Małżon i dzieciaki zażyczyli sobie w tym tygodniu makaron z sosem pomidorowym. Postawiłam na rigatoni, domowy sos z bazylią, mielone z pieczarek (wg przepisu z książki "Kuchnia roślinna dla każdego" Eryka Wałkowicza) a wszystko zapiekłam z kawałkami mozzarelli. Zapraszam na makaronową wyżerkę w stylu wege :) Makaron z domowym sosem pomidorowym i mielonym z pieczarek, zapiekany z mozarella(...)przecieru pomidorowego ok. 400 g krojonych pomidorów 1 szalotka 1 ząbek czosnku szczypta chili sól, pieprz garść listków bazylii łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 10 sporych pieczarek (ok 500 g) 1 cebula 1 ząbek czosnku po 1/4 łyżeczki soli i wędzonej papryki kulka mozzarelli Przygotowujemy sos. Na łyżce oliwy szklimy posiekana szalotkę z pokrojonym drobno czosnkiem. Wlewamy przecier
Dzieje kuchennej WiewióryZawsze byłem fanem pieczarek, od dziecka w Warszawie miałem swój ulubiony punkt z hot-dogami, gdzie zawsze zamiast parówki wkładano odpowiednio przyrządzone pieczarki. Na Walentynki Aga😙 zmontowała jedną z moich ulubionych kompozycji pieczarkowych. Może być stosowana jako obiad, dodatek do obiadu, kolacja lub przekąska...😄 Składniki: 12 dużych pieczarek (może być więcej) 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)łyżka natki pietruszki sól pieprz ser żółty tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu. Pieczarki czyścimy i obieramy, odcinamy z nich ogonki. Kapelusze zostawiamy, a ogonki plus jeszcze dwie całe pieczarki drobno kroimy i dokładamy do cebulki. Wszystko razem dusimy, pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek
Dieta Rozdzielna i ZdrowieBardzo smaczna i efektowna sałatka majonezowa na krakersach. Z jajkami, serem żółtym, pieczarkami i świeżym szczypiorkiem. Pięknie prezentuje się na talerzu, wspaniale też smakuje. Jak dla mnie najlepsza w ciągu kilku godzin od zrobienia, potem krakersy nasiąkają majonezem i sałatka przestaje być chrupiąca, choć jest wtedy jeszcze lepsza, bo smaki się przegryzają. Zamiast pieczarek można użyć tuńczyka, wersja z tuńczykiem(...)jest również znakomita. Spróbujcie! 27 krakersów 10 dag. sera żółtego 1 duży płat papryki marynowanej 6 pieczarek 4 jajka majonez pieprz sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać 3 łyżki majonezu, szczyptę soli i pieprzu i wymieszać. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać więcej majonezu. Pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię o podsmażyć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezakupie mięsa, a następnie z wprowadzeniem reglamentacji jego sprzedaży (28 lutego 1981 roku), zaczęto zastępować parówki innymi, łatwiej i bez kartek, dostępnymi produktami. I tak powstały hot dogi z pieczarkami . Urządzenia do hot dogów zostały, a parówek zabrakło... trzeba było czymś je zastąpić. W miejsce parówek wkładano farsz z pieczarek z dużą ilością cebuli (panie dzielnie, łyżką upychały farsz(...)bułkach). Farsz był mocno przyprawiony solą i pieprzem (trzeba było nadać czymś smak cebuli z nędznymi - trochę "przechodzonymi" pieczarkami, duszonymi na kiepskim tłuszczu). Hot dogi z pieczarkami , jak i zapiekanki sprzedawane były z przyczep, które jak grzyby po deszczu „wyrosły” na ulicach polskich miast. Próbowałam odtworzyć farsz z tamtych lat, jednak użyłam za dużo pieczarek, masło zamiast jakiegoś tłuszczu
królestwo garówgotuję specjalnie dla dzieciaka, w sumie odkąd Miśka skończyła 4 lata je dokładnie to samo co my, więc naprawdę polecam wszystkim. Składniki na 4 porcje: 200-300 g pieczarek 1 duży brokuł (ja widzicie, ja o swoim ciut zapomniałam i zaczął kwitnąć w lodówce, więc z 2 zrobił się 1) 2 kostki naturalnego tofu ( 1 kostka ma średnio(...)Wymieszaj wszystkie składniki do marynaty (czosnek posiekaj bardzo drobno a najlepiej przeciśnij przez praskę). Tofu pokrój w 1-1,5 cm kostkę i wymieszaj z marynatą. Odstaw na bok. Pieczarki pokrój w cienkie plasterki a brokuła w małe różyczki. Aby sprawnie wszystko przygotować to użyj dwóch patelni lub patelni i dużego garnka w którym zmieścisz całą potrawę (3-5 litrowy
greenscarfCześć ! Smażone pieczarki i jajka to świetne połączenie. Ostatnio już gościło na moim blogu w postaci grzanki ze szpinakiem, pieczarkami i jajkiem sadzonym. Dziś podsmażone wcześniej pieczarki, zapiekłam razem z jajkami. Podałam ze szczypiorkiem. To jedno z ukochanych śniadań. Spróbujcie koniecznie ! Składniki (2 porcje): 6 średnich lub dużych pieczarek 1,5 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła sól(...)świeżo zmielony pieprz 4 jajka szczypiorek opcjonalnie – dobre pieczywo Wykonanie: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodaj pieczarki, dopraw je solą i pieprzem, smaż na złoty kolor przez kilka minut. Piekarnik rozgrzej do 230 C. Na dno formy do zapiekania wyłóż pieczarki i wbij jajka. Piecz przez kilka minut – do momentu aż białko będzie ścięte a żółtko
Moja pasja smakuPieczarki z pysznym nadzieniem, zapiekane w piekarniku. Farsz stanowią pomidory (świeże i suszone), feta i oliwki. Całość obficie przyprawiona ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Danie podaję z kaszą jęczmienną. 3 duże pieczarki portobello 2 średnie pomidory 1 średnia cebula 4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy 3 duże zielone oliwki 130 g fety 1,5 łyżki suszonych ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku(...)sól do smaku pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo: natka pietruszki do posypania Od pieczarek oderwać nóżki. Pomidory (suszone i świeże), oliwki, cebulę i nóżki pieczarek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę i nóżki pieczarek. Dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Całość zamieszać i smażyć na patelni, aż woda
BullioDzisiaj zjadłam przepyszne drugie śniadanie, na ciepło. Jajka zapiekłam z pieczarkami, czosnkiem i szpinakiem, posypałam czarnuszką i grana padano. Podałam ze świeżą bułeczką, było idealne jak na czwartkowy dzień. To już kolejny przepis na zapiekane jajka, które tak mi smakują, zwłaszcza zimą. Proste, szybkie i bardzo syte śniadanie na ciepło, czyli tak jak lubię najbardziej. Taki przepis można wykorzystać(...)także na obiad lub kolację. Jajka zapiekane z pieczarkami i szpinakiem Składniki: 2 jajka 5 pieczarek garść szpinaku baby 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu Przygotowanie: Pieczarki i szpinak dokładnie myjemy. Osuszamy. Pieczarki kroimy na plasterki. Na łyżce oliwy
Moja smaczna kuchniaChrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Doskonale smakują zarówno na zimno jak i na gorąco. Cenie pieczarki nie tylko za ich niesamowite walory smakowe, ale również za ich wartość odżywcz ą . Otóż zawierają one witaminy z grupy B, witaminę D oraz cenne minerały. Uwielbiam wszelkiego rodzaju grzyby oraz kocham(...)ogromn ą radość, lecz gdy za oknem mamy zimę to niestety żadnego grzybka w lesie nie znajdę i pocieszam się równie smacznymi pieczarkami 😊 Składniki: pieczarki 300 g, jajko 1 szt, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, papryka słodka 1 łyżeczka, pieprz do smaku, sol do smaku, m ą ka pszenna 1,5 łyżki, bułka tarta
kulinarne odsłony patiwygląda, że ugotowałam niejeden Florentine nawet o tym nie wiedząc. Szpinak z makaronem jest zdrowy i smakuje wspaniale. Mniam, mniam! Oprócz szpinaku danie zawiera mnóstwo smacznych składników. Suszone pomidory, pieczarki i soczyste kawałki kurczaka. A wszystko to połączone ze spaghetti aldente w kremowym sosie. Nie pożałujecie jeśli to danie przygotujecie dla rodziny. Kolacja czy obiad…Wspaniałe danie na każdą(...)Składniki: na 4 porcje 400 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z papryką 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku 10 suszonych pomidorów w oliwie 400 g pieczarek 3 gałązki tymianku 1 łyżka sherry, półwytrawne 350 ml śmietanki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 300 g spaghetti, waga sucha 3 czubate łyżki parmezanu
codojedzeniaCześć Dzisiaj będzie wypróbowany w zeszłym tygodniu przepis na kapelusze pieczarek podawane w sosie pomidorowym. Tak przygotowane grzyby idealnie wręcz "podszywają się" pod ryby. I najprawdopodobniej zagoszczą w tym roku u mnie na wigilijnym stole. Danie to może stanowić ciekawą alternatywę, zwłaszcza dla osób nieprzepadających za rybami. Grzyby jak ryby Przygotuj nóż i deskę do krojenia, patelnię, łopatki do przewracania(...)mieszania, miskę, wagę kuchenną, łyżeczkę, łyżkę, szklankę, miskę lub półmisek odporną (odporny) na wysoką temperaturę, miski, widelec, papierowe ręczniki, ewentualnie nieduży garnek. Przygotuj składniki: 1 kg kapeluszy pieczarek, olej do smażenia, jajko, łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, bułkę tartą, 2 cebule, 3 ogórki konserwowe, Na zalewę: 4 szkl. wody 12 łyżek octu, 6 łyżek ketchupu, 6 łyżek cukru, łyżkę soli, słoik przecieru
blog.moje-pasje.infoUwielbiam przesmażone pierogi z pieczarkami. Tym razem smaku nadały im dodatkowo suszone grzyby i czosnek. Idealne na wigilijny stół. Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju ¾ szklanki ciepłej wody Farsz: 0,5 kg pieczarek 2 cebule Garść suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 4 ząbki czosnku Sól Pieprz Olej do smażenia Grzyby zalewamy ciepła wodą. Odstawiamy(...)cała noc. Pieczarki kroimy na pół plastry, cebulę w kosteczkę. Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy pieczarki. Całość smażymy około 25 minut (aż odparuje nam cała woda z pieczarek). Doprawiamy solą i pieprzem. Do blendera przekładamy odsączone suszone grzyby, obrane ząbki czosnku, przesmażone pieczarki. Miksujemy . Grubość i gęstość farszu zależy od tego jaki lubimy. Ja blendowałam dosłownie moment
VioletoweKucharzenieKruche paszteciki z pieczarkami to idealny dodatek do czerwonego barszczu wigilijnego lub barszczu podawanego w czasie sylwestra lub innej imprezy. Składniki: (około 15 sztuk) Ciasto: 315 g mąki 170 g zimnego masła 1 jajko 80 g śmietany 18% 3/4 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli Farsz; 2 cebule 700 g pieczarek 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 jajko opcjonalnie(...)łyżka natki pietruszki Dodatkowo: 1 jajko Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na około 30 minut. Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i drobno pokroić. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać do momentu, aż cała woda odparuje. Pieczarki drobno posiekać lub chwilę zmiksować w malakserze. Ważne, aby były małe
talerz przyjemnościDziś na obiad zrobiłam danie jarskie. Nie trzeba przecież codziennie jeść mięsa! Zapiekanki z papryki z farszem z pieczarek i soczewicy mogą spokojnie zastąpić mięsny posiłek. Zrobiłam je w 2 wersjach. Dla mnie z pietruszką, a dla męża z serem. Po upieczeniu pachniały cudownie! Ale ze względu na nietolerancję mleka musiałam zadowolić się tylko ich zapachem.. Do przygotowania(...)zapiekanek potrzebne będą: 2 papryki 10-12 pieczarek cebula - ile kto lubi, ja użyłam 1,5 1-2 pomidory 1/4 szklanki czerwonej soczewicy olej przyprawy (u mnie tylko sól i świeżo mielony pieprz) żółty ser Najpierw siekamy cebulkę i podsmażamy. Dodajemy drobno posiekane pieczarki i w międzyczasie zaczynamy gotować soczewicę. Kiedy pieczarki będą gotowe dodajemy pokrojonego pomidora
Mama z Motylemprzepisów musiałam wymyślić jakieś fajnie paszteciki ze śródziemnomorskim twistem. Paszteciki z ciasta filo są proste i szybkie w przygotowaniu. Chrupiące na zewnątrz, w środku kryją pyszny farsz zrobiony z pieczarek, szpinaku i czerwonej soczewicy, który doprawiłam nieco po arabsku. Do przygotowania pasztecików wykorzystałam sprzęt kuchenny, który otrzymałam od marki Ambition . We wpisie znajdziecie moją opinię na jego temat(...)ostrzu (25 cm) może onieśmielać, ale okazuje się bardzo wygodny w użyciu, szczególnie do siekania i krojenia dużych produktów (jak dynia czy kapusta). Bez problemu posiekacie nim dużą ilość pieczarek na małe kawałeczki. Patelnia Taurus Lubię gotować różne gulasze warzywne, pilawy i risotta, dlatego pojemna patelnia to sprzęt, który wykorzystuję często w mojej kuchni. Patelnia Taurus wykonana jest z bardzo
Chilli Czosnek i Oliwa