Truskawki już są, dlatego mam dziś dla Was przepis na inną wersję popularnego i bardzo smacznego ciasta :) Truskawkowa chmurka, oto i ona ;) Kruchy spód, galaretka z truskawkami, masa śmietanowa i beza Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej(...)truskawkowe 3,5 szklanki wrzącej wody Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć. Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z truskawkami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasiona z 1 laski wanilii
Domowa cukiernia Ewyszkl mąki pszennej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny Masa jogurtowa: 800 g jogurtu naturalnego 300 g truskawek cukier puder do smaku 4 płaskie łyżki żelatyny szkl malin 1/2 szkl borówek owoce do dekoracji Ciasto: szpinak opłukać i osuszyć. Przełożyć do kielicha blendera, wlać połowę oleju i zmiksować na gładki mus. Dodać sok z cytryny. Jajka(...)papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec ok 25 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, ściąć wierzch i podzielić na dwa krążki. Ścięty wierzch ciasta drobno pokruszyć. Masa jogurtowa: Truskawki zmiksować, dodać do jogurtu, doprawić do smaku wedle uznania. Żelatynę zalać 1/2 szkl zimnej wody, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia
Smakołyki AsiPyszna, lekka, orzeźwiająca sałatka z spłaszczonymi brzoskwiniami i truskawkami, którą uwielbiają wszystkie dzieci, także i dorośli. W upał nigdy się nie chce ,,ciężkich" sałatek
Kuchnia ŁukaszaGotowe w : 2 h Rozmiar blaszki : 32X22 cm. Upał zelżał, więc można zabrać się za ciasto. Dzisiejsza propozycja to ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką. Idealnie wilgotne w połączeniu z dwoma warstwami owoców zachwyci każdego miłośnika słodkości i owoców. Z pełną odpowiedzialnością mogę je również polecić tym, którzy nie są fanami rabarbaru. Dobór owoców jest przypadkowy, ponieważ(...)takie miałam ochotę. Składniki na masę owocową 60 dkg rabarbaru 40 dkg truskawek 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 1/4 szkl soku z cytryny 20 dkg cukru Składniki na ciasto 3 szkl. mąki (szklanka 250 ml) 20 dkg cukru 20 dkg masła 2 jajka 225 ml maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Składniki na kruszonkę 3/4 szkl brązowego cukru
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyCiasto z dodatkiem śmietanki , jagód, truskawek i arbuza to niesamowite orzeźwienie . Nadaje się na upalny dzień ale nie tylko. W przepisie jest podane kilogram arbuza , można spokojnie dodać go mniej , jeśli chcemy pojeść więcej pianki ;) Przepis ten dostałam od Iwonki , która prowadzi bloga http://izioni-smaki.blogspot.com/ . Wymiary blaszki : 25 x 29 cm Czas pieczenia : ok. 20 minut Temp. pieczenia(...)Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temp. 180 C. Po wystudzeniu nasączyć przygotowaną wcześniej kawą. Nie należy wyjmować ciasta z foremki. Pianka: Arbuza umyć , pokroić w kostkę. Truskawki umyć i przekroić na pół. Galaretki przygotować w 450 ml gorącej wody , dobrze wymieszać , aby galaretka dobrze się rozpuściła i wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno
Słodkości i nie tylkodojrzałych truskawek 6-8 listków świeżej mięty polewa: 4 kostki mlecznej czekolady 4 kostki gorzkiej czekolady pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej łyżka mleka dodatkowo : truskawki do przybrania SPOSÓB WYKONANIA: 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć za pomocą miksera lub trzepaczki. Masa powinna być jednolita, nie za gęsta, powoli spływająca po łyżce. Dodatek oleju do ciasta sprawia, że naleśniki w czasie smażenia(...)nieco przesunie i dzięki temu, że nie został nałożony na cały naleśnik, nie wypłynie), i pokroić na 3-4 równe części. Każdą część polać czekoladą i przybrać truskawką. Smacznego! * z przepisu na ciasto wychodzi około 15 naleśników, natomiast twarożku z tego przepisu wystarczy na około 6-8 naleśników
DefinicjaSmakuciasta pergamin z fasolkami ( nie wyrzucamy fasolek przydadzą się do następnego pieczenia) i zapiekamy ciasto jeszcze 3 minuty, wypiekając przykryty wcześniej pergaminem spód ciasta. W tym czasie przekładamy połowę truskawek ( większe kroimy na cząstki) do niewielkiego rondelka, a następnie podgrzewamy na płycie, tak by puściły skok. Do truskawek dodajemy cukier całość mieszamy, gotujemy minutę(...)ponowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 20 minut w temp 180 stopni, po tym czasie sprawdzany stopień wypieczenia wierzchu tarty i jeżeli nam odpowiada wyjmujemy ciasto z piekarnika. Tartę studzimy, dekorujemy jej wierzch pozostałymi truskawkami i podajemy
Miód i pieprzżółtkowej, wymieszać delikatnie łopatką. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 180stC na ok 30 minut. Upieczone i przestudzone ciasto przekroić na pół. Truskawki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki , ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną w połowie wody), przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia się galaretki. Śmietanę
Camilla w kuchniciasto dla wszystkich wielbicieli połączenia czekolady z truskawkami. Prawdziwy afrodyzjak! Czekoladowy biszkopt z musem truskawkowym i mocno czekoladową masą, a do tego truskawki i polewa z mlecznej czekolady. Wbrew pozorom nie jest ono za słodkie, gdyż smaki się równoważą - słodkiego biszkoptu czekoladowego z lekko kwaśnym musem truskawkowym i wytrawną masą z gorzkiej czekolady, a całość dopełnia słodka polewa czekoladowa(...)polewę. Truskawki myjemy, suszymy i kroimy w plasterki. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami masła. Na masę czekoladową układamy plasterki truskawek i to wszystko polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą. Wkładamy do lodówki. Ciasto przechowujemy w lodówce. Rada: 1) Wykonanie masy czekoladowej najlepiej zacząć dzień wcześniej. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w podgrzanej śmietance i wkładamy do lodówki na całą
Kuchnia MagdaLenymojego ulubionego przepisu. Główną rolę gra jednak masa sernikowa z białą czekoladą, która smakiem przypomina najlepsze lody śmietankowe - spróbujcie nie zjeść całej miski przed złożeniem ciasta! Nasze dzieło wieńczą piękne, czerwcowe truskawki i czerwona galaretka. Muszę przyznać, że efekt końcowy zaskoczył całą moją rodzinę. Kawałki znikały jeden za drugim, a to chyba najlepsza rekomendacja :) Na mniejszą blaszkę(...)ilości wody podanej w przepisie. Odstawić do stężenia. Pół szklanki tężejącej galaretki wylać na ser i wstawić do lodówki do stężenia. Truskawki ułożyć na warstwie galaretki. Przylać resztą tężejącej galaretki. Wstawić do lodówki, aby całość stężała. Ciasto podawać z małymi bezami. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin Blogdozowaniem. Dałam jej sporo - moje truskawki były dość wodnite i bałam się, żeby mi całość nie popłynęła. Trzyma się dzielnie, ale konsystencja tego ciasta w dużej mierze zależy właśnie od jakości truskawek. I oczywiście jogurtu - mój był średnio gęsty. Dlatego jeśli masa jeszcze przed dodaniem żelatyny będzie Wam się wydawała bardziej zwarta - można dać jej mniej. Jogurtowo-truskawkowy sernik(...)namoczyć w zimnej wodzie, zalać gorącą i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzoną dodać do masy serowej, zmiksować, żeby nie było grudek. Dodać pokrojone na ćwiartki truskawki, zmiksować blenderem na gładką masę. Ciasto wyłożyć na ostudzony spód. Schłodzić w lodówce przez noc. Przed podaniem udekorować resztą owoców. Smacznego! Myślę, że tym razem to już ostateczne pożegnanie z truskawkami. Choć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeszcze raz truskawki! Bardzo prosty przepis na pyszny tort, dziś z truskawkami ale można zrobić go z jagodami, malinami czy brzoskwiniami. Krem przygotowany jest z
SprawdzonaKuchnia.pljajka 150 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% 1 opakowanie serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru ok. 700 g truskawek listek mięty do dekoracji Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W małym garnuszku roztapiamy masło i czekolady, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy z ognia, wlewamy mleko - mieszamy do połączenia(...)wierzchu kremu układamy połowę truskawek (pokrojone czy całe - tutaj wasza inwencja), następnie drugi placek przekładamy kremem i układamy resztę truskawek - ja zdecydowałam się na całe truskawki. Opcjonalnie dekorujemy miętą. Ciasto przechowujemy do 2 dni w lodówce
Kolejny blog o gotowaniupierogowa. Dzięki ciastu z jajkiem i tłuszczem mogłam wałkować je dość cienko. Jeśli robicie tradycyjną wersję ciasta, trzeba je wałkować trochę grubiej. W rozwałkowanym cieście wycinamy kółka szklanką, na każdym kółku kładziemy małą truskawkę (albo kawałek dużej), składamy na pół i zlepiamy. I tak aż skończy się ciasto. Pierogi wrzucamy porcjami na wrzącą wodę i gotujemy(...)minut od momentu kiedy wszystkie wypłyną. Podajemy ze śmietanką z cukrem- taka jest wersja konserwatywna KonQbka. Ja zrobiłam jeszcze mus truskawkowy- zmiksowałam truskawki z kilkoma łyżkami waniliowego cukru pudru i polałam nimi pierożki. Recenzje? Pozytywne- KonQbek docenił ciasto i rozmiar pierożków. Jeśli jednak chcecie, żeby wasze pierogi były bardzo miękkie to zróbcie ciasto tylko z mąki i wody
les mirabelles