ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:41/224)

TEBIRKES duńskie bułeczki 142

śniadanie" Rozczyn: 20 g drożdży 400 ml letniego mleka  300 g mąki pszennej  TYP 500 Ciasto: 300 g mąki pszennej TYP 500 50 g miękkiego masła  20 g cukru 10 g soli dodatkowo: ziarna słonecznika 100 g woda do posmarowania   Krok 1 Do misy wkładam drożdże, wlewam ciepłe mleko i mieszam do rozpuszczenia. Dodaje(...)ciasta smaruje masłem i  składam do  środka nieposmarowaną cześć i zakładam posmarowaną częścią. Teraz wałkuje ciasto na prostokąt wąski na  12 x 50 cm, kroje trójkąciki każdy smaruje wodą i posypuje ziarnami słonecznika.Zostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut. Krok 4 Nastawiam piec na 250 stopni , a kiedy wstawiam bułeczki  to zmniejszam

Różowa kuchnia
Chleb pszenny ze słonecznikiem 133

ciasta chlebowego: Do misy wsypuje mąkę( najpierw ją przesiałam). Wlewam odmierzoną wodę letnią, wsypuje sól. Dodaje wyrośnięty rozczyn, wlewam oliwę z oliwek i wsypuje słonecznik. Całość wyrabiam mikserem końcówka hak koło 10 minut. Przekładam wyrobione ciasto na blat i przykrywam je dużą misą szklaną( ciasto ma ciepło, szybciej wyrasta). Po godzinie ciasto jest już wyrośnięte, wyrabiam je jeszcze

Różowa kuchnia
Kawowo - śmietankowy przekładaniec 198

jajka 125 g miękkiego masła 3/4 (170g) szklanki cukru  1 szklanka (170g) maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Posypka okruchowa: Okruchy z ciasta 2 garści posiekanych orzechów ( u mnie włoskie ) 3 garści ziaren słonecznika podprażonych  na suchej patelni  1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady - posiekanej na drobne kawałki. Kawowa galaretka: 5 łyżek kawy(nie rozpuszczalnej) 3 szklanki wody(...)ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 min w 180'C Wystudzić. Posypka okruchowa: Z wystudzonego ciasta ściąć ostrym nożem ok 0,5 cm  warstwę wierzchnią i drobno ją pokruszyć , dodać posiekane orzechy , czekoladę i słonecznik. Galaretka: Kawę zalać 3 szklankami wrzącej wody , odstawić na kilka minut do zaparzenia. Odcedzić kawę (jeśli mamy jej mniej niż

Malinowa Kawiarenka
Brzoskwiniowiec ze słonecznikiem 174

pieczenia 1 puszka masy krówkowej 2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń 150 g słonecznika łuskanego Sposób przygotowania: 1. Białka jajek ubić z solą na sztywną pianę i wymieszać z 260g cukru oraz żółtkami. Wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dolać 4 łyżki wody i połączyć. Ciasto piec 30 minut w temp. 170 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu przekroić na pół(...)jeszcze płynną, ale już tężejącą galaretkę oraz owoce. Biszkopt przełożyć masą śmietanową, na górę masę korówkową i wtedy roztopić masło, wsypać resztę cukru i słonecznik. Prażyć około 3 minut i gorący wysypać na wierzch ciasta. Przepis przesłany też na kobieceporady.pl

Z notatnika
Bułki pszenno żytnie na śniadanie 183

lodówce. Czyli klasyczne bułki pszenno żytnie, które rosną nocą. Następnego dnia wystarczy rozgrzać piekarnik i w międzyczasie podzielić ciasto na 18 równych bułeczek. Potem zapach świeżego pieczywa obudzi nawet największego śpiocha! Bułki pszenno żytnie upiekłam z nasionami siemienia i słonecznika. Są przez to jeszcze bardziej pożywne! Bułki rosnące nocą mają bardzo fajną strukturę. Poza tym takie pieczenie jest bardzo praktyczne(...)razowej 60 g świeżych drożdży 850 – 900 ml zimnej wody 1 łyżka miodu 50 g siemienia lnianego 100 g słonecznika 1¼ łyżki soli Drożdże rozpuść i miód w zimnej wodzie. Wymieszaj obie mąki, wlej drożdże i zarób ciasto. Następnie dodaj sól i zarabiaj ciasto przez 5 minut. Ja robię to przy pomocy miksera z hakiem. Pod koniec zarabiania ciasta

codojedzenia
Sernik grejpfrutowy na jaglano-słonecznikowym spodzie 196

syropu barmańskiego o smaku,   10-11  płatków  żelatyny (1 płatek = 1,6 g).   Ciasto:   125 g mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej zmielonej młynkiem do kawy),   100 g cukru,   70 g masła,   50 g zmielonego słonecznika,   2 jajka,   skórka otarta(...)jednej pomarańczy,   1 łyż eczka proszku do pieczenia,   szczypta soli, masło do posmarowania formy.   Przygotowanie: Ciasto: Miękkie   masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, zmielonym słonecznikiem i skórką z pomarańczy, dodać do masła i wymieszać. Piec w 190 stopniach przez 15-20 minut (sprawdzić patyczkiem). Wyjąć

SzczyptaSmaQ
Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem na drożdżach 128

wody 6 g drożdży instant (lub ok. 20 g świeżych) 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 100 gram ziaren słonecznika (plus odrobina do posypania chleba) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Niestety mąką żytnia ma to do siebie, że bardzo się klei do rąk. Dlatego warto użyć miksera. Mikserem wyrabiamy 7-8 minut, ręcznie(...)niewielkich keksówek (mniej więcej do połowy wysokości) wyłożonych papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Aż ciasto w całości wypełni keksówki. Po wyrośnięciu smarujemy chleby wodą i posypujemy słonecznikiem. Do zimnego piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, wstawiamy chleby i pieczemy 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę

Marder&Marder Manufacture
Chleb z ziemniakami 129

słonecznika garść dyni 1 szkl. otrąb pszennych 2 łyżki siemienia lnianego 2 szkl. mleka 0,5 szkl. wody 3 średniej wielkości ziemniaki ugotowane, przeciśnięte przez praskę szczypta kminku odrobina czarnuszki Przygotowanie Drożdże rozrobić z częścią mleka i cukr em , posypać odrobiną mąk i . Rozczyn odstawić na parę minut (aż pojawią się pęcherzyki). Do rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki. Ciasto dobrze(...)ciasto urośnie chwilę je jeszcze wyrobić, następnie włożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto delikatnie posmarować wodą i  posypać ziarnami (słonecznik lub/i dynia).  Piec w temp. 230 o C przez 10 min, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 o C i piec jeszcze 30. Upieczone bochenki studzić na kratce

coolinarnastrefa.blogspot.com
Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny) 134

wrzucam przepis) Składniki: ciasto 400 gram mąki pszennej 650 150 gram mąki żytniej 720 300 ml wody łyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonych drożdży wierzch ciasta żółtko łyżka mleka łyżka mąki +bułka tarta +olej ziarenka: słonecznik mak sezam Wykonanie: 1. Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę i olej. Wyrób ciasto (przez około 3 minuty) 2. Wyrobione ciasto przełóż

U Fiolki
Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny) 150

wrzucam przepis) Składniki: ciasto 400 gram mąki pszennej 650 150 gram mąki żytniej 720 300 ml wody łyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonych drożdży wierzch ciasta żółtko łyżka mleka łyżka mąki +bułka tarta +olej ziarenka: słonecznik mak sezam Wykonanie: 1. Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę i olej. Wyrób ciasto (przez około 3 minuty) 2. Wyrobione ciasto przełóż

Fiolka w kuchni
Domowa pizza! 177

Prosta w wykonaniu, smaczna dla naszego podniebienia. Zapraszam na domową pizzę! :-) Kiedyś robiło się w domu po prostu pizzę. Nie było rozróżnienia, czy na cieście cienkim, czy grubym. Oczywiste było to, że jest konkretne, grube, żeby można się było najeść- a tak przynajmniej było w moim domu. Proponuję więc taką konkretną pizzę :-) SKŁADNIKI: - 5 dag drożdży - ok. 400 gr mąki(...)zbyt rzadkie- dosypuje mąkę.  Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce (ale też nie za gorące) na ok. 40 minut. Jak ciasto ładnie urośnie, dokładnie rozprowadzam je na dużą blachę. Daję symboliczną ilość ketchupu, posypuję ziarnami słonecznika i dyni, następnie układam pokrojone na plasterki pomidory. Pomidory układam gęsto, tak, aby dokładnie zakryły całe ciasto. Posypuję oregano i bazylią, układam

Wielopokoleniowo
TARTA TIAN Z LETNIMI WARZYWAMI I PESTO 73

łyżki pestek słonecznika ● 2 łyżki startego parmezanu ● 5 cl oliwy z oliwek ● sól, pieprz Przygotowanie : Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Warzywa pokrój na bardzo cienkie plasterki przy użyciu mandoliny lub ostrego noża. Przygotuj pesto: zmiksuj drobno posiekane listki bazylii, czosnek, ziarenka słonecznika z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dodaj starty parmezan. Wyłóż ciastem francuskim foremkę do tarty wyłożoną

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Bułki pszenno-orkiszowe 156

cukru brązowego  10 gramów świeżych drożdży 10 gramów masła klarowanego (przepis tutaj) + wymieszane 1 jajko z 1 łyżką wody - do posmarowania bułek przed upieczeniem ziarna słonecznika - opcjonalnie do posypania bułek Składniki na ciasto mieszamy, ugniatamy i przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na ok. 1,5 h Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia Dłonie nasmarować olejem(...)Układać na blachę zachowując większe odstępy i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut Nastawić piecyk na 230 stopni Następnie posmarować bułeczki wymieszanym jajkiem z wodą i ewentualnie posypać ziarnami słonecznika lub innymi ulubionymi. Pięknie wyrosły :) Bułki piec 5 minut w 230 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę i piec w 200 stopniach przez 8 minut Studzić na kratce Na zdrowie

Szczęśliwa kuchnia
Bułki pszenno-orkiszowe 157

cukru brązowego  10 gramów świeżych drożdży 10 gramów masła klarowanego (przepis tutaj) + wymieszane 1 jajko z 1 łyżką wody - do posmarowania bułek przed upieczeniem ziarna słonecznika - opcjonalnie do posypania bułek Składniki na ciasto mieszamy, ugniatamy i przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na ok. 1,5 h Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia Dłonie nasmarować olejem(...)Układać na blachę zachowując większe odstępy i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut Nastawić piecyk na 230 stopni Następnie posmarować bułeczki wymieszanym jajkiem z wodą i ewentualnie posypać ziarnami słonecznika lub innymi ulubionymi. Pięknie wyrosły :) Bułki piec 5 minut w 230 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę i piec w 200 stopniach przez 8 minut Studzić na kratce Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bułki jogurtowe 113

200g jogurtu naturalnego , 60g miękkiego masła, 0,5 szklanki mleka, opakowanie drożdży instant (8 gram), łyżeczka cukru, 1,5 łyżeczki soli, 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania bułek) ziarna do posypania (sezam, słonecznik, mak). Sposób przygotowania bułek jogurtowych: Mieszam drożdże z mąką, solą i cukrem, dodaję 1 jajko oraz pozostałe składniki i wyrabiam gładkie

Gotuj Się Kto Może