muffiny z malinami i czekoladą 167posiekaną czekoladę oraz cukier. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy mleko, ojej oraz jajka. Składniki płynne wlewamy do suchych, mieszamy do połączenia się. Na koniec dodajemy maliny i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzenia
Sernik jaglany ze śliwkami (bezglutenowy) 175dnia. Albo na samym początku. Albo na sam koniec. Właściwie to bez różnicy, bo dla mnie zawsze jest doskonała pora na kawałeczek sernikowego nieba. ;) Sernik jaglany to kolejne ciasto, które idealnie udaje sernik nie zawierając przy tym ani grama sera. Jest zbite, kremowe i taaaakie pyyyyszne! Kolejny dowód na to, że ciasta z jaglanki są po prostu najlepsze. Składniki(...)oleju kokosowego 100 g cukru trzcinowego 1 żółtko 1 banan Płatki jaglane łączymy w misce z olejemy kokosowym, cukrem trzcinowym, żółtkiem i bananem (zmiksowanym wcześniej na gładkie puree). Zagniatamy ciasto. Przed pieczeniem można jeszcze schłodzić w lodówce, ale nie ma takiej potrzeby, spód będzie po prostu bardziej kruchy. Ciastem wylepiamy formę o wymiarach (mniej więcej
Kuchnia Ellie
Czekoladowe z kokosowymi kulkami 281Żeby nie było nudno mam dla Was ciasto czekoladowe, niby zwykły murzynek ale skrywa w sobie serowo kokosowe kuleczki. Ciekawie wygląda i bardzo dobrze smakuje. Przepis podpatrzony gdzieś w sieci ale trochę przerobiony :) Kulki serowe: 400 g twarogu 150 g kokosu 50 g cukru 5 łyżek mąki 2 jajka Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i formujemy równej wielkości kulki, które(...)przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x35 cm) Ciasto: 6 jajek 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 150 g czekolady gorzkiej 4 łyżki kakao 3/4 szklanki mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą solią na sztywną pianę. Żółtka ucieramy
Cynamonowe szczęście
Alzacka tarta ze śliwkami 274lato nas w tym roku nie rozpieszcza ... jeszcze nie zdążyliśmy nacieszyć się słońcem i ciepłem , a już wieje chłodem. Powoli nadchodzi jesień ... także w kuchni. Ciasta ze śliwkami kojarzą mi się niezmiennie właśnie z tą pora roku. Dziś prosta tarta , wypełniona po brzegi śliwkami zatopionymi w delikatnym nadzieniu. Pachnąca cynamonem mmmmmm :) Składniki: Foremka(...)średnicy 28cm Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki (250g) pół kostki zimnego masła (125g) pół szklanki cukru (110g) 1 duże jajko łyżka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 2 jajka 120 g kwaśnej śmietany 100 g gęstego jogurtu naturalnego 1/3 szklanki cukru (70g) 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo : ok 800 g śliwek 2 łyżki bułki
Malinowa Kawiarenka
Czekoladowiec z bananami i śmietaną 206Szybkie ciasto z czekoladowym biszkoptem, masą czekoladową, słodką śmietanką i bananami. Bardzo prosta i słodka improwizacja do popołudniowej kawy! Foremka 24x30 cm Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie fixu do śmietany 1,5 łyżki cukru pudru(...)ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy i odstawiamy do delikatnego zgęstnienia. Złożenie ciasta: W blaszce układamy wystudzony biszkopt. Smarujemy go masą krówkową o smaku czekoladowym. Następnie wykładamy połowę śmietany, wciskamy okrągłe biszkopciki i przykrywamy je resztą śmietany. Wierzch wykładamy pokrojonymi w plasterki bananami
VioletoweKucharzenie
Francuskie ślimaki z cukinią 291Francuskie ślimaki z cukinią 2016-08-15 16:03:04 Porcje 10 Moje zauroczenie ciastem francuskim nie mija. Po pierwsze jest bardzo smaczne - a to za sprawą swojej specyficznej, warstwowej struktury w postaci cieniutkich, delikatnych i smacznych listków. Po drugie ciasto francuskie to morze możliwości, bo świetnie sprawdza się w wypiekach słodkich jak i wytrawnych. Po trzecie czas - wystarczy(...)minut i przekąska gotowa. Dlatego zawsze w lodówce lub zamrażarce mam opakowanie gotowego ciasta. Dodatki do niego zawsze się znajdą - może to być domowy dżem, sezonowe owoce, szparagi, parówki czy cukinia. Niespodziewani goście na pewno nas nie zaskoczą. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas przygotowania 35 min Czas przygotowania 10 min Czas
Wędrówki po kuchni
Sernik puszysty (lekki jak chmurka) 279Poniższy sernik rozpływa się w ustach - jest lekki, puszysty i delikatny w smaku. Nie kruszy się, ani nie pęka podczas pieczenia. Sernik należy piec w kąpieli wodnej, dzięki której ciasto będzie miało delikatną, piankową konsystencję. Pamiętajcie o tym, że produkty z lodówki powinny mieć temperaturę pokojową (oprócz śmietany). Sernik puszysty idealnie sprawdzi się na święta jak i na rodzinne(...)białek i ubitą śmietanę. Uwaga: składniki należy DELIKATNIE połączyć ze sobą (za pomocą szpatułki). Przygotowaną masę wylać na herbatniki. Wyrównać. Sernik piec w kąpieli wodnej* , aż do zarumienienia wierzchu ciasta**. Upieczony sernik studzić w piekarniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. * kąpiel wodna polega na tym, że formę z surowym ciastem należy umieścić w większej formie do pieczenia. Następnie większą
Ugotować
Domowa pizza 236Domowa pizza, czyli powiew Italii w kuchni (bez czekania, aż ciasto urośnie) www.kuchniasmakow.blogspot.com 50 gram drożdży 1 szklanka mleka 300-400 gram mąki 1 łyżka cukru szczypta soli olej (do posmarowania blachy) przecier pomidorowy ser tarty pieczarki szynka cebula pomidory oregano pieprz sól Ciasto: Do miski wsypać mąkę, cukier, sól. Mleko delikatnie podgrzać, wrzucić do niego drożdże. Wymieszać(...)rozpuszczenia drożdży. Mleko z drożdżami wlać do mąki. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać mąki. Blachę posmarować olejem. Ciasto rozprowadzić na blaszce. Nadzienie: Wierzch ciasta posmarować przecierem pomidorowym. Na to rozsypać tu i ówdzie ser. Oregano, pieprz, sól. Pieczarki, szynka, papryka, cebula, pomidory. Oregano. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika
Kuchnia smaków
Tarta bananowo-brzoskwiniowa 228krucha. Taka, jak tarta być powinna. No i te banany w towarzystwie brzoskwiń, opatulone orzechowo-cynamonową pierzynką...mmm Tą tartę trzeba po prostu zrobić! Tarta bananowo-brzoskwiniowa Ciasto: 1 łyżka cukru 1 żółtko 300 gram mąki 150 gram masła Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta wyłożyć na tortownicę (o średnicy(...)ciasta włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Nadzienie: 2-4 dojrzałe banany 100 gram zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 3 białka Orzechy wymieszać z cynamonem i kardamonem. Banany obrać, pokroić w plastry. Wyłożyć na spód tortownicy. Posypać delikatnie bułką tartą. Brzoskwinie pokroić w plastry. Wyłożyć na banany
Kuchnia smaków
Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym oraz "Fatum i furia" 227meteopatami - przy zbyt niskich lub za wysokich temperaturach kwitną wyłącznie kwiaty męskie, więc owoce się nie zawiązują. Ale gdy mamy nadmiar tych kwiatów, można usmażyć je w tempurze lub cieście naleśnikowym. To idealna sezonowa przekąska lub obiad w upalne dni, gdy ma się ochotę na coś lekkiego. Oczywiście na wygranej pozycji są ci, którzy cieszą się cukiniami z własnego ogródka(...)pszenna (ok. 3 łyżek) jajko woda lub mleko odrobina soli sól morska olej do smażenia W misce mąkę wymieszać z jajkiem i solą. Dolać tyle wody lub mleka, by ciasto miało odpowiednią konsystencję (niezbyt gęstą i niezbyt lejącą; najlepiej to sprawdzić wkładając małą cukinię - ciasto jest dobre, jeśli oblepia owoc). Z męskich kwiatów (te na cienkich łodyżkach; nie tworzą się
Weekendy w domu i ogrodzie
Grillowane placki z pasztetem 209pomocą wałka spłaszczyłam. Placki na grillu wypiekałam i przekąskę gotową już miałam. Takie placki na gorąco są genialne , ale na zimno również smakują idealnie . Składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej typ 550, szczypta soli, woda, mąka do podsypania, farsz: Wielkopolski pasztet z drobiem, oliwkami i kaparami 131 g PROFi, pieprz zielony marynowany, kapary. Przygotowanie: ciasto: Mąkę(...)mieszamy z solą i dodajemy tyle wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Odstawiamy na 15 min w misce pod przykryciem. Ciasto dzielimy na ok. 8 części. Rozwałkowujemy, na środku każdego nakładamy po łyżeczce pasztetu, dodajemy po kilka szt. kapary i pieprzu. Ciasto dookoła zwilżamy wodą i składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy dłonią i rozwałkowujemy na placki. Rada: placki podsypujemy mąką
Moniki Smakołyki
Sernik z jeżynami i czerwoną porzeczką 205lato z sezonowymi owocami jagodowymi, jeżyną i czerwoną porzeczką. Dodatek owoców możesz dowolnie modyfikować. Masa serowa jest idealna, owoce nie opadają na dno, a całość okolona chrupiącym kruchym ciastem. Sernik piecze się bardzo krótko, a przy tym nie rośnie, nie pęka i jest równy jak stół. Lepszej rekomendacji nie trzeba! Składniki na kruche ciasto: 225 g mąki orkiszowej jasnej(...)serową: 500 g sera 250 g macarpone 3/4 szklanki ksylitolu/cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej 2 jajka dodatkowo: 1 szklanka jeżyn 1 szklanka czerwonej porzeczki Wykonanie: składniki na kruche ciasto: mąkę, masło i cukier umieścić w misie robota i zagnieść jednolitą kruszonkę, następnie dodać jajko i miksować, aż składniki połączą się w zgrabną kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki drożdżowe z pigwą 234Bardzo lubię piec wszelakie pyszności z ciasta drożdżowego. Mam swój ulubiony przepis na rogaliki, który publikowałam już TUTAJ . Z tego samego przepisu, przerobionego na wersję wytrawną robiłam także PASZTECIKI ZE SZPINAKIEM . Postanowiłam tym razem wypróbować inną recepturę. Wybór padł na rogaliki z niezastąpionego bloga MOJE WYPIEKI . Przepisy są bardzo podobne, jeśli chodzi o składniki, różne są natomiast ich proporcje. Rogaliki(...)Moich Wypieków bardziej wyrastają i mam wrażenie, że są bardziej "okrąglutkie" ;) Są też bardziej miękkie i mają mniej chrupiącą skórkę. Użyłam do nich marmolady z pigwy. Do ciasta dodałam goździki, które fajnie się komponują z nadzieniem. Rogaliki zwijałam według swojego sposobu, dlatego wyszła mi zupełnie inna ich ilość. Składniki na 32 rogaliki: Ciasto: 580 g mąki pszennej 250 ml letniego
Wrzosowa Polana
Pancakes z owocami 178duże jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 340 ml mleka 65 g oleju maliny borówka amerykańska 2-3 łyżki gęstego naturalnego jogurtu Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Najlepiej robić to jest trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni. Wlewamy jedną łyżkę ciasta i smażymy(...)małym ogniu, aż na cieście pokażą się bąbelki, wtedy przekładamy na druga stronę i smażymy, aż będą złote. Ciasto bardzo ładnie się rozlewa na patelni formując okrągłe placuszki. Gotowe placuszki dekorujemy jogurtem i owocami
Kulinarne przygody Gatity
Chleb żytni na jabłkowym zakwasie 19737ºC. W drugiej misce wymieszaj resztę składników wraz z zakwasem. Dodaj ciepłą mieszankę i wymieszaj. Rozczyn będzie dosyć luźny. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na noc. Ciasto chlebowe właściwe 180 g pszennej mąki 600 g mąki razowej żytniej 1½ łyżki soli po 1 łyżce nasion anyżu, fenkułu i kminu 2 łyżki miodu miodu 80-100 ml wody(...)starte jabłko Czas na wypiek chleba. Do rozczynu dodaj po kolei miód rozpuszczony w wodzie, utarte jabłko, siemię lniane, nasiona, obie mąki i sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto powinno być tylko lekko lepkie. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie podziel wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i złóż kilka razy. Podziel ciasto na dwie
codojedzenia