Sernik z truskawkami (bez spodu) Kremowy, pyszny sernik z dodatkiem truskawek, to moja kolejna słodka propozycja. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Mi pomagała córeczka A efekt? Sernik dosłownie rozpuszcza się w ustach. Nasz sernik jest bez spodu, ale wy śmiało możecie przygotować go np. na kruchym cieście lub spodzie z ciasteczek. Taki sernik to idealny dodatek do popołudniowej kawy(...)łyżki sera i mąkę ziemniaczaną, miksujemy do połączenia. Teraz dodajemy stopniowo resztę sera, cały czas miksując. Serową masę wylewamy do przygotowanej formy. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki (w odstępach). Blaszkę z ciastem wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. I pieczemy około 60 minut. Sernik należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika (krócej lub dłużej). Sernik
Słodkie okruszkiDziś zapraszam na moje ulubione, szybkie do wykonania lekkie ciasto jogurtowe, które można wykonać w różnych wersjach z dowolnymi owocami. Skoro zaczynamy sezon na truskawki to wybór padł właśnie na te owoce. Ciasto jest puszyste, wilgotne i nie zawiera dużo kalorii. Składniki (forma 21 x 21 cm): 180 g jogurtu naturalnego 1 szklanka(...)mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki ksylitolu/cukru trzcinowego 3 jajka 1/2 szklanki oleju ok. 250 g truskawek płatki migdałów Wykonanie: Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzać do 180ºC. Do miski przesiać mąki razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Do drugiej miski przełożyć
Healthy food exploreropakowanie drożdży instant (suszonych ) 1 jajko szczypta soli Nadzienie 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 i 3/4 szklanki mleka 2 łyżki cukru ok pół kg truskawek cukier puder Wykonanie : Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć do miski i wyrabiać hakami miksera ok 2-3 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Budyń ugotować(...)przepisu na opakowaniu stosując o 1/4 szklanki mniej mleka.Lekko przestudzić. Truskawki umyć i odszypułkować , duże pokroić na mniejsze części. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąka blat i uformować z niego wałek . Pokroić na 20 części. Każdą z nich uformować w kulkę ułożyć na blaszce do pieczenia ,a następnie po środku bułki zrobić wgłębienie na nadzienie. Odstawić znów na kilkanaście
Malinowa Kawiarenkapiekarnika nagrzanego do 180 stopni. Studzimy. Pozostawiamy w formie (można jedynie lekko oddzielić biszkopt od papieru, by później łatwiej się kroiło) . Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Odstawiamy. Truskawki miksujemy na mus. Dodajemy do nich cukier puder, jogurt oraz serki homogenizowane, ponownie krótko miksujemy. Na koniec wlewamy tężejącą galaretkę i miksujemy jeszcze chwilę, do połączenia ( ja masę truskawkową(...)Masę od razu wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy w chłodne miejsce. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta
Smaki Na Talerzucukier waniliowy 100ml oleju szczypta soli do białek WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę lub do większej miski i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części.jedną wkładamy do lodówki a drugą wylepiamy dno naszej foremi.U mnie była foremka kwadratowa 26cm.nakłuwamy ciasto widelcem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie stopniowo dodajemy cukier i cukier(...)będzie błyszcząca.Następnie wsypujemy po łyżce budyniu w proszku i dalej miksujemy.Później wlewamy pomału olej i mieszamy do połączenia się skladnikow. Gotową piankę wylewamy na ciasto. Na piance układamy owoce u mnie truskawki przekrojone na połówki. Na górę ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą schłodzoną część ciasta.Wkładamy do nagrzanego 180C piekarnika i pieczemy 55 min. Wystudzone ciasto
Mała w garnku mieszaroku obok tradycyjnego makowca na moim stole pojawi się ciasto pawi ogon. W roladach z makiem znajdziemy truskawki i słodką konfiturę od Łowicza, a wszystko zamknięte w kremie i kruchym cieście. CIASTO PAWI OGON (wersja świąteczna) Składniki: biszkopt na roladę: (forma 30x32cm) 6 jaj 1 szk mąki 3/4 szk cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki maku (nie mielonego(...)masa do rolady: 300 g truskawek 200 g konfitury truskawkowej Łowicz 2 galaretki truskawkowe 1 łyżeczka żelatyny kruche ciasto: (forma 20x30cm) 200 g mąki 67 g cukru pudru 5 g proszku do pieczenia 1 jajko 35 g masła 35 ml mleka (ok.1/4 szkl) masa budyniowa: 2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Bon appetit mon amiebiałka ze szczyptą soli, dodajemy wiórki, konia, cukier i migdały. Z ciasta formujemy małe kuleczki i posypujemy cukrem, kulki delikatnie spłaszczamy ( najlepiej drewnianą łopatką). Pieczemy przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Studzimy. masa Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki blendujemy z cukrem i serkiem, dodajemy żelatynę i wszystko dobrze mieszamy. Masą sklejamy
Niezły Młynekszklanki cukru 5 żółtek pół szklanki oleju nadzienie np. konfitura z truskawek Mieszamy ze sobą mąkę, cukier i żółtka. Stopniowo dolewamy olej. Zagniatamy ciasto aż wszystkie składniki(...)czasie pieczemy drugą część ciasta. Ciasto smarujemy grubą warstwą ulubionej konfitury. Ja użyłam tegorocznej konfitury z truskawek. Nakrywamy drugim paskiem ciasta i pozostawiamy do przestygni
prawdziwe jedzeniedrożdże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 1,5 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 2 szczypty, olejek rumowy 4 krople, truskawki 60 dag kruszonka: mąka pszenna 1 szklanka, cukier 1/2 szklanki, palma 100 gram miękka, kakao 1 łyżka, cukier puder do posypania - ile potrzeba Składniki temperatura pokojowa= wszystkie składniki dodajemy(...)Zdjąć talerz z miski i dużą łyżką wymieszać składniki na gładkie ciasto nie za gęste. Dwie keksówki silikonowe lub 1 forma 30x25 cm (wolę piec w mniejszych formach i ciasto jest wtedy dobrze z owocami na środku upieczone) , do keksówek przełożyć ciasto, na wierzchu poukładać obrane truskawki, delikatnie je wcisnąć w ciasto. Z podanych składników zrobić kakaową kruszonkę i posypać
W Mojej Kuchni LubięDziś zapraszam Was na ciasto jogurtowe z truskawkami. Przepis ten znalazłam buszując po internecie, lekko zmodyfikowałam i wypróbowałam. I powiem Wam, że ciasto jest przepyszne. Przynajmniej dla mnie;-). Jest jogurtowe i idealnie wilgotne. Mówię Wam pycha!!! A najbardziej cieszy mnie fakt, że można je zrobić z wszystkimi letnimi owocami. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki(...)truskawek, Kruszonka: 4 łyżki cukru, 50 g mąki, 50 g masła, 1 łyżka cukru z waniliowego Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż masa będzie biała i puszysta. Cukier powinien się rozpuścić. Dodajemy jogurt, miksujemy. Następnie dolewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy do formy
Passion of Cookinggęste ciasto. Forma silikonowa 26 cm i 20x15 cm (mniejsza do pracy męża), ciasto wyłożyć łyżką do form, wygładzić wierzch. Truskawki bez szypułek opłukane osuszone na durszlaku, truskawki poukładać gęsto na cieście. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto ucierane z dodatkiem kisielu
W Mojej Kuchni LubięPojawił się rabarbar i miałyśmy z mamą zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem, a skończyło się tym, że upiekłyśmy tarte z budyniem, rabarbarem, truskawkami i bezą. Składniki : 250 g mąki pszennej 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) szczypta soli 250 g cukru 150 g zimnego masła budyń śmietankowy 500 g świeżych truskawek 500 g rabarbaru czerwony żelowy barwnik(...)puszczą soku. Foremkę natłuszczamy. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i nakłuwamy radełkiem (widelcem). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w tem. 180 stopni 10 min. Wyciągamy i wylewamy na ciasto wcześniej przygotowany budyń. Układamy truskawki i rabarbar. Tak przygotowaną tartę pieczemy 30 min. Po czym odstawiamy ją na chwilę do wystygnięcia. Musi być chłodna kiedy będziemy układały na niej bezę. Białka ubijemy
Lili w kuchniracji, że sezon na truskawki dobiega końca postanowiłam z nimi zrobić ostatnie ciasto. Doskwierały niesamowite upały więc włączenie piekarnika nie wchodziło w grę. Powstało ciacho na herbatnikach z jogurtowymi warstwami oraz pysznym musem, owocami i galaretką. Polecam mimo, że jest trochę pracy, ale na prawdę warto :) SKŁADNIKI : 1 opakowanie maślanych herbatników (Bonitki z Biedronki) 1 opakowanie okrągłych biszkoptów WARSTWA JOGURTOWA(...)Wylewamy tężącą galaretkę. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. MAŁA RADA : Ciasto przechowujemy w lodówce i zjadamy w ciągu 2 dni. Polecam również pyszne ciasto na biszkopcie: JOGURTOWIEC Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ
Pani na deserwymieszaj i mieszając zagotuj, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Jogurt zmiksuj z serem na gładką masę , cały czas mieszając dodaj przygotowaną galaretkę z truskawkami oraz rozrobioną w mleku żelatynę. Wszystko dokładnie razem wymieszaj. Złożenie ciasta : W tortownicy ułóż pierwszy blat biszkoptowy i brzegi tortownicy obłóż dookoła przekrojonymi na pół truskawkami. Następnie wlej masę jogurtowo-truskawkową , przykryj drugim biszkoptem, lekko(...)dociśnij. Wstaw ciasto na około 2 godziny do lodówki. Mus truskawkowy : Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody i ostudź. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, zmiksuj. Następnie dodaj przygotowaną galaretkę, dokładnie wymieszaj i wylej na wierzch schłodzonego ciasta. Ciasto ponownie wstaw do lodówki, aby mus dobrze stężał. Dekoracja : Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem "Śmietan-fixu
Przepisy i porady kulinarneSkupiła się na wędrowaniu, skakaniu po skałkach i zwiedzaniu zamków. Nic, co ma z kuchnią chociaż coś wspólnego. A teraz powraca z pysznym ciastem drożdżowym. W ostatnim poście pojawiły się KRUCHE BABECZKI Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI(...)Sezon rabarbarowy nadal trwa, w pełni zresztą, stąd i dziś kontynuuję temat rabarbaru, zapraszając na pyszne, świeży i pachnący owocami, placek drożdżowy. PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI. /przepis bardzo znany;/ ciasto: szklanka cukru kilka kropli esencji waniliowej 4 roztrzepane jajka kostka drożdży 3/4 szklanki oleju 4,5 szklanki mąki 3/4 szklanki letniego mleka kruszonka: kostka zimnej margaryny szklanka cukru
W kuchni Karmel-itki