Pieczarki faszerowane są łatwe w przygotowaniu i przywołują smaki dzieciństwa. Podawać można je jako przystawkę, przekąskę lub element dania głównego. Zapiekane faszerowane pieczarki smakują rewelacyjnie ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Składniki: 8-10 dużych pieczarek 0,5 kg mielonego mięsa 1 cebula 10 dag startego na drobnych oczkach tarki żółtego sera 1 jajko łyżka oleju sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy, odcinamy trzonki i wydrążamy. Pozostały miąższ drobno kroimy i razem z cebulą podsmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy mielone mięso, pieprz i sól do smaku, a następnie dokładnie mieszamy. Nakładamy masę na pieczarki, lekko dociskamy. Formę natłuszczamy lub wykładamy folią aluminiową i układamy w niej jeden
Symfonia smakowaZielone brukselki i brokuły połączyłam z pieczarkami, a śmietankę, ser wymieszałam z jajkami. W naczyniu żaroodpornym warzywa z pieczarkami poukładałam i masą jajeczną zalałam. Wszystko podczas pieczenia w jedną całość się połączyło i pięknie z wierzchu zarumieniło. Zapiekanka jest prosta do przygotowania, więc zapraszam do jej zrobienia i smakowania. Składniki: 500 g brukselki, 1 brokuł(...)pieczarek, 3 jajka, suszony czosnek, 100 g sera żółtego, 100 ml śmietanki 30%, świeży tymianek, sól do smaku, pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Brokuły myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Umytą brukselkę zalewamy wodą (wody tyle żeby przykryła tylko brukselkę) i gotujemy pod przykryciem. Kiedy będzie lekko ugotowana dodajemy brokuły i sól. Nie dolewamy wody
Moniki Smakołykiskorzystać. Ja jako rodzic sama sobie czasem pozwolę na śmieciowe jedzenie. Nic na to nie poradzę, jestem mało asertywna jeśli chodzi o walkę z zachciankami. Grzyby i pieczarki Grzyby są ciężkostrawne, nie powinno się ich podawać dzieciom przed ukończeniem 3 roku życia , natomiast pieczarki można podać już powyżej 12 miesiąca życia , oczywiście nie surowe, a po obróbce termicznej. Pieczarka(...)Jest też bogata w błonnik pokarmowy (ponad 8 g/ 100 g produktu). Jest niskokaloryczna i nie zawiera cholesterolu. Co najciekawsze, pieczarka zawiera prowitaminę D, niezwykle ważną dla ochrony kości. Cenna jest również zawartość witamin z grupy B (B1, B2, B3), mających pozytywny wpływ na metabolizm. Pieczarka zawiera także wachlarz składników mineralnych- fosfor, potas, żelazo, miedź czy selen
ClauditteMissCookingŚmietankowy gulasz z kurczaka... Soczyste kawałki filetu z piersi kurczaka. Plasterki pieczarek i paseczki papryki. Zatopione w delikatnym, śmietankowym sosie. Dobrze przyprawione słodką papryką. Posypane pachnącą natką pietruszki. Smaczny pomysł na obiad. Polecam! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 150 g pieczarek; 1 średnia cebula; 1 duża, czerwona papryka; 250 ml śmietanki o zawartości tłuszczu(...)Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, oprószyć vegetą i słodką papryką i wstawić do lodówki na 30 minut. Pieczarki i paprykę umyć i osuszyć, paprykę oczyścić z nasion i białych błon. Pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno
Gospodyni Miejskamiałam najmniejszego pojęcia, a które okazało się być bardzo ozdobną i niesamowicie zdrową... kapustą :) Więcej o jarmużu tutaj: Jarmuż - Wikipedia Gołąbki miały być z kaszą gryczaną i grzybami - pieczarkami, no i bez p... się ;) czyli bez zawijania Potrzebne będą: - jarmuż - kasza gryczana (polecam niepaloną) - u mnie 2 szklanki - grzyby/pieczarki + cebulka + pieprz + sól - u mnie pieczarek kilo(...)gołąbków - będą potrzebne jeszcze grzyby/pieczarki, które podsmażamy z cebulką na patelni. Jako że gołąbki będą bez zawijania, zależy nam na ścisłości farszu, tak więc tym razem cebulka i pieczarki wylądowały razem w blenderze, który posiekał je znacznie drobniej, niż normalnie kroimy do patelni i o to chodzi. Zawartość blendera przerzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy oliwy, trochę pieprzu i soli
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmuszę go wypróbować. Tym bardziej, że jego autorem jest znakomity Michel Roux . My zachwyciliśmy się tym daniem, więc dziś chciałam się nim podzielić również z Wami. Łosoś z pieczarkami i koprem włoskim w ziołowym naleśniku i szybkim cieście francuskim porcja dla 2 głodnych osób - danie obiadowe lub dla 4 - przystawka ( Michela Roux przygotowującego to danie można obejrzeć(...)odcinku) Potrzebujemy: ok. 500-600 g łososia (filet - w dwóch równych kawałkach) 100 g bulwy kopru włoskiego 100 g pieczarek 50 g masła 2 łyżki płynnej śmietanki (najlepiej 30-36%) olej do smażenia (słonecznikowy lub z pestek winogron) mąka do obtoczenia ryby (1 czubata łyżka powinna wystarczyć) sok z 1/4 cytryny 1 jajko sól i pieprz Dodatkowo (na ciasto
Ratunku obiadPieczarki brązowe są moim odkryciem roku 2014:-). Zarówno wyglądem, jak i smakiem bardzo przypominają one grzyby leśne. Robiąc niedawno zakupy, oczarowana ich pięknym kolorem, wrzuciłam parę sztuk do koszyka. I tak powstał aromatyczny i niepowtarzalny sos pieczarkowy! Do zaromatyzowania pieczarek użyłam świeżego rozmarynu i tymianku. Sos wykończyłam zieloną pietruszką oraz Crème fraîche, która nadała mu bardzo winnego posmaku. Czerwone(...)smakowo, jak i kolorystycznie. Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 3 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 2 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 300 g brązowych pieczarek (lub zwykłych, białych), nie obieraj, opłucz i pokrój na ćwiartki 2 szalotki, obierz i drobno posiekaj 3 małe czerwone cebulki, obierz i drobno posiekaj lub 1 średnia czerwona cebula
Szybko SzybkowarUwielbiam grzyby! I choć mają one niewiele wartości odżywczych, to w smaku są po prostu obłędne. W mojej kuchni grzyby goszczą dość często. Naturalnie najczęściej jest to pospolita pieczarka, która fantastycznie komponuje się z warzywami, mięsem, ryżem czy makaronem. Nie unikam jednak innych rodzajów grzybów jak choćby boczniaki, shitake, kurki czy prawdziwki. Dziś jednak chciałabym przedstawić fantastyczne wegetariańskie danie(...)dużą pieczarką portobello w roli głównej. Portobello to grzyb o kilkunastocentymetrowej średnicy kapelusza, brązowym zabarwieniu i słodkawo-orzechowym smaku. Ze względu na swoje rozmiary, świetnie nadaje się do nadziewania. W taki też właśnie sposób ja przygotowuję swoje portobello. Potrzebujemy (na 2 porcje): - 2 pieczarki portobello - oliwę z oliwek - 1 małą cebulkę - kilka orzechów włoskich (posiekanych) - 100 g sera koziego - miód
W mojej holenderskiej kuchniMakaron bardzo lubię i uważam, że można z niego „wyczarować” naprawdę smaczne i oryginalne dania. Jeśli przygotujecie sobie wcześniej roladę z mięsa, szpinakiem i pieczarkami to wystarczy kilka chwil, a obiad będzie gotowy. Smacznego Składniki na 4 porcje: 10 szt. makaronu gniazdko Czaniecki, 250 g mięsa wieprzowego od szynki, 1 sucha pszenna kajzerka, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka(...)chili, 2 garści świeżego szpinaku, 1 biała cebula, 250 g pieczarek, 1 mała cukinia, oliwki czarne, sól do smaku, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Rolada: Mięso myjemy, kroimy w drobną kostkę i rozdrabniamy w mikserze lub mielimy (najlepiej dwa razy przepuścić przez młynek). Bułkę namaczamy w letniej wodzie. Do mięsa dodajemy surowe jajko, przeciśnięty
Moniki Smakołykimięsa mielonego z szynki wieprzowej 15 g (1,5 czubatej łyżki) bułki tartej 0,5 roztrzepanego małego jajka (20 g, całe ma ok 55 g) 50 g oczyszczonych pieczarek (całościowo potrzebne 150 g) sól, pieprz Sos: 100 g pieczarek 0,5 szklanki bulionu mała łyżeczka (5g) masła do smażenia mała łyżeczka (10g) śmietany 18% mała łyżeczka(...)mąki pszennej pół (40 g) cebuli Przygotowanie: Mielone: 1. Pieczarki kroimy bardzo drobno. 2. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sól, pieprz i lepimy małe spłaszczone kotleciki. 3. Gotujemy w parowarze 20 min. Sos: 1. Pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na maśle, dodajemy cebulę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. 2. Zalewamy pieczarki i cebulę bulionem (mały garnuszek). Teraz niech się pogotują
Malowane smakiemSkładniki: 160 g woda , 4 łyżki oliwa z oliwek , 30 g drożdże , 1 łyżeczka cukier , 300 g mąka , 0,5 łyżeczka Sól , 250 g ketchup pikantny , 500 g pieczarki , 150 g salami w plastrach , 150 g ser salami paprykowo-pomidorow , 1 szt cebula czerwona , 0,5 szt cebula biała , 0,3 szt czosnek , 2 szt pomidor , 1 szt papryka czerwona(...)kruszymy drożdże i zalewamy je ciepłą wodą, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto do gładkości i odstawiamy na czas przygotowywania pieczarek. Pieczarki myjemy, ogonki kroimy w kostkę, kapelusze w plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaJajka faszerowane serem i pieczarkami Jajka faszerowane żółtym serem i pieczarkami to elegancka przekąska o kremowej konsystencji i bogatym, grzybowo-serowym smaku, z delikatną nutką majonezu. Pyszne danie, nie tylko na święta. Składniki: 6-7 jajek 10dkg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki startego żółtego sera (u mnie ser gouda(...)łyżki siekanego szczypiorku sól, pieprz, chilli *** Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy do zrumienienia. Przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i odkładamy całość do wystudzenia *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na połówki *** *** Z każdej połówki jajka delikatnie, za pomocą łyżeczki wyciągamy żółtko i przekładamy do miseczki
Blog z Apetytemdosyć suche. Polecam ratować się dodatkiem ketchupu Nie wykorzystałam całego farszu, a szkoda, bo te bułki, gdzie ciasta było mało, a nadzienia dużo, smakowały najlepiej. Nadzienie: 250-300 g pieczarek, u mnie brązowe 250 g parówek dobrej jakości 1 cebula 2 łyżki sosu sojowego mielona papryka slodka pieprz Bułeczki: 3 szkl. mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru(...)świeżych drożdży 2 jajka około 200 g ciepłego mleka 80 g masła Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki trzemy na dużych oczkach tarki. Parówki kroimy na cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, podsmażamy na nim cebulę. Po chwili dodajemy pieczarki. Smażymy dalej, aż do odparowania wszelkich płynów. Na koniec wlewamy sos sojowy. Doprawiamy mieloną słodką papryką. Przekładamy do miski
Smaki Na TalerzuKrokiety z chleba tostowego w panierce bez tłuszczu nadziewane pieczarkami, szynką i serem to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych smażonych krokietów. To szybkie, proste w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na kolację czy przekąskę na imprezie. Klasyczne krokiety często wymagają smażenia w głębokim tłuszczu, co podnosi kaloryczność potrawy. Alternatywą jest użycie panierki i pieczenie krokietów w piekarniku(...)krokiety z chleba tostowego w panierce bez tłuszczu: 10 kromek chleba tostowego (użyłam pełnoziarnisty) 10 plastrów sera żółtego 10 plastrów szynki, schabu wędzonego lub innej chudej wędliny 250 g pieczarek 1 mała cebula 3 jajka około 1 szklanka bułki tartej 2 łyżki oleju sól, pieprz Przygotowanie Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce
e-PrzepisyKulinarnesytuacji, gdy brakuje czasu na przygotowanie skomplikowanego obiadu, a chcemy zjeść coś pożywnego i rozgrzewającego. Składniki na zupę pieczarkową z makaronem: 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 500 g pieczarek 3 średnie ziemniaki mała cebula pół szklanki włoszczyzny pokrojonej w paski (może być gotowa mrożonka) 200 g makaronu świderki (lub innego ulubionego) 3 łyżki śmietany 30% 100 g sera gorgonzola(...)łyżka majeranku, łyżka lubczyku suszonego sól, pieprz mały pęczek natki pietruszki (opcjonalnie) masło do smażenia Przygotowanie Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Większe sztuki najpierw przekrój w pół. Pieczarki podsmaż na maśle, aż odparuje z nich woda i zaczną nabierać złotego koloru. Pieczarki odstaw i na tej samej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę i włoszczyznę. Ziemniaki obierz, umyj
e-PrzepisyKulinarne