przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy go na 3 blaty. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 330 l śmietany kremówki 70 g cukru pudru 1 galaretka truskawkowa
Domowy Smak Jedzeniasoli masa: 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 500 g serka mascarpone ok. 2-3 łyżki cukru pudru ok. 150 draży w kształcie jajeczek dowolna posypka (opcjonalnie) Wielkano cne Kruche Babeczki - Koszyczki z Jajeczkami - Sposób przygotowania: Spody Babeczek: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut
Słodka StronaBezy nie są ulubioną moją słodkością, ale mam w domu ich smakoszy. Dlatego dziś skorzystałam z przepisu mojej koleżanki Iwony i zrobiłam bezowy torcik. SKŁADNIKI: 250g
Kuchnia Beatyblachę papierem do pieczenia i narysować dwa okręgi o średnicy 20cm. Wypełnić je ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st.). Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec kolejne 10 minut. Warstwa szpinakowa:200 g świeżego szpinaku3 ząbki czosnku2 łyżki masła250 g mascarpone1 łyżka serka kremowegosól, pieprz, sok z cytrynyNa patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojony czosnek i dusić(...)minuty na małym ogniu. Dodać szpinak i dusić 2-3 minuty aż szpinak zwiotczeje. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze odcisnąć. Ostudzony szpinak zmiksować z mascarpone i serkiem kremowym dodając sok z cytryny. Warstwa chrzanowa:200 g serka kremowego (o temp. pokojowej)mały słoiczek chrzanuSerek wymieszać dodając chrzan w ilości zależnej od upodobań.Warstwa łososiowa:200 g wędzonego łososiaskóra otarta
UgotujmyTo.plstopionego masła/ margaryny Kasia Masa serowa: 250 g serka mascarpone 250 g serka ricotta skórka z 1 cytryny 100 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżeczki proszku budyniowego, lub mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa Bita śmietana do ozdoby Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(24cm) i dobrze ugniatamy. Całość
Mia Cucina Sofietabudyniowym Składniki – ptysie: Mąka – 1 szklanka Jajka – 4 sztuki Masło – ½ kostki Woda – 1 szklanka Składniki – krem: Mleko – 700 ml Wanilia – 2 laski Masło – 1 łyżka Mąka ziemniaczana – 4 łyżki Mascarpone – 250g Cukier – ½ szklanki (cukier można zastąpić ksylitolem) Wykonanie – ptysie: W garnku roztopić masło, a następnie dodać do niego wodę. Do garnka wsypać mąkę i bardzo energicznie całość mieszać, aż masa(...)zachowując odstępy minimum 3cm. Ciasto piec w 200 stopniach przez 20 minut, aż będą miały ładny złoty kolor. Wykonanie – krem: 600 ml mleka zagotować razem z cukrem, masłem i nasionami laski wanilii. W reszcie zimnego mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną i dodać do gotującego się mleka cały czas mieszając. Gdy masa przestygnie, wymieszać ją z serkiem mascarpone. Ptysie przekroić na pół
Kuchnia Bon Appetitpostaram się zrobić nowy, specjalnie dla Was. Tymczasem, niech ten tort bedzie dla Was wizualną inspiracją. Jest przepyszny. Biszkopty są mocno nasączone ponczem truskawkowym a krem na bazie mascarpone i bitej śmietany nadaje całości lekkości i puszystości. Jedna warstwa biszkoptu przełożona jest frużeliną truskawką, dzięki czemu tort nabiera wyrazistości w smaku. Jeśli macie ochotę polecam przełożyć dwie warstwy biszkoptu frużeliną(...)papierem do pieczenia, samo dno. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyłączamy piekarnik, uchylamy i zostawiamy biszkopt do całkowitego ostygniecia. Następnie wyciągamy z formy i przekrawamy wzdłuż, uzyskując 3 blaty. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy
Made By Mom And Sondekoracji, do polewy i ukrytych w formie galaretki, imitującej sernikowe serce. Całość pachnie nie tylko tymi czerwonymi skarbami, ale również kwiatami czarnego bzu, z których sokiem osłodziłam masę serową. Ciasto wywołało szereg ochów i achów u koleżanki, do której je zabrałam. Przyznała mi się później, że późnym wieczorem zjadła jeszcze jeden kawałek, bo po prostu nie mogła się powstrzymać(...)Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 45 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej masa serowa: 400 g serka kremowego 400 g serka skyr 150 g mascarpone 200 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 6 listków żelatyny masa truskawkowa: 450 g truskawek 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu 2 łyżki żelatyny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzestudzić. Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone, roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę (można tez zetrzeć ją na tarce na małych oczkach i dodać do śmietany). Delikatnie wymieszać, na końcu dodać letnią żelatynę. Chwilę wstawić do lodówki. Jak masa zacznie nam się siadać, odebrać trochę (niekoniecznie), do reszty dodać jagody, wymieszać. Warstwę z jagodami wyłożyć na ciasto, na nią warstwę
kruche babeczkipszennej 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 400ml mleka 200ml śmietany kremówki 150g cukru 1 opak. cukru wanilinowego 200g masła w temperaturze pokojowej szczypta soli Dodatkowo: ok. 170g herbatników 250g serka mascarpone 2-3 łyżki Nutelli lub kremu kakaowo-mlecznego 5 kostek gorzkiej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kostka królowej bez pieczenia – Wykonanie: Obie mąki przesiać przez sitko, dodać żółtka(...)Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć herbatniki, posmarować połową kremu. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i pozostałą część kremu. Wyłożyć ostatnią warstwę ciastek. Mascarpone zmiksować z Nutellą (lub kremem kakaowo-mlecznym) i posmarować nim wierzch ciasta. Całość posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc), by masy kremowe stężały. Smacznego! :) The post
Kulinarne Przebojelodówki na 0,5 godziny. PO tym czasie wykładamy na tortownicę wcześniej wysmarowaną masłem i wyłożoną pergaminem. Podpiekamy ok 15-20 minut w 170* do zarumienienia się ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia. Maliny w galaretce: 3 galaretki truskawkowe lub malinowe rozrabiamy 3 szklanki wody 0,5 kg malin świeżych lub mrożonych (z mrożonych odcisnać w miarę możliwości sok) Galaretki(...)galaretka zacznie nam tężeć wsypujemy maliny delikatnie mieszamy i zalewamy wystudzone, zimne iasto kruche. Odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wody Najpierw rozrabiamy żelatynę, studzimy. Następnie ubijamy śmietanę kremówkę pod koniec ubijania dodajemy cukier, serek mascarpone i chłodną
Moje Słodkie Piekiełkomascarpone o lekkim powiewie róży i pachnące cytrynką. U mnie smakowały:) Składniki na 20 sztuk: 200 g mąki pszennej; 5 łyżek masła; 4 jajka; szczypta soli; Wykonanie: W naczyniu zagotować 1 szklankę wody (250 ml) z masłem i szczyptą soli. Do gotującej wody wsypać przesianą mąkę (1 łyżkę odłożyć) i energicznie mieszać, aż powstanie jednolite ciasto i będzie odstawać(...)boków garnka. Ciasto przełożyć do miski, aby trochę ostygło. Następnie, cały czas miksując dodawać po jednym całym jajku. Mieszać do momentu połączenia się wszystkich składników (ma być jednolite ciasto). Ciasto przełożyć do szprycy z dużym otworem i wyciskać je na posypaną mąką blachę do pieczenia, zachowując przy tym odstępy (ciasto ptysiowe rośnie). Tak przygotowane ptysie wstawić do nagrzanego piekarnika
In my kitchenłyżeczki cukru pudru dekoracja: serek mascarpone świeże truskawki pokrojone w kosteczkę Przygotowanie: Drożdże zmieszać z połową mleka łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić do momentu aż rozczyn powiększy dwukrotnie swoją objętość. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces, wstawiamy naczynie w którym jest rozczyn do świeżo zagotowanej wody. Przesiać mąkę, dodać rozczyn z drożdży, dodać pozostałe składniki, Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie starając(...)się nie dodawać mąki, Ciasto może odrobinę się lepić. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 do 2 godzin by ciasto urosło. Rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość 1,5 cm. Wykrawać serduszka odpowiednią foremką do ciasteczek. Smażyć na rozgrzanym oleju, kilka minut po obu stronach. Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka, ponieważ pączki spalą się
KreatywnePinymoże opaść. Jeśli masa opadnie to po biszkopcie.... Przelać do tortownicy nasmarowanej margaryną i wstawić na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, bez termoobiegu. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast wyjąć z formy i przewrócić do góry dnem. Zostawić do wystygnięcia. Ja upiekłam biszkopt dzień wcześniej. Wyszedł na tyle duży, że spokojnie(...)wystygnięcia. Należy ją nakładać w momencie kiedy już zacznie tężeć. Masa z mascarpone: 1 kg serka mascarpone - użyłam Piątnicy 330 ml śmietany 30% - mocno schłodzonej 10 łyżek cukru pudru W wysokim naczyniu ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Dodawać partiami mascarpone i ubijać do połączenia śmietany i sera. Można z mienić proporcje - doda ć więcej śmietan
Ze smakiem bez glutenukakao SKWORCU 1 łyżeczka miałkiej kawy rozpuszczalnej u mnie kawa Amaretto od SKWORCU 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli Krem kawowy 750 g serka mascarpone – porządnie schłodzić 1 tabliczka mlecznej czekolady 300 ml zimnej śmietany do ubijania 36 % 50 ml wystudzonego espresso- bardzo mocny napar 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Poncz(...)wody Ubij śmietanę na sztywno z dodatkiem 3 łyżek cukru pudru. Na sam koniec wlej żelatynę- powinna być tak chłodna jak płynna. Zmiksuj. Do misy- mnie pomógł robot- włóż serek mascarpone, dodaj rozpuszczoną czekoladę i zimne espresso i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj śmietanę i wymieszaj szybko i krótko. Jeśli masa jest za rzadka wstaw ja do lodówki
Z Kuchni Do Kuchni