ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:34/224)

Bułeczki serowe z ziarnami 155

wiem dlaczego, ale jesienią zawsze znacznie częściej używam wszelkich ziaren. I tak na przykład do przygotowania tych bułeczek użyłam ziaren słonecznika oraz pestek dyni. Ponadto do ciasta dodałam sporą ilość białego sera i miód, nie użyłam zaś w ogóle drożdży. Żeby efekt końcowy cieszył oko zwinęłam je w ślimaczki:)  Składniki: 300g chudego twarogu, 100ml stopionego masła + 2 łyżki masła(...)100ml mleka, garść ziaren słonecznika (użyłam Kresto), łyżka pestek dyni, szczypta soli, 2 łyżki miodu, 1/2kg mąki pszennej, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, mleko do posmarowania, cukier do posypania.   Przygotowanie Twaróg rozgnieść widelcem. Ziarna podprażyć na suchej patelni, ostudzić, posiekać i wymieszać z 2 łyżkami masła oraz twarogiem.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać rozgnieciony

Z miłości do słodkości
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej 281

czekoladowe, kasza gryczana jest mocno wyczuwalna, ciasto jest delikatnie słodkie. Już na surowo bardzo mi smakowało. Ciasto nie sprawi Wam problemu. Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony Olgi Smile . Moja modyfikacja polegała na tym, że dałam jedynie kaszę paloną, zamiast orzechów, dałam prażony słonecznik i dałam daktyle pół na pół z rodzynkami. Bezglutenowe Bez mleczne Bez jajeczne Bez cukru Bez tłuszczu(...)gryczanej Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej (prażonej) ewentualnie 1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki gorzkiego kakao lub karobu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki daktyli

moj przepis na
Zupa dyniowa 64

czerwona (150 g) 750 ml bulionu 1-2 łyżki masła szczypta pieprzu Cayenne pieprz, sól do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki Dodatkowo: ciasto francuski szynka parmeńska lub ser żółty zioła prowansalskie ser parmezan lub jogurt grecki i słonecznik łuskany Przygotowanie: Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojoną w niewielkie kawałki dynię oraz paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę. Całość podsmażyć(...)stopniach. Zupę należy przed podaniem zmiksować blenderem, aby miała jednolitą konsystencję i doprawić do smaku. Całość podawać z prażonym słonecznikiem i kleksem z jogurtu lub posypać parmezanem. Na górę miseczki lub talerz wyłożyć paluszkami z ciasta francuskiego. Krok po kroku: 1. Obrać dynię 2. Podsmażyć cebulę na maśle 3. Pokroić dynię w niewielkie kawałki i dodać do cebuli 4. Dodać

KuchniaWeDwoje.pl
Focaccia z kiełbasą - dzielona na pół 158

ciasto. Jako ostatnią dodajemy oliwę i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie ładnie odchodziło od ręki. Zostawiamy je pod przykryciem na 60 minut. Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy je na kształt blaszki. Po przekątnej wysypujemy słonecznik, jedną stronę wykładamy plasterkami kiełbasy, drugą mozzarellą i pomidorkami. W pustych miejscach robimy palcem dziurki w cieście, całość posypujemy solą. Odstawiamy na 30 minut

Gotowanie i blogowanie
Chleb ze słonecznikiem 123

letniej wody i 1 szklanki słonecznika. Drożdże pokruszyłam, rozpuściłam w 1/4 szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, pozostawiłam na kilka minut. Do mąki dodałam sól,wsypałam słonecznik, wlałam wodę i rozczyn, zagniotłam. Ciasto dobrze wyrobiłam, odstawiłam do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Wyrośnięte przełożyłam do dwóch keksówek posmarowanych olejem i posypanych mąką. Wierzch chlebka posmarowałam rozkłóconym jajkiem, posypałam słonecznikiem. Piekłam w dobrze

Darcia w kuchni
Kotleciki z kurczaka z suszonymi pomidorami i słonecznikiem 197

danie z typu oszczędnych ;) zwykłych kotlecików z piersi kurczaka (takich wiesz-po prostu w panierce) z tej porcji mięsa nie wyjdzie aż tak dużo! Dzięki zmieszaniu pokrojonego mięsa z ciastem a'la naleśnikowym zwiększamy znacznie ich ilość (wyszło mi dokładnie 16 kotlecików takich jak widać na zdjęciu), ale i sytość. Propozycja doskonała, gdy na obiedzie nagle pojawia się więcej osób(...)obie mąki, słodką paprykę, sól i pieprz. Mieszamy do uzyskania ciasta gęstszego niż na naleśniki. Mięso z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do ciasta w misce, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i ziarna słonecznika. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, łyżką wykładamy porcje ciasta i formujemy kotleciki. Smażymy z obu stron na złoty (złotoczerwony?) kolor. Wyjmujemy

Kolorowy Przepisownik
Brownie ze słonecznikiem 165

Jajka ubić a następnie porcjami dodawać cukier, cały czas ubijać. Następnie porcjami dodawać mąkę a potem rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec dodać ziarna słonecznika. Blaszkę o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 20 minut. Ciasto wystudzić, posypać cukrem pudrem i pokroić w kwadraty

Monia miesza i gotuje
Tarta ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami 113

ekaloria.pl/szpinak-trudna-historia/ Tarta ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami Składniki: 350 g ciasta francuskiego (1 płat) 250 g szpinaku 8 suszonych pomidorów w oleju + 2 łyżki oleju 150 g sera feta 2 ząbki czosnku 2 świeże pomidory ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 4 łyżki prażonego słonecznika sól i pieprz 2 jajka 4 łyżki gęstej śmietany lub sera ricotta 2 łyżki oliwy(...)się ładnie zarumieni. Jeżeli w trakcie pieczenia widzimy, że ciasto w niektórych miejscach podniosło się za bardzo, możemy otworzyć piekarnik i lekko je uklepać. Na podpieczone ciasto wykładamy szpinak, posypujemy drobno pokrojoną fetą, słonecznikiem i polewamy wymieszanymi ze śmietaną albo serem jajkami. Na wierzchu układamy plastry pomidora. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy tartę 25 minut. Na ostatnie

Moja Mama Gotuje
Chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami 292

Chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami Zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego (z mąki pełnoziarnistej) 200 g mąki żytniej razowej 200 ml letniej wody Ciasto: 520 g mąki żytniej razowej 120 g pestek słonecznika (ja dodałam słonecznik i pestki dyni) 100 g otrębów żytnich 30 g sezamu 350 ml letniej wody 3/4 łyżki soli himalajskiej olej kokosowy do wysmarowania(...)miseczki i zalać gorącą wodą tak, aby je przykryła. Odstawić do przestudzenia na 15 minut. Mąkę zmieszać z wcześniej przygotowanym zaczynem, pestkami słonecznika, solą i sezamem. Dodać także otręby z wodą, w której się moczyły. Ciasto wyrabiać za pomocą miksera - w trakcie dodawać powoli letnią wodę. Składniki mieszać kilka minut, ciasto powinno wyjść w miarę rzadkie. Długą keksówkę (lub dwie

FitKot
Najlepsze ziarna do wypieku domowego chleba 72

Domowy chleb powinien cechować się wyjątkowym smakiem i aromatem. Chętnie sięgamy po sprawdzone ziarna, jakimi są pestki dyni łuskane, słonecznik łuskany, czy siemię lniane. Te zdrowe produkty mają dobry wpływ na organizm człowieka. Dlaczego warto wykorzystać te składniki podczas pieczenia domowego chleba? Jakie zalety mają ziarna tego typu? O czym warto wiedzieć? Jak zrobić pyszny chleb w domu? Siemię lniane(...)atutem.  Słonecznik łuskany Łuskane ziarna słonecznika są doskonałą przekąską dla całej rodziny. Okazuje się, że po słonecznik sięgamy także podczas pieczenia domowego chleba. Na sklepowych półkach dobierzemy nasiona prażone, solone, czy z różnymi dodatkami. Najzdrowsze będą jednak te, jakie nie mają  zbyt wielu dodatków. Słonecznik łuskany jest popularnym dodatkiem do wypieku chleba. Nasiona wzbogacają smak ciasta chlebowego. Istnieje

I LOVE LIFE
CHLEBEK ZE SŁONECZNIKIEM I PESTKAMI DYNI 151

przygotowane ciasto odstawiamy na 15 minut by odpoczęło a następnie przekładamy do keksówek które wcześniej smarujemy olejem.Wygładzamy wierzch łyżką zmoczoną w wodzie i posypujemy ziarnami słonecznika.Ja rozłożyłam do dwóch keksówek bo ciasto dużo mi urosło dlatego chlebek wyszedł niski. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.Teraz nastawiamy piekarnik na 180C .Jeśli ciasto podwoi swoją objętość jest gotowe do włożenia

Mała w garnku miesza
Chleb słonecznikowy z siemieniem lnianym na zakwasie 158

ZACZYN: - 8 łyżek zakwasu - 150 g mąki - 100 g wody Składniki mieszamy w misce zostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie, przechodzimy do przygotowania ciasta głównego: - w/w zaczyn - 3 szklanki mąki - 3/4 szklanki ziaren słonecznika - 1/2 szklanki siemienia lnianego - płaska łyżka soli - 2 szklanki wody Wyrabiamy ciasto, przekładamy do wysmarowanych olejem blaszek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 godzin

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka ze słonecznikiem 212

Składniki: 200 g margaryny 3 szklanki mąki 7 łyżek cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 400 g ziaren łuskanego słonecznika Dodatkowo: papier do pieczenia foremki do ciastem (może też być szklanka) cukier (opcjonalnie) Wykonanie: Z mąki, proszku do pieczenia, 1 jajka i 1 żółtka, śmietany, 5 łyżek cukru i margaryny zagnieść gładkie ciasto(...)Ciasto włożyć do lodówki na ok. 1 h. Po upływie godziny ciasto rozwałkować na ok. 3-5 mm placek i foremkami do ciastek lub szklanką wykrawać kształty ciastek Białko rozkłócić z 2 łyżkami cukry i posmarować nim każdy wycięty krążek Ziarna słonecznika wsypać do miseczki i kłaść na nich ciastka stroną posmarowaną białkiem lekko dociskając. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej

IMPRESJA SMAKU
Łosoś w pesto z dodatkiem oleju rzepakowego zapiekany w cieście francuskim 190

smażenia i sałatek. składniki: 500-600 g filetu łososia bez skóry 5 suszonych pomidorków z oleju 40 g rukoli 1 łyżka słonecznika Kresto 1 mały ząbek czosnku 5 łyżek oleju rzepakowego sól opakowanie ciasta francuskiego 375 g jajko lub białko do posmarowania Do blednera wrzucić rukolę, czosnek, suszone pomidory i słonecznik, dodać olej. Wszystko zblenderować. Łososia oprószyć solą i posmarować

Monia miesza i gotuje
Słonecznikowiec z kajmakiem 151

Pyszne ciasto, wprost rozpływa się w ustach, do tego dużo chrupiących nasion słonecznika i kajmak... Czego tu nie kochać w tym cieście? Dla mnie bomba... idealne do kawy na każdą okazję. Bez pieczenia na herbatnikach, bita śmietana i mascarpone, mniam... Nie można przestać jeść, polecam gorąco

Swojskie jedzonko