ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:30/224)

Ciasteczka owsiane z czekoladą 101

czekoladą - mleczną lub gorzką. Możecie też dodać mieszankę tych czekolad w proporcji pół na pół. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić je o ulubione bakalie, pestki słonecznika lub inne dodatki. Ciasto na razowe ciastka owsiane nie wymaga chłodzenia, wałkowania i wycinania foremkami - wystarczy tylko uformować kuleczki i piec. Poradzą sobie z nimi nawet dzieci :)  Owsiane ciasteczka z płatków

Lekcje w kuchni
Zazie Bistro - francuska kuchnia w Krakowie 159

cieście filo, podawany z sałatka z gruszka i orzechami laskowymi (21 zł). Danie pięknie się prezentuje i doskonale smakuje sałatka z krewetkami, pomidorowym pistou i camembertem w cieście filo z prażonym słonecznikiem i aromatyzowana zielona oliwą (31 zł). Sałatka jest rewelacyjna, idealnym jej dopełnieniem jest dressing, którym została polana, a krewetki są chrupiące ziemniaczana zapiekanka z kozim serem, suszonymi pomidorami

Kulinarne przygody Gatity
Szybka sałatka z makaronem. 317

zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage --->  My world by Dagmara Rek Zapraszam również do przeczytania innych postów: 1.  Ciasto z karmelem i słonecznikiem. 2.  Zapiekanka jednogarnkowa z makaronem i piersiami z kurczaka. 3.  Naleśniki/krokiety z warzywami i parówką

My World by Dagmara Rek
CIASTECZKA ORKISZOWO KAKAOWE Z BAKALIAMI 166

pieczenia i szczyptę soli. Mieszałam aż składniki się połączyły. Wsypywałam kolejno: płatki orkiszowe namoczone wcześniej rodzynki i pokrojone suszone śliwki uprażone orzechy, migdały i pestki słonecznika Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części dodałam kakao. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. W czasie gdy piekarnik się nagrzewał, formowałam małe kuleczki, lekko je spłaszczając i układałam

potrawyregionalne
Kulki makrelowe 153

rozduszamy widelcem dodajemy makrelę i ponownie dokładnie ugniatamy widelcem, aż stworzy jednolitą masę dodajemy koperek i przyprawy, mieszamy z powstałej masy lepimy kulki obtaczamy je w pestkach słonecznika wciskając je w ciasto żeby nie odpadły gotowe kulki wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia pieczemy przez 5-10 minut w temp. 150 stopni przy włączonym termoobiegu SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chleb na maślance i drożdżach, z pestkami dyni i ziarnami słonecznika 242

dyni - 100g ziaren słonecznika Do miski wsypać mąkę, wlać maślankę, dodać drożdże (bez wcześniejszego zaczynu), sól i cukier. Całość zagnieść. Pod koniec dodać pestki dyni i ziarna słonecznika. Dokładnie wgnieść ziarna. Ciasto odstawić w ciepłe na 1,5h pod przykryciem (do podwojenia ilości). Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i je dokładnie rozprowadzić. Piekarnik nagrzać do 180C

CookYourself
Bułki pszenne 204

łyżeczka cukru 10 g masła 350 g mąki pszennej do posmarowania bułek 1 jajko 1 łyżka wody mak, sezam lub inne ziarenka do posypania (u mnie słonecznik) Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wyrobić mikserem lub ręką Przykryć ciasto folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 1 do 2 godzin Przygotować dużą blachę do pieczenia, wyłożyć ją papierem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
chleb z prażonym słonecznikiem 188

upraż na gorącej patelni, często mieszaj aby nie przypalić. Gdy  ładnie zbrązowieje , ostudź i zmiksuj lub zmiel na drobno. Rozpuść w wodzie drożdże, dodaj przesianą mąkę, słonecznik i sól. Wyrób ciasto. Gdy zajdzie potrzeba i ciasto będzie za twarde dodaj wody, a gdy za luźne, odrobinę mąki. Ciasto powinno odchodzić od rąk, być miękkie, gładkie i elastyczne. Wyrobioną masę

Pasje Jolki
Chleb żytni ze słonecznikiem 202

Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sól, cukier i 2 łyżki mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodajemy płatki owsiane, słonecznik, mąkę i  wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być elastyczne i klejące. Brytfankę (średniej wielkości, dł. ok. 25 cm)smarujemy olejem i obsypujemy mąką. Do brytfanki przekładamy ciasto i rozprowadzamy je na całej

Moniki Smakołyki
Pierś w cieście francuskim 232

bardziej że domownikom też smakowało. Składniki: pierś z kurczaka większa 1 szt ser żółty 1 plaster suszone pomidory 3 szt ciasto francuskie 1 szt sól, kolorowy pieprz, papryka słodka do smaku jajko do posmarowania ziarna słonecznika Przygotowanie:   Pierś oczyścić, umyć i osuszyć. Lekko rozbić, doprawić do smaku z dwóch stron solą, pieprzem, papryką. Położyć plaster żółtego sera, suszone pomidory(...)zwinąć w roladkę. Ciasto francuskie przekroić na pół, na środek położyć zwiniętą pierś i z każdej strony ciasto przekroić w 1 cm paski. Ciasto zwinąć na piersi jak warkocz, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika. Przełożyć na wysmarowaną blachę. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st około 40 min. Jeżeli ciasto francuskie będzie się z góry za mocno przypiekać

Ala piecze i gotuje
Bułeczki jogurtowe 116

jogurtu naturalnego 100 ml ciepłej (nie gorącej!) wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 jajko Dodatkowo: Do posypania bułeczek: sezam, mak, słonecznik, czarnuszka itp.       *** Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne *** *** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)czasie ciasto wyjmujemy na blat posmarowany olejem i ponownie je wyrabiamy (najlepiej ręce też posmarować olejem). Następnie z ciasta formujemy bułeczki 10-12 sztuk i układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!),*** *** Bułeczki posypujemy wedle upodobań: sezamem, słonecznikiem, makiem itp. i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut *** *** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Blog z Apetytem
Słodka pokusa 130

łuskanych pestek słonecznika ( prażymy na suchej patelni) Krem 2 śmietana 30% 400 ml 3 śmietan fixy  2 łyżki cukru     Krok 1 Białka ubiłam z solą na sztywno. Wsypałam cukier i ubijałam, aż całkowicie się rozpuści. Dodałam żółtka i jeszcze chwilę ubijałam. Mąkę przesiałam do masy jajecznej i ostrożnie wymieszałam łyżką. Ciasto przełożyłam, do mniejszej formy(...)ubitą śmietaną i przykryłam drugim blatem biszkoptu. Krok 3 Masło miękkie miksujemy i dodajemy masę krówkową, ubijamy na krem.Krem przekładamy na drugi blat biszkoptu i wykładamy słonecznik-słonecznik pokryje całą masę krówkową. Ciasto s chadzamy w lodówce i podajemy w mniejszych kawałkach. Rewelacja polecam

Różowa kuchnia
Ziarenkowa współpraca :) 145

CYNAMONOWY RAJ (ziarna słonecznika, sezamu, orzechy arachidowe, cynamon, kardamon, goździki) To starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak. Słonecznik, dzięki zawartości witaminy E i cynku, dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów. Sezam to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu i białka. Orzechy arachidowe obfitują w kwasy oleinowe

Zdrowie na języku :P
Domowe bagietki 133

godzin) w ciepłym miejscu. Może to być blat kuchenny. Następnego dnia rano przekładamy ciasto z miski na oprószony mąką blat. Składamy brzegi do środka, a następnie przekładamy je na ściereczkę oprószoną otrębami łączeniem do dołu. Od góry również obsypujemy ciasto otrębami. Zamiast otrębów można użyć ziaren słonecznika, czarnuszki, sezamu, pestek dyni, nasion lnu, czy płatków owsianych. Ciasto zawijamy w ściereczkę

Analiza Smaku
Bułki z nasionami i orzechami 76

drożdże, woda, sól i odrobina miodu. Możesz też dodać do ciasta ziarna, orzechy lub suszone owoce, aby nadać bułkom dodatkowy smak i chrupkość. Ja wybrałam słonecznik, siemię lniane i włoskie orzechy. Po przygotowaniu ciasta i pozostawieniu go do wyrośnięcia, możesz uformować z niego bułki i upiec w piekarniku. Świeżo upieczone i bogate w błonnik bułki śniadaniowe są nie tylko pyszne(...)łyżka soli 1 łyżka miodu Drożdże rozpuścić w 750 ml wody wymieszanej z miodem. Odważyć obie mąki, słonecznik, siemię lniane, grubo pokrojone orzechy i włożyć do misy miksera. Założyć hak do wyrabiania. Wlać rozpuszczone drożdże do suchych składników i zacząć zagniatać ciasto. Po 2 minutach dodać sól i dalej zagniatać ciasto. W razie potrzeby dolewać po łyżce wody, cały czas

codojedzenia
Ciastka owsiane ze słonecznikiem 196

mieszamy widelcem. Słonecznik prażymy na suchej patelni , studzimy. W misce mieszamy płatki owsiane, prażony słonecznik, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, oraz cukier. Dodajemy płynną margarynę oraz rozkłócone widelcem jajka, całość mieszamy (najlepiej łyżką). Łyżką nabieramy porcję masy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto jest bardzo klejące). Ciasteczka układamy w niewielkich odstępach gdyż tylko trochę zwiększą objętość. Pieczemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CHLEB Z MĄKI CHLEBOWEJ Z DODATKIEM MIODU 109

miejsce na około 15-20 minut, aby zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie dodać pozostałe składniki, ciasto wymieszać łyżką. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Na wierzchu posypać ziarna słonecznika, przykryć formę ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut (nawet mniej, wszystko zależy w jakim tempie urośnie ciasto). Piekarnik nagrzać do 200'C. Chleb wstawić

Zrób to smacznie
BANANOWIEC Z KAROBEM I ZIARENKAMI PIECZONY W SŁOIKACH (Bezglutenowy) 213

sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki. "Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak.  - Słonecznik, dzięki zawartości witaminy E i cynku, dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów. Sezam to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu i białka.  - Orzechy arachidowe obfitują w kwasy

Wypisz Wymaluj
Sernik na kruchym cieście z powidłem i bakaliami 81

smaku sernik. Kruche ciasto, powidło śliwkowe własnoręcznej roboty, bakalie i masa serowa. Delikatny, pyszny, najlepszy. Na podwieczorek, poczęstunek, na wszystkie święta i okazje. Sernik to ciasto które nigdy się nie nudzi. Zawsze smakuje. Ciągle wymyślam nowe wersje. I za każdym razem jest pysznie. Upieczcie taki sernik i dajcie znać czy smakowało.     Potrzebujemy:   Na ciasto: 1 szklanka mąki(...)posypania stolnicy   Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce, a następnie wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem. Ciasto smarujemy powidłem i posypujemy równomiernie rodzynkami i słonecznikiem. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami

Izabelawkuchni
Chleb żytni z mąki razowej. 141

razowej 1 płaska łyżka soli ziarna słonecznika ok. 2 szklanki ciepłej wody 8 g suchych drożdży Mąkę wsypujemy do miski mieszamy z solą i drożdżami, można dodać słonecznika mi niestety zabrakło. Wyrabiać ciasto dolewając wody, aż będzie zbite i klejące się, odstawić na 60 minut przykrywając ściereczką. Przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej mąką - odstawić na 15 minut. Słonecznik

Moje-pitraszenie
truskawkowe chia ciasto- mrożone 181

Ukrywa się w zamrażarce i czeka na wołanie burczącego brzucha- wypełnia go wieloma wartościami odżywczymi, które ukrywa w sobie owe ciasto. Nic innego tylko się zajadać, grzechem jest go nie spróbować. SKŁADNIKI: SPÓD: 1/2 szklanki migdałów 3/4 szklanki łuskanego słonecznika 3/4 szklanki żurawiny MASA: 150g truskawek 6 łyżek nasion chia banan łyżka ksylitolu (opcjonalnie) WYKONANIE: Migdały, słonecznik i żurawinę zalewamy

healthy dreams
Przepyszny chleb bezglutenowy 167

dodawałam już ziarna słonecznika, nasiona chia, sezam, czarnuszkę, żurawinę, rodzynki, złote siemię lniane. Chleb dzisiejszy to taki mój nr 1 – siemię lniane, nasiona chia, ziarna słonecznika i rodzynki. Pamiętajcie, że ciasto z mąk bezglutenowych nigdy nie będzie takie zwarte jak z mąki pszennej. Będzie lejąco-klejące, więc nie liczcie na formowanie wymyślnych kształtów. Jeśli popęka wam wierzch (jak widać(...)szklanki pestek słonecznika 1 łyżka nasion chia płaska łyżka soli czubata łyżka cukru ok. 500-550 ml lekko ciepłej wody *jeśli używasz świeżych drożdży najpierw zrób zaczyn: drożdże rozpuścić w kilku łyżkach wody z odrobiną cukru, dodaj łyżkę przesianej mąki gryczanej, wymieszaj całość i przykryj; zostaw na 15 minut w ciepłym miejscu. Osoby, które do rozrobienia ciasta używają thermomixu

gutfut
Chleb pełnoziarnisty 160

pienić. Wsypujemy mąkę do miski. Mieszamy z solą, 1,5 łyżki siemienia, 1 łyżką płatków owsianych, 1 łyżką nasion słonecznika, dodajemy to do mikstury z drożdży oraz dodajemy oliwę. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą a konsystencja będzie gładka. Ciasto wykładamy na lekko posypaną mąką, gładką powierzchnie. Wyrabiamy przez ok. 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Kiedy już(...)godz. lub aż ciasto podwoi swoją objętość. Formę tzw. keksówkę lekko natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Łączymy pozostałe siemię lniane i płatki owsiane oraz nasiona słonecznika w miseczce. Odstawiamy na bok. Wyrośnięte ciasto chlebowe uderzamy pięścią i ponownie wyrabiamy aż będzie gładkie. Formujemy pożądany kształt i umieszczamy w przygotowanej formie. Przykrywamy ściereczką  i odstawiamy w ciepłe miejsce

Smaki Natalii