Zaczyn: 250 g mąki żytniej razowej, 200 ml letniej wody, 250 g zakwasu. Ziarna: 120 g ziaren (do wyboru sezam, słonecznik, dynia, czarnuszka, kminek itd.) gorąca woda Ciasto (10-12 godzin później): Zaczyn, 170 g mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej, którą trzeba zmielić na mąkę w blenderze
SzczyptaSmaQproszek do pieczenia i cynamon. W osobnej misce mieszamy trzepaczką cukier, miód, jogurt, olej i jaja. Mieszamy mokre składniki z suchymi, dodajemy pokrojone jabłko i ziarna słonecznika. Nie mieszamy zbyt długo, ponieważ grudkowate ciasto daje lżejsze muffinki. Łyżką przekładamy masę do papierowych foremek i wstawiamy formę do nagrzanego piekarninika. Pieczemy około 20 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru
Smakowity Blog Kulinarnymąki i zalewamy wodą. Wszystkie składniki mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min do wyrośnięcia drożdży. Następnie dodajemy kminek, płatki owsiane, słonecznik, lubczyk i pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto na chleb tak długo, aż będzie sprężyste, gładkie, ale delikatnie będzie nam się przyklejać do dłoni. W zależności od potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody
Moniki Smakołykiwiadomo-jak urodziny to tort .W tym roku przygotowałam dla mamy bardzo efektowny tort szachownica z kremem kawowym i prażonym słonecznikiem. Tort wygląda i smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosty w przygotowaniu. SKŁADNIKI *TORTOWNICA 21 cm CIASTO JASNE -5 jajek -0,5 szkl cukru (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -10 łyżek oleju -10 łyżek wody -1,5 szkl(...)mąki pszennej tortowej CIASTO KAKAOWE -5 jajek -0,5 szkl cukru (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -10 łyżek oleju -10 łyżek wody -1 szkl mąki pszennej tortowej -2 łyżki ciemnego kakao PONCZ -0,5 szkl wody -2 łyżki wódki -1 łyżka cukru SŁONECZNIK PRAŻONY -200 g słonecznika -75 g masła -2 łyżki mleka -1/4 szklanki cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudużą blachę, ale ciasto jest sycące, więc jeśli wolicie, możecie przygotować je z połowy porcji. Tak naprawdę użyjcie do niego wszystkiego, co akurat macie pod ręką i co lubicie. Ciasto Bajaderka przyjmie wszystko:) Jedyne o czym warto pamiętać, to aby używać do masy ciast suchych, bez kremów. Dobrze sprawdzi się między innymi biszkopt, ciasto babeczkowe, ucierane i muffinkowe. Na dużą(...)resztki ciast, możecie je zamrozić na później, a po odmrożeniu użyć właśnie do tego ciasta - niech nic się nie zmarnuje! Do tego deseru dobrze sprawdzą się również ciasta z zakalcem albo te przesuszone. Eksperymentujcie z dodatkami, rodzajami polewy czy kremów, którymi również możecie udekorować to ciasto. Smacznego:) PRZEPIS NA CIASTO BAJADERKA: na blaszkę o wymiarach 36x25 cm: kruche ciasto
Lekcje w kuchniziaren łuskanego słonecznika 1 jajko Przygotowanie: 100 g ziaren słonecznika drobno posiekać. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier i posiekane ziarna słonecznika- wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jedno całe jajko i dodać żółtko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Na koniec ciasto(...)spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremką o dowolnym kształcie (w moim przypadku był to kwadrat o średnicy 5 cm. z ząbkami) wyciąć ciasteczka. Wierzch ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika. Ciastka piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościciasto. Chleb jest o tyle prosty, że się go nie wyrabia, a do tego wybacza wahania ilości składników. Jego robienie polega w zasadzie na mieszaniu łyżką kolejnych składników. Opis wykonania dłuższy niż praca :)" To słowa zachęty z bloga na którym znalazłam przepis. Składniki : 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka otrębów pszennych ½ szklanki płatków owsianych ½ szklanki siemienia lnianego ½ szklanki słonecznika ½ szklanki(...)obficie rośnie! Kiedy ciasto urośnie przelewamy je do blaszki wyłożonej pergaminem, a na wierzch posypujemy świeżymi lub suszonymi ziołami, ja posypałam słonecznikiem Chleb wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180*C piekarnika i pieczemy około 40 minut ( wierzch ciasta powinien być zarumieniony). Chleb dzięki ziarnom bardzo długo zachowuje świeżość. Moje uwagi: wg mnie chleb
Proste Potrawyzaczyn cała namaczanka 350 g wody 240 g mąki orkiszowej jasnej 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki soli 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren dyni 50 g sezamu Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste i kleiste. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką
Przepisy na domowy ser i chlebWiosna to zieleń i zielone szparagi, które o tej porze roku smakują najbardziej. Szczególnie w towarzystwie takich tostów z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem. Składniki: ? ciasto francuskie ? biały serek kanapkowy ? łosoś wędzony ? pęczek zielonych szparagów ? kiełki słonecznika ? kilka plasterków cytryny ? oliwa do polania Wykonanie: ? Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą w środku. Szparag złamie się(...)cukru, wrzucić szparagi i gotować 7 minut, po czym delikatnie odcedzić. ? Z ciasta francuskiego wyciąć kółka i usmażyć je w gofrownicy na złoty kolor. ? Każdy tost posmarować serkiem, na serek położyć po kawałku łososia wędzonego i skropić sokiem cytryny. ? Tosty podawać z ugotowanymi szparagami, posypane kiełkami słonecznika, skropionymi oliwą
To co kochamszparagi, które o tej porze roku smakują najbardziej. Szczególnie w towarzystwie takich tostów z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem. Składniki: • ciasto francuskie • biały serek kanapkowy • łosoś wędzony • pęczek zielonych szparagów • kiełki słonecznika • kilka plasterków cytryny • oliwa do polania Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą w środku. Szparag(...)minut, po czym delikatnie odcedzić. • Z ciasta francuskiego wyciąć kółka i usmażyć je w gofrownicy na złoty kolor. • Każdy tost posmarować serkiem, na serek położyć po kawałku łososia wędzonego i skropić sokiem cytryny. • Tosty podawać z ugotowanymi szparagami, posypane kiełkami słonecznika, skropionymi oliwą
To co kochammelisa, szałwia, tymianek) dodatkowo: 10 g ziaren dyni 20 g ziaren słonecznika Mąkę przesiać do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać 100 ml wody i odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić i przestudzić. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i sól, zagnieść ciasto. Wlać masło, wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, włożyć do miski(...)ziołami. Przeciąć wzdłuż na 3 paski, ułożyć jeden na drugim. Złożone ciasto pokroić na 5 kawałków. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Złożone kawałki ciasta układać pionowo w formie. Wierzch posypać ziarnami dyni i słonecznika. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w 180 st. C. przez 45 minut. Ostudzić. Smacznego! A Wy? Upiekliście dzisiaj chleb
Pożeraczka, czyli raz adobrzepistacji 6 kostek gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, otręby, masło migdałowe, banana, chia, ksylitol oraz mleko migdałowe umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki tj. słonecznik, migdały, żurawinę, pistacje oraz czekoladę (czekoladę i pistacje siekamy na mniejsze kawałki). Przy pomocy łyżki formujemy kule wielkości sporego orzecha włoskiego i układamy na blaszcze
DefinicjaSmakuprzygotowany słonecznik jest nie tylko pyszną przekąską, ale również świetnym dodatkiem do przeróżnych ciast i deserów. Uwielbiam jego przyjemną chrupkość oraz maślano-karmelowy smak! Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. łuskane pestki słonecznika Dodatkowo: 1 łyżka masła - na każde 100g łuskanych pestek 1 łyżka cukru - na każde 100g łuskanych pestek (można dodać odrobinę więcej) Masło z cukrem rozpuścić na patelni. Następnie
Di gotujezagnieść jednolite ciasto(gdyby ciasto było za miękkie wsadzić na chwilę do lodówki na ok.15 minut). Białka roztrzepać widelcem z 3 łyżeczkami ksylitolu. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wycinać koła(ja wycinałam kieliszkiem). Słonecznik i inne ziarna wysypać na talerzyki, wycięte kółka, smarować białkiem roztrzepanym z ksylitolem i posmarowaną powierzchnią położyć na ziarnach, przycisnąć palcami aby jak najwięcej
Smaczne Zdrowe