mojego ulubionego przepisu. Główną rolę gra jednak masa sernikowa z białą czekoladą, która smakiem przypomina najlepsze lody śmietankowe - spróbujcie nie zjeść całej miski przed złożeniem ciasta! Nasze dzieło wieńczą piękne, czerwcowe truskawki i czerwona galaretka. Muszę przyznać, że efekt końcowy zaskoczył całą moją rodzinę. Kawałki znikały jeden za drugim, a to chyba najlepsza rekomendacja :) Na mniejszą blaszkę(...)ilości wody podanej w przepisie. Odstawić do stężenia. Pół szklanki tężejącej galaretki wylać na ser i wstawić do lodówki do stężenia. Truskawki ułożyć na warstwie galaretki. Przylać resztą tężejącej galaretki. Wstawić do lodówki, aby całość stężała. Ciasto podawać z małymi bezami. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin Blogdozowaniem. Dałam jej sporo - moje truskawki były dość wodnite i bałam się, żeby mi całość nie popłynęła. Trzyma się dzielnie, ale konsystencja tego ciasta w dużej mierze zależy właśnie od jakości truskawek. I oczywiście jogurtu - mój był średnio gęsty. Dlatego jeśli masa jeszcze przed dodaniem żelatyny będzie Wam się wydawała bardziej zwarta - można dać jej mniej. Jogurtowo-truskawkowy sernik(...)namoczyć w zimnej wodzie, zalać gorącą i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzoną dodać do masy serowej, zmiksować, żeby nie było grudek. Dodać pokrojone na ćwiartki truskawki, zmiksować blenderem na gładką masę. Ciasto wyłożyć na ostudzony spód. Schłodzić w lodówce przez noc. Przed podaniem udekorować resztą owoców. Smacznego! Myślę, że tym razem to już ostateczne pożegnanie z truskawkami. Choć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeszcze raz truskawki! Bardzo prosty przepis na pyszny tort, dziś z truskawkami ale można zrobić go z jagodami, malinami czy brzoskwiniami. Krem przygotowany jest z
SprawdzonaKuchnia.pljajka 150 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% 1 opakowanie serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru ok. 700 g truskawek listek mięty do dekoracji Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W małym garnuszku roztapiamy masło i czekolady, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy z ognia, wlewamy mleko - mieszamy do połączenia(...)wierzchu kremu układamy połowę truskawek (pokrojone czy całe - tutaj wasza inwencja), następnie drugi placek przekładamy kremem i układamy resztę truskawek - ja zdecydowałam się na całe truskawki. Opcjonalnie dekorujemy miętą. Ciasto przechowujemy do 2 dni w lodówce
Kolejny blog o gotowaniupierogowa. Dzięki ciastu z jajkiem i tłuszczem mogłam wałkować je dość cienko. Jeśli robicie tradycyjną wersję ciasta, trzeba je wałkować trochę grubiej. W rozwałkowanym cieście wycinamy kółka szklanką, na każdym kółku kładziemy małą truskawkę (albo kawałek dużej), składamy na pół i zlepiamy. I tak aż skończy się ciasto. Pierogi wrzucamy porcjami na wrzącą wodę i gotujemy(...)minut od momentu kiedy wszystkie wypłyną. Podajemy ze śmietanką z cukrem- taka jest wersja konserwatywna KonQbka. Ja zrobiłam jeszcze mus truskawkowy- zmiksowałam truskawki z kilkoma łyżkami waniliowego cukru pudru i polałam nimi pierożki. Recenzje? Pozytywne- KonQbek docenił ciasto i rozmiar pierożków. Jeśli jednak chcecie, żeby wasze pierogi były bardzo miękkie to zróbcie ciasto tylko z mąki i wody
les mirabellesmleka 2 jajka 50 g roztopionego, przestudzonego masła 70 g cukru Kruszonka: 50 g zimnego masła 80 g mąki 80 g cukru Dodatkowo: ok. 150 g truskawek cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże pokruszyć, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę cukru, łyżkę mąki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce(...)miski wsypać cukier, mąkę i pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem) , aż masa zacznie zbijać się w grudki. Truskawki umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i odszypułkować, następnie przekroić na pół. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć truskawki w kilku rzędach, między truskawki wysypać kruszonkę. Odstawić
Domowa Cookierenka Agiżółtkowej, wymieszać delikatnie łopatką. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 180stC na ok 30 minut. Upieczone i przestudzone ciasto przekroić na pół. Truskawki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki , ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną w połowie wody), przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia się galaretki. Śmietanę
ciasta i desery czyli na słodkoOstatnio była tarta z truskawkami , dziś postanowiliśmy przygotować podobną wersję ciasta, jednak ze względu na to, że truskawki się już skończyły to tarta będzie z malinami. Oczywiście truskawki jeszcze można kupić, jednak ich wygląd i smak nie są już takie same jak w szczycie sezonu, tak więc lepiej zastąpić je owocami, które aktualnie są świeże i smaczne – np. maliny(...)borówki. Tarta z mascarpone i malinami nie wymaga pieczenia i jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę :) Jedynie musicie pamiętać, aby spód ciasta przygotować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki. Tarta z mascarpone i malinami – składnik 330 g herbatników maślanych 130g śmietany 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka śmietanfixu maliny 170g masła Tarta z mascarpone
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!masła Krem – 2 żółtka – 4 łyżki cukru – 1 cukier wanilinowy – 500 ml mleka – 2 łyżki mąki ziemniaczanej. – ok. 30 dkg truskawek Przygotowanie: Zarobić ciasto na małe tartaletki. Do przesianej mąki dodajemy pokrojone masło i cukier oraz szczyptę soli i jajko. Wyrabiamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180ᵒC. Przygotowujemy foremki na babeczki wklejamy do nich ciasto(...)garnku i rozpuszczamy w nim cukier i cukier wanilinowy. Do podgrzanego mleka dodajemy resztę wymieszanych składników i wszystko łączmy czekając aż krem zgęstnieje. Gotowe ciasto na babeczki wykładamy kremem i układamy owoce. Artykuł Tartaletki z truskawkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEskrobi lub zwykłej mąki 5 jajek ½ szklanki cukru DODATKI ok. 200 g truskawek (mrożonych lub świeżych) 1 łyżka kaszy manny 2 łyżki cukru KRUSZONKA 70 g mąki 50 g cukru 50 g masła Przygotowanie W przypadku świeżych truskawek należy je umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mrożone truskawki należy rozmrozić, odcedzić wodę, która powstała. Posypać je cukrem i kaszą a następnie(...)wyścielić papierem. Masę przelać do blachy. Na masę wyłożyć truskawki. Miękkie masło połączyć z mąką i cukrem. Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i umieścić na truskawkach. Całość piec w nagrzanym piekarniku: 20 minut w 160 stopniach, następnie 55 minut w 140 stopniach. Po upieczeniu lekko
Przepiski.plposiłków, najczęściej w formie drugiego śniadania, gdyż z łatwością można go ze sobą zabrać w pojemniczku z dodatkową porcją owoców lub jogurtem naturalnym. Trwający sezon na truskawki zwiastuje tylko jedno – ciasto z owocami. Zamiast zwykłej mąki dałam pełnoziarnistą, osłodziłam trochę ksylitolem (możecie również użyć cukru), a na wierzch poszły sezonowe owoce. U mnie są to truskawki i rabarbar, ale możecie(...)pieczenia 2 łyżki oleju 100g rabarbaru 100g truskawek szczypta soli Przygotowanie: Żółtka utrzeć z ksylitolem (lub cukrem), następnie dodać olej i jogurt naturalny. Zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy z żółtkami ciągle mieszając. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać je do ciasta delikatnie mieszając do połączenia. Ciasto przelać
Fabryka pomysłówJeszcze przez chwilę będziemy mieli świeże truskawki. Warto jeszcze z tego skorzystać :) Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze robię naleśniki "na oko" i zawsze wychodzą mi pulchne i delikatne. Warto pamiętać, żeby przed smażeniem odstawić ciasto na przynajmniej pół godziny. Zdecydowanie czuć różnicę w smaku :) Składniki: Na naleśniki: ok 2,5 szklanki mleka ok szklanki wody 2 jajka(...)przemian mleko, mąkę i wodę. Miksować z dodatkiem soli. Na koniec dolać olej. Ważne jest aby ciasto nie miało grudek i było mocno napowietrzone. Odstawiamy miskę z ciastem na bok. Truskawki myjemy, szypułkujemy i wkładamy do blendera (jeżeli go nie posiadamy, to kiedyś z Mężem ugniataliśmy truskawki widelcem i były z grudkami, ale bardzo smaczne). Dodajemy cukier i cukier waniliowy
ChilliJemytruskawek- mogą być mrożone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny czekoladowe dekoracje- ja użyłam ze sklepu CUKIETERIA Wykonanie: Kilka truskawek odkładamy do dekoracji na wierzch ciasta, przekrawamy na połówki. Resztę truskawek blenderujemy na mus, dodajemy cukier puder, mieszamy. Do musu truskawkowego dodajemy ser, miksujemy. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy . Kiedy stężeje podgrzewamy do rozpuszczenia, następnie studzimy i wlewamy do masy
Z Majeczką w kuchnicukru kryształu Oraz cukier puder do posypania (opcjonalnie) Składniki na kruszonkę wymieszaj w misce i "wygnieć" ręką, aż powstaną rozpadające się grudki. Truskawki umyj i osusz. Małe pozostaw w całości, większe przekrój na pół. Sypkie składniki na ciasto: mąkę, cukier puder, waniliowy i proszek do pieczenia wymieszaj na stolnicy. Dodaj posiekane na kawałki masło, całe jajko i żółtka. Siekaj nożem(...)wyłóż do natłuszczonej blaszki. Zrób w cieście kilkanaście nakłuć widelcem i posyp bułką tartą. Na bułce rozłóż truskawki. Między truskawki (oraz częściowo na truskawki) rozsyp kruszonkę. Na wierzchu rozłóż po całym cieście poziomki. Piecz w 180°C przez około 40 minut, do zrumienienia wierzchu i spodu. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem
Delicious Placewięc truskawkowy budyń, masę śmietankowo-truskawkową oraz galaretkę z kawałkami soczystych truskawek, a wszystko to ułożone jest na puszystym biszkopcie. I uwierzcie mi, jedząc kawałek ciasta nie pomyślicie, że za dużo w nim truskawek. Poszczególne warstwy idealnie ze sobą współgrają, tworząc pyszną truskawkową całość. Ciasto nie jest mocno słodkie, ale możecie ograniczyć lub zwiększyć podaną ilość cukru, dopasowując(...)Truskawkowe trio Składniki: biszkopt 3 jajka 30g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 60g mąki pszennej poncz 1-2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek przegotowanej wody budyń truskawkowy 500g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 60g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 2 budynie śmietankowe bez cukru (40g każdy) 50g masła 1/3 szklanki wody masa śmietankowo-truskawkowa 200g serka naturalnego
Smakołyki Bereniki