pieczarki - 22920 przepisów (strona:84/1528)

DIETETYCZNY SOS PIECZARKOWY 434

Dietetyczny sos pieczarkowy, to moja kolejna propozycja sosu w lżejszej wersji. Nie wiem jak Wy ale ja w swojej kuchni, używam na prawdę sporo pieczarek. Lubię ich smak i intensywny aromat. Pieczarki to grzyby, które pasują do wielu dań a przyrządzony z nich sos, można wykorzystać do mięs, kasz czy ryżu. Jest pyszny uwierzcie mi a jak macie(...)tego wątpliwości, to sprawdźcie sami jak smaczny i intensywny może być dietetyczny sos pieczarkowy DIETETYCZNY SOS PIECZARKOWY: 200-300g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki ryżowej garść świeżego koperku sól i pieprz Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, podsmażamy przez kilka minut, na odrobinie oleju rzepakowego. Pieczarki myjemy, oczyszczamy

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
DIETETYCZNE KOTLETY PIECZARKOWE 171

Dietetyczne kotlety pieczarkowe to idealne danie dla wegetarian ale również dla osób na diecie i zdrowo się odżywiających. Pieczarki są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość błonnika bo, aż 8g na 100g grzybów. Są bogate w jod, fosfor, potas, żelazo, miedź i selen ale oprócz minerałów są również źródłem witamin z grupy B, które łagodzą napięcie nerwowe, pozytywnie wpływają na nastrój(...)skomplikowane. Można je podać same ale również jako zamiennik zwykłych kotletów mielonych do obiadu. Z podanego przeze mnie przepisu, dietetyczne kotlety pieczarkowe wychodzą wilgotne z wyraźnym aromatem pieczarek, który ja osobiście uwielbiam. DIETETYCZNE KOTLETY PIECZARKOWE: 500g pieczarek 5 jajek (4 ugotowane na twardo i 1 surowe) 3/4 szklanki otrębów pszennych lub płatków owsianych 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypiorek sól

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
frittata z pieczarkami 139

chciała rosół z makaronem - udało mi się przekonać, że muszę go najpierw ugotować (ufff) i zadowoliła się winogronem i rogalem maślanym ;-) Dlatego mogłam sama rozkoszować się frittatą pieczarkową. Uwielbiam pieczarki i pożywne śniadania, więc to połączenie bardzo przypadło mi do gustu. Uczucie syta pozostaje z nami na długo i spokojnie dotrwacie do drugiego śniadania.  Składniki: ok 10 pieczarek(...)duża cebula 2 jaja sól i pieprz do smaku oliwa/masło do smażenia Przygotowanie: pieczarki obieramy, dzielimy na pół i kroimy w paski  cebulę kroimy w kostkę na patelni rozgrzewamy oliwę/masełko i wrzucamy cebulę i pieczarki - smażymy na niewielkim ogniu tak aby pieczarki puściły swoje soki i cebulka delikatnie zarumieniła - można oczywiście najpierw uprażyć cebulkę, a następnie

Gotowanie z pasją
Pieczarkowa zapiekanka z dzieciństwa 174

jadam ulicznych fastfoodów, ale w dzieciństwie uwielbiałam zapiekanki z pieczarkami, które kupowało się w drodze ze szkoły za 5 zł. Kieszonkowego nie dostawałam, więc jadałam je od czasu do czasu za pieniądze zarobione za sprzedane butelki lub zbieranie malin latem. Czasem groszem sypnął stryj lub ciocie. Smakowały wybornie, a jak pachniały! Hmmm... rozmarzyłam się 😊 Sprzątając lodówkę, znalazłam kilka zapomnianych pieczarek(...)przypomniał mi się tamten smak, który postanowiłam odtworzyć w domowym zaciszu. Składniki (na 2-3 osoby): 2 średnie bagietki pół cebuli 6 pieczarek ok. łyżki masła kawałek sera typu gouda olej do smażenia pieprz ketchup Piekarnik włączyć na 220 stopni na pieczenie od góry. Bagietki przeciąć wzdłuż i jeśli trzeba również w poprzek.  Wyjąć trochę miękiszu ze środka bagietek

Weekendy w domu i ogrodzie
Smażone pieczarki do obiadu 199

Witajcie. Dziś zachęcam Was do przygotowania pysznych pieczarek do obiadu. Moje pieczarki był duże, więc musiałam je pokroić. Świetnie się tu sprawdzą małe pieczarki, które można usmażyć w całości. Składniki: pieczarki - ilość dowolna olej zioła prowansalskie i sól lub inna dowolna przyprawa Sposób przygotowania: 1. Pieczarki, jeśli są duże obrać, pokroić na ćwiartki. 2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju(...)dorzucić pieczarki, dusić i mieszać od czasu do czasu, aż woda z nich wyparuje. Na koniec dodać troszkę soli i zioła prowansalskie. Zamiast tego można dać inną przyprawę, np. ostatnio dodałam przyprawy do ziemniaków, bo zioła mi się skończyły i pieczarki również były smaczne. 3. Podawać do obiadu lub do pieczywa. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka leśna polana ze śledziami. Sałatka grzybowa polana. 2001

Sałatka leśna polana ze śledziami , czyli inaczej sałatka grzybowa polana z marynowanymi pieczarkami to nieco zmodyfikowana wersja sałatki, która już pojawiła się na blogu, aczkolwiek była ona z dodatkiem kurczaka (Zobacz przepis: Sałatka Leśna polana z kurczakiem ). Tym razem wersja świąteczno-karnawałowa ze śledzikiem ;) Chociaż jej wygląd tak mi się podoba, że śmiało polecam Wam ją na każdą imprezę(...)bank zrobi wrażenie na gościach :) Jednym z jej głównych składników są marynowane pieczarki, które pięknie się prezentują na trawce ze szczypiorku i koperku ;) Do wykonania tej sałatki potrzebna będzie tortownica o średnicy 21-22 cm. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width

Kulinarne Przeboje
Pałki z kurczaka z pieczarkami 2270

Lubicie pieczarki? Jeśli tak, proponuję  Wam podać je z pałkami z kurczaka. Mięso duszone na patelni jest soczyste i mięciutkie. Sos, który wytworzy się z podsmażonej cebuli i pieczarek nadaje całości fajnego aromatu. Polecam. Składniki: 6 pałek z kurczaka sól pieprz papryka słodka olej do smażenia 1 duża cebula 500 g małych pieczarek Wykonanie: Pałki oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Solimy(...)osłoną do smażenia. Gdy pałki się podrumienią, odkładamy je na talerz. Na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę, pokrojoną w półkrążki. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia. Do cebuli dodajemy pieczarki, pokrojone na połówki. Bardzo małe pieczarki można pozostawić w całości. Pieczarki mieszamy, solimy i pieprzymy i podsmażamy, aż odparuje z nich woda i się lekko podrumienią. Do pieczarek dokładamy pałki

Smak mojego domu
Kotleciki z kaszy jaglanej z pieczarkami + film 157

Kotleciki z kaszy jaglanej z pieczarkami to sycąca i pożywna propozycja dla amatorów kasz. Smakują rewelacyjnie i mogą być doskonałym pomysłem na obiad lub kolację dla miłośników zdrowych potraw z dobrych składników. Są bardzo uniwersalne, można je podać z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują na zimno lub ciepło, solo lub w towarzystwie sosu pieczarkowego.     składniki na 9-10 sztuk(...)jajko 1/4 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku natka pietruszki 2-3 łyżki otrębów owsianych papryka ostra w proszku olej rzepakowy lub oliwa pieprz i sól opcjonalnie zioła sos z pieczarek 150 g z pieczarek 1/2 cebuli białej papryka ostra w proszku natka pietruszki olej rzepakowy lub oliwa pieprz i sól przepis Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i zalewamy

Smakowite Dania
KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI (z indyka) 175

polskiej kuchni. Ale nawet najlepsze danie po jakimś czasie się nudzi i szuka się przeróżnych modyfikacji. I taką właśnie modyfikacją tradycyjnych kotletów mielonych są kotlety mielone z indyka z pieczarkami. Są bardzo delikatne w smaku i lżejsze od tych tradycyjnych. Ja osobiście wolę kotlety z indyka, bo nie czuję się po nich ociężała. Mięso z indyka jest chude i uznawane(...)jedno z najzdrowszych mięs, więc takie kotlety to zdrowsza alternatywa dla mielonych wieprzowych czy wołowych. Dodatek pieczarek wzbogaca smak kotletów, dzięki temu są naprawdę rewelacyjne! Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka ok. 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mleka 2-3 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku

Kuchnia MagdaLeny
PULPETY GRYCZANE W SOSIE PIECZARKOWYM 155

mięsnymi kulkami przyrządzanymi z mięsa mielonego, przeważnie w sosie pomidorowym lub koperkowym. Ale pulpety nie muszą być tylko mięsne 😉 Oto przepis na pulpety wegetariańskie z kaszy gryczanej z dodatkiem pieczarek i w sosie pieczarkowym. Są pyszne i delikatne w smaku. Jest to świetna alternatywa dla pulpetów mięsnych i super pomysł na przemycenie kaszy gryczanej, nie zawsze lubianej przez dzieci. Wyglądem(...)gryczanej 2,5 szklanki bulionu 1 łyżka nasion chia 2 jajka 5 łyżek siemienia lnianego 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz cebulka dymka 4-5 pieczarek 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju Sos: 500 g pieczarek 2 cebule 500 ml bulionu 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego tymianku

Kuchnia MagdaLeny
Pieczarki faszerowane ryżem, pomidorami suszonymi i oliwkami 135

aszerowane pieczarki to prosta i niewymagająca wiele pracy przekąska imprezowa, a za sprawą farszu z brązowego ryżu, zielonych oliwek i suszonych pomidorów nieprawdopodobnie pyszna! Jeszcze ta chrupiąca warstwa z serem cheddar, mmm... Przepis przygotowałem dla Was z myślą o Sylwestrze, ale śmiało możecie go wykorzystać na domówkę, czy jako finger-food na imprezę. Zapewniam, że każdy będzie miło zaskoczony. :) * SKŁADNIKI(...)faszerowanych pieczarek 10 pieczarek o dużych kapeluszach 400 g brązowego ryżu 100 g suszonych pomidorów w oleju 100 g zielonych oliwek 2 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów mały pęczek natki pietruszki szczypta płatków chili garść kiełków, np. fasoli mung 100 g sera cheddar świezy rozmaryn do dekoracji 1 łyżka klarowanego masła sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Ryż ugotuj do miękkości

Food Square
Placek do barszczu z pieczarkami 291

Warstwa grzybowa z pieczarek i suszonych grzybów zamknięta pomiędzy dwiema warstwami krucho-drożdżowego ciasta. Placek jest inną formą podania pasztecików do barszczu, łatwiejszą w przygotowaniu, bo nie trzeba nic sklejać. CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży 2 łyżki mleka 1 szczypta cukru 1/2 szklanki śmietany 2 jajka 1/3 łyżeczki soli 1/4 szklanki oleju rzepakowego Sem Co NADZIENIE(...)GRZYBÓW: 1 kg pieczarek 20 g suszonych grzybów leśnych (1 garść) 1 duża cebula olej rzepakowy Sem Co sól pieprz czarny Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Pieczarki bardzo drobno posiekać w rozdrabniaczu lub zmielić. Część pieczarek można zostawić w większych kawałkach. Smażyć na patelni, aż woda z nich odparuje

https:KKuchniaMniam
Kotleciki z pieczarkami 176

Kotleciki z pieczarkami Smażone kotlety mielone, faszerowane pieczarkami i cebulką to ciekawa propozycja obiadowa. Grzyby nadają mięsu wspaniały smak i soczystość. Już nie pamiętam kiedy ostatnio zrobiłam na obiad zwykłe kotlety mielone. Ostatnio zawsze dokładam jakiś dodatek, i o dziwo moim domownikom bardzo takie kombinacje smakują. Jakiś czas temu zajadaliśmy się zrazami z mięsa mielonego, później kotlecikami z cukinią(...)także roladkami z kolorowym farszem i wszystkie to pozycje przypadły nam do gustu. Dziś przyszedł czas na pyszne kotleciki z pieczarkami :)) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 200g pieczarek 1 cebula 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki wody Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek, gałka muszkatołowa, bazylia Olej do smażenia dodatkowa bułka tarta

Blog z Apetytem
Śledzie z podsmażaną cebulą i pieczarkami 236

Śledzie z podsmażaną cebulą i pieczarkami są fajną przekąską na imprezki lub propozycją podania śledzia na świąteczny stół. Składniki: 250 g śledzi w oleju 250 g małych, brązowych pieczarek 1 duża cebula sól pieprz 1/5 płaskiej łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/5 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych olej 3 łyżki octu Wykonanie: Na patelni, na oleju, podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną(...)kostkę. W międzyczasie cebulę solimy. Cebula nie musi całkowicie zmięknąć. Do podsmażonej cebulki dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Solimy je oraz pieprzymy i podsmażamy do momentu, aż odparuje z nich woda.  Do pieczarek dodajemy mielone ziele angielskie i mielone liście laurowe. Całość mieszamy i wyłączamy. Pieczarki studzimy. Do ostudzonych pieczarek dodajemy ocet i całość dokładnie mieszamy. Śledzie odsączamy z oleju

Smak mojego domu
Pieczarki w śmietanie 213

jadłem coś na konferencji - wykupiłem obiad w sierpniu 2015 roku... I co? I źle się czułem.     Wracając do naszego obiadu, mięso czy jajko może być zastąpione np. PIECZARKAMI. Proste, smaczne, estetyczne i zdrowe rozwiązanie! Składniki: pieczarki (dowolna ilość) masło lub inny tłuszcz do smażenia śmietanka 18% (może być też 30%) 2-3 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: Pieczarki(...)dokładnie obieramy i pozostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy pieczarki, przykrywamy pokrywką i dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy są już prawie miękkie zdejmujemy pokrywkę aby wyparowała woda (którą puściły pieczarki) i dalej dusimy. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i wlewamy śmietankę (na ok. 500g pieczarek potrzeba 200ml śmietanki), doprawiamy solą, pieprzem. Dusimy do momentu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie