Wegański chleb bez mąki. 158jest łatwy do zrobienia, składa się z prostych składników i co ważne jest bez dodatku cukru . Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają(...)wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto na chleb. Mocno dociskamy. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy chleb przez 60 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zdrowy i najprostszy chleb mogło by się powiedzieć, chleb bez wyrabiania ciasta drożdżowego , ale za to ze słonecznikiem , dynią , siemieniem lniany , orzechami włoskimi, sezamem i płatkami owsianymi . Jest to chleb , który idealnie nadaje
Zdrowy Styl Joanny
Ciastka owsiane z siemieniem, słonecznikiem, żurawiną, bardzo chrupiące 159szkl. płatków owsianych górskich 1 szkl.-1,5 szkl. dowolnych nasion/ziaren/bakalii posiekanych ( u mnie słonecznik, siemię lniane, żurawina, orzechy ziemne i włoskie, migdały) 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli Sposób przygotowania Składniki zagniatamy na stolnicy. Jeśli ciasto się będzie rozwalać, nie będzie ścisłe, nie martwimy się, zostawiamy je na 15 min. Odrywamy od ciasta(...)stopniach. Wyjmujemy drewnianą łopatką. Pozostawiamy do ostygnięcia 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciastka-owsiane-siemieniem-slonecznikiem-zurawina-chrupiace/ MieszamWGarnku Artykuł Ciastka owsiane z siemieniem, słonecznikiem, żurawiną, bardzo chrupiące pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Pszenne bułki z prażonym słonecznikiem – udawane grahamki :) 179Moje bułki jak grahamki wyglądają, bo kolorystycznie je przypominają. Jednak ciasto z samej mąki pszennej przygotowałam, ale dużo zmiksowanego, prażonego słonecznika dodałam. To dzięki niemu kolor został zmieniony, a smak pieczywa wzbogacony. Bułki z wyglądu, może nieidealne, ale w smaku przepyszne, genialne. Składniki 10 szt.: 40 g świeżych drożdży, 100 g płatków owsianych zwykłych, 400 g mąki pszennej(...)płatki owsiane i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, na 15 min do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy, sól, zmiksowany słonecznik i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki
Moniki Smakołyki
Ciasto dyniowe 214osobnej misce ubić olej z jajkami, na koniec dodać puree dyniowe i ponownie zmiksować. Połączyć obydwie mieszanki i delikatnie miksować aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać orzechy lub ziarna słonecznika. Wylać do natłuszczonej blaszki, np. keksówki. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni ( najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone niż sztywno trzymać sie czasu pieczenia
Ukojenie Podniebienia
Czekoladowa Kraina 152Czekoladowa Kraina Ciasto bez pieczenia na bazie czekolady i śmietany, na chrupiącym spodzie. Ciasto jest bardzo smaczne, szybko się robi, jak ktoś woli mniej słodkie, proszę nie dodawać cukru pudru. Forma 24 cm X 24 cm 15 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: · 300 g ciastek Petit Beurre(...)wodnej czekoladę biała a do drugiej również rozpuszczoną czekoladę ciemną. 4. Masy przekładamy do tortownicy, biała masa, następnie ciemne masa. 5. Wierzch ciasta dekorujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. 6. Chłodzimy w lodówce dwie godziny. 7. Smacznego
Kulinarna Chwila
Codzienny chleb pszenny na zakwasie 197mąki pszennej (u mnie typ 450) 3/4 łyżeczki soli pół łyżeczki cukru ok. 300 ml przefiltrowanej wody ewentualnie: ziarna słonecznika Rano wymieszać w dużym garnku mąkę, cukier, sól i zakwas. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto aż pojawiają się pęcherze powietrza. Wyrabianie trwa ok. 6 minut. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno dawać się wyrabiać drewnianą łyżką. Garnek przykryć(...)ogrzewania, może to potrwać dłużej) ciasto zwiększy swoją objętość. Dużą garść odkładamy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechowujemy w lodówce. Resztę ciasta przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy ziarnami słonecznika i wkładamy torby foliowej. Szczelnie zamykamy i czekamy na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin. Piec w temp. 180-200 stopni C przez
Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik papieski 286Sernik papieski Pyszne i eleganckie ciasto na specjalne okazję. święta, komunie, urodziny i tym podobne przyjęcia. Pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Stanowi prawdziwą ozdobę stołu.Polecam! Składniki: Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu 1 szklanka cukru 2 jajka 4 żółtka 1 szklanka mleka 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki oleju Beza orzechowa(...)czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Na bezie rozprowadzamy równomiernie masę kajmakową *** *** Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz słonecznik i podgrzewamy ciągle mieszając, aż słonecznik skarmelizuje się. Całość odkładamy do przestudzenia *** *** Gdy słonecznik ostygnie posypujemy nim równomiernie wierzch ciasta. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE
Blog z Apetytem
Debiut: Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem 272ciepłej wody Przygotowanie: Drożdże instant wymieszać z mąkami, siemieniem lnianym, słonecznikiem i solą. Dodać masło i ciepłą wodę, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać odrobiną słonecznika. Piec ok. 1 godzinę w 200 stopniach lub do "suchego patyczka". Debiut: Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem
Czarnawisienka
Ciasteczka owsiane z bakaliami i skórką pomarańczy 122Dzień dobry :-) Kochani dziś przepis na rewelacyjne ciasteczka owsiane z czekoladą, suszoną aronią, słonecznikiem, cynamonem i kandyzowaną skórką pomarańczy. Robi się je szybciutko, pachną i smakują rewelacyjnie. Proponuję od razu zrobić z podwójnej porcji, bo znikają szybciutko :-) Miłego dnia :-) Składniki na 1 porcję: 130 g mąki pszennej 120 g masła 190 g płatków owsianych (nie błyskawicznych) 1/4 szklanki cukru(...)masa będzie jasna i puszysta dodajemy jajko i miksujemy. Następnie mąkę mieszamy z płatkami, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy stopniowo do ciasta cały czas miksując. 2. Teraz dodajemy posiekaną czekoladą, skórkę z pomarańczy, słonecznik, i aronię. Mieszamy drewnianą łyżką. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta, forujemy kulkę (jeśli ciasto będzie się kleić ręce
kruche babeczki
Najprostszy chleb bezglutenowy... 268Przygotowanie: Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać, następnie dodać taką ilość wody (cały czas mieszając łyżką), aby uzyskać kleiste, półpłynne ciasto. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej ulubionymi ziarnami (np. słonecznika, dyni). Wyrównać wierzch i również posypać ziarnami. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Wstawić formę z ciastem
Domowa Cookierenka Agi
Chleb Galicyjski 220pestek dyni 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka prosa mąka kukurydziana, do posypania 1. Oprószyć blachę mąką kukurydzianą. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną i razową z solą. 2. Wymieszać w misce drożdże z wodą. Wlać wraz z oliwą do zagłębienia zrobionego w mące, odczekać 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Wyrobić zwarte ciasto. Wyłożyć ciasto na stolnicę lekko oprószoną(...)Włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć lekko natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, by wyrosło. 3. Przekłuć ciasto nożem i wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką. Dodać pestki dyni, słonecznika i proso. Delikatnie zagnieść. 4. Uformować kulę. Skręcić na czubku, żeby powstał zawijas. Przełożyć ciasto na przygotowaną blachę i oprószyć mąką kukurydzianą. Przykryć
Apetyczna babeczka
Chleb z dodatkiem mąki z pszenicy Kamut i świeżej pokrzywy 222Był przygotowany z kompozycji różnych mąk, z dodatkiem pokrzywy, ziaren dyni i słonecznika. Bochen był dość długi, miąższ ciemny, krojony wzdłuż tworzył długie kromki, przez co wyglądał zjawiskowo:). Bardzo smaczny z wyczuwalnym aromatem pokrzywy. Upiekłam i ja w/g włąsnego przepisu. Liście pokrzywy można dodać do każdego ciasta chlebowego, wzbogacając chleb o smak, zapach, składniki mineralne, witaminy z grupy(...)pewno będzie dobra do kruchych domowych ciasteczek czy krakersów. Wcześniej namoczone ziarno i ugotowane można dodawać do sałatek czy innych dań jak również do ciasta chlebowego zamiast lub w połączeniu z ziarnami słonecznika, dyni czy sezamu. Kamut nie jest zmodyfikowany genetycznie i uprawiany jest bez nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. Chleb z dodatkiem mąki z pszenicy Kamut i świeżej
Leśny Zakątek
Krucha tarta z rabarbarem i truskawkami. 209wałkujemy i wykładamy nim formę (spód i boki), gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 10 minut na jasno złoty kolor. KRUSZONKA: 2 łyżki ciasta kruchego 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki 1 łyżka ziaren słonecznika lub posiekanych orzechów lub pokruszonych płatków migdałów Wszystkie składniki na ciasto siekamy, a następnie rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki
Rozpustne gotowanie
CHLEB PSZENNO- ŻYTNI Z PŁATKAMI OWSIANYMI 96zrobić zdjęcia i podać Wam przepis. Dziś przygotowałam mały bochenek chleba z mąki pszennej i żytniej, do środka dodałam siemię lniane i ziarna słonecznika, a wierzch posypałam płatkami owsianymi. Chleb wyszedł obłędny i od razu na śniadanie zjedliśmy niemal połowę ;) Uwielbiam domowe pieczywo, pracy z tym tyle(...)minut, aby zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie wsypać do misy obie mąki, sól, wlać pozostałe 1/2 szklanki wody, wsypać siemię lniane i ziarna słonecznika. Do robota przymocować hak do ciasta drożdżowego. Dobrze wymieszać ciasto. Ponownie zakryć misę i odstawić ciasto na godzinę, aby urosło i podwoiło swoją objętość. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, kiedy ciasto urośnie, przełożyć
Zrób to smacznie
CHLEB PSZENNO- ŻYTNI Z PŁATKAMI OWSIANYMI 102nowego to staram się od razu zrobić zdjęcia i podać Wam przepis. Dziś przygotowałam mały bochenek chleba z mąki pszennej i żytniej , do środka dodałam siemię lniane i ziarna słonecznika, a wierzch posypałam płatkami owsianymi. Chleb wyszedł obłędny i od razu na śniadanie zjedliśmy niemal połowę ;) Uwielbiam domowe pieczywo , pracy z tym tyle co nic a efekt i zapach(...)minut, aby zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie wsypać do misy obie mąki, sól, wlać pozostałe 1/2 szklanki wody, wsypać siemię lniane i ziarna słonecznika. Do robota przymocować hak do ciasta drożdżowego. Dobrze wymieszać ciasto. Ponownie zakryć misę i odstawić ciasto na godzinę, aby urosło i podwoiło swoją objętość. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, kiedy ciasto urośnie, przełożyć
Zrób to smacznie
Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem 183razem trochę zdrowsza wersja ciasteczek, a mianowicie przepis na ciasteczka owsiane! 🙂 Z dodatkiem słonecznika, sezamu, rodzynek oraz żurawiny. Aromatyzowane skórką z cytryny oraz wanilią, z niewielką ilością cukru. Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcik
Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem 183razem trochę zdrowsza wersja ciasteczek, a mianowicie przepis na ciasteczka owsiane! 🙂 Z dodatkiem słonecznika, sezamu, rodzynek oraz żurawiny. Aromatyzowane skórką z cytryny oraz wanilią, z niewielką ilością cukru. Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcik
Drożdżowe Kołaczyki Z Ziemniakami, Cebulką I Kiełbaską 133przepisie, jeśli malutkie to będą na dwa gryzy. Są łatwe do zrobienia, a naprawdę można nimi się najeść i ładnie wyglądają na stole, prawie jak słoneczniki ;) Składniki na 6 sporych bułeczek Ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl ciepłego mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 jajko (ująć 1 łyżeczkę żółtka do posmarowania bułeczek) 1 łyżeczka mleka
Gotowanie...to proste !
Chleb na maśle orzechowym 158łyżki nasion słonecznika (30 g) Czas przygotowania: 5 min + 40 min pieczenia Ilość: 450 g chleba Przygotowanie Jajka , masło orzechowe , proszek do pieczenia i sól dokładnie mieszamy (najlepiej zmiksować). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . Na końcu opcjonalnie dodajemy siemię lniane i nasiona słonecznika i krótko mieszamy. Dość rzadkie ciasto wylewamy
WegePrzepis
Śniadaniowe gofry z groszkiem cukrowym, bobem i kozim serem / Breakfast waffles with sugar peas, broad beans and goat's cheese 173łyżki margaryny Śniadaniowej o smaku solonego masła 4-5 szt. rzodkiewek 200 g. dojrzewającej rolady koziego sera pęczek szczypiorku wraz z cebulką garść migdałów kiełki słonecznika sól, pieprz Wszystkie składniki na ciast o gofrowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek, a te ubij na sztywną pianę. Do mąki
Delicious Place
Ravioli z pieczoną dynią, podane z palonym masłem i chrustem z pestek. 184wolisz np. okrągłe, tutaj pełna dowolność. Gotowe ravioli wrzucamy na osolony wrzątek gotujemy od wypłynięcia na wierzch przez 5 do 9 minut w zależności od grubości ciasta. Gotuj na małym ogniu! Ziarna słonecznika i dyni upraż na suchej patelni. Zdejmij na talerzyk. Na tej samej patelni stop masło i "spal". Poczujesz ten zapach masła, a ono samo zrobi się bardziej
SMYKWKUCHNI
Kruche babeczki z masą krówkową 108Na początek kolejnego tygodnia, chciałam Wam lekko osłodzić ciężki poniedziałek. Jedynie co mnie wyciąga rano z łóżka to duży kubek kawy. By jeszcze lepiej ją się
Pink Envelope
Domowy chleb razowy. 204pieczenia ciast lub dokładnie wysmaruj tłuszczem. Teraz uformuj ciasto w foremce , pomaluj go wodą za pomocą pędzla i posyp płatkami owsianymi lub ziarnem słonecznika ewentualnie innymi ziarnami zbóż. Ziarna lekko przygnieć palcami do ciasta, aby po upieczeniu nie oderwały się od niego. Formę przykryj ściereczką lub papierem i połóż w ciepłe, wilgotne miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut
Przepisy i porady kulinarne
ciastka owsiane 267szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1 op. proszku do pieczenia, 1 szkl. oleju, 2 jajka i ścieramy na grubych oczkach dwa jabłka. Potem wyrabiamy lepkie ciasto. Można też dodać rodzynki, ziarna słonecznika, pestki dyni .... Formujemy kulki i rozpłaszczając układamy na blachę. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 st.C / 25-30 minut Jak ostygną mamy super ciastka dla każdego, pyszne
chleba naszego
Domowy chleb 212piąte: nie nudzi się. Powyższy przepis ma setki możliwości konfiguracyjnych. Mąka (pszenna lub mieszana), woda, sól, drożdże i cukier są bazą, a co dodacie do ciasta – to już Wasza inicjatywa. Pestki słonecznika? Otręby owsiane? Prażoną cebulkę? A może oregano? Łyżeczka słodkiej papryki sprawi, że chleb będzie lekko czerwony, zaś curry zabarwi go na żółtawy kolor. Macie jeszcze inne pomysły
Proste-przepisy.pl
Ciasteczka owsiane migdałowe 182puch. Cały czas ucierając dodawać cukier brązowy, jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Gdy składniki się połączą dodać płatki owsiane, migdały i słonecznik oraz szczyptę soli. Wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć dłonią i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka trochę urosną więc należy zachować większą odległość aby się nie posklejały
Smakołyki Asi
CHLEB NA ZAKWASIE 186pszennej Typ 550 600ml letniej wody 5 łyżek zakwasu 1 łyżka soli 100g pestek słonecznika Sposób przygotowania: Obie mąki wymieszać, dodać sól, zakwas i wodę. Wsypać słonecznik. Wszystko dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto musi być dość klejące. Jeśli jest potrzeba to dosypać mąkę lub dolać wody. Ciasto przełożyć do brytfanki - keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie owinąć folią spożywczą
Prosto i Smacznie z Anetą
Chleb orkiszowy z amarantusem na zakwasie 202amarantusem i szczyptą soli, następnie gotować go, aż wchłonie całą wodę i będzie miękki, ale chrupiący. Zdjąć z palnika następnie ostudzić. Mąki, zakwas, wodę sól, słonecznik oraz amarantus wymieszać w misce. Ciasto jest luźne. Do natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki (o wymiarach 23x13) przelać ciasto, wyrównać i przykryć folią spożywczą. (jeśli nie macie foremki z nieprzywierającą powłoką to wyłóżcie
Delicious Titbits