użyłam do niego mąki pszennej - zastąpiłam ją orkiszową i gryczaną. Krem za to jest bardzo prosty, nie zawiera masła ani cukru, a wychodzi naprawdę pyszny. Co prawda mascarpone nie jest szczególnie dietetycznym serkiem, ale myślę, że jest lepszą alternatywą dla masła. Krem jest świetny, a całość może konkurować z niejedną chemiczną kremówką z cukierni :) Puszysty biszkopt z karobem i kremem(...)pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków . Krem: 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru + 2 łyżki ksylitolu/stewii 500 ml mleka 1 opakowanie(250g) serka mascarpone ksylitol/stewia do posłodzenia(wedle uznania, u mnie było
FitKotmąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru Masa: ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego Mus brzoskwiniowy: 2 puszki brzoskwiń 2 łyżki żelatyny Wykonanie:Biszkopt jasny.Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec(...)dobrze schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy połowę cukru pudru i cukru waniliowego. Następnie zmniejszamy moc miksera do minimum i dodajemy partiami 250 g zimnego serka mascarpone i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.Tort.:Biszkopty kroimy na 3 części każdy. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze. Nasączamy go syropem brzoskwiniowym i wykładamy
Malinowe Pocałunkiautorski przepis, to połączenie jest baaardzo udane :) Składniki na spód: 300 g ciasteczek czekoladowych z kremem np. Oreo lub dr.Gerard 30 g masła Składniki na nadzienie: 250 g serka mascarpone 100 ml likieru cytrynowego skórka otarta z pomarańczy sparzonej wrzątkiem sok z połowy pomarańczy Dodatkowo: 75 g galaretki pomarańczowej 300 ml wody Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy(...)stwardnienia. W misce umieszczamy serek, likier, skórkę i sok. Mieszamy łyżką, a następnie miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Wykładamy na stwardniały spód czekoladowy. Umieszczamy w lodówce na 2 godziny. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę serkową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru Masa: ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego owoce: borówka amerykańska, truskawki maliny Nasączenie: ok 1 l przegotowanej ostudzonej wody sok z cytryny(...)dobrze schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy połowę cukru pudru i cukru waniliowego. Następnie zmniejszamy moc miksera do minimum i dodajemy partiami 250 g zimnego serka mascarpone i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.Nasączenie:Do wody dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku. Tort.:Biszkopty kroimy na 2-3 części każdy
Malinowe Pocałunkifajną opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, że jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, że w kremie jest właściwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia
Różne smaki w kuchniplastry ananasa z puszki Wykonanie: Schłodzona śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serki mascarpone i cukier puder do smaku i wszystko wymieszać dokładnie. Krem podzieliłam na dwie części, do jednej dodałam niebieski barwnik spożywczy do drugiej połowy kremu dodałam ananas, który wcześniej potraktowałam blenderem. Każdy płat ciasta nasączam przegotowaną wodą z cukrem. Na jeden płat biszkoptu wyłożyć część
Zrób to smaczniefajna opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, ze jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, ze w kremie jest wlasciwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia
Słodkości i nie tylkowysypać cienko bułką tartą foremki na tarteletki. Odrywać małe porcje ciasta, lekko spłaszczać w dłoni i wylepiać nim przygotowane foremki. Nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek. Krem: 300ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 250g serka mascarpone, 200g wafelków w białej polewie, np. "Princessa", 300g
Z miłości do słodkościbiałek w zamrażalniku lub tych, które właśnie zostały nam po zrobieniu kruchego ciasta :) Polecam ! źródło : piegusek1976 Beza : 4 białka 230 g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu odrobina soli Nadzienie : 300 g śmietany kremówki 30 lub 36% 180 g serka mascarpone opcjonalnie łyżka żelatyny maliny, truskawki lub inne ulubione owoce Białka ubijamy
charlotte gotujePrzygotujcie formę do babeczek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. - Nagrzać piekarnik do 180ºC. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Wyjąć i przestudzić Krem do babeczek : - 600 ml śmietany kremówki (36%) - ja dałam 30% - 250 g serka mascarpone - 4 łyżki cukru pudru - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
dlaSmaQolej do smażenia Farsz: 100 g wędzonego łososia w plastrach 250 g serka mascarpone kilka gałązek koperku sól i pieprz do smaku Sos czosnkowy: 100 g gęstej kwasnej śmietany 2 łyżeczki majonezu 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku kilka gałązek koperku Przygotowanie: Składniki na ciasto połączyć ze sobą i roztrzepać na jednolitą, gładką masę. Naleśniki smażyć
Gosia gotujeOreo – 10 szt – mascarpone – 150 g – serek „bieluch” – 150 g – cukier waniliowy – 2 lyżeczki – mąka – 1 łyżka – białko – 1 szt – olejek śmietankowy – 5 kropel – cukier – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Ciasteczka Oreo kruszymy ( możemy zmasakrować je wałkiem do ciasta ). Wkładamy do papilotek tworząc podstawę
Ostra na Słodkopuree. Pieczenie wydobywa z dyni naturalną słodycz a przygotowanie dań (zupy, ciasta, desery, placuszki…) znacznie się skraca. Dynia, tak jak orzechy i winogrona, jest uważana za super food, razem tworzą znakomite połączenie. Czas przygotowania: 5 minutPorcje: 2 Składniki:1 szklanka pureedyniowego,150 g serka mascarpone,4 łyżki Mieszanki Studenckiej Felix,2 łyżeczki syropu klonowego,½ łyżeczki cynamonu
SzczyptaSmaQpudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczka octu winnego 1/2 łyżeczka soku z cytryny Krem: 300 g śmietany kremówki (30 lub 36%) 4 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone Dodatkowo: ulubione owoce 10 krówek 2 łyżki śmietany kremówki Piekarnik rozgrzać do 120 stopni, bez termoobiegu. Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem i narysować na nich 3 okręgi o średnicy(...)trochę żółtka - jeśli tak się stanie - beza może nie wyjść. Do białek dodać sól i dodając po łyżeczce cukru pudru - cały czas miksować. Beza to wymagające i kapryśne ciasto, trzeba bardzo dokładnie i długo ubijać białka, a jako, ze bezy nie da się przebić, to czasem lepiej ubijać dłużej niż mogłoby się wydawać. Na koniec dodać sok z cytryny
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Dynię pokroić w kostkę i smażyć na oleju, aż będzie miękka. Przełożyć do kielicha blendera i zmiksować na gładkie puree. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg, serek mascarpone, cukier i żółtka umieścić w misie miksera i krótko zmiksować. Tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Wmieszać wystudzone puree z dyni. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie(...)wiaderka) zmiksować razem z płynną czekoladą. Gęsty krem wyłożyć na schłodzony sernik i wyrównać. Można zrobić wzorek widelcem lub specjalną łopatką z ząbkami. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Serniki na zimno , Serniki pieczone Tagged: czekolada , dynia , mascarpone , twaróg , żurawina
https:KKuchniaMniam