Pizza z patelni w 15 minut 531Uwielbiam pizzę, ale szczerze to rzadko chce mi się ją przygotowywać (ze względu na długi czas przygotowania ciasta drożdżowego). Znalazłam jednak wyjście z tej sytuacji --> pizza w 15 minut z patelni, z ciasta bez drożdży. Jest pyszne, lekko kruche, delikatne- ze względu na obecność oleju. Składniki: 130 g mąki 4 łyżki oleju 4 łyżki ciepłej wody pół(...)łyżeczki soli Składniki na wierzch (dowolnie) np. 5 pieczarek 1/3 cebuli Kabanos 15 dag mozzarella ketchup Przyprawy: Oregano, bazylia, sól, pieprz Wykonanie: Składniki na ciasto wymieszać, wyrobić ciasto i rozwałkować na placek wielkości dużej patelni. Pieczarki, cebulę i kabanosa pokroić. Ja zawsze podsmażam delikatnie pieczarki i cebulę z przyprawami. Ciasto smażyć na patelni około 3 minuty, następnie odwrócić, posmarować ketchupem
Tradycyjna Kuchnia
Amerykańskie naleśniki – Pancakes 259zostały Amerykańskie naleśniki „Pancakes”. Pancakes to dalecy kuzyni naszych rodzimych naleśników, które to nieco różnią się od tych polskich. Są dużo grubsze i znacznie pulchniejsze gdyż powstają z gęstego ciasta wylanego grubą warstwą na patelni. Ciasto na naleśniki 3 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1 jajko 3 łyżki masła 1 łyżka cukru 1 łyżka proszku do pieczenia syrop klonowy(...)Amerykańskie naleśniki – Pancakes Wykonanie Przygotowanie Rozpoczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki, do dość dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy trzy łyżki roztopionego masła, jajko oraz mleko. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dobrze jest wykorzystać do tego celu mikser kuchenny. Wyrobione ciasto powinno być dość gęste. Następnie z odrobiną masła rozgrzewamy patelnię
Naleśniki
ODRYWANE BUŁECZKI 198taki pochmurny dzień, takie bułeczki z pewnością poprawią nam humor. SKŁADNIKI Nadzienie: 200 g sera w kostce 2 łyżki cukru 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego 1/2 szklanki jagód Ciasto: 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 3 łyżki cukru ok 250 g mąki 1 jajko 50 ml oleju szczypta soli WYKONANIE Farsz: Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Ciasto(...)miski kruszymy drożdże, posypujemy 1 łyżeczką cukru, zalewamy mlekiem,mieszamy, odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę cukru, jajko, olej, sól i mąkę. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Rozwałkowujemy ciasto ( podsypując mąką) na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku. Tak powstałą roladę tniemy nożem na plastry o grubości ok. 3 cm. Układamy
słodki bratek
Makaron ze szpinakiem 240Młyny 4 jajka 1-2 łyżki Polskiego Oleju rzepakowego 1/4 łyżeczki soli Obie mąki wysypać na blat, zrobić dołeczek i wbić jajka , wlać olej i wsypać sól.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić(...)około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić w wąskie paski [ długość makaronu będzie zależała od długości pasków ciasta] i przepuścić przez maszynkę do makaronu. Makaron można także pokroić nożem lub radełkiem. Makaron gotować w lekko osolonym wrzątku przez około 4-5 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Ilość
Moje domowe kucharzenie
Kuleczki ziemniaczane z serem 542powstaną skwarki, odcedzamy z tłuszczu i dodajemy do ziemniaków. Cebulę podsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku i łączymy z ziemniakami. Następnie dodajemy jajka i mąkę. Wszystko mieszamy, jeżeli ciasto nie jest dość kleiste dodajemy jeszcze mąkę (wszystko zależy od ziemniaków). Ser kroimy w kostkę ok 1 cm x 1 cm. Z ciasta kleimy mały placek(...)środek wkładamy ser i formujemy ciasto w kulkę. Następnie otaczamy kulkę w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Kulki smażymy na głębokim tłuszczu na złocisty kolor ok 3 minut. Smacznego
Niezły Młynek
Chleb czeski 176Bardzo prosty chleb pszenno-żytni, na zakwasie i drożdżach. Dzięki dodaniu drożdży, nie ma problemów z jego wyrastaniem. Składniki na ciasto: 165 g aktywnego zakwasu żytniego 330 ml letniej wody 440 g mąki pszennej chlebowej 110 g mąki żytniej jasnej 1,5 łyżeczki soli 9 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych W dużej misce dokładnie wymieszać(...)wszystkie składniki ciasta. Wyrabiać mikserem z hakiem ok. 5-7 minut. Przykryć ściereczką lub folią i zostawić na 10 minut, aby ciasto odpoczęło. Ponownie wyrobić przez ok. 5 minut, tak aby ciasto było gładkie i elastyczne. Zostawić przykryte na 1,5 - 2,5 godziny do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia
Przepisy na domowy ser i chleb
Tort truskawkowy z kolorowym biszkoptem 219ubijam na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodaję stopniowo cukier (3/4 szklanki), żółtka a na sam koniec na wolnych obrotach miksera dodaję przesiane mąki. Teraz dzielę zrobione ciasto na 4 części i do każdego dodaję inny barwnik. Wykładam papier do pieczenia TYLKO na spód blachy i wylewam po kolei ubarwione ciasta. Staram się żeby każda warstwa kolorowego ciasta(...)rozłożona równomiernie na całą powierzchnię blachy. Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 20-30 minut, zależy od piekarnika. Zawsze należy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (gdy będzie suchy patyk). Po skończeniu pieczenia zrzucam ciasto w blaszce na podłogę (wyłożoną np. ściereczkami) z odległości ok 50-60 cm. a następnie wstawiam do otwartego
Kuchnia Viki
Szaszłyki z pieca w cieście francuskim z dodatkiem ananasa 209jednosmakowy" szaszłyk staje się przekąską wykwintną i nad wyraz smaczną. Gwarantuję Wam, że dodatek ananasa do takiego zestawu warzyw i parówki, nie rozczaruje Was na pewno! Składniki gotowa ( rolka ) ciasta francuskiego parówki Na Dzień Dobry De Luxe z szynki Henryk Kania (zawartość mięsa wieprzowego z szynki to 93% ) żółta cukinia zielona cukinia czerwona papryka świeży ananas sól i pieprz(...)szaszłyki Ananasa obierz i pokrój w dużą kostkę. Pozostałe składniki umyj, pokrój na kawałki. Z parówki usuń folię, również pokrój. Rozgrzej piekarnik do 200-210 stopni C. Rozwiń ciasto francuskie i potnij na wstążki wzdłuż najdłuższego brzegu. Zacznij od wstążki z ciasta, nabij na wykałaczkę i przeplataj kawałek po kawałku, raz warzywo,wstążka, parówka,wstążka,ananas,wstążka
Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z krupczatki 263Polskie Młyny 4 jajka 1-2 łyżki Polskiego Oleju rzepakowego 1/4 łyżeczki soli Obie mąki wysypać na blat, zrobić dołeczek i wbić jajka , wlać olej i wsypać sól.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić na około(...)godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić w wąskie paski [ długość makaronu będzie zależała od długości pasków ciasta] i przepuścić przez maszynkę do makaronu. Makaron można także pokroić nożem lub radełkiem. Makaron gotować w lekko osolonym wrzątku przez około 4-5 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą
Moje domowe kucharzenie
Tort z kaszy gryczanej z pesto i kurkami 265kaszy gryczanej z serkiem kremowym z pesto o kolorze wyjątkowym, z kurkami rodzinie podałam i jego smakiem oraz wyglądem ich oczarowałam. Składniki ( tortownica o średnicy 22 cm): „ciasto gryczane” z kaszy i serka Apetina: 150 g kaszy gryczanej palona, 200 g kaszy gryczanej białej, 2 jajka, 125 g serka kremowego pomidory i bazylia Arla Apetina, mieszanka papryczek chili(...)oleju rzepakowego, opcjonalnie sól do smaku, ponadto: 200 g kurek, 1/2 trawy cytrynowej, 1 łyżka masła, sól, pieprz, bułka tarta do obsypania formy, świeże listki bazylii. Przygotowanie: „Ciasto”: Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. W dużej misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem serka kremowego. Dodajemy kapary, kaszę, bułkę tartą, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem
Moniki Smakołyki
Bułki pieczone i podane z sosem serowym i owocami morza 221mleka, Przykryć i odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę,olej, wlać wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko. Mleko powinno być lekko ciepłe. Dokładnie wyrobić jak każde drożdżowe ciasto na gładką sprężystą masę. Dużą miskę lekko wysmarować olejem i wrzucić wyrobione ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Thermomix – do naczynia miksującego dodać ciepłe mleko 1/2 szklanki(...)mąki, czas 2 minuty, temp. 37 C, interwał – do masy z drożdżami dodać pozostałe ciepłe mleko( nie gorące) mąkę, olej,wyrobić, czas 5 minut, naczynie zamknięte, interwał – ciasto wyłożyć do lekko natłuszczonej olejem miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. – reszta jak przy normalnym wyrabianiu ciasta Jak już ciasto wyrośnie uformować bułki i rozłożyć na dużym
Kuchnia Pokoleń
SEROWE PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM I KREMOWYM SERKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 238nikt się nie oprze. Tak jak już pisałam ostatnio – marka Apetina inspiruje! Niesamowicie inspiruje! I tym razem kremowy serek wykorzystałam nie tylko do nadzienia, ale również do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne – elastyczne, delikatne i wyjątkowo smaczne! A w mojej głowie jak grzyby po deszczu rodzą się fantastyczne przepisy! Częstujcie się! To danie ma TO COŚ , czemu nikt(...)się nie oprze! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO SEROWE NA PIEROGI/SAKIEWKI: * serek kremowy naturalny Apetina – 125 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna ok. 1 pełna szkl * miękkie masło – 1 łyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy Papaja i curry Apetina – 125 g * sól, pieprz * świeża kolendra * masło ghee – 2 łyżki SOS: * masło
Ostra na Słodko
Zapiekane pomidory w cieście francuskim z łososiem 229przyrządzeniu. Spróbujcie, a na pewno będą gościć na Waszym stole często :) Składniki na formę o średnicy 20 cm: -5 pomidorów malinowych -płat ciasta francuskiego -opakowanie (200 g ) serka Apetina o smaku bazylii i oregano -200 g łososia wędzonego -50 g masła - 2 łyżki octu balsamicznego -2 łyżki miodu -2 ząbki czosnku -musztarda francuska(...)Dusimy bez przykrycia ok.5 minut. Nie mogą być rozgotowane. Przekładamy pomidory płaską częścią na tortownicę. Układamy na pomidory łososia rozdrobnionego na kawałki. Polewamy pozostałym sosem z patelni. Płat ciasta francuskiego wykrawamy na wymiar formy tak, żeby przykleić ciasto do brzegów. Smarujemy w całości musztardą francuską. Stroną posmarowaną kładziemy na pomidory. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika
Kulinarne przemyslenia
Pizza z pieczonymi warzywami na cieście uniwersalnym 245razem sprawdziłam czy uniwersalne ciasto prawie do wszystkiego będzie dobre jako baza do pizzy. Jest! Spód wychodzi nieco grubszy niż w pizzy którą zazwyczaj robię, ale też bardzo smaczny. Obłożyłam ciasto pieczonymi warzywami, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych składników. Warto dodać pieczona paprykę z zalewy (taką ze słoika) dla zaostrzenia smaku. składniki pieczone warzywa : 4 czerwone cykorie(...)cukinia 2 czerwone podłużne papryki 1 czerwona cebula główka czosnku 2 gałązki rozmarynu sól morska pieprz oregano oliwa z oliwek na 1 pizzę 1/4 porcji uniwersalnego ciasta prawie do wszystkiego do obłożenia: 3- 4 łyżki dowolnego sosu pomidorowego np taki oliwa z oliwek pieczone warzywa pieczona papryka z zalewy - opcjonalnie 125 g mozzarelli porozrywanej na drobne kawałki
Stare Gary
ciastka z piwem vel piwoszki 190piwa 200 -250 g masła, schłodzonego dodatkowo: marmolada cukier puder wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem. Powoli wlewamy piwo, jednoczenie siekamy a następnie zagniatamy ciasto. (Możemy je chwilkę schłodzić w lodówce). Wałkujemy na stolnicy. Wycinamy np. kwadraty, na środku każdego kładziemy marmoladę, zlepiamy dwa naprzeciwległe rogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Domowy Smak Jedzenia