ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:44/224)

Chleb pszenno - żytni, na zakwasie i drożdżach 197

cukrem. Stopniowo dolewać wodę, cały czas wyrabiając. Ciasto jest luźne, dlatego najlepiej wyrabiać je przy pomocy robota kuchennego hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrabiać przez około 10 minut ( w razie konieczności zgarniając ciasto z brzegów misy miksera ). Wyrobione ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.  UWAGA : Ciasto rośnie szybko, w ciepłym miejscu może(...)wysmarować olejem. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić mikserem, dodając 2 łyżki oleju. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać ( ułatwimy to sobie zwilżając dłonie wodą, ciasto nie będzie się wówczas do nich kleić ). Wierzch chleba zwilżyć wodą, posypać ziarnem słonecznika i oprószyć lekko mąką. Ostrym nożem naciąć chleb w kilku miejscach i odstawić do wyrośnięcia, na około 1 godzinę ( ponownie

Opowieści z piekarnika
CHLEB OWSIANY Z SIEMIENIEM LNIANYM 44

niewielką ilością wody. W misie umieść wszystkie pozostałe składniki, dodaj zaczyn i wyrób ciasto. Powinno być luźne, ale łatwo odklejające się od dłoni. Ciasto przełóż do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem i tak wykończone posyp ulubionymi ziarnami: słonecznikiem, pestkami dyni, siemieniem lnianym, itp.Piecz w temp. 180C przez ok. 40-45min, ostatnie 10minut

Raj dla Podniebienia
CHLEB OWSIANY Z SIEMIENIEM LNIANYM 41

niewielką ilością wody. W misie umieść wszystkie pozostałe składniki, dodaj zaczyn i wyrób ciasto. Powinno być luźne, ale łatwo odklejające się od dłoni. Ciasto przełóż do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem i tak wykończone posyp ulubionymi ziarnami: słonecznikiem, pestkami dyni, siemieniem lnianym, itp.Piecz w temp. 180C przez ok. 40-45min, ostatnie 10minut

Raj dla Podniebienia
CHLEB OWSIANY Z SIEMIENIEM LNIANYM 99

dodaj zaczyn i wyrób ciasto. Powinno być luźne, ale łatwo odklejające się od dłoni. Ciasto przełóż do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem i tak wykończone posyp ulubionymi ziarnami: słonecznikiem, pestkami dyni, siemieniem lnianym, itp.Piecz w temp. 180C przez ok. 40-45min, ostatnie 10minut z funkcją termoobiegu. Artykuł CHLEB OWSIANY Z SIEMIENIEM LNIANYM pochodzi

Raj dla Podniebienia
Chleb na płatkach owsianych 201

dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Powinno być luźne, ale łatwo odklejające się od dłoni. Ciasto przełożyć do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i tak wykończone posypujemy ulubionymi ziarnami: słonecznikiem, pestkami dyni, siemieniem lnianym, itp.Piec w temp. 180C przez ok. 40-45min, ostatnie 10minut z funkcją termoobiegu. /inspiracja program „Ewa gotuje”/ Artykuł

Raj dla Podniebienia
Arabki 99

masła 100 g cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo 6-7 łyżek płynnego miodu po 5 łyżek: sezamu, pestek dyni, pestek słonecznika Ze wszystkich składników na ciasteczka zagnieść ciasto, rozwałkować, podsypując delikatnie mąką. Wałkować ciasto, podsypując je mąką i wycinać ciasteczka. Smarować je przy pomocy pędzelka płynnym miodem i posypywać mieszanką ziaren. Przekładać na blachę

Słodkie inspiracje
Chleb pszenno – żytni z bakaliami i skórką pomarańczową 132

lodówki i dokarmiamy. Zakwas zostawiamy na minimum 4 godziny aby ponownie się zaktywował, Po tym czasie do dużej miski wsypujemy: mąki, sól, bakalie i pestki słonecznika. Dodajemy zakwas i wodę, całość mieszamy, Ciasto na chleb zostawiamy, powinno znacznie zwiększyć objętość, Po kliku godzinach mieszamy ciasto na chleb i przekładamy je do keksówki wysmarowanej masłem i wyłożonej otrębami. Chleb zostawiamy

tyfranbox
Chleb pszenny z mąki mieszanej na zakwasie 119

słonecznika 1,5 – 2 płaskie łyżeczki soli posypka np. z płatków owsianych masło do wysmarowania formy i otręby do jej wyłożenia Przepis: Wyciągamy zakwas z lodówki i dokarmiamy. Zakwas zostawiamy na minimum 4 godziny aby ponownie się zaktywował, Po tym czasie do dużej miski wsypujemy: mąki, sól, płatki owsiane i pestki słonecznika. Dodajemy zakwas i wodę, całość mieszamy, Ciasto

tyfranbox
Kisiel owsiany Izotowa i ciastka ze fermentowanych ziaren owsa 165

zmielić, płatki owsiane pozostawiłabym w całości. Ciastka ze sfermentowanych ziaren owsa  • 860g dokładnie odsączonych ziaren owsa, użyłam całość po fermentacji trochę dodałam do ciasta chlebowego,  • 200g roztopionego masła, • 3 łyżki słonecznika, • 3 łyżki dyni, • 3 łyżki melasy, miałam z morwy białej, może być miód, • 3 łyżeczki trzcinowego cukru, • 3 łyżki z górką mąki kokosowej, • 3 jajka, • 2 płaskie

Leśny Zakątek
Tofurnik malinowy 208

który zawsze robiłem, miał sporą ilość mleczka kokosowego. Tym razem postanowiłem je ograniczyć i zastąpić o wiele zdrowszymi nerkowcami. Jeśli bardzo zależy Wam na zbiciu ceny ciasta, to nerkowce można z powodzeniem zastąpić słonecznikiem, a w miejsce orzechów pekan wsadzić orzechy włoskie. Jeśli jednak budżet Wam pozwala, to zachęcałbym do pozostania przy podanych składnikach, bo naprawdę warto! !!! Co do słodzenia

Blendman
Chleb pszenny na zakwasie 110

wyższy) – 600-650g zakwas pszenny (oczywiście odpowiednio przygotowany, można to opisać) – ok. 300-400 wody (trzeba wyczuć, jeżeli ciasto będzie za suche wtedy chleb też będzie suchy, lepsze dość mokre) – ziarka – dynia, słonecznik, siemię lniane, płatki owsiane – wg uznania – 24 g soli – łyżkę oliwy lub oleju Ciasto ugniataliśmy minimum 10 minut, zostawiliśmy

Szybko Tanio Smacznie
Chleb ze słonecznikiem z multicookera 179

łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Zostawić na 10 minut, aby zaczyn ruszył.Mąkę przesiać , dodać sól i wymieszać. Wlać olej, wyrośnięty zaczyn i wodę oraz pestki słonecznika. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto.  Ciasto przełożyć do misy multicookera i ustawić program Yogurt - na 1 godzinę do wyrośnięcia .Ustawić program Bake na 2 godziny ,temperatura  150 stopni

Moje domowe kucharzenie
Serowo-ziołowe muffiny z pomidorkami koktajlowymi 180

pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie rozłożyć ciasto do połowy. W każdą muffinkę wcisnąć pomidor i przykryć resztą ciasta. Wierzch posypać pestkami dyni (można zastąpić słonecznikiem). Piec około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wierzch muffinek powinien mieć kolor jasnobrązowy

Czerwień i błękit
Chleb na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim 186

łyżka soli 2 łyżki oleju W jednej misce wymieszać obie mąki ze solą. W drugiej misce wymieszać zakwas, wodę, olej oraz czosnek niedźwiedzi i ziarna słonecznika. Połączyć zawartość obu misek i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Potem ciasto wymieszać i przełożyć do keksówki o wymiarach 30x10. Ostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny

Monia miesza i gotuje