były widoczne. Masę przekładamy na papier do pieczenia wielkości foremki, w której mamy ciasto. Pieczemy w 140 st. C. przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. (bezę możemy upiec dzień wcześniej i przykryć ją ściereczką kuchenną). składniki na krem: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 500 ml śmietany kremówki, schłodzonej nasionka z 1 laski wanilii 3 łyżki cukru
Domowy Smak JedzeniaWypełniając foremki ciastem nalezy pamiętać aby ciasto sięgało do ¾ ich wysokości. Ja nakładam ciasto, gałkownicą do lodów, szybko i czystko jednocześnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 st C, piec około 20 minut Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić nałożyć krem. Krem 200 g serka mascarpone 100 g masła 2 łyżki cukru pudru łyżeczka skórki pomarańczowej lub kilka kropli aromatu
Farmażonymiałam wielką ochotę na coś słodkiego. Wybór padł na szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia z letnimi owocami. Pyszne, nie za słodkie i orzeźwiające. Takie jak lubię. Wam też polecam :) Tiramisu podałam na talerzyku "Malta" od Porcelany Bogucice . Masa: 600ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 3 łyżki żelatyny 1/2 szkl cukru pudru Ponadto: 15 dag borówek
Smakołyki Asiwykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Wykładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, po czym przekrawamy wzdłuż na pół. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Serek ucieramy. Do utartego dodajemy ubitą
Made By Mom And Sonsernikową, a na nią ubitą kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru. Ciasto dekorujemy truskawkami według uznania. Wskazówki:Sernik trzymać w lodówce minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc. Jeśli nie macie akurat serka typu philadelphia możecie użyć zamiennika czyli twarogu sernikowego, serka śmietankowego bądź mascarpone i też doskonale pasuje
upichcicciasto mimo słodyczy jest rewelacyjne i trudno poprzestać na jednym kawałku. Zaczynamy SKŁADNIKI *PRZEPIS NA KWADRATOWĄ BLASZKĘ 24x24cm -1 duża paczka słonych krakersów 180g -2 białe czekolady po 100g każda czyli 200g czekolady białej dobrej jakości -2 czekolady mleczne po 100g każda czyli 200g czekolady mlecznej dobrej jakości -1 łyżka kakao -500ml śmietany 30% -250g serka mascarpone(...)szklanki pszenicy w miodzie dmuchanej Dno blaszki wykładamy krakersami. Czekoladę białą roztapiany w metalowej misce nad kąpielą wodną. Studzimy czekoladę. 250ml śmietany 30% ubijamy na sztywno, dodajemy cały serek mascarpone-miksujemy. Do całości dodajemy ZIMNĄ czekoladę, dodajemy troszkę i miksujemy i znów troszkę i miksujemy. Do masy dodajemy 2 szklanki pszenicy i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciasto wystygnie.(Ciasto można przygotować dzień wcześniej).Ciasto kroimy na cztery równe części i pozostawiamy na czas przygotowania mas do tortu.Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (napełniamy garnek gorącą wodą i na garnek kładziemy miseczkę z czekoladą) dodajemy do czekolady 3 łyżki śmietany kremówki. Odkładamy czekoladę do wystygnięcia.Do miski dajemy serek mascarpone, dodajemy 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru(...)połowę żelatyny. Do drugiej miseczki z 1/4 kremu dodajemy 2 łyżki cukru pudru i resztę żelatyny.Przygotowujemy poncz: łączymy wszystkie składniki ze sobą.Na dno tortownicy układamy jedną część ciasta, nasączamy ją ponczem, następnie smarujemy tą część ciasta dżemem truskawkowym (około 0,5 cm), później przekładamy na ciasto 1/4 kremu czekoladowego. Następnie układamy kolejną część ciasta i również ja nasączamy
Serce zamknięte w formie pysznościU wielu z Was rabarbar został już zastąpiony truskawkami, albo może nawet czereśniami, malinami czy jagodami. Sezon na poszczególne owoce (i warzywa), te typowo letnie i
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomarańczową (lub bez) krem 250 g mascarpone 330 ml śmietanki 30 % 3-4 łyżki cukru pudru truskawki świeża mięta A jak to zrobić: Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, jajko, cukier i śmietanę. Zagnieść, aż będzie gładkie. W razie potrzeby podsypywać mąką, aby nie kleiło się do rąk. Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce przez około(...)minut. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować. Zawinąć na wałek i przenieść na formę. Wyłożyć nim dno i boki formy, całość nakłuć widelcem. Piec około 25 minut (na złoty kolor) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do niej serek mascarpone i wymieszać na gładką masę. Wyłożyć
Kuchnia w opałachmasa śmietanowa z mascarpone i aromatyczną skórką pomarańczową, a na wierzchu czekoladowa beza :) Całość jest naprawdę obłędna i wcale nie przesłodzona. Najlepiej zacząć przygotowanie od bezy (wówczas nie będzie potrzebna nam więcej niż jedna forma do pieczenia). Bardzo polecam zrobienie ciasta na Boże Narodzenie, bowiem właśnie wtedy dostaniemy najlepsze – bo najsłodsze i najbardziej soczyste – pomarańcze :) Składniki: Ciasto: 120 g mąki(...)pomarańczy 3 galaretki pomarańczowe (każda na 0,5 l wody) 3 1/3 szklanki wrzącej wody Masa śmietanowo-serowa ze skórką pomarańczową: 500 ml śmietany 30% (schłodzonej) 250 g serka mascarpone (schłodzonego) 3 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka świeżo startej skórki pomarańczowej Beza czekoladowa: 3 białka (w temperaturze pokojowej) 150 g cukru 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej 60 g gorzkiej
MyCookBook.plpudrem. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy na wolnych obrotach. Dolewamy żelatynę i mieszamy do połaczenia się składników. Krem czekoladowo – orzechowy: Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem czekoladowo-orzechowy. Miksujemy na gładki krem. Złożenie tortu: Pierwszy płat biszkoptu smarujemy połową kremu śmietanowego. Wykładamy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Nasączamy go powstałym sokiem po odsączeniu wiśni ze spirytusu. Ciasto smarujemy kremem czekoladowo
VioletoweKucharzenieLetnie i szybkie do przygotowania ciasto z bananami i mascarpone. Całości ciekawego smaku nadaje galaretka jagodowa. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej Krem: 500 g śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 2 banany 1 galaretka cytrynowa + 500 ml wrzątku 1 galaretka jagodowa + 375 ml wrzątku Biszkopt: Białka oddzielamy(...)ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników. Banany kroimy w plasterki. W formie układamy jeden krążek biszkopta. Delikatnie smarujemy go kremem (ok. 2 łyżki). Następnie układamy pokrojone banany, zalewamy cytrynową galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Kolejno układamy drugi krążek ciasta i krem. Wygładzamy i zalewamy jagodową galaretką. Chłodzimy
VioletoweKucharzenieśrednicy26cm)- 7 jaj- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków- 1 szklanka mąki tortowej- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej- szczypta soliSkładniki na krem 1:- 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)- 250g serka mascarpone- 3 łyżki cukru pudru- 1 galaretka malinowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku)Składniki na krem 2:- ok. 350ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)- 250g serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudru- 1 galaretka(...)dekoracji. Pozostałe kroimy na połówki. Jak galaretki ostygną, ale będą jeszcze płynne, szykujemy kremy – zaczynając od malinowego. Ubijamy 500ml schłodzonej śmietanki, dalej ubijając dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Całość masy delikatnie i dokładnie mieszamy dodając wystudzoną, ale płynną galaretkę malinową. Z galaretki cytrynowej odlewamy do miseczki ok. 1/3, dolewamy tyle samo zimnej, przegotowanej wody. Pierwszy blat, który będzie
mojewypiekiinietylkoblacie posypanym mąką. Jeśli cisto będzie się kleiło, dodaj odrobinę mąki. Ciasto ma być finalnie gładkie i elastyczne. Wysmarować ciasto resztą masła, włożyć do miski i przykryć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin 4-8 h. Po wyjęciu cista należy uderzyć ciasto pięścią. Dzielić na małe bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć(...)odczekać od pół godziny do 1 godziny by jeszcze ciasto podrosło. Przy pomocy pędzelka smarujemy bułeczki roztrzepanym białkiem. Możemy również opcjonalnie posypać bułeczki sezamem. piec: 25-30 minut w temperaturze 190 stopni. krem: Rozpuścić czekoladę w odrobinie mleka, następnie gdy się trochę ostudzi dodać ją do serka mascarpone, dokładnie wymieszać Po ostudzeniu rozkroić bułeczki na pół, Na spodnią część nałożyć
KreatywnePinykruszonką. Dzięki rabarbarowi ciasto jest lekko kwaskowe i nie za słodkie, idealne na piknik lub podwieczorek. Polecam również inne moje przepisy z wykorzystaniem rabarbaru Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru 120 g masła szczypta soli Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 250 g serka mascarpone 4 jajka 1,5 szklanki cukru(...)Wyjąć z lodówki i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno prostokątnej formy (około 22 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 min, aż będzie lekko złote. Masa serowa: Ser zmiksować z jajkami, cukrem pudrem
Oryginalny smaksięgnięcie po to warzywo Zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe z cukinią :)!Ciasto czekoladowe z cukiniąSkładniki:3 jajka180 g cukru100 ml oleju250 g mąki50 g kakao1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli1/2 łyżeczki cynamonu150 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady400 g startej na dużych oczkach cukiniiMasa:500 g serka mascarpone /w temperaturze pokojowej/100 g gorzkiej czekolady1 czubata łyżka kakaoszczypta soli3 łyżki(...)Ciągle ubijając wlewać powoli cienkim strumykiem olej. Następnie delikatnie mieszając łyżką małymi porcjami dodawać przesianą mąkę (kolejną porcję mąki dodawać po tym jak wcześniejsza porcja już się połączyła z ciastem) Do gotowej masy dodać drobno posiekaną lub startą na tarce czekoladę i odciśniętą cukinię. Wymieszać, przelać do tortownicy/blaszki i piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut do suchego patyczka
UgotujmyTo.plmnie ma ona ok 38x33 cm) i piec ok 15-20 min w 180*C. Uwaga: Można ciasto podzielić na 3 części i każdą piec osobno w keksówce, ale powyższy sposób jest prostszy i szybszy. Przygotowując po dwójną porcję należy ciasto podzielić na 3 części i każdą piec osobno w standardowej blaszce ok 23x33 cm. Krem daktylowo-pomarańczowy: 1. Daktyle(...)małym ogniu, aż daktyle będą miękkie, a c a łość zgęstnieje . D okładnie zblendować (jeśli byłoby ciężko blendować - dolać odrobinę gorącej wody). Wystudzić. 2. Zblendowane daktyle zmiksować z serkiem mascarpone. Można całość przetrzeć przez sito, żeby uniknąć w kremie niezblendowanych skórek z daktyli. Masę osłodzić do smaku. Przełożenie: Upieczony piernik przekroić na 3 równe części. Przełożyć kremem. Ewentualnie polać polewą
Kto ugości moich gości?dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru Masa: ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 400 g mrożonych wiśni bez pestek cukier do smaku kardamon 100 ml wina(...)biały kroimy na pół. Kładziemy na paterze,nasączamy. Połowę śmietany ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier i połowę opakowania cukru waniliowego. Następnie delikatnie mieszamy ją z połową serka mascarpone. Na nasączonym biszkopcie kładziemy warstwę bitej śmietany, układamy na niej połowę wiśni w winie. I przykrywamy drugą częścią białego biszkoptu. Zimny ciemny biszkopt odklejamy od papieru do pieczenia
Malinowe Pocałunkiszklanki kakao* 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* szczypta soli Masa : * 500 g serka mascarpone * 2 opakowania Nutelli każde po 230 g Dodatki : wiśnie z nalewki / a wersji bezalkoholowej - wiśnie mrożone lub wiśnie z kompotu(...)Ciasto na biszkopt wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 35 minut / robimy test suchego patyczka / 8. Boki dobrze ostudzonego biszkoptu odkrawamy ostrym nożem od obręczy tortownicy, zdejmujemy ją i przy pomocy ostrego noża kroimy biszkopt na trzy, równe blaty. MASA CZEKOLADOWA : Mieszamy w mikserze 500 g serka mascarpone
ciemna strona patelni