ciasto z truskawkami - 12428 przepisów (strona:172/829)

Torcik truskawkowo-kokosowy 471

delikatne i lekkie ciasto, idealne na wiosenne i letnie przyjęcia, na co dzień i od święta. To połączenie prostych smaków, które idealnie do siebie pasują: lekko kwaskowatych truskawek i słodkiego kokosa. Ciasto można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm . Torcik truskawkowo-kokosowy Składniki: BISZKOPT KOKOSOWY 2 jajka 60g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 80g drobnego cukru (pół na pół(...)odkroić od brzegów formy ostrym nożem dopiero po całkowitym ostygnięciu - przekroić na dwa cieńsze blaty - od razu przełożyć masą lub przechowywać w szczelnym pojemniku, żeby nie wysechł MASA TRUSKAWKOWA - truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na gładki mus - serek homogenizowany zmiksować z domowym cukrem waniliowym - żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia - napęczniałą żelatynę podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, tylko

Smakołyki Bereniki
Maślany placek drożdżowy z truskawkami 204

Truskawki królują u nas pod każdą postacią w sałatkach, koktajlach,  pierogach no i oczywiście w ciastach :)  A drożdżówka z truskawkami no to musowo raz w tygodniu.  Jest puszysta i mega maślana. Numer jeden tej wiosny. Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży  50 g cukru 1 duże jajko 250 ml ciepłego mleka ale nie gorącego(...)blaszce. (ja piekę to na blaszce która jet dołączona do piekarnika) Ciasto przykryć ręcznikiem bawełnianym i odstawić na 15 minut. Po tym czasie w ciasto delikatnie wciskać masło pokrojone w kostkę. Na to nałożyć truskawki przekrojone na pół (przekrojeniem do góry) Całość posypać kruszonką. Placek włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 C na 40 minut. Jeszcze ciepłą drożdżówkę posypać cukrem

Delicious Titbits
CIASTO KOKOSOWE Z JAGODAMI (keto, LCHF, redukcja, bez glutenu, cukru i laktozy) 113

bardzo smaczne. Doskonale komponuje się z rożnego rodzaju owocami niskowęglowodanowymi jak truskawki, porzeczki, maliny, rabarbar czy jagody. Jest to inspiracja od mojej Czytelniczki i stanowi kolejną modyfikację mojego ciasta kokosowego z truskawkami oraz kokosowo-proteinowego . Dzięki zastosowaniu izolatu mamy większy udział białka i nieco mniejszą pulę tłuszczu, czyli coś co polubią także osoby na redukcji. Jest to doskonała propozycja

Ola la LCHF
Tarta z truskawkami 120

truskawki w pełni, więc u mnie wylądowały w słodkiej tarcie z krem. Pierwszy plan był taki, by przygotować z truskawek prosty koktajl, jednak zainspirowałam się przepisem na fajną tartę, znalezionym u Kwestii Smaku. Muszę sama się pochwalić, bo ciasto tak się prezentuje, że szkoda mi jest go kroić:) W tym momencie chłodzi się […] Artykuł Tarta z truskawkami pochodzi

Pink Envelope
Szybkie rogaliki z owocami 97

owocami, idealne do filiżanki ulubionej kawy. Rogaliki można przygotować z zaledwie 3 składników. Ja dodatkowo do ciasta dodaję zawsze odrobinę cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii. A nadzienie? Tu można dowolnie je modyfikować. U mnie dziś owoce z puszki, ostatnio były kawałki truskawki, a wcześniej marmolada. Takie szybkie rogaliki smakują ze wszystkim. Spróbujcie. A jak kawa, to… Tylko świeżo(...)gładkie ciasto.  Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkujemy cienko na kształt koła. Dzielimy wszystko na 8 części (8 trójkątów). Nakładamy nadzienie (u mnie dziś lekko rozgniecione widelcem owoce, poprzednio robiłam te rogaliki z kawałkami truskawek) i zwijamy

Słodkie okruszki
Truskawkowiec z białą czekoladą i jogurtem 192

Już jakiś czas temu przygotowałam na życzenie męża sernik z dodatkiem truskawek. Mamy sezon truskawkowy w pełni, a moje prosto z ogrodu w tym roku wydały bardzo dużo owoców, stąd też pomysł na wplecenie ich do ciasta. Oczywiście zważywszy na fakt, panujących wszerz upałów nie wchodziło(...)grę żadne pieczenie, bo mam kuchnię tak małą, że upiekłabym się jeszcze przed sernikiem.  Sernik tak więc będzie na zimno z dużą ilością świeżych truskawek oraz innymi pysznościami. Trochę odchudzona wersja klasycznego ciasta przypadnie do gustu każdemu, kto uwielbia serniki i truskawki zarazem. Małe cząstki truskawek skąpane w białej czekoladzie to musi być dobre.  Zapraszam gorąco.  Składniki

vaniliowoczekoladowa
Rolada bezowa z truskawkami 346

Fantastyczna, delikatna beza z dodatkiem moich ulubionych truskawek. Roladę przygotowałam na swoje urodziny zamiast tortu. Powiem Wam, że jeszcze nigdy żadne ciasto tak szybko nie znikało z talerzyków ;) Beza: 6 białek szczypta soli 1,5 szkl cukru 1 łyżeczka octu 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Frużelina truskawkowa: 400 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 g mascarpone

Smakołyki Asi
Drożdżowiec z truskawkami 147

naszej, polskiej kuchni, uwielbiam to że w czerwcu mamy truskawki, jagody, potem pyszne czereśnie i wiśnie a jesienią śliwki, jabłka i gruszki. Tym razem nasze polskie, aromatyczne truskawki znalazły swoje miejsce w cieście drożdżowym, wykwintnym i za razem bardzo prostym. Polecam gorąco upieczcie sobie tego lata ten pyszny deser, ciasto jest wilgotne nawet po dwóch dniach. Drożdżowiec z truskawkami. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami 654

około 50 min, do suchego patyczka. Ciasto szpinakowe wystudzić, ściąć wyrośniętą „górkę”, a resztę przekroić na na dwa równe blaty. Ścięte ciasto rozkruszyć lub zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Odłożyć do dekoracji. Truskawki, mogą być jeszcze zamrożone, przełożyć(...)garnka razem z wodą i cukrem. Gotować przez chwilę, po czym zmiksować blenderem. Wsypać galaretkę do gorących truskawek i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić. Jak tylko truskawki zaczną tężeć, wylać na pierwszy krążek ciasta szpinakowego. Najlepiej robić to w takiej samej formie w której piekło się ciasto, wtedy galaretka nie wypłynie. Odstawić do stężenia. Brzoskwinie odsączyć z syropu, zmiksować blenderem

https:KKuchniaMniam
Knedle serowe z truskawkami 184

Może dzięki temu jest takie delikatne w smaku :) Składniki: Ciasto: 25 dag sera białego 15 dag masła 2 jajka 10-15 dag mąki (lub więcej, jeżeli ciasto jest klejące) sól do smaku   + truskawki Sposób przygotowania: 1. Masło utrzeć mikserem z serem, jajami, solą. Dodać tyle mąki, aby ciasto było miękkie. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, chwilę wyrabiać ręcznie, podsypując(...)mąką, by ciasto nie było klejące. Gotowe ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 30 minut. 2. Ciasto rozpłaszczyć lub rozwałkować na stolnicy, wycinać kółka, nałożyć truskawkę i dokładnie zlepić brzegi, uformować kulę. 3. Knedle gotować w osolonym wrzątku, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilę. 4. Podawać wedle uznania, my najczęściej jadamy z roztopionym masłem i delikatnie posypane cukrem

Kuchnia domowa Ani
Jak udekorować stół na Wielkanoc? 85

jeść w Wielkanoc? Postawiłam na lekkie wiosenne ciasto w postaci puszystego i mięsistego biszkoptu, przełożyłam go lekkim kremu bez dodatku cukru, ale użyłam morelowego dżemu i świeżych truskawek. Cytrusowy świeży poncz, nasączył ciasto, dzięki czemu całość jest lekka jak chmurka, orzeźwiająca i pięknie się też prezentuje na stole. W Wielkanoc zazwyczaj albo mamy gości, albo jedziemy w gości, zatem stawiam(...)spodzie sprawia, że odkładając łopatkę nie zabrudzisz blatu. Ciasto przekładam dżemem (morelowy), przykrywam nasączonym blatem, resztą kremu smaruję całość, dokładam minimalistyczną dekorację z truskawek i tort jest gotowy. Uwielbiam takie delikatne i lekkie ciasta! Na obiad w tym roku przygotowuję cytrusową pieczoną kaczkę z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim. Rozpływającą się w ustach kaczkę poddaje z pieczonymi warzywami: niezastąpionymi ziemniaki

SMYKWKUCHNI
Puszek z musem truskawkowym 270

wymieszanym z cukrem pudrem. Dokładnie rozmieszać, po czym przestudzić. Dodać śmietanę, wymieszać i przelać na przygotowany spód. Schłodzić. Gdy masa całkiem stężeje na wierzchu rozsmarować mus z truskawek wymieszany z cukrem. Ciasto przechowywać w lodówce.                                                 Smacznego

Z miłości do słodkości
Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem 141

smaku. Ten zestaw dobrze komponuje się ze słodkimi truskawkami i kwaśnym rabarbarem. Serdecznie polecamy. Udostępnij Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – składniki Owoce: 300 g truskawek 300 g rabarbaru 1 łyżka cukru Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 3 żółtka 70 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 / 3 łyżeczki(...)uzyskania przez ciasto jednolitej konsystencji. Wyrobione drożdżowe ciasto przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Owoce: Rabarbar umyć, odciąć obie końcówki, pokroić na małe kawałki. Wsypać do miseczki, wymieszać z łyżką cukru. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na cztery części. Kruszonka: Do miseczki wsypać obie mąki, cukier, dodać pokrojone na mniejsze kawałki

niecodziennikpary
Truskawkowy śmietanowiec 300

piec ciast. Takie ciacha robię, jak już mam ostrego lenia, a wiem że do kawy musi być coś słodkiego.  Blacha duża 23 cm x 29 cm Składniki: 3 duże śmietany 18 % 3 duże jogurty naturalne 1 szklanka cukru 1 opakowanie żelatyny odrobina gorącej wody 4 truskawkowe galaretki 500 ml wody ok 1 kg świeżych truskawek Wszystkie składniki(...)naczyniu miksującym mieszamy jogurt, śmietanę i cukier,dodajemy żelatynę i zalewamy masą truskawki. Blachę wkładamy do lodówki na ok 20 minut. W tym czasie galaretki zalewamy wodą ( 500 ml wrzątku) mieszamy i ostudzamy, aż galaretka zacznie powoli tężeć. Na ciasto układamy pozostałe tryskawki i wszystko zalewamy warstwa galaretki. Całe ciasto wkładamy do lodówki

Niezły Młynek
Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą 115

trzymać w lodówce. Nie potrzebujemy foremek, wystarczy rozwałkować  ciasto, obłożyć owocami, zawinąć brzegi i gotowe. Tym razem proponuję tartę z sezonowymi owocami, czyli z truskawkami i rabarbarem oraz ekstra dodatkiem, serkiem ricotta. * Składniki CIASTO 230 g mąki 50 g cukru 100 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki 2 łyżeczki octu jabłkowego 4 łyżki zimnej wody otarta skórka(...)placek o średnicy około 35 cm, zdejmujemy folię a ciasto pozostawiamy na papierze. Ricottę mieszamy z otarta skórką z 1/2 pomarańczy i wylewamy na ciasto, pozostawiając  4 – 5 cm wolnej krawędzi. Odszypułkowane truskawki kroimy na plasterki, rabarbar (nieobrany) na plasterki, dodajemy cukier, ziarenka wanilii wyłuskane z laski, mieszamy i rozkładamy na serze ricotta. Zawijamy brzegi ciasta do góry

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania