ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:27/224)

Chleb orkiszowy na zakwasie 377

łyżeczka soli; 2 łyżki miodu (ja w ogóle nie dałam miodu); Dodatkowo: 2 łyżki masła; 1 szklanka ziaren słonecznika. Szklanka = 240 ml Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią razową, mąkę orkiszową, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą(...)haka do ciasta drożdżowego przez około 10 minut). Ciasto jest dość rzadkie - powinno spływać kleistym, leniwym strumieniem. 2 małe keksówki wysmarować masłem i dokładnie obsypać ziarnami słonecznika. Do tak przygotowanych keksówek przelać ciasto, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około  2 godziny

Gospodyni Miejska
Produkty EKO- logiczne Biooaza używać czy nie - oto jest pytanie.. 179

mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Mogą one być jadane na surowo, prażone lub stosowane do wypieków ciast, herbatników i ciasteczek. Zarówno do dań pikantnych jak i słodkich, dań z ryżu, makaronu, zup, zielonych sałatek." Skład: 100% ekologiczny słonecznik łuskany Gramatura(...)Opakowanie: Woreczek Kraj pochodzenia: Grecja Wartość energetyczna: 3630 kJ / 870 Kcal Białko: 21,0 g Węglowodany: 76,2 g Tłuszcz: 51,5 g  Słonecznik idealnie pasuje jako dodatek do ciast , karmelizowany następnie polany czekoladą . Przekładamy go na wierzch ciasta i delektujemy się pysznym smakiem . Na pewno wielu z was tak robiło , a potem raczyło swoich znajomych czy rodzinę

Różowa kuchnia
Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem 68

drożdżami i miodem. Przelewamy do miski do wgłębienia, które zrobiliśmy. Lekko zasypujemy z wierzchu mąką i zostawiamy na 15 minut. Potem dodajemy sól i połowę (80 g) słonecznika. I zaczynamy wyrabiać ciasto. Tak z 15 minut musimy wyrabiać. Potem tradycyjnie odstawiamy przykryte szmatką do wyrośnięcia. Ale już mniej tradycyjnie wyrastać nam będzie tylko około 20 minut. Tyle wystarczy. Wyjmujemy ciasto

Marder&Marder Manufacture
Ciasto Kajko 154

słonecznika 2 łyżki masła 2 łyżki cukru  Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier,  ubijamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ubijania . Mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem i kakaem łącząc  delikatnie  z masą jajeczną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto(...)wierzch kładziemy pokrojoną galaretkę przykrywamy,drugą połową  biszkoptu wierzch smarujemy pozostałą masą posypując słonecznikiem. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy cukier oraz słonecznik, prażyć ostudzimy następnie posypujemy ciasto. Smacznego

kgwjanczewo
Chleb pszenny razowy z ziarnami 110

szkl otrąb owsianych 1/3 szkl siemienia lnianego 7g drożdży instant 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 1/2 szkl słonecznika Wszystkie suche składniki mieszamy w misce (połowę słonecznika odkładamy do posypania chlebka). Dodajemy 500 ml ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy(...)przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy słonecznikiem i lekko przyklepujemy aby się przykleił do ciasta. Przykrywamy i ponownie odstawiamy na ok 20 minut.  Pieczemy ok 60 minut w 200 stopniach. Studzimy na kratce

Smakołyki Asi
Cukinia, orzechy, żytnia mąka…będzie ciasto! 96

balkonowy ogródek zaczyna nabierać kształtów. Ale wracając do cukiniowego ciasta to upiekłam je z dodatkiem żytniej mąki razowej. Ciasto ma przez to fajną konsystencję i smak. Odnośnie orzechów to myślałam najpierw skupić się na jednym rodzaju. Ostatecznie zdecydowałam się dodać mieszankę orzechów włoskich, pekanowców i laskowych. Jeśli chcecie upiec ciasto z cukinią i orzechami to nie przejmujcie się(...)macie akurat wystarczającej ilości tych orzechów w domu, bo możecie je zamienić na inne orzechy lub nawet dodać słonecznik czy pinie. To ciasto upiekłam na kokosowym oleju ale z powodzeniem można je upiec na maśle. Znacie mój blog już na tyle i wiecie, że nie używam margaryny, bo margaryna to sztuczny produkt i nie ma nic wspólnego ze zdrowymi tłuszczami

codojedzenia
Chleb słonecznikowy 93

łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Resztę mąki mieszamy z masłem, solą oraz rozczynem. Ciasto wyrabiamy 15 minut a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę (powinno podwoić swoją objętość). Po godzinie ciasto mieszamy z ziarnami słonecznika i formujemy bochenek. Przekładamy go na blachę i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Chleb żytni z ziarnami 149

mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 105 g żytniej jasnej typ 720 + 50 g żytniej razowej typ 2000)   155 g ciepłej wody Składniki ciasta właściwego:  Ziarna: 25 g słonecznik   25 g sezam   25 g siemię lniane   150 g woda wrzątek   Ciasto: zaczyn (cały) namoczone ziarna (wraz z wodą) 250 g mąka żytnia

Codziennik Kuchenny
Ciasto słonecznikowiec ( przepis na dużą blachę) 174

Delikatny wilgotny biszkopt kakaowy, maślana masa krówkowa z chrupiącym słonecznikiem, super delikatny krem z bitej śmietany i mascarpone a na koniec prażony słonecznik w karmelu, jak dla mnie ciasto niebo. Co prawda wymaga dość sporo pracy, no i nie należy do najtańszych, ale jest warte swojej pracy, bo za każdym razem smakuje gościom i rodzinie. Na biszkopt blaszka 25x30(...)mleko i cukier rozpuścić w garnuszku. Następnie wrzucić do tego słonecznik i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i wylać na blachę wyłożoną papierem, równomiernie rozłożyć słonecznik łyżką. Piec ok. 10 minut w 180 st C, aż słonecznik się zrumieni. Wyjąc z piekarnika i odstawić do ostygnięcia, następnie posiekać słonecznik nożem . . Biszkopt. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier

Krylowa Kuchnia
Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie 150

mąki owsianej 200 g mąki żytniej chlebowej typ 720 3 płaskie łyżeczki soli opakowanie 7 g drożdży suszonych łyżka miodu 600 g letniej wody 300 g czynnego zakwasu żytniego słonecznik łuskany do posypania masło i mąka do foremek Wykonanie: Do miski przesiałam wszystkie rodzaje mąki, dodałam sól i wymieszałam. Na środku zrobiłam wgłębienie, wsypałam do niego suche drożdże, wlałam około(...)dość gęste ciasto. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoiło objętość, przełożyłam je do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek. Powierzchnię ciasta wyrównałam mokrą ręką, posypałam ziarnem słonecznika. Foremki przykryłam ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. Kiedy ciasto wypełniło foremki, wstawiłam je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termo obiegiem. Piekłam 40 minut

Kuchenne zapiski Edyty
Chleb żytni razowy z ziarnami słonecznika 311

letniej wody. 150 g aktywnego zakwasu 1 łyżka soli 10 dag nasion słonecznika Dodatkowo: Słonecznik do posypania chlebka Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Mąki, zakwas, sól oraz nasiona słonecznika wymieszać dodając wodę. Ciasto powinno być gęste i kleiste. Powinno też dać się wymieszać. Następnie przekładamy masę do formy o wymiarach 35 cm x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżoną wodą

Delicious Titbits
Ciasto słonecznik 924

Ciasto z tych co to wygląda na bardzo słodkie, a gdy spróbujemy to zadziwia nas równowaga i delikatna słodycz. W tym cieście najsłodszy jest mega chrupiący słonecznik, lecz w połączeniu z kremem, biszkoptem i nasączeniem z kawy mamy fajny lekko słodki smak.  Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)dodać alkohol. Poncz robię z podwójnej ilości składników, tak by wystarczyło na polanie obu części ciasta. Składanie ciasta: Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem, wyłożyć i rozsmarować 1/2 kremu.  Przykryć drugą częścią, nasączyć ponczem i wyłożyć pozostały krem, rozsmarować. Wierzch posypać pozostałym słonecznikiem. Schłodzić w lodówce

Kuchcik gotuje
Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 208

pestki dyni, słonecznika 1/2 szklanki czarny sezam siemię lniane mielone 3 łyżki 1 łyżka Zamiast czarnego sezamu można użyć łuskanego białego, albo nasion czarnuszki. Przygotowanie: Wyłuskane pestki dyni i słonecznika namoczyć w ciepłej wodzie, gdy zmiękną wodę odlać. Dynię (miąższ bez skórki i pestek) zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Z braku świeżej dyni użyłam mrożonki, którą ogrzałam przed(...)około 30 stopni C), olej i mus dyniowy. Jeśli zamiast mleka używasz wody, to można dodać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Dodać pestki dyni i słonecznika oraz sezam, wymieszać. Czarnego sezamu nie moczyć w wodzie razem z pestkami, bo farbuje ;) Przełożyć ciasto do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch

głodny alergik
Chleb pszenny na zakwasie z figami i słonecznikiem 57

Dawno nie było tu przepisu na domowe pieczywo , więc spieszę z autorskim przepisem, który wykorzystywałam ostatnio kilka razy z rzędu. Proponowany dziś chleb nie jest pracochłonny. Ciasto można przygotować przed wyjściem do pracy, a dokończyć po powrocie do domu. Z kminku można zrezygnować, jeśli ktoś nie lubi, choć zachęcam spróbować, bo dodaje temu pieczywu charakteru. Do swojego przepisu(...)soli 7 dużych, podsuszonych fig 2 łyżki ziaren słonecznika płaska łyżeczka kminku (całego) Figi pokroić na plasterki (każdą na 3 plastry). W dużej misce wymieszać obie mąki z solą i zakwasem. Dolać wodę i wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Na koniec dodać kminek, ziarna słonecznika i figi. Wymieszać. Ciasto przykryć dokładnie ściereczką i odstawić na kilka (6-10) godzin. Ponownie wymieszać

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb marchwiowy na zakwasie 152

innej formie. Ciekawa jestem, czy nazwiecie go plackiem lub ciastem marchewkowym ;) Składniki : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 500 g mąki chlebowej + czubata łyżka do podsypania niepełna łyżeczka soli kuchennej 400 ml soku z marchwi (tym razem kupiłam) 3/4 szklanki żurawin 3/4 szklanki mieszanki ziaren słonecznika (w oryginale są orzechy włoskie, z których musiałam zrezygnować(...)wszystko drewnianą łyżką, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 2 minut. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj więcej soku lub wody. Dodaj żurawiny i słonecznik. Wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw na kilka godzin lub na noc, by ciasto wyrosło. Powinno być go ok. 2 razy więcej. Zwilżoną ściereczkę posyp mąką

Weekendy w domu i ogrodzie