pieczenia Wykonanie: Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody z cukrem. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, jajka i rozczyn drożdży. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. W razie potrzeby delikatnie dolewać wodę, gdy ciasto będzie zbyt twarde. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie przygotować „obręcze” na chlebki(...)papieru do pieczenia wyciąć 3 paski równej długości, a następnie spiąć zszywaczem, tworząc kółka. Ciasto podzielić na 3 części i z każdej z nich oderwać małą kulkę. Ciasto umieścić w obręczy, na górze każdego chlebka przymocować kulkę i całość posmarować białkiem jaja. Następnie posypać czarnuszką i odstawić na pół h do wyrośnięcia. Po tym czasie piec w piekarniku przez

Kuchnia Bon Appetit
Mazurek wielkanocny z powidłami z płatków róży i gorzką czekoladą 150

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Mazurek wielkanocny z powidłami z płatków róży i gorzką czekoladą Składniki – ciasto: Masło – 250g Cytryna (skórka) – 1 sztuka Cukier puder – 200g Żółtko – 2 sztuki Sól – szczypta Składniki – masa marcepanowa do ozdobienia: Surowa masa marcepanowa – 200g Białka – 2 sztuki Składniki – masa czekoladowa: Czekolada(...)gorzka – 200g Miód – 2 łyżki Śmietanka 30% - 150 ml Masło – 20g Cynamon – szczypta Powidła z płatków róży – 4 łyżki Dodatkowo: suszone owoce (np. suszone morele Kresto ), orzechy, migdały Wykonanie – ciasto: Miękkie masło połączyć z cukrem, startą skórką z cytryny, mąką solą i żółtkami, a następnie zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na szerokość blachy

Kuchnia Bon Appetit

Proponowane wyszukiwania