Łącząc smaki wielokrotnie próbuję różnych połączeń smakowych w mini wersjach na jednej łyżce, i tak mięso kaczki wspaniale połączyło mi się z kwaśnym jabłkiem, orzechami, podwędzanym serem i obsmażoną pieczarką. Całość oprószyłam siekanym szczypiorem i skropiłam słodko ostrym sosem musztardowym. Pieczarki jak i orzechy są tylko podprażone, aby wydobyć ich smak. To pyszna propozycja nie tylko na elegancką kolację(...)pełna łyżeczka musztardy drobno mielonej - 1 płaska łyżeczka cukru - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżka drobno siekanego szczypiorku Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej emulsji. Dodatki: - 5 średniej wielkości pieczarek - 1/4 główki sałaty lodowej - garść orzechów włoskich grubo siekanych - 15 dag sera twarogowego podwędzanego - 1 kwaśne jabłko ( np. szara reneta ) - 2 łyżki grubo siekanego szczypiorku - 0,5 płaskiej łyżki pieprzu mielonego
kawawszklancedomu mama jest specjalistą w tej sferze. W jej wykonaniu są najlepsze! Pieczarkowa z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszna! Gęsta , aromatyczna, rozgrzewająca, z dużą ilością warzyw, pieczarek i mięsa. Do jej przygotowanie nie potrzebujecie raniej ugotowanego bulionu, lub wywaru! Inne przepisy na zupy TU . Zupa pieczarkowa - przepis: Składniki: 400 g pieczarek 1 średnia cebula 3 średnie marchwie 2 ząbki czosnku(...)między czasie cebulę, marchew kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Szklimy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju przez ok. 5-7 min. Odstawiamy w stronę. Od pieczarek odkrawamy dół nóżki, obieramy ze skórki i dokładnie myjemy. Pieczarki kroimy w cienkie plastry, a ziemniaki w większą kostkę. Kiedy kiełbasa już się ugotuje usuwamy ją z wody. Do wody po kiełbasie dodajemy
Kuchnia ŁukaszaProste i smaczne kawałki polędwicy wieprzowej z dodatkiem pieczarek, cebuli i sosem musztardowym. Danie idealne na szybki obiad. Taką polędwicę możecie podać z ziemniakami lub ryżem oraz pieczonymi warzywami. Obowiązkowo przed samym podaniem całość posypcie posiekaną zieloną pietruszką. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (wagowo co najmniej 0,5 kg) 200 g pieczarek 1/2 cebuli, np.czerwonej 2 łyżki musztardy(...)oliwek 2 łyżki masła posiekana zielona pietruszka Polędwicę umyć, osuszyć, pokroić na plasterki i delikatnie rozbić za pomocą tłuczka. Każdy kawałek mięsa przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. Pieczarki umyć i przekroić na 4 części. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to wsypać pieczarki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Ewentualnie
UgotowaćWarzywny, gęsty i bardzo smaczny krem cukiniowo-pieczarkowy. Polecam część usmażonych pieczarek pozostawić do dekoracji, ponieważ krem będzie lepiej wyglądać i smakować. Przed podaniem zupę-krem możecie posypać zieloną pietruszką. Składniki: 0,5 l wywaru warzywnego/rosołu 3 średniej wielkości cukinie (wagowo 0,7 kg) 250 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz olej 100 ml śmietany 30% ewentualnie(...)topionego serka Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Na dno garnka wlać olej. Przesmażyć cebulę wraz z czosnkiem. Całość posolić i gdy cebula lekko się zeszkli dodać pieczarki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć na średnim ogniu. W międzyczasie cukinie umyć, obrać i pokroić w kostkę
Ugotowaćprzepiórczym jajkiem. Farsz jest delikatny i kremowy, wzbogacony smakiem rozlewającego się żółtka. Pychotka! Składniki: gotowe ciasto francuskie, lub własne kruche ciasto 2 cebule 2 ząbki czosnku 600g pieczarek sól, pieprz papryka w proszku (słodka i ostra) natka pietruszki 2 łyżki serka Filadelfia jajka przepiórcze masło do smażenia Przygotowanie: Drobniutko posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez(...)praskę przesmażyć na maśle. W międzyczasie obrać pieczarki i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Gdy cebula się zeszkli i zacznie robić się brązowa, dodać pieczarki, dokładnie wymieszać, można to robić partiami, pieczarki szybko zmniejszą swoją objętość. Smażyć na niewielkim ogniu aż pieczarki puszczą sok, doprawić solą i pieprzem oraz papryką w proszku (słodką i ostrą) do smaku
Codzienne GotowanieSzał pieczarkowy trwa. Dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiłyśmy przygotować potrawę składająca się z 3 głównych składników, czyli tzw. 3po3. Bohaterami tego dania miały być jajka, pieczarki i dymka, ponieważ chcemy to danie dodać do akcji Mopsa - Pieczarkowy Tydzień . Razem ze mną to danie przygotowały: Mops i Pela . Chwilę się zastanawiałam co by tu przygotować(...)ponieważ już wcześniej robiłam frittatę z pieczarkami oraz pieczarkę zapiekaną z jajkiem , trzeba było wymyślić coś innego, a jednocześnie fajnego, smacznego i pożywnego. Mój wybór padł na babeczki/omleciki z pieczarkami i szczypiorem. Jest to fantastyczne danie, idealne na śniadanie, na przekąskę lub do zabrania do pracy. Babeczki są lekkie, dietetyczne i bezglutenowe, co obecnie jest dla nas istotne, ponieważ mój
Codzienne Gotowaniewpisów. Mam jednak nadzieję, że pozostaniecie wierni tej stronie i z niecierpliwością będziecie wypatrywać nowych wpisów. Tym czasem zapraszam na przekąskę lub też kolację prosto z piekarnika. Pieczarki faszerowane porem składnik 6 dużych pieczarek (najlepiej takich na grilla) 2 pory - białe części 100 g wędzonego boczku 50 g sera gouda 1 kulka mozzarelli chilli w proszku sól, pieprz(...)natka pietruszki wykonanie Jeśli pieczarki mają trzonki to je wycinamy (moje nie miały) W rondelku podsmażamy pokrojony boczek wędzony. Gdy się wytopi tłuszcz dodajemy do niego pokrojone pory i ewentualnie posiekane nóżki pieczarek. Podsmażamy do miękkości pora. Doprawiamy chilli w proszku oraz pierzem. W razie konieczności solą. Zdejmujemy z ognia i dodajemy starty na dużych oczkach ser żółty. Dokładnie
Przysmaki KarolkiDługo szukałam przepisu na idealne zapiekanki z pieczarkami. Po intensywnych poszukiwaniach misja zakończona- idealne zapiekanki namierzone :) Sekret tkwi w proporcjach sera i pieczarek oraz doborze odpowiedniego pieczywa, które stanowi podstawę zapiekanki. Moim zdaniem najlepsza do zapiekanek jest świeża bagietka- zarówno biała jak i pełnoziarnista. Po zapieczeniu bułka jest chrupiąca po bokach i mięciutka w środku, czyli najlepsza jaka może być(...)Naprawdę polecam, gwarantuję że na jednym razie nie poprzestaniecie! SKŁADNIKI ( 2 spore zapiekanki) 5-6 małych pieczarek 4-5 łyżek startego żółtego sera/ mozarelli ( tak aby sera i pieczarek było 1:1) kilka gałązek świeżego tymianku kilka łodyżek drobnego szczypiorku ketchup opcjonalnie papryczka chilii szalotka lub cebulka cukrowa 1 łyżka parmezanu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Pieczarki dokładnie umyć i zetrzeć
DefinicjaSmakucałkowicie ;) Akurat w dobrym momencie znalazłam ten cytat...:) Dzisiaj propozycja na obiados. Kto nie ma jeszcze pomysłu może skorzysta z tego? Moi domownicy zachwalali:) Karkóweczka pod kołderką z pieczarek, cebuli i sera. Brzmi zachęcająco? Następnym razem dodam jeszcze nieco startego sera na wierzch, mniam :) Ja swoje mięsko podałam w towarzystwie ziemniaczków i buraczków ale możecie dodatki zastąpić tymi według(...)zgodnie z sugestią autorki zrezygnowałam ze śmietany. Porcja dla 4-5 głodnych osób ;) Składniki: ok 1 kg karkówki bez kości ( u mnie wyszło 10 mniejszych kawałków) 500 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 4 cebule (dałam dwie czerwone i dwie białe) przyprawa do karkówki* sól, pieprz, majeranek. słodka papryka olej żółty ser (opcjonalnie) * nie miałam, użyłam przyprawy do grilla
My simple kitchenPrzepis na pyszny i lekki pasztet z pieczarek z dodatkiem suszonych pomidorów, idealny do pieczywa. Jego kolor może nie wygląda zachęcająco, ale jest naprawdę bardzo smaczny. 100 g pasztetu ma 71 kcal. Składniki: 800 g pieczarek 2 cebule czerstwa bułka kilka suszonych pomidorów 2 jajka łyżka oleju sól, pieprz gałka muszkatołowa kilka wiórków masła papryka ostra łyżka ziaren słonecznika Przygotowanie(...)Pieczarki myjemy i kroimy na niezbyt drobne kawałki. Cebulę kroimy w półplastry. Cebulę i pieczarki smażymy na oleju, po czym przekładamy do miski. Bułkę moczymy przez chwilę w wodzie, następnie odciskamy i dodajemy do pieczarek. Składniki miksujemy (można również przed usmażeniem zetrzeć pieczarki na tarce, a cebulę drobno posiekać, wtedy obędzie się bez miksowania). Pomidory kroimy na drobne kawałki
e-PrzepisyKulinarnePieczarki brązowe dosyć sporadycznie odwiedzały moją kuchnię a tym samym grilla lecz to się od teraz zmieni. Pomysł na połączenie grillowanej brązowej pieczarki i kaszanki przyznam się powstał przypadkowo ale smak który powstał zachwycił wszystkich na moim spotkaniu grillowym. Składniki : ok 15 brązowych pieczarek (średnicy ok. 5cm) 1 średnia cebula 1 kaszanka oliwa sól, pieprz Przygotowanie : Cebulkę kroję(...)podczas smażenia łyżki wody dzięki czemu cebulka dodatkowo zmięknie. Do gotowej szklistej cebulki dodaję kaszankę bez szczewa pokrojoną w kawałki i na małym ogniu lekko podsmażam aż kaszanka zmięknie. Pieczarki - odrywam nóżkę i łyżeczką zręcznie usuwam część z blaszkami. Doprawiam solą i pieprzem. Tak przygotowane pieczarki grilluję, wpierw od strony nóżki aby pieczarkę rozgrzać po czym obracam i nadziewam kaszanką
Mechanik grillujeNaleśniki z pieczarkami to świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Naleśniki z pieczarkami smakują naprawdę dobrze, są łatwe w przygotowaniu i z powodzeniem mogą zastąpić danie główne. Ciasto na naleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Farsz z pieczarkami 500g pieczarek 200g startego(...)żółtego sera 1 łyżka masła 1 cebula natka z pietruszki sól, pieprz do smaku Naleśniki z pieczarkami Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Naleśniki smażymy bez dodatku
NaleśnikiPamiętam jak mając kilka lat szłam z Babcią do najlepszej piekarni w mieście po bułeczki z pieczarkami. Były takie pyszne... Przypomniały mi się, gdy kolega opowiadał, jak chciał kupić jagodzianki. Na pytanie ekspedientki: - Co podać? Odpowiedział: - Poproszę 3 jagodzianki. - Z czym? Trochę zbity z tropu i rozbawiony kolega: - Z pieczarkami? Tak właśnie bułki z pieczarkami zyskały nazwę pieczarzanek ;) Doskonałe(...)łyżki mąki 20 g drożdży* Przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć, rozpuścić w letnim mleku, dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Farsz 500g pieczarek 1 duża cebula masło klarowane do smażenia sól pieprz ½ pęczka posiekanej natki pietruszki Przygotować nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Zeszklić na maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Dodać do cebuli
Pełny talerzWielkanoc zbliża się OGROMNYMI krokami, dlatego mam dla Was przepis na pyszne jajka faszerowane moimi ukochanymi pieczarkami. Grzyby zajadam codziennie, wręcz je uwielbiam. Nie mają wiele kalorii, a smakują świetnie. Surowe pieczarki to jedna z moich ulubionych przekąsek, te smażone wrzucam do kurczaka..makaronu..ryżu..i wszędzie gdzie się da. Jajka z pieczarkami to cudowne połączenie, są bardzo smaczne(...)Możemy się nimi zajadać nie tylko na Wielkanoc - świetnie sprawować się będą także na różnych imprezach jako przegryzka. Składniki 8 połówek: 4 jajka 75g pieczarek 1 zielona cebulka Sól morska/himalajska Pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę razem z cebulką. Wrzucamy na patelnię i smażymy aż pieczarki będą ciemniejsze. Ugotowane jajka zalewamy zimną wodą. Obieramy
CzarnawisienkaStek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią … Szczerze? Pleśń w tytułach potraw osobiście mnie zawsze odstraszała. Jeśli z Wami jest podobnie – niepotrzebnie. Potrawy wzbogacane dodatkiem sera z niebieską pleśnią zyskują na aromacie i kompletnie nie posiadają smaku surowego sera, za którym ja osobiście nie przepadam. Ale dania z jego dodatkiem(...)taką Wam polecam. Mięso było naprawdę soczyste, mięciutkie. Bardzo przyjemnie je się jadło. Nic czerwonego nie wypływało ze środka, więc wszyscy byli bardzo zadowoleni. Do tego wyjątkowy sos z pieczarkami, którego smak całkowicie odbiega od znanych mi sosów… No danie zdecydowanie do powtórki! A, że akurat zakupiliśmy cały kilogram polędwicy, więc na drugi dzień powtórka z obiadu, na którą
Moja Delicja