PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 217kurczaka. Dodatek aromatycznego sosu curry z mlekiem kokosowym sprawia, że jest to danie, któremu nikt się nie oprze. Kremowy serek wykorzystałam nie tylko do nadzienia, ale również do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne – elastyczne, delikatne i wyjątkowo smaczne! A w mojej głowie jak grzyby po deszczu rodzą się fantastyczne przepisy! Częstujcie się! To danie ma TO COŚ , czemu nikt(...)się nie oprze! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO SEROWE NA PIEROGI/SAKIEWKI: * serek kremowy – 125 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna ok. 1 pełna szkl * miękkie masło – 1 łyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy – 125 g * sól, pieprz, curry * świeża kolendra * masło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka
Ostra na Słodko
Ciasto ze śliwkami 287Dzisiejsze ciasto ze śliwkami to klasyczne ciasto ucierane, które świetnie nada się jako baza pod placek z dowolnymi owocami – jest na tyle gęste, że bez trudu utrzyma sporą warstwę truskawek, malin czy jabłek. Moja wersja ze śliwkami wyszła na tyle dobrze, że myślę, że będzie częstym gościem podczas zbliżającej się jesieni. Owoce możecie posypać dowolną kruszonką, ja zdecydowałam się(...)kruszonkę owsianą, taką jak w przepisie na jagodowe crumble . Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego domowa skórka pomarańczowa lub 1 pomarańcza Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki
Ciastkozercy
Najlepsze Racuchy Drożdżowe 197połączeniu z dowolnymi owocami, konfiturami lub miodem stworzą przepyszne danie, któremu nie spo sób się oprzeć . Najlepsze Racuchy Drożdżowe - Składniki: 500 g luksusowej mąki pszennej Lubella - "idealnej do ciast drożdżowych" 30 g świeżych drożdży 1,5 szklanki mleka 4 czubate łyżki cukru łyżka miękkiego masła szczypta soli olej do smażenia cukier puder do oprószenia Najlepsze Racuchy Drożdżowe - Sposób przygotowania: Mąkę(...)Drożdże rozpuszczamy w ok. 1/3 szklanki letniego mleka z dodatkiem ok. łyżki cukru i łyżki mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Star aj my się nie dosypywać mąki, ponieważ placuszki stracą puszystość
Słodka Strona
PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 225kurczaka. Dodatek aromatycznego sosu curry z mlekiem kokosowym sprawia, że jest to danie, któremu nikt się nie oprze. Kremowy serek wykorzystałam nie tylko do nadzienia, ale również do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne – elastyczne, delikatne i wyjątkowo smaczne! A w mojej głowie jak grzyby po deszczu rodzą się fantastyczne przepisy! Częstujcie się! To danie ma TO COŚ , czemu nikt(...)się nie oprze! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO SEROWE NA PIEROGI/SAKIEWKI: * serek kremowy – 125 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna ok. 1 pełna szkl * miękkie masło – 1 łyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy – 125 g * sól, pieprz, curry * świeża kolendra * masło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka
Ostra na Słodko
CHLEB Z BRĄZOWEJ MĄKI CHLEBOWEJ 194Dziś na śniadanie zajadaliśmy pyszny, miękki i pulchny chlebek z mąki chlebowej. Idealne do jajecznicy czy kanapki z wędliną :) Z powodzeniem z takiego ciasta można też upiec bułeczki. Do upieczenia chlebka użyłam formy do pieczenia od firmy Papilart . Składniki: * około 350 g mąki chlebowej brązowej * około(...)było ani za zimne ani za gorące). Do mleka dosypać drożdże i cukier i wymieszać. Obie mąki wymieszać z solą, wlać mleko i roztopione, przestudzone masło. Wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie zajęło to około 40 minut). Po tym czasie drożdżowe ciasto wylać na stolnicę podsypaną mąką i dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie części
Zrób to smacznie
Śliwkowa drożdzówka 264Wszystkie składniki wymieszać i zagniatać przez kilka minut do momentu gdy samo będzie odchodzić od ręki. Ponownie przykryć miskę ściereczką i odstawić na ok 40 minut do wyrośnięcia ciasta. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować do rozmiaru blachy. Blachę należy wyłożyć pergaminem, ułożyć na nim ciasto i dokładnie wysypać je bułką tartą. Śliwki myjemy, osuszamy. Dzielimy na pół(...)wydłubujemy pestki. Każdą połówkę nakrawamy w kosteczkę. Śliwki ułożyć ciasno skórką do góry. Cukier wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Połową posypać śliwki na cieście. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 35 minut. Po wyłączeniu grzałki posypać ciasto pozostałą częścią cukru i zostawiać jeszcze przez chwile w nagrzanym piekarniku. Jak to drożdżówka, najlepiej
MarciochaKucharzy
Szarlotka na kruchym cieście 272Jednak ta pora roku ma kilka pozytywów, a największym z nich są pyszne, najlepsze, moje naj, najulubieńsze jabłka. A jak jabłka, to musi być szarlotka! Składniki: (na blaszkę 35x45cm) CIASTO: 500g mąki pszennej tortowej 350g zimnego masła 4 żółtka 150g cukru pudru szczypta soli MASA JABŁKOWA: 2 1/2 kg jabłek 500g cukru (więcej lub mniej - w razie potrzeby) 1/2 szklanki(...)bułki tartej 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: CIASTO: Masło podzielić na małe kawałki. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, masło, sól i żółtka - całość przesiekać nożem. Następnie szybko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na wielkość blaszki (którą należy wcześniej wysmarować masłem
Cakes By Kejt
Burger z parowaru 365minut w ciepłe miejsce. 3 pozostałe szklanki mąki przesiewamy i odsypujemy 1 do drugiej miski. Do 2 szklanek mąki dodajemy sól i pracujący rozczyn. Po czym wyrabiamy ciasto. Kiedy powstanie kleista zawiesina wlewamy oliwę i mieszając po 2 minutach wsypujemy resztę mąki i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Może się ono delikatnie lepić do rąk. Gotowe ciasto na bułki przekładamy(...)oprószonej mąką miski i przykrywamy ją natłuszczoną folią. Ciasto zostawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość. ( W tym momencie możemy przejść do przygotowania mięsa i krojenia innych składników ) Kiedy ciasto już będzie odpowiednie, wyrabiamy je ponownie 2 minuty i dzielimy na 8 części. Z każdego kawałka formujemy placki o średnicy ok. 13 cm i grubości 1 cm. Układamy
Parowar Faceta
Domowe bajgle z kurczakiem w sezamie i konfiturą z czerwonej cebuli 309żółtko rozbełtane z 1 łyżką wody, do posmarowania sezam, mak i inne ulubione ziarna do posypania Mąkę mieszamy z drożdżami, następnie dodajemy resztę składnik i wodę i wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Formujemy kulę i przekładamy je do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości(...)ciasto wyrośnie Pani Dorota zaleca podzielić ciasto na 10 równych kawałków, ja skłaniałabym się jednak ku 5-6 większym bajglom. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę i w środku każdej robimy otwór. Okręcamy ciasto na jednym palcu, a gdy dziura się rozszerzy - dwoma. Bajgle kładziemy na oprószonej mąką blaszce i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut
Cooking Monster
CHLEB Z BRĄZOWEJ MĄKI CHLEBOWEJ 255Dziś na śniadanie zajadaliśmy pyszny, miękki i pulchny chlebek z mąki chlebowej. Idealne do jajecznicy czy kanapki z wędliną :) Z powodzeniem z takiego ciasta można też upiec bułeczki. Do upieczenia chlebka użyłam formy do pieczenia od firmy Papilart . Składniki: * około 350 g mąki chlebowej brązowej * około(...)było ani za zimne ani za gorące). Do mleka dosypać drożdże i cukier i wymieszać. Obie mąki wymieszać z solą, wlać mleko i roztopione, przestudzone masło. Wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie zajęło to około 40 minut). Po tym czasie drożdżowe ciasto wylać na stolnicę podsypaną mąką i dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie części
Zrób to smacznie
Pszenne Bułeczki Śniadaniowe z Makiem (na Drożdżach) 207przygotowania: Do pół szklanki letniego mleka dodajemy drożdże, cukier i ok. łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto (najlepiej w food-procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta ponieważ będzie ono dość luźne). Wyrobione ciasto odstawia my na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie(...)ciasto dzielimy na ok. 12 części i formujemy z nich kule . N astępnie dłońmi "wałkujemy" je tworząc wałeczki ciasta takiej długości, aby można j e było następnie przewiązać tworząc "supełek". Bułeczki przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia (w dość dużych odstępach) i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne ok. 45 minut. Tuż przed włożeniem b ułeczek do piekarnika delikatnie
Słodka Strona
Chleb-Naan 165szklaki oleju 1/4 szklanki cieplej wody Mąkę ,sodę cukier i sol mieszamy na sucho *dodajemy jogurt mieszamy łyżka przez chwile * dodajemy trochę oleju *wody nie wszystko Wyrabiamy ciasto w misce pózniej na blacie podsypując troszkę mąka Smarujemy odrobina oleju ręce pod koniec ugniatania Ciasto musi być miękkie i nie klejące się *na końcu tyci oleju rozprowadzamy po wierzchu *pozostawiamy(...)nasze ciasto w misce na dwie trzy godziny przykrywając folia *nasze ciasto dzielimy na 4 porcje *rozgrzewamy specjalna patelnie do Naan Ja użyłam zwykła blachę. a za drugim razem specjalną płytką patelnię Nie.smarujemy.jej niczym Po prostu podgrzewamy na gazie Musi byc dobrze rozgrzana *formujemy 4 kulki robiąc ta.na blacie jedna ręka NIE FORMUJMY KULEK JAK NP. NASZE PĄCZKI *troszkę
Viola cooks with passion
Pizza z sosem pomidorowym, bakłażanem, szynką dojrzewającą i oliwkami 249szynki dojrzewającej, parmezan, świeża bazylia, świeża rukola Do misy miksera nasyp odważoną wcześniej ilość mąki, drożdży, cukru i soli. Następnie wlej oliwę i stopniowo podczas miksowania dodawaj wodę. Ciasto wyrabiaj przez około 10 minut. Wyrobione ciasto polej oliwą i uformuj kulę, przełóż do czystej miski i pozostaw do wyrośnięcia na około 50 minut. Przecier pomidorowy przelej do niewielkiego garnuszka(...)płatki chili, przypraw cukrem, solą i pieprzem. Gotuj dalej do zredukowania, a pod koniec dodaj świeże zioła i jeszcze chwilę pogotuj. Gotowy sos przełóż do miseczki, aby ostygnął. Gdy ciasto już wyrośnie przy pomocy piąstki odgazuj go, a następnie podziel na dwie równe części i rozłóż równomiernie na dwie blaszki do pieczenia wysmarowane oliwą lub wyłożone papierem do pieczenia - blaszki
Plate of Joy
Tarta z szynką parmeńską i mozarellą 374Kolejna wytrawna tarta... Tym razem z kruchego ciasta z włoskimi składnikami - szynka parmeńską, mozarellą i suszonymi pomidorami. Składniki: na ciasto: 250 g mąki tortowej 150 g zimnego masła 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody(...)sól, pieprz Mąkę przesiać z solą. Dodać masło pokrojone w kostkę i posiekać je z mąką. Dodać żółtko i wodę i szybko wyrobić całość na gładkie ciasto. Uformowane w kulę owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę. Kruche ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż forma, wyłożyć nim dno i boki formy. Spód nakłuć widelcem
wyzwania kuchenne
sernik snickers 204absolutnym hitem. Wilgotna marmurkowa masa serowa przykryta masłem orzechowym z kawałkami orzechów i czekoladą a wierzch wzbogacony jeszcze kawałkami batoników Snickers. Dla fanów masła orzechowego chyba nie ma lepszego ciasta. Fakt, jest dość kaloryczne ale gwarantuję, że mimo to nie poprzestaniecie na jednym kawałku. *blaszka 25*34 cm Składniki: na masę serową: 1 kg sera na sernik (z wiaderka(...)polewę: 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka lub śmietanki dodatkowo: 2 batoniki Snickers 150 g biszkoptów okrągłych Blaszkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, następnie dodać ser, olej, budyń i kasze mannę. Zmiksować na gładko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia