ciasto i zrobiłam je w wersji jagodowej. Można również wykorzystać borówki amerykańskie, jednak kolor masy będzie wówczas nieco mniej wyrazisty. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 40 g startej mlecznej czekolady 2 łyżki oleju Masa jagodowa: 100 g masła 1/2 szkl. cukru pudru 250 g waniliowego serka homogenizowanego(...)szkl. mleka w proszku 150 g jagód 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa: 1 szkl. śmietany 30% 1 śnieżka 125 g mascarpone Dodatkowo: starta czekolada do dekoracji Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku i miksujemy po każdym dodaniu. Wlewamy olej. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz startą czekoladę mieszamy i delikatnie
Smaki Na TalerzuSkładniki: 500 g makaronu Farfalle 300 g ugotowanych grzybów np. borowiki 100 g boczku wędzonego parzonego 1 cebula 1 serek mascarpone 200 g śmietany 30% pomidory
kgwjanczewoskładniki: ok. 20 szt. średniej wielkości świeżych truskawek (200g) 1 opakowanie podłużnych biszkopcików (60g) 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru ok. 120
Domowy Smak Jedzeniajeszcze kilka innych rzeczy. A Madzia ogarnęła ten sernik. 200 g owsianych ciasteczek 100 g migdałów 90 g masła 15 g żelatyny + 60 ml wody 500 g serka mascarpone 100 g cukru 400 ml śmietanki 36% 500 g malin 1 opakowania galaretki truskawkowej lub malinowej 800 ml gorącej wody Ciasteczka kruszymy i dodajemy do nich posiekane migdały. Do tego(...)wodzie i zostawiamy do stężenia. Śmietankę ubijamy z połową cukru, a drugą połowę dodajemy do serka mascarpone i ucieramy na jednolitą masę. Lekko stężałą żelatynę dodajemy do serka mascarpone. Mieszamy serek z ubitą śmietaną i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na spód z pokruszonych ciasteczek i wygładzamy powierzchnię. Maliny układamy na serniku i wkładamy do lodówki na 3 godziny
Marder&Marder Manufacturewyłożyłam papierem do pieczenia). Masa serowa: 3. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub jeśli mamy wprawę, to w mikrofalówce. 4. Do miski przełożyć gotowy ser na sernik i serek mascarpone. Dodać cukier i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę, wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki się połączą(...)dokładnie mikserem i masę wylać na herbatnikowy spód. 6. Gruszki dobrze osączyć (można na ręczniku papierowym). Następnie podciąć im spody, aby stały i włożyć je w sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130oC i piec jeszcze przez około 55-60 minut
Mała Cukierenkadokładnie do otrzymania jednolitej barwy. Ciasto przekładamy do 6 tortownic o średnicy 21-23 cm. Nikt pewnie nie ma aż tylu tortownic, można więc użyć jednorazowych foremek aluminiowych. Są na szczęście bardzo tanie. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 15-20 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Składniki na krem z mascarpone i bitej śmietany(...)śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone kilka łyżek cukru pudru ekstrakt waniliowy Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder (ilość do smaku) i ekstrakt. Dajemy serek mascarpone i lekko mieszamy. Kładziemy jeden blat na paterze i smarujemy go kremem. Przykrywamy drugim blatem i też smarujemy. I tak po kolei. Górę i boki również smarujemy kremem. Od góry
Marder&Marder Manufacturepestek winogron 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka kardamonu 5 daktyli 5 - 6 suszonych moreli garść posiekanych orzechów włoskich masa mascarpone: 200 ml śmietanki 30% (mocno schodzonej) 150 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru dodatkowo: 4-5 łyżek masy krówkowej garść posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Nagrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza (przy termoobiegu ok. 170 stopni). Formę kwadratową(...)Mieszam. Masę przelewam do przygotowanej formy, wstawiam do piekarnika i piekę ok. 40-50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzę chwilę w uchylonym piekarniku, następnie na kratce. Kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone, przekrawam wzdłuż na połowę. Czas na krem. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder. Wrzucam mascarpone, miksuję na jednolitą, gładką masę i zostawiam do lekkiego schłodzenia
W kuchni Karmel-itkiszklanki mąki kukurydzianej +1 łyżka 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa czekoladowa z pomarańczową nutą: 150 g gorzkiej czekolady z nadzieniem pomarańczowym (użyłam tej ) 2 łyżki mleka 500 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru pomarańczowego triple sec 200 g schłodzonej śmietany kremówki 36% Masa maślana: 200 g miękkiego masła 35-40 g gorzkiej(...)Przygotowanie j/w tylko krótszy czas pieczenia: ok. 40 min. i nie rzucamy go po wyjęciu z piekarnika. Masa czekoladowa: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Serek mascarpone zmiksować z likierem pomarańczowym i cukrem pudrem. Dodać do tego czekoladę i dokładnie wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i wmieszać do masy z mascarpone. Masa maślana: Gorzką
Domowa Cookierenka AgiDziś na obiad moje ulubione połączenie smaków z makaronem. Delikatny kurczak, szpinak i serek ricotta, a to wszystko na sosie pomidorowym. Nic dodać, nic ująć.
Niezły MłynekPyszne, mięciutkie i aromatyczne ciasto marchewkowe, posypane wiórkami kokosowymi i ozdobione owocami miechunki. Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo. Składniki na tortownicę 19 cm: 160 g masła 200 g cukru brązowego 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka soli 4 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy(...)jogurtu 400 g marchewki, startej na grubej tarce 400 g mąki orkiszowej (użyłam pszennej) 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na polewę: 250 ml gęstej śmietany kremówki (użyłam serka mascarpone) 2 łyżki cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: owoce miechunki do ozdoby CZAS PRZYGOTOWANIA: 115 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misie miksera umieszczamy cukier i masło. Ucieramy
My Culinary Artszczypta soli Krem Rocher: • 400 g serka mascarpone • 400 g nutelli • 100 g mlecznej czekolady • pół szklanki posiekanych orzechów laskowych Krem śmietankowy: • 500 ml śmietany kremówki 36% • 100 g serka mascarpone • 2 łyżki cukru pudru • 1 łyżeczka żelatyny Do nasączenia: • 1/2 szklanki likieru orzechowego lub wódki orzechowej Soplica • 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt orzechowo – czekoladowy: wszystkie składniki(...)ostudzić. 10. Orzechy laskowe podpiec na suchej patelni, ostudzić. Posiekać, aby otrzymać ½ szklanki orzechów, które dodamy do kremu Rocher. 11. Przygotować krem Rocher: do misy miksera włożyć dobrze schłodzony serek mascarpone. Dodać nutellę i zmiksować, aż powstanie gładka masa. 12. Dodać rozpuszczoną wcześniej czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować - otrzymany krem powinien być gładki i jednolity. 13. Krem czekoladowy wymieszać
W mojej kuchniwyłożyłam papierem do pieczenia). Masa serowa: 3. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub jeśli mamy wprawę, to w mikrofalówce. 4. Do miski przełożyć gotowy ser na sernik i serek mascarpone. Dodać cukier i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę, wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki się połączą(...)dokładnie mikserem i masę wylać na herbatnikowy spód. 6. Gruszki dobrze osączyć (można na ręczniku papierowym). Następnie podciąć im spody, aby stały i włożyć je w sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130oC i piec jeszcze przez około 55-60 minut
Mała CukierenkaZamiast brzoskwiń można użyć innych owoców np. truskawek, jeżyn, jagód, poziomek, a ciasto będzie równie pyszne. Nam ostatnio bardzo posmakowała wersja z brzoskwiniami. I tę Wam polecam! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 200ml. śmietanki 30% 250 g. mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki(...)delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Piec ok. 35-40 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Masa : śmietankę ubić z cukrem pudrem, gdy śmietanka jest ubita dodać serek mascarpone i dokładnie rozmieszać mikserem. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, połowę pokroić w kostkę, a połowę w cienkie paski. Brzoskwinie pokrojone w kostkę wymieszać z 3/4 masy śmietanowej. Dwie galaretki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieciast potrzeba aż 38(!!!) białek - może kiedyś się skuszę i taki upiekę...Z pewnością zaś jeszcze nie raz tu zerknę:) Trudny miałam wybór, ale zdecydowałam się ta ten; prowansalski tort. Bezowo-migdałowe, cienkie i zwarte blaty przełożone migdałowym kremem. Przepis oryginalny zakładał przygotowanie kremu na bazie masła, z dodatkiem migdałowego olejku. Zamieniłam go na delikatny krem na bazie serka mascarpone(...)się z kruchymi, lekko gorzkimi migdałowymi blatami. składniki: blaty: 200 g migdałów 300 g cukru pudru 10 białek sok z jednej cytryny krem: 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru 3 łyżki amaretto ponadto: 50 g ciemnej, gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka Wysuszone migdały zmielić dość drobno. wymieszać z połową cukru pudru. Białka ubić (dodałam szczyptę
6niebokremowej 30% 150 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru 50 ml likieru waniliowego Dalkowski 1 łyżeczka żelatyny Ponadto: Biała polewa czekoladowa dr.Oetker Śnieżynki cukrowe dr.Oetker Sposób wykonania: Kruszonka: Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta! Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem(...)piekarnika piec 20 minut, po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec kolejne 20 minut, studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Śniegowa czapa: Schłodzoną śmietanę połączyć z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem, miksować do uzyskania gładkiego gestego kremu-należy uważać i wyczuć śmietanę aby jej nie przebić bo się zwarzy, wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną w malutkiej ilości wody
Wanilia i Kardamon